Razlika izmedju religije i komunizma?

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531
Zanima me da li uopste postoji sustinska razlika izmedju ova dva koncepta funkcionisanja drustva
Msm oba su spoj dogme i filozofije, u teoriji su dobri, imaju za cilj dobrobit drustva, oba se u praksi zloupotrebljavaju

Opet u oba imamo jednu obozavanu figuru
u religiji je to Bog, a u komunizmu diktator
Siguran sam da ste barem par puta culi kako neki covek iz naroda izgovara: "Ma Tita je Bog", pa eto direktne slicnosti

I u religiji se postuju zakoni boziji, u komunizmu se postuju isti koje je propisao diktator, i opet postoje sankcije sa kojima cemo biti suoceni ako te zakone ne postujemo

Pa, sta mislite?

Tema nije zajebancija, trazimo slicnosti i razlike(naravno ne banalne) :)

Poslednja izmena:
Zanima me da li uopste postoji sustinska razlika izmedju ova dva koncepta funkcionisanja drustva
Msm oba su spoj dogme i filozofije, u teoriji su dobri, imaju za cilj dobrobit drustva, oba se u praksi zloupotrebljavaju

Siguran sam da ste barem par puta culi kako neki covek iz naroda izgovara: "Ma Tita je Bog", pa eto direktne slicnosti

I u religiji se postuju zakoni boziji, u komunizmu se postuju isti koje je propisao diktator, i opet postoje sankcije sa kojima cemo biti suoceni ako te zakone ne postujemo

Pa, sta mislite?

Ово је сувише уопштено питање.

Pa zaboravio si i demokratiju , kapitalizam........sve ti je to ista prica.....osmislio neko da bi se okoristio i lakse vladao masama

не мож заборави кад још није стиго до ту лекцију.

религија би требало да уведе у духовност, слободу.
демократија ти објасни да је ропство слобода.

не мож заборави кад још није стиго до ту лекцију.

религија би требало да уведе у духовност, слободу.
демократија ти објасни да је ропство слобода.

Ti kad lupiš, lupiš. Uporedi prošla i sadašnja društvena uređenja bazirana na religiji i demokratiju, pa će ti biti jasno. A možda i neće.

Pa, sta mislite?

Sjajno :)

Sjajno u smislu da ljudi razmisljaju o tome, i ako tema nije nova ali moze biti u novim spoznajama.

Mi nismo imali "komunizam" na nasim prostorima. Imali smo "socijalisticku revoluciju". No dobro, razumijemo se i bez tih definicija ali ih cisto napominjem. Koristicu tvoj termin "komunizam".

Da, komunizam jeste organizovan kao jedna religija i sa svim neophodnim segmentima religije. Ostalo je samo jedno pitanje na koje komunizam nije dao odgovor, a koje je sustinski bitno za svaku religiju - kuda ide covjek nakon smrti ? No otklon u prihvatanju cinjenice da komunisticke vodje umiru vidimo u pravljenju posebnih hramova - mauzoleja i balzamovanju ponekih vodja.

Cjelokupna komunisticka religija zasnivala se na covjeku - vodji, pa po tom na niz malih bogova ili oblika istog bozanstva - malih ili ti pod-vodja. Tako smo kod nas npr. uz Tita imali cijeli Partenon malih bogova koji su se umnozili nakon njegove smrti.

Sistem vjere u vodju je bio konstruisan „obogotvoravanjem“ njegove licnosti i pripisivanjem nadnaravnih svojstava. On je poseban, on je hrabar – nepobjediv, on je ljubav jer ga svi vole, on nas cuva – stiti, on je nasa sigurnost, on je nepogresivi autoritet, nosilac istine i pravde. On je, takodje i nedodirljiv, dalek, skriven - krajnje "onostran".
„Tito je OTAC svih nas“
"Tito, to smo svi mi"
"Tito je vazduh koji disem"
"Tito je sunce koje nas grije"
On je u tvari – prirodi. Dakle sve stvoreno je prozeto sa njim. Njega pozdravljaju biljke i zivotinje a on kroz njih govori – sjecam se jedne pjesme iz OŠ: „gledaj druze ova polja, gledaj kako sunce sja, to je druze, to je Tito, to sam druze ja... samo jedan svijet sad ima, samo jedna pjesma je u nama, to je drruze, to je Tito, to sam druze ja“ ... itd.
Dakle imali smo i „himnografiju“ kojom proslavljamo nekoga ili nesto. Imali smo i „ikone“. U svim javnim ustanovama bile su slike vodje na centralnom mjestu. Ili njegove biste. Pa je „uciteljica govorila djeci – morate biti dobri, Tito vas gleda“. Svevideci vodja, dakle uvijek je i sveprisutan.

