Razlika između zdrave i nezdrave sebičnosti?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
11.169
FORUM.jpg

Kada čujemo i znamo da je neka osoba sebična, najpre pomislimo na sve loše osobine te osobe.

Osobe koje u međuljudskim odnosima ( emotivni partner, porodica, prijatelji ) žele samo da uzimaju a za uzvrat ništa ne daju. To su sebične osobe.

Psihologija i psiholozi sebičnost dele na zdravu i nezdravu sebičnost.

Šta je zdrava sebičnost?

Osoba brine o sebi, ne dozvoljova da je neko iskorišćava, voli sebe ali u isto vreme ima i osećaj za druge, može da voli druge i da se brine o njima. To je zdrava, uravnotežena sebičnost.

Šta odlikuje nezdravo sebične osobe?

S druge strane postoje sebične osobe, nezdravo sebične osobe. Sebične osobe su deficitarne sa empatijom ili je nemaju uopšte. Njihova empatija je zakržljala ili je nikada nije ni bilo. Zbog toga takve osobe nemaju ili imaju jako malo osećaja za druge, čak i za one najbliže. Ekstremni primeri toga su majke koje bacaju svoje bebe u kontejner, ubice, sadisti, mučitelji, zlostavljači i sl. Pored tih esktrema postoji blaži oblik odsustva empatije, to su osobe koje ne brinu o drugima, manipulišu, iskoričavaju ih i sl. To su jednostavno sebične osobe.

Ceo TEKST na portalu https://www.vaspsiholog.com/

Koliko sebičnih ljudi poznajete?

Kakve su osobine tih ljudi?

Da li je u redu što se i za ljude sa empatijom kaže da su zdravo sebični?

Šta mislite, da li su samo finansijski bogate osobe sebične ili ih ima u svim slojevima društva?

Da li je svako od nas, pomalo sebičan?

Ne poznajem puno sebičnih osoba. One koje poznajem su štedljive osobe ali i ljubomorne na sve ostale koji imaju više od njih ( rešeno egzistencijalno i materijalno stanje, npr ).

Empatične osobe imaju zdrave, normalne stavove o sebi, ali one po meni nisu sebične.

Sebičnih osoba ima u svim slojevima društva, ali se najviše primećuje kada je neko od finansijski bogatijih ljudi sebičan.

Sebičnost se vezuje za nešto što hoćemo da imamo i zaimamo.
U mreži pauka-ko je kriv jer se neko uhvatio?
Pa, je l' kriv pauk koji plete svoju mrežu?
Je l' kriv vuk koji je pojeo ovcu?
Žaba koja je uhvatila muvu?
E, ljudi su drugo-ne ugledaju se na šablone kojima se vode životinje.
Šta o sebi mislim? Vrlo sam sebičan ljudski stvor. Presebična sam kad je tema o ljudima koje smatram svojim.
Ništa mi na svetu ne treba kao da je neko svuda i uvek-moj čovek.

Ne-svoje samo ispljunem, pa neka se sami pronađu. No time to deal with that.

Zdrava "sebičnost" ne bi trebala da postoji pod tim nazivom, nego na čoveka/osobu koja ima (zdrav) ego koji ga brani od ID - a, odnosno koji ga brani od nagona, a superego bi trebao da igra ulogu "nesebičnosti", odnosno da igra ulogu morala, da čoveka brani od preteranog (nezdravog)ega, odnosno egoizma. Najveći i jedini pravi demon je egoizam u čoveku, ne postoji spoljašni demon, to sam već pričao u ovoj temi koja se tiče i psihologije i duhovnosti:

Tema 'Demon kao Ego – Jedini pravi protivnik Boga!' https://forum.krstarica.com/threads/demon-kao-ego-jedini-pravi-protivnik-boga.1034932/

Ja sam mislio da su ljudi "samo" loši, ali sam shvatio da to loše nije zlo samo od sebe nego ego. Što se svodi na isto.

Nažalost, poznavao sam 1000 ljudi i apsolutno svi su bili egoisti. Nikad nisam upoznao osobu koja je kao ja altruistična. Ne kažem da sam savršen. Ali ne mogu da ne ustupam, da ne delim, da nisam kulturan, da ne radim samo za sebe i svoju porodicu nego da doprinosim društvu u svakom pogledu, rečima, delima. Nisam rob svojih želja, navika.

