Razlika između alternativne i komplementarne medicine

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
86.531
Temu otvaram na svaštari jer u dijelu vezanom za zdravlje imamo samo dvije opcije
1. Zdravlje (konvencionalna medicina) i
2. Alternativna medicina

a smatram da je važno jasno definirati razliku između alternativne i komplementarne medicine.

Dakle prvo bih definirala osnovne pojmove a onda upitala da li se slažete s tako preciznijom podjelom, da se ne trpa sve "u isti koš"

Konvencionalna medicina podrazumijeva zdravstveni sustav u kojemu zdravstveni radnici (liječnici, medicinske sestre, ljekarnici, stomatolozi) provode liječenje simptoma koji se javljaju uslijed bolesti pomoću lijekova, operacija, zračenja... uz praćenje zdravstvenog stanja pacijenta provjerenim metodama.

Komplementarna medicina koristi se u kombinaciji sa standardnim medicinskim liječenjem (jedna "terapija" ne isključuje drugu, od tuda i dolazi naziv komplementarna jer se u ovom slučaju od terapija očekuje da se nadopunjuju i tako na najbolji način i s najmanje nuspojava djeluju na zdravlje pacijenta) ali se sama po sebi ne smatra standardnim liječenjem. Na primjer, korištenje akupunkture za smanjenje nuspojava određene vrste liječenja. Za većinu vrsta komplementarne medicine provedeno je manje kliničkih istraživanja u odnosu na terapije koje se koriste u konvencionalnoj medicini.

Alternativna medicina se koristi umjesto standardnog liječenja i u ovom slučaju primjena jedne "terapijske" metode isključuje drugu te se zato i zove alternativna (tu pacijent sam bira između dvije metode, ima alternativu "odabrati" sam svoju terapiju prema željama i uvjerenjima svjestan da se radi o njegovome životu i da će sam snositi direktne posljedice svojih odluka). Jedan primjer je korištenje posebne vrste prehrane za liječenje raka umjesto lijekova protiv raka koje propisuje onkolog. Za većinu vrsta alternativne medicine teško je provoditi bilo kakva ozbiljnija zdravstvena istraživanja a i sama kvaliteta istraživanja bila bi vrlo upitna.

I za kraj bih napomenula slijedeće: zdravlje je ono najvrijednije što svaki čovjek ima. Kada se manje ili više naruši toga postajemo itekako svjesni. Upravo iz toga proizlazi činjenica da svake godine bolesni, očajni i lakovjerni pacijenti troše mnogo novca na nadriliječnike i lažne "čudesne" proizvode u nadi da će im pomoći. Zato je potreban oprez. Osim što trebaju biti oprezni oni koji doista trebaju pomoć smatram da trebaju biti oprezni i odgovorni i oni koji na bilo koji način šire informacije i dezinformacije o zdravlju bez ikakvog ozbiljnijeg znanja ili kompetencije (ako ne postoji znanje ne znači da ne postoji odgovornost za širenje zabluda, neistina isl) jer nažalost, mnogi su spremni iskoristiti očaj čovjeka koji u najtežim trenucima borbe s bolešću želi pomoći sebi ili svojima najmilijima.

Pa sam pristup da covek gleda da ugodi sebi dovodi do toga da ne mozes razdvajati metode..

Kod pametnog coveka nikako..

Ajmo ovako , da li je jahanje jastuka medicina, alternativna medicina, komplementarna medicina ili samo moje snalazenje...
Sta je jahanje jastuka?

To je metoda koja moze da se koristi na tri nacina...jedan je imas otok na zglobu i to je bolno , ne pijes lekove, nego hoces da u toku spavanja ne izazivas bolne udarce..
Ti ces uraditi sledece stvari , obuci ces vunene carape i to debele jer su one omotac, zastitna elastika oko noge...
Zatim ces staviti jastuk izmedju nogu , zasto , zato sto kad stavis jastuk izmedju nogu , ti ces lezati na boku , jedna stvar, nebitna ovde, ali ces i spreciti udaranje dva skocna zgloba noge o nogu , jer je jastuk izmedju....i to dovodi do znacajnog napretka u brzini lecenja otoka ili povrede zgloba ili noge..
Mozes jos staviti i hladne obloge na nogu ne znam zbog bolova ili zbog otoka..