Imali smo i svestenicki red. Bila je to partija. Naravno, i vjerni narod je bio u partiji ali onoj nizoj – pred partiji. Svestenici – komunisti imali su svoje rituale i inicijacije. Primjera radi na rodjendan vodje desavala se velika sluzba vjernog naroda – „slet“. Igrali smo i pjevali smo zajedno. Svoju sluzbu Velikom Vodji potvrdjivali smo ljubavlju kroz nosenje carobnog zezla / stafete, kroz cijelu zemlju da bi je na kraju Njemu predali. I to, nije mogao svako nositi - samo odabrani "medju mnogima".
Imali smo i hodocasca na kojima smo se edukovali u ovoj religiji. Isli smo u Komrovec ili neko veliko stratiste. Tamo smo slusali o pobjedi dobra nad zlom i Velikom Vodji.

Imali smo i red monaštva – cijelu vojsku drugarica i drugova koji nisu stigli da udju u brak jer su cijeli svoj zivot pozrtvovano predali partiji u njenim aktivnostima. Ucili smo o njima i oni su nam sa ostalima bili primjer.

Imali smo i red mucenika – koji su stradali u ime partije i naroda, kojima smo se klanjali i velicali ih do neslucenih razmjera.

Rekoh – imali smo i inicijacije. Primanje u razne organizacije partije – pionira, mladih, saveza komunista itd. Inicijacija djece je bila svecana, desavala se obicno na stadionu. Polagala se zakletva a vidljivi znakovi inicijacije bili su crvena marama oko vrata i kapa sa zvijezdom na glavi.
Socijalisticki Savez Omladine - primao je samo one "najbolje", najmoralnije i najodgovornije ... i najvjernije ovoj religiji - i to na prijedlog starije brace u partiji. Slicno je bilo i sa starijima - primanje u red komunista. Zakletva je bila obavezna i to u ustaljenoj formi "primanja podstriga" - da ce taj neko vijerno sluziti ....

Ova religija nije trpila druge religije, zato ih je proganjala. Mudro je zvanicne regularne vjere proglasila privatnom stvari svakog ponaosob i protjerala je u kuce medju cetiri zida. Crkva nije privatna stvar vec zajednica, ali.... to pravo javnosti je pripadalo samo "jednoj jedinoj zvanicnoj, ispravnoj" komunistickoj religiji.
Komunisticka religija nije prihvatala ni zvanicno religijsku terminologiju. Pa je tako "laik" pripadnik "laosa" naroda Bozijeg koji oznacava svakog vijernog covjeka u Crkvi - postao pojam za "neznalicu" i "nestrucnog" covjeka.

Kad je umro Veliki Vodja bili smo svi u soku. Zar moze umrijeti ? To je nedostatak ove religije i njen krah. Ali imali smo vremena. Isli smo godinama na poklonjenje u njegov mauzolej. Neki su cak i pjesacili stotinama kilometara – zrtva kao prinos Bogu ...

Itd... itd... itd...

Poslednja izmena:
Hajde na drugi nacin...
Tito je probao da polako otupi hijararhijsko u narodu, a to hijararhijsko je posledica dotadasnjih naivka i rezultat nepostojanja mere kod naroda i zbog gluposti....naroda...
Ali kad je probao da se ukloni i da postavlja polako naslednika, odmah se desilo da su pocele spletke i cak i organizovanje prevrata.
Posto je naneki nacin Tito bio tako dobro intuitivno ili obavestajno ili racionalno dalekovid, on je to primetio naravno.
I onda je odlucio da bude "dok sam ziv bice, posle se snalazite".

Bukvalno gledano ovaj revolucionarni deo socijalisticke revolucije je odradjen, mirni deo je poceo, edukacija je pocela ali Titoje shvatio da ciklus mora da traje 60 godina da bi se nesto dobilo (72 je optimalnija vrednost) i da on to nece moci da zavrsi.Ne znam kako je sve to znao ali je znao.

A sad malo o religiji i komunizmu iz ugla naroda...
U obe ove stvari postoji bog.Pri tome u komunizmu uzimam komunizam a ne oblik komunisticke diktature, koja je potrebna u pocetku jer glupom ne mozes nikako reci da ne cini gluposti osim preko moci i sile.Ajd za gluposti , nego sto iz gluposti idu i zelje i obesti....i pakosti...
Bog u komunizmu je drustveno dobro....to je osnovna ideja, humanizam, i drustveni napredak....
Drustvena odgovornost moze se reci....
Da pojasnim....