U srbiji je većina egoistična, nekulturna, samoživa, gledaju samo sebe i svoje i kako će samo oni da prežive i da zaposle samo svoje. I svi su niže svesti, jer im je važno samo fizičko, preživeti, jesti, razmnožavati se, niko ne misli na višu svet, na prosvetljenje, na druge, na zajednicu. Nezdrava sebičnost ili nezdrav ego u vidu egoizma je u nivou domaće ili divlje životinje bez svesti, samo nagoni, ID. Znači preterani ego je preterani ID, preterani nagon, ja, ja, ja, moje, moje, moje. Bolesno. Žalosno. Tragično.
Moje dete je najbolje, ja ću prvi ući i izaći, ja sam glavni...bahato i bezobrazno.
A svi smo jedno, svi smo isti. Kapitalizam je zlo, nisu trebali da ga uvode prostom i primitivnom čoveku u srbiji. Šta fali komunizmu i socijalizmu, niko se ne razlikuje, niko nikom ne zavidi i ne oseća se loše. Sad jedan vozi džipa a hiljadu gladnih. Sramota i greh. I sve to zbog egoizma.

Poslednja izmena od moderatora:
Nisam čula za ovaj pojam.
Ali mi se sviđa definicija.
Zdrava sebičnost je zdrav ego, koji te štiti od ID - a, odnosno koji te štiti od nagona, nije nezdrav ego u vidu egoizma. Kad bi ti ID rekao, siluj, ubij, a da to ego ne spreči, završili bi u zatvoru ili još gore. Ili bi bili monstrumi. Ali zato postoji super ego ili moral, savest da spreči da ego da ne preraste u samoljublje, odnosno nezdrav ego iliti egoizam. U suštini ispada da je zdrav id i zdrav ego, ali bez ega, nema ni zdravog id - a. Ako je nezdrav id, onda ćeš biti sebičan i gledaćeš samo ti da jedeš, da se razmnožavaš, isto važi i za nezdrav ego, slično, samo što ego neće dozvoliti nesvesnu samodestrukciju.

Onda sam valjda zdravo sebična.
Ne znam ni sama više. Ima li treće solucije?
Pa to je neka treća solucija, između, balans, ravnoteža, između loših nagona, između ID - a i egoizma je zdrav ego, to je dobro ali može još bolje, pored zdravog ega da se uključi i superego koji nam kaže da budemo nesebični, da ne bi bili sebični, logično, jer sebičnost je egoizam ili nezdrav ego, to jest preterani ego odnosno samoljublje. Od toga nema gore a kada toga nema, onda nema ništa bolje, i tu se rađa ljubav. Kada delimo sa drugima, sa svima, i sebe i oko sebe pa nekad i protiv sebe ali isto umereno. Altruistički.

Zdrava sebičnost je zdrav ego, koji te štiti od ID - a, odnosno koji te štiti od nagona, nije nezdrav ego u vidu egoizma. Kad bi ti ID rekao, siluj, ubij, a da to ego ne spreči, završili bi u zatvoru ili još gore. Ili bi bili monstrumi. Ali zato postoji super ego ili moral, savest da spreči da ego da ne preraste u samoljublje, odnosno nezdrav ego iliti egoizam. U suštini ispada da je zdrav id i zdrav ego, ali bez ega, nema ni zdravog id - a. Ako je nezdrav id, onda ćeš biti sebičan i gledaćeš samo ti da jedeš, da se razmnožavaš, isto važi i za nezdrav ego, slično, samo što ego neće dozvoliti nesvesnu samodestrukciju.
Evo bolje objašnjenje:

Zdrava sebičnost je zapravo zdrav ego. On te štiti od impulsa iz Id-a – osnovnih nagona i instinkata. Na primer, kada bi Id naređivao da siluješ ili ubiješ, a ego ne interveniše, završili bismo ili u zatvoru ili bismo postali monstrumi. Ego sprečava da nagoni preuzmu kontrolu.

Sa druge strane, postoji Superego, ili moral/savest, koji kontroliše ego i sprečava da on preraste u nezdravu formu – egoizam ili samoljublje.

Suštinski, zdrav ego i zdrav Id su neophodni jedno drugom: ego omogućava Id-u da funkcioniše bez da se uništavamo ili činimo zlo, dok Id daje energiju i pokretačku snagu našem ego-u. Ako je Id nezdrav, osoba postaje sebična, fokusirana samo na zadovoljavanje osnovnih nagona kao što su hrana ili razmnožavanje. Isto tako, nezdrav ego može dovesti do poremećaja u kontroli tih nagona, što se manifestuje kroz nesvesnu samodestrukciju ili preteranu sebičnost.

