razlika izmedju stand buy i gasenja na turn off kompjutera

u stand by on izgasi monitor i neke komponente ali ventilatori i dalje rade,tako da je to meni bezveze opcija,i dalje trosi struju i na neki nacin "radi". Kada pomeris mis ili stisnes neki taster na tastaturi (wake) on se probudi i podigne se za par sekundi iz "sna".
Moja preporuka ti je da gasis komp normalno,ili ako zelis brze da se sistem dize da ga stavljas u hibernaciju
 
jel mi moze obijasniti neko sta je bolje i koja je razlika izmedju kada je komp u stand buy i kada se gasi stalno na turn off.sta je bolje da bude u stand buy ili da se gasi .i kako da ga upalim kada ga stavim u stand buy jel isto na dugme za paljenje gde palim komp.pomozite neznalici.

Turn Off je bolji , i u hibernaciji sistem uzima 1,5 Gb sa Hard Disk-a ;)
 
Да изјавим и ја нешто за штампу... чисто да буде јасније... ;)

Shutdown - избором ове опције оперативни систем се гаси као и сам рачунар. Никакво тренутно стање се не снима, тако да поновним стартовањем рачунара систем пролази кроз целокупан процес бутовања и долази у почетно стање, са минимумом покренутих већ предефинисаних програма.

Standby - "стање приправности" рачунара, где се сви подаци тренутног рада (покренути програми, прозори итд.) чувају у RAM меморији. Гасе се хард дискови и монитор тако да рачунар троши минимум струје ради функционисања меморије. Враћање у "пробуђено" стање врши се померањем миша, притиском неког од тастера или дугмета за укључивање рачунара. Време које је потребно рачунару да се врати у претходно стање је пар секунди, пошто се сви потребни подаци налазе у брзој RAM меморији.

Овај режим може бити од користи власницима notebook рачунара јер им може уштедети трошење батерије док су одсутни неко краће време (које се наравно мери минутима или десетинама минута, а не сатима!). Једина већа мана овог режима је да уколико дође до нестанка струје, сви подаци о претходном раду који су били смештени у RAM меморији се губе, тако да овај режим у том случају губи смисао!

Hibernate - "стање успаваности" рачунара. Рачунар се потпуно искључује (не троши струју нимало), а сви потребни подаци о тренутном раду се чувају на хард диску (то захтева одређени простор на истом, отприлике ранга величине RAM меморије). Пошто су хард дискови доста спорији од RAM меморије то је и време повраћаја у претходно стање нешто дуже него у Standby моду, али опет брже него након обичног Shutdownа, када је рачунару потребно да прође целокупан процес бутовања. Процес повраћаја врши се притиском на дугме за укључивање рачунара.
 

Back
Top