Razlika između supe i čorbe?

Чорба је гушћа течност која често сама може бити и комплетан оброк.
Супа се процеди и у бистру течност може а не мора да се врати сецкано месо и закува тестенина.
I ja to ovako otprilike delim....
S tim što je ovo podela naših domaćih supa, jer azijske su malo drugačije koncipirane...ali ostaje činjenica da se itamo stok posebno kuva kod supa
 
Kod mene, supa je bistra tečnost u kojoj se kuvalo pileće ili ćureće meso, pa je izvađeno, obavezno ima rezance ili knedle od griza u sebi. Čorba je mutna, sa hladnom belom zaprškom i komadićima mesa i povrća, ako kuvam od svinjetine, na kraju ubacim malo makarona. Potaž je od povrća, kao osnovu stavljam uvek luk, krompir i šargarepu, može još karfiol, brokoli, tikvica, bundeva, na kraju izmiksam štapnim mikserom. Od dodataka pri služenju, uz supu samo biber, uz čorbu može sirće ili kisela pavlaka, uz potaž uvek kisela pavlaka ili ništa.
 
malo zakasnelo ali ajde : mora da se zna sta se dogadja sa mesom kada se stavi u hladnu ili toplu vodu.to je jedna od glavnih razlika .ako hocete jaci ukus mesa u hladnu i obrnuto.posle kuvanja supa se procesi .ona mora da bude bistra i jaka a to nije bas jednostavno. i to je supa .za corbu meso uvek ide u hladnu vodu pa se kuva sa povrcem dugo.uopste nije problem ako krompir iz corbe pocne da se raspada kao i drugo povrce sto za supu nije preporuceno.ima mali milion varijanti raznih corbi,veganskih,vege..,mesnih,posnih,itd..Corba je gusca i nije bistra.sa zaprskama ,bez,vazno je da budu ukusne .
 
IMG_20220501_100939.jpg




Juneća supa sa knedlama.
 

Back
Top