Pogledate pojedinca koji ne baca opusak i ne sece ogradu na stepenicama radi prodaje tog gvozdja kao staro gvozdje (kako se to danas cini) ili kradje celog dalekovoda....ili sina ili klinova sa sina...
Ili prosipanje otrovnih supstanci za neke pare u neku seosku recicu ili u centru bg u kanalizaciju kad pada kisa (to sam video da se radi, kad je jaka kisa,dodje sa pickup i kod depoa istrese tri kande od 20 l a razbija miris kiseline i amonijaka...)
Taj pojedinac veruje .
On veruje u entitet odgovornog drustva i postuje ga i ako je "gresan" plasi ga se , jer oci su svuda....

Vernik se plasi boga, mozemo mi da se lazemo da pravi vernik moze bez straha, ali do puta da postane pravi ,mnogi skrenu i postanu upravo onakvi kakvima treba bog radi stvaranja straha od boga i samokontrole,kad vec imaju usadjeno nesocijalno i pakosno...

Nijedno drugo drustveno uredjenje sem socijalizma i komunizma nema pozitivnog boga.......demokratija ima boga zvanog masa,rulja......kapitalizam ima boga zvanog novac.......

Tito je probao da polako otupi hijararhijsko u narodu, a to hijararhijsko je posledica dotadasnjih naivka i rezultat nepostojanja mere kod naroda i zbog gluposti....naroda

Тито је побио све епископе и свештенике који нису могли да буду искомпомитовани.Тито је обезбожио наш народ.

Vernik se plasi boga, mozemo mi da se lazemo da pravi vernik moze bez straha, ali do puta da postane pravi ,mnogi skrenu i postanu upravo onakvi kakvima treba bog radi stvaranja straha od boga i samokontrole,kad vec imaju usadjeno nesocijalno i pakosno.

Верник је у принципу Богобојажљив.А безбожници су се тада плашили више црвеног терора него Бога.Нажалост то се наставило и до данашњег дана.Народ се боји људи ,а Бога не.Боје се свега и свачега,глади,сиромаштва,болести.смрти и других ствари..Ето комунизма као псеудорелигије и сурогата за Хришћанство.

Poslednja izmena od moderatora:
Верник је у принципу Богобојажљив.А безбожници су се тада плашили више црвеног терора него Бога.Нажалост то се наставило и до данашњег дана.Народ се боји људи ,а Бога не.Боје се свега и свачега,глади,сиромаштва,болести.смрти и других ствари..Ето комунизма као псеудорелигије и сурогата за Хришћанство.

Budale. Plase se realnih situacija, vise nego izmisljenog knjizevnog lika. Stvarno nemam reci.

ih, jos pre je ustanovljeno da nema razlike. komunizam je obecavao raj, med i mleko na zemlji i jednakost medju ljudima, a konkretno hriscanstvo je obecalo raj, med i mleko na nebu i jednakost medju ljudima. komunizam je zahtevao klanjanje jednom zemlajskom, neprikosnovenom vladaru, hriscanstvo zahteva klanjanje jednom nebeskom, neprikosnovenom vladaru. svako suprotstavljanje u komunizmu je bilo kaznjavano, svako suprotstavljanje po hriscanstvu ce biti kaznjeno.
generalni zakljucak je da je komunizam predpremijera nebeskog dogadjaja. :flert:

ih, jos pre je ustanovljeno da nema razlike. komunizam je obecavao raj, med i mleko na zemlji i jednakost medju ljudima, a konkretno hriscanstvo je obecalo raj, med i mleko na nebu i jednakost medju ljudima. komunizam je zahtevao klanjanje jednom zemlajskom, neprikosnovenom vladaru, hriscanstvo zahteva klanjanje jednom nebeskom, neprikosnovenom vladaru. svako suprotstavljanje u komunizmu je bilo kaznjavano, svako suprotstavljanje po hriscanstvu ce biti kaznjeno.
generalni zakljucak je da je komunizam predpremijera nebeskog dogadjaja. :flert:

Хришћанство не обећава једнакост.

Патак ево уводног поста као одговор:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/334573-Монархија-или-демократија

...

треба да знамо да ће социјализам увек остати искушење за друштво које је изгубило своје корене у Небеској Цркви. Државе социјалистичког типа у овом или оном облику појављивале су се на земљи од најранијих времена и пад „совјетског модела” не даје гаранцију да неће бити опет покушано са мање грубом, „мирнијом” варијантом истог експеримента. Све док су циљеви које људи себи постављају мир на земљи (пре него мир са Богом) и материјално обиље (пре него духовно добро), пропаст једног покушаја да их остваре путем организовања у централизовано и свеобухватно друштво, само ће их још више подстицати да покушају поново.

...

Back