Ukratko: zdrav Id + zdrav ego + funkcionalni superego = uravnotežena ličnost.

Poslednja izmena:
Ili da kažem ukratko i drugačije, da je treća solucija altruizam, rafinirani tip egoizma, pomoću superega. Tako je idealno.
Možda sam ovo ali selektivno.

Osoba brine o sebi, ne dozvoljova da je neko iskorišćava,
Ovo često zanemarim. Neke ljude stavljam daleko ispred sebe.

S druge strane, imam tu manu da previše saosećam, čak i kada ne bih trebala. Zato sam pitala za treću soluciju.

A postoje ljudi koji pređu granicu, njih izbrišem. Ne mrzim. Samo ih zaboravim.

Kada čujemo i znamo da je neka osoba sebična, najpre pomislimo na sve loše osobine te osobe.

Osobe koje u međuljudskim odnosima ( emotivni partner, porodica, prijatelji ) žele samo da uzimaju a za uzvrat ništa ne daju. To su sebične osobe.

Šta je zdrava sebičnost?

Osoba brine o sebi, ne dozvoljova da je neko iskorišćava, voli sebe ali u isto vreme ima i osećaj za druge, može da voli druge i da se brine o njima. To je zdrava, uravnotežena sebičnost.

S druge strane postoje sebične osobe, nezdravo sebične osobe. Sebične osobe su deficitarne sa empatijom ili je nemaju uopšte. Njihova empatija je zakržljala ili je nikada nije ni bilo. Zbog toga takve osobe nemaju ili imaju jako malo osećaja za druge, čak i za one najbliže. Ekstremni primeri toga su majke koje bacaju svoje bebe u kontejner, ubice, sadisti, mučitelji, zlostavljači i sl. Pored tih esktrema postoji blaži oblik odsustva empatije, to su osobe koje ne brinu o drugima, manipulišu, iskoričavaju ih i sl. To su jednostavno sebične osobe.

Šta mislite, da li su samo finansijski bogate osobe sebične ili ih ima u svim slojevima društva?

Окружен сам нездраво себичнима цео живот.
Добро их познајем и немам оправдања за такве
не зани,а ме тежак живот који су наводно имали
јер је и ој робија своје врсте.
А знам и неке који су себични на прави начин и учим да и ја то постанем.

Da li su navodno, ili stvarno imali težak život? Možda ih je težak život naterao da budu sebični?
У мом случају наводно
а такво понашање мени је како да кажем
није неопростиво чак ни не замерам
више је безобразно.
Ако је неко имао тежак живот могу да схватим и саосећам...
али људи често искористе то за своје потребе
па ме то тера да све више гледам ПРВО себе, јер никад САМО себе нисам ни гледао.

Morate sebe staviti na prvo mesto.
"Bog je prvo sebi stvorio bradu".
Ko to shvati što ranije, tim bolje može koristan i bliskim ljudima, zajednici u kojoj živi,.. e.t.c.
Znam kako sad ovo zvuči,...ali to je jedini način.

Sebe staviti sa drugima u istu ravan. Samo tako je moguć opstanak.

Logično je da treba prvo sebe ali odmah i ostale zajedno sa sobom. Glupo je uopšte pominjati sebe kao prvog. To se podrazumeva. Ali svi ostali na istom nivou u isto vreme. Ako zaslužuju kao dobri ljudi. I ako si ti dobar kao čovek.

NIŠTA U PRIRODI NE ŽIVI ZA SEBE.

REKE NE PIJU SVOJU VODU.

DRVEĆE NE JEDE SVOJE VOĆE.

SUNCE NE SIJA SVETLOST ZA SEBE.

CVEĆE NE ŠIRI MIRIS ZA SEBE.

ŽIVETI ZA DRUGE JE PRAVILO PRIRODE.

Bog ne postoji kao čovek, pogotovo brada koja krije lice i obraz.

Poslednja izmena od moderatora:

Šta je zdrava sebičnost?

Sad se samopoštovanje, briga o sebi nazivaju "zdravom sebičnošću"!? Nemam u okruženju te "nezdravo" sebične jer sam vremenom poradila na samopoštovanju i brizi o svom fizičkom i mentalnom zdravlju i ne dozvoljavam više da mi ti drugi "piju krv na cevčicu".

Back