A svo vreme mozes piti i terapiju koju ti je prepisao lekar...sta ja znam, antitromb terapiju ili za bolove ili antibiotike...ne znam sta ide...

E sad zasto sam pomenuo jahanje jastuka...zato sto ljudi ne znaju za to , pa nije alternativa, nije komplementarno , nije medicina...
Ima bolesti tj oporavaka gde ne smes na bok..nego moras samo na ledjima da lezis...

Kako utvrditi razliku...ja verujem da neko akumpukturu nece smatrati alternativom nego komplementarnom....ja vidis ovo jahanje smatram verovatno komplementarnim iako je kod mene to bio jedini vid lecenja...tip ti tacno kaze gde da stavis jedan ili vise jastuka i namesti te tako da se lecis dok spavas....
Npr podigne ti malo noge, stavi ti jedno cebe tamo gde ti dodju kolena pa nanize...
I sad to podizanje za malo ti podsvesno deluje na tvoj polozaj dok spavas, pa ces vecinu vremena lezati na ledjima...
cak i ako se krenes malo da kotrljas vratices se...

Ljudi piju mleko da bi lakse zaspali ...neko ne sme da pije mleko iako ce lakse zaspati , jer mu karbonati iz mleka, Ca , neutralisu , tj smanjuju delovanje lekova, npr za pritisak...i sta je uradio nista...nabije sebi pritisak....

To je valjda kontraindikacija....

Pa sam pristup da covek gleda da ugodi sebi dovodi do toga da ne mozes razdvajati metode..

Kod pametnog coveka nikako..

Ajmo ovako , da li je jahanje jastuka medicina, alternativna medicina, komplementarna medicina ili samo moje snalazenje...
Sta je jahanje jastuka?

To je metoda koja moze da se koristi na tri nacina...jedan je imas otok na zglobu i to je bolno , ne pijes lekove, nego hoces da u toku spavanja ne izazivas bolne udarce..
Ti ces uraditi sledece stvari , obuci ces vunene carape i to debele jer su one omotac, zastitna elastika oko noge...
Zatim ces staviti jastuk izmedju nogu , zasto , zato sto kad stavis jastuk izmedju nogu , ti ces lezati na boku , jedna stvar, nebitna ovde, ali ces i spreciti udaranje dva skocna zgloba noge o nogu , jer je jastuk izmedju....i to dovodi do znacajnog napretka u brzini lecenja otoka ili povrede zgloba ili noge..
Mozes jos staviti i hladne obloge na nogu ne znam zbog bolova ili zbog otoka..

A svo vreme mozes piti i terapiju koju ti je prepisao lekar...sta ja znam, antitromb terapiju ili za bolove ili antibiotike...ne znam sta ide...

E sad zasto sam pomenuo jahanje jastuka...zato sto ljudi ne znaju za to , pa nije alternativa, nije komplementarno , nije medicina...
Ima bolesti tj oporavaka gde ne smes na bok..nego moras samo na ledjima da lezis...

Kako utvrditi razliku...ja verujem da neko akumpukturu nece smatrati alternativom nego komplementarnom....ja vidis ovo jahanje smatram verovatno komplementarnim iako je kod mene to bio jedini vid lecenja...tip ti tacno kaze gde da stavis jedan ili vise jastuka i namesti te tako da se lecis dok spavas....
Npr podigne ti malo noge, stavi ti jedno cebe tamo gde ti dodju kolena pa nanize...
I sad to podizanje za malo ti podsvesno deluje na tvoj polozaj dok spavas, pa ces vecinu vremena lezati na ledjima...
cak i ako se krenes malo da kotrljas vratices se...

Ljudi piju mleko da bi lakse zaspali ...neko ne sme da pije mleko iako ce lakse zaspati , jer mu karbonati iz mleka, Ca , neutralisu , tj smanjuju delovanje lekova, npr za pritisak...i sta je uradio nista...nabije sebi pritisak....

To je valjda kontraindikacija....
jako nema šta :ok: , veoma poenterski tekst
@Umri_muski pun pogodak 👏

Back