Razlicite vere i kumstvo

pravoslavna crkva dopushta brak izmedju hriscana, znaci ne moraju oboje biti pravoslavci

ali deca moraju biti pravoslavci *(kako moraju, sta kao poniste brak ako provale da nisu krshtena)

ovo sam pitala, a i videla sam venchanje u sabornoj crkvi, nasha cura i shkoti : )) (shkot u kiltu i kum shkot u kiltu). doduse nemam dokaza da nije primio pravoslavlje
a najbolje sve pitati sveshtenike shto ste verovatno do sada zakljuchili.....mada kod nas svaki prica drugacije kao da bas i nema jednoznacno oko tih potpravila

rab bozhji - to je mozhda i u smislu bozji radnik..kao "rabotnik"....ruski
to je vec shvatljivije ha...
ne znam

stvar kod religije je da je treba malo poznavati....
sva ona zapevanja.....to ima neku prichu
cini mi se da ljudi to bas i ne shvataju..bila sam na obredu u crkvi de se jedno 80% nije razumelo zbog akustike...!!! doslo mi da kazem na pola alo ljudi mozhe li to malo bolje...naravno nisa shetkala sam da nadjem bolje mesto da cujem kako je hrist spasao ljude poshto je adam syebo stvar..valjda to ide tako ; ) al ono odjekuje i odjekuje. treba im izgleda umetnichki direktor

a nikom ne smeta izgleda...!! stoje ljudi kao neshto ..
i pitam se kako bre da li sam ja gluva ili shta. a hocu da cujem ono sto se izgovara..! mada sam i ja tek kasnije shvatila da to treba da se slusa... a ne samo da stojish bez veze..mada mozhda svi vec znaju text unapred..
ok ako se ne slusa tekst ima nekakvo dejstvo, crkva itd, ali aj kad sam vec tu.
ali crkve postoje iljade godina...hriscanstvo 2000, budizam koliko...???
ok, opijum za narod...
to je jedan put..postoje i ostali, valjda...put ka chemu.. ne znam : )

gigule:
mislim da je danas u Srbiji moderno biti konzervativan ... čak i pomalo fanatik ...
to je moj utisak... možda grešim.

he moderno.....kolko ono beshe abortusa kako ide statistika

mozhda su i popovi suvise konzervativni..?? da li 10 zapovesti morash na svakog da primenis u istom obliku...
pa koliko ljudi ih ne primenjuje i recimo da su "obasjani"
a koliko ih formalno primenjuje i mrka kapa ( :cool: )

mada ima i toga ali mozhda je ta kvazireligioznost neka reakcija na shljokice sex na svakom koraku itd.....

anakin:
ma ne mogu bre Sindi...jel ovaj forum stvarno slika Srbije? gde kliknem neko tupi o tome sta je dobro/lose, moralno/nemoralno....odakle tolika zelja medju mladim svetom ovde da imaj nekakav autoitet kome ce da se klanja? .

ali i ti sad dajes komentar da je to lose..znaci radis isto
a kako je u USA tamo su svi divlji i buntovni je l
tamo se klanjaju shefu na poslu valjda
ok ovde postoji taj kult vodje mozhda.. ljudi ne vole da iskacu iz mase...znate ono kad profa pricha i sad nikom nije jasno ali svi se prave da im je jasno... niko ne sme da kaze
p aonda posle prilaze.. ne smem ni ja ali nekoliko puta u zivotu sam se usudila i umelo je da ispadne ok...cak vise puta.
toliko od mene...u sledecem zivotu cu da se usudim jos neki put
:cool:
ali to je mozda i univerzalno..kralj je go
mentalitet ne mozes da promenis
mladi ljudi..od koliko do koliko

LJUDI POTREBAN MI JE ODGOVOR STO PREEE!!
DA LI MOJA DRUGARICA KOJA JE PRAVOSLAVNE VERE MOZE BITI MENI KUMA NA VENCANJU KOJA SAM KATOLICKE VEROISPOVESTI??
I AKO TA MOGUCNOST NE POSTOJI...
DA LI MOZE BITI KUMA U OPSTINI, A DA SE ZA CRKVU IZABERE NEKA DRUGA OSOBA AKO NJOJ TO NE DOZVOLJAVAJU??

kukita:
LJUDI POTREBAN MI JE ODGOVOR STO PREEE!!
DA LI MOJA DRUGARICA KOJA JE PRAVOSLAVNE VERE MOZE BITI MENI KUMA NA VENCANJU KOJA SAM KATOLICKE VEROISPOVESTI??
I AKO TA MOGUCNOST NE POSTOJI...
DA LI MOZE BITI KUMA U OPSTINI, A DA SE ZA CRKVU IZABERE NEKA DRUGA OSOBA AKO NJOJ TO NE DOZVOLJAVAJU??

Moze sve, naravno.
Ti kao krstena pravoslavka mozes joj biti kuma i u opstini i u crkvi, a mozes i da krstavas njenu decu.
Ona za crkveno vencanje treba da ima sve potrebno sto trazi njena crkva (ti si sve dobila sa krstenjem), a da bi bila tebi kuma u crkvi, mora takodje da ima sve ispostovano u svojoj crkvi.

Ima popova, koji komplikuju, pa cak i ne krstavaju decu roditelja, koji nisu crkveno vencani. Ali to je vec ekstremizam.

Ja sam kao pravoslavna krstila dete u katolickoj crkvi od oca katolika i pravoslavne mame, koji nisu ni vencani, kamoli crkveno vencani.
Sve granice, limite i pravila su izmislili crkvenjaci, da bi pokorili obican narod. Bog prihvate sve vernike.

mojra:
mislim da je u pravoslavnoj strozije i da kumovi treba da budu pravoslavci. u katolickoj ima vise lufta.
u opstini jedan kum a u crkvi drugi, rekla bih da moze, ali nisam sigurna.

Ma sve zavisi koliko je svestenik fleksibilan. Mislim, da je danas vecini jasno, da je potrebno veru malo prilagoditi ljudima i vremenu u kom zivimo, a ne vezati ljude u verske okove.

100 prica i sve razlicite...Svi mi pricaju drugacije..
Ali mi nije samo jedno jasno...
Toliko se prica o ljubavi,o spajanju ljudi ,takodje o tome kako bi trebalo katolicanstvo i pravoslavlje da se spoje, a onda diskriminacija o tome da moram da se pitam da li moja drugarica moze da mi bude kuma u crkvi i to samo zato sto je druga vere...
uzas...
Ma u stvari sve moze samo treba naci prave ljude imati malo veza i vezica i sve moze...hehe

a onda diskriminacija o tome da moram da se pitam da li moja drugarica moze da mi bude kuma u crkvi i to samo zato sto je druga vere...

Извини, али није ми јасно зашто се венчаваш у цркви кад ти то ништа не значи? Мислим, зар није мало лицемерно испуњавати форму а без садржине?

cokoladic@:
Ma sve zavisi koliko je svestenik fleksibilan. Mislim, da je danas vecini jasno