Razlika Nokia vs Nikon?!

Beslija

Početnik
Poruka
11
Pre neki dan sam nabavio Nikon D3300 sa kit objektivom. Danas sam ga probao i nije mi jasno kako je kvalitet fotografija napravljen sa mobilnim Nokia 5, po meni, neuporedivo bolji? Boje su lepše, življe, više je detalja...

Nikon:
Nikon D3300 detalj 1.jpg

Nokia:
Nokia 5 detalj 1.jpg

- - - - - - - - - -

Isto je i sa ostalim fotografijama koje sam uradio paralelno sa aparatom i telefonom...

Prilozi

• Sojenica Nokia 5.jpg
    Sojenica Nokia 5.jpg
    246,7 KB · Pregleda: 8
  • Sojenica Nikon D3300.jpg
    Sojenica Nikon D3300.jpg
    198 KB · Pregleda: 8
Kako je se ona kuca u levom uglu promenila.
..........................................................................
Lepa brvnara , ali misli da t nas zezas . Jer fotka je u rangu 1mega piksela . Ipak mislim da si uradio zum isecak.

Poslednja izmena:
Kakve to veze ima :) ? Pomeren ugao fotografisanja...

Sad sam video drugi deo komentara. Ne razumem kako da vas zezam? Fotografiosao sam isti objekat sa iste udaljenosti. Isekao sam detalj sa obe fotke kako bih uporedio detalje.

Poslednja izmena:
Беслија... питање ти је на месту...
Објективно, боља ти је слика с телефона..
али поредити та два је као поредити бициклисту у колима и на бицикли, ако узмемо у обзир да у кола никад раније није сео... бар као возач..
Софтвер у телефону је направљен тако да извлачи максимум из дате ситуације, са датим хардвером, док је код апарата мало другачије..
на овом линку имаш узорке фотографија направљених тим апаратом и тим објективом, уз нешто разумевања подешавања и пажње посвећене што апарату, што самој сцени.
ако ти је довољно да кликнеш, без неког замллаћивања око детаља, онда је телефон прваи избор за тебе.
Чињеница је да су данас телефони, посебно они мало финији супериорни по питању лакоће коришћења и испоручених резултата...

Nije da sam baš biciklista :) Odškolovao sam se na Kievu i Zenitu pre nekih 30-ak godina... Dugo sam koristio Canon 1000D. Jasno mi je da kod telefona softver obavi većinu stvari, ali da je razlika tolika?!

Poslednja izmena:
Ако си имао већ додира са фотографијом, онда посвети мало пажње апарату, дај му још коју шансу... то није лош апарат и може много више од њега да се искористи... није лакше, али вреди посветити му мало труда...
опет, све се своди на потребу и жељу...

Најновији телефони су подешени тако да фотографије направљене њима имају софтверски веома изоштрену и контрастну слику. Исти резултат можеш да добијеш и са правом фото камером, ако слику едитујеш у Фотошопу и драстично повећаш оштрину и контраст. Разлика је у питању да ли желиш да добијеш фотографију на један клик, или желиш да се истински бавиш фотографијом, да размишљаш о жижној даљини објектива, експозицији, апертури, осетљивости филма/сензора, фокусу, и сл, јер такво искуство може да пружи само права фото камера.

Ако си имао већ додира са фотографијом, онда посвети мало пажње апарату, дај му још коју шансу... то није лош апарат и може много више од њега да се искористи... није лакше, али вреди посветити му мало труда...
опет, све се своди на потребу и жељу...
У праву је човек - све се своди на потребу и жељу.

Back