Različiti a isti

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Romantika je motivacija života,život je motivisan ljubavlju.
Hoćemo li ovde pisati o kapljicama romantike za koju kažu da nam je ostala u tragovima,ili o ovim slapovima kojom se od nas i u nas sliva,i prozom,poezijom,slikom ,muzikom, filosofijom....pokazati da je ona pokretač svega?!💕💕Zbog romantike celonoćni san, koji je nekad bio nužno zlo, sada je veliki luksuz. Hocemo li zajedno?
tumblr_pwwq9iLtqB1qi5fgio1_540[1].jpg

Ljudi koji se pojave slucajno u tvom zivotu. Koji te pokrenu u nekom pravcu da prosto ne mozes da nastavis svoj put neizmenjen. Cija te velicina, snaga, ljubav i dobrota ucine malim, svedu na pravu velicinu. Ali, ipak, znajuci da postoje, zadrzis tu ceznju u sebi, pa odlucis da i ti budes takav, da se priblizis. Jednom, u nekom od sledecih zivota.
Naleti emocija kojima ne znam uzrok. Samo me preplave.
Pukotine kroz koje se probija svetlost.
Tudje reci u kojima pronalazim svoje izgubljene misli i zaboravljena osecanja.
Zivot.
Unutrasnja tisina. I traziti carobno u necarobnom svetu. Izazivati svetlost, izmenjenu. Odbiti ruznom da oduzme zanos.
Ako carobno ne ugledas ni ispod zadnjeg oblutka na obali, vesto protrljaj dlanove i dahom svojim stvori jedan caroban i beo. Neko ce ga pronaci i hitnuti u reku.
tumblr_5dc79310471d42802289fcc543844981_c9781cb1_540.jpg

Pogledajte prilog 710328

Miroslav Mika Antić
Carinarnica

Možete nas poskidati do gole kože
I zapleniti nam prtljag i odeću

Ipak ćemo mi prošvercovati
Ovaj zlatni sat hrabrosti
Koji smo progutali

Sasvim lepo se čuje
Sa leve strane
Kako nevaspitano kuca

Računali smo
Vi ćete misliti srce
A baš u tome je blef

Nama je srce u petama.
Mika Antić je zakon.

Trčanje postalo život

Znamo se već godinama, decenija našeg drugovanja već je prošla, ali opet, ne znam sve o njoj. Mislila sam da je suviše dobro poznajem, da bih slepa mogla njenim telom da kročim, ali nije tako. Kao što svako ima poneku tajnu, imala je i ona. Ali obično tajne koje ljudi skrivaju su neke sitne, gotovo neupadljive, nisam ni mislila da nečija tajna može biti ovakva, kao Ninina.
Znala sam da je celog svog života trčala, išla na maratone, razne trke, dobijala (često) zlatne ili srebrne medalje. Nijednom nije poželela da je drugi hvale zbog toga. Kada bi joj uputili kompliment, samo bi im uzvratila: 'Trčanja nije deo mog života, ono je moj život. Nagrade koje osvojim predstavljaju samo još jednu stepenicu bliže vrhu.'
Nisam nikad shvatala ozbiljno tu njenu prvu rečenicu. Mislila sam da je to samo bio njen način da ljudima kaže da joj nije stalo do tuđeg mišljenja. Donekle sam i bila u pravu, ali sam takođe i veoma pogrešila.
Kako su dani prolazili, ona je sve više vremena provodila na treninzima, trčanju na keju ili po parkovima. Kad god bih je nazvala i pitala da izađemo malo da proćaskamo, ona je govorila da je zauzeta. Mislila sam 'treba da uči'. I opet nisam bila u pravu. Prošlog leta sam sasvim slučajno i ja otišla da trčim, desetak minuta kasnije od njenog odbijanja. Osećala sam da nešto nije u redu, ali mislila sam da to osećaju svi pre trčanja. Još jedna moja pogreška.
Videla sam je kako trči stazom, pridružila sam joj se i upitala je: 'Zar ne učiš?'
Nije me ni pogledala, ali je zbunjeno upitala: 'Šta zašto ne učim?'
'Pa za onaj test što imate u ponedeljak, koji mi je usput spomenuo tvoj kolega?'
'Ja ne idem na fakultet više. Odustala sam pre dva meseca.'
To me je nateralo da stanem, ali ona je nastavila. Nisam mogla da verujem da mi nije rekla. Pa zar ne govorimo jedna drugoj sve?
Kada sam malo smirila svoje misli koje su se vrzmale po glavi, ubrzala sam i dostigla je. 'Zbog čega?'
'Zato što sam shvatila da samo gubim vreme koje mogu bolje da potrošim.'
'Kako to misliš?'
'Trčanje, Ivo... trčanje je moj život. Govorim to već godinama, kako nisi shvatila do sada?'
'Ali ipak...' Nisam verovala tome što mi je pričala, mislila sam da se šali, ali ona nije pokazivala nikakve neobične emocije. Nastavila sam da trčim, ali ubrzo sam izgubila snagu, pa sam je ostavila i otišla kući.
Svakog dana sam u isto vreme izlazila napolje i sedela na klupi pored one iste staze, čekajući je da prođe. I tako je jednog jutra, primetila sam, prošla pored mene sedam puta. Čudila sam se, jer ona uopšte nije bila umorna, a jedan krug je dužine hiljadu metara. Najzad je zastala pored česme, nedaleko od klupe na kojoj sam sedela, i sagnula se da popije koji gutljaj. Tog trenutka srušila se na zemlju i ja sam uplašeno dotrčala do nje dozivajući nekoga u pomoć. Prišlo je nekoliko trkača i pomogli su mi da je odvedemo u bolnicu. Na putu do tamo svest joj se povratila, ali telo joj je drhtalo. Nije bila dobro.
Čekala sam par sati ispred sobe u bolnici u kojoj se odmarala, čekajući da mi doktori kaž hoće li biti bolje.
Ubrzo sam saznala da će umreti za nešto malo manje od godinu dana, ali razlog mi nisu rekli. Nina mi se samo zahvalila, ali nastavila je sa svojim životom, isto kao i pre.
Čule smo se svakodnevno, još i danas se čujemo, ali ona i dalje trči, i dalje ne prestaje. Barem će biti srećna do kraja, jer trčanje predstavlja njenu najveću radost. Čujem joj u glasu taj uzvik oduševljenja kada mi kaže da je postavila novi rekord. Nisam je hvalila, jer tako me je zamolila. Došlo je vreme da shvatim da su njene reči sve vreme bile potpuno istinite. Trčanje je njen život.
3dd5184ee5d5e9e2a98e434345b31225b6714f53[1].jpg

Romantične ceduljice

Vraćam se sa posla... umorna. Noge me bole ali nastavljam da hodam. Eh, sada me ne bi ništa bolelo da sam uzela ove čizme broj veći. Ali ne, morala sam da kupim manji broj samo zato što mi je stopalo u onom čudnom ogledalu bilo ogromno. Kao nekakav jeti sam izgledala. A ona prodavačica, umesto da mi kaže kako samo umišljam i kako mi lepše stoji ona prvobitna (normalna) veličina čizmica, govorila mi je da za svaki slučaj uzmem broj manji. Treba da dobijem nekakvu nagradu, jer slušam ženu koja mi daje ovakve savete.
Ah, sada mi je u mislima ona vruća kupka koja me čeka kod kuće. Čekam trenutak da pobedosno zakoračim u stan i pustim vodu da teče i puni kadu. 'A zašto pobedosno?' pitate se možda? Pa zato što se završilo onih sedam sati mukotrpnog rada u kancelariji, zato što je sutra subota i idem u šoping, a i naravno zato što sam za dan bliže mom godišnjem odmoru. Destinacija su mi: Himalaji. Šalim se, naravno... Putujem u Italiju! Uf, kako sam željna njihove hrane. Ima da poručim u restoranu nekoliko različitih vrsta i sa uživanjem 'očistim' tanjire.
Još samo pet minuta... četiri... tri...
Tražim ključ od stana, a to mi malo teže polazi za rukom. 'Kopam' po tašni, koja je, uzred, prepuna gluposti. Ima da pobacam sve što mi je nepotrebno i što mi samo zauzima mesta. Ali to tek kada se odmorim.
Evo ih! Ti čudesni, magični, sjajni ključevi! Otključavam vrata i žustro ulazim. Zastajem... i pokušavam da dođem do daha. Sve prostorije su prepune balona koji se vijore u vazduhu, a latice bele ruže posute svuda po podu. Među njima primećujem i nekakve ceduljice. Svega nekoliko milimetra od mojih (umornih) nogu, leži jedna od njih. Saginjem se i primećujem rukopis mog voljenog muža. "Eh, što ste vi, žene, takve ratnice? Ljubavi, zarobila si moje srce i ne puštaš ga."
Osmeh i mala suza zablistaše na mom licu. Kako romantično od njega. Duša moja.
Odjednom sam zaboravila i na vruću kupku, i na odmor, već samo žustro pojurila i podigla ostale ceduljice. "Šta čekaš? Idi u kupatilo i uđi u onu kupkicu koju sam ti napravio! Znam da samo to čekaš."
"Zar još nisi krenula? Cccc, požuri!"
"Što i dalje čitaš? Hladi se voda."
"A za kraj, znaj da te volim"
"Šalio sam se, nije kraj. Ima još 94 poruke negde u stanu. Neke ćeš odmah primetiti, neke moraš potražiti. One najlepše su i najbolje sakrivene!"
"Ali nemoj se sada truditi da ih sve nađeš. Prvo se malo odmori."
"Doći ću uveče. Paziću da te ne probudim. A ujutro te čeka još jedno iznenađenje."
"Nemoj slučajno da budeš budna! Hoću da te ja probudim."
Ko kaže da muškarac ne može biti romantičan? Ha? Svi negde, duboko u sebi, kriju ovaj talenat. Samo pričekajte, i iznenadićete se šta vaši voljeni umeju da urade.
2ae34220e7d221ed344b41795e1e8720f80c6b49[1].jpg

Govorila sam...
Volim te i nedostaješ mi,
obožavam te
i da znaš da sam tvoja...
Zauvek...
Govorila sam...
Ja te ljubim, ja te volim...
Ja sam zaljubljena i...
Nikada se nećemo rastati...
To sam govorila...
Verovala sam, verujem i verovaću!
Ono što postoji ostaje u nama,
do samog kraja.
Jednom u životu se voli,
sve su ostalo,
bludne noći i laži.
A onda neverica...t.uga...
Igra tudjim emocijama da se zaboravi nezaboravna
3ee951a3404bc6680fdee1c2d853787ba6d0547b[1].gif

U eri poruka, mailova i užurbanosti, rijetkost je doživjeti da vam neko napiše ljubavno pismo u koje unese sve svoje emocije. Ali zašto je to tako? Nije li predivan osjećaj onda kada otvorite papir, dodirnete površinu koju je on dodirirao prije vas i osjetite emocije koje vam pokušava prenijeti? Kako bi vas podsjetili na tu istinsku ljepotu pravih vrijednosti i osjećaja donosimo dijelove pisama koja su okarakterisana najljepšima na svijetu. Veliki umjetnici, ali i umjetnice pisali su svojim ljubavima o emocijama. O onome što danas tako teško izgovaramo, a još rijeđe pišemo.
Abigail Adams za John Adamsa

23. decembar, 1782. godina

“Moj najdraži prijatelju,

trebam li nacrtati svoje srce kako bi shvatio da ništa novo u njemu osim tebe nema? Veoma rano si zaokupirao moje srce ne ostavljajući ni najmanji dijelić prostora za nešto drugo. Sjećam se naših ranih prijateljskih dana i toga kako sam nevino i zaljubljeno uživala u tvom društvu, razvijajući naš odnos sve do danas, kada su nas oblikovale naše privrženosti jednog ka drugom i emocija koja te učinila čovjekom mog života.”

Verni iz davnih vremena prenose saznanje da je Luconosa bio najsjajniji andjeo. Nije neobican pad. Upravo prejako svetlo pravi ostar ugao ka tami, bez sencenja. Ponekad, blistava svetlost zore, u predvecerje, crvenim sjajem potone u potpunu tamu.

Verovatno, takva je ljubav svetla.
I ako si joj divno izlozen, ti zasvetlis i zablistas, i neminovno kad je snazno isijas iz sebe, padas slomljenih krila i bez beline.
c6fe855875fb9d16c27f0b1a530750a133a2715e.jpg

Trčanje postalo život

Znamo se već godinama, decenija našeg drugovanja već je prošla, ali opet, ne znam sve o njoj. Mislila sam da je suviše dobro poznajem, da bih slepa mogla njenim telom da kročim, ali nije tako. Kao što svako ima poneku tajnu, imala je i ona. Ali obično tajne koje ljudi skrivaju su neke sitne, gotovo neupadljive, nisam ni mislila da nečija tajna može biti ovakva, kao Ninina.
Znala sam da je celog svog života trčala, išla na maratone, razne trke, dobijala (često) zlatne ili srebrne medalje. Nijednom nije poželela da je drugi hvale zbog toga. Kada bi joj uputili kompliment, samo bi im uzvratila: 'Trčanja nije deo mog života, ono je moj život. Nagrade koje osvojim predstavljaju samo još jednu stepenicu bliže vrhu.'
Nisam nikad shvatala ozbiljno tu njenu prvu rečenicu. Mislila sam da je to samo bio njen način da ljudima kaže da joj nije stalo do tuđeg mišljenja. Donekle sam i bila u pravu, ali sam takođe i veoma pogrešila.
Kako su dani prolazili, ona je sve više vremena provodila na treninzima, trčanju na keju ili po parkovima. Kad god bih je nazvala i pitala da izađemo malo da proćaskamo, ona je govorila da je zauzeta. Mislila sam 'treba da uči'. I opet nisam bila u pravu. Prošlog leta sam sasvim slučajno i ja otišla da trčim, desetak minuta kasnije od njenog odbijanja. Osećala sam da nešto nije u redu, ali mislila sam da to osećaju svi pre trčanja. Još jedna moja pogreška.
Videla sam je kako trči stazom, pridružila sam joj se i upitala je: 'Zar ne učiš?'
Nije me ni pogledala, ali je zbunjeno upitala: 'Šta zašto ne učim?'
'Pa za onaj test što imate u ponedeljak, koji mi je usput spomenuo tvoj kolega?'
'Ja ne idem na fakultet više. Odustala sam pre dva meseca.'
To me je nateralo da stanem, ali ona je nastavila. Nisam mogla da verujem da mi nije rekla. Pa zar ne govorimo jedna drugoj sve?
Kada sam malo smirila svoje misli koje su se vrzmale po glavi, ubrzala sam i dostigla je. 'Zbog čega?'
'Zato što sam shvatila da samo gubim vreme koje mogu bolje da potrošim.'
'Kako to misliš?'
'Trčanje, Ivo... trčanje je moj život. Govorim to već godinama, kako nisi shvatila do sada?'
'Ali ipak...' Nisam verovala tome što mi je pričala, mislila sam da se šali, ali ona nije pokazivala nikakve neobične emocije. Nastavila sam da trčim, ali ubrzo sam izgubila snagu, pa sam je ostavila i otišla kući.
Svakog dana sam u isto vreme izlazila napolje i sedela na klupi pored one iste staze, čekajući je da prođe. I tako je jednog jutra, primetila sam, prošla pored mene sedam puta. Čudila sam se, jer ona uopšte nije bila umorna, a jedan krug je dužine hiljadu metara. Najzad je zastala pored česme, nedaleko od klupe na kojoj sam sedela, i sagnula se da popije koji gutljaj. Tog trenutka srušila se na zemlju i ja sam uplašeno dotrčala do nje dozivajući nekoga u pomoć. Prišlo je nekoliko trkača i pomogli su mi da je odvedemo u bolnicu. Na putu do tamo svest joj se povratila, ali telo joj je drhtalo. Nije bila dobro.
Čekala sam par sati ispred sobe u bolnici u kojoj se odmarala, čekajući da mi doktori kaž hoće li biti bolje.
Ubrzo sam saznala da će umreti za nešto malo manje od godinu dana, ali razlog mi nisu rekli. Nina mi se samo zahvalila, ali nastavila je sa svojim životom, isto kao i pre.
Čule smo se svakodnevno, još i danas se čujemo, ali ona i dalje trči, i dalje ne prestaje. Barem će biti srećna do kraja, jer trčanje predstavlja njenu najveću radost. Čujem joj u glasu taj uzvik oduševljenja kada mi kaže da je postavila novi rekord. Nisam je hvalila, jer tako me je zamolila. Došlo je vreme da shvatim da su njene reči sve vreme bile potpuno istinite. Trčanje je njen život.
Pogledajte prilog 710653
teško da čovek može da se koncentriše na tekst kad postaviš ovakvu sliku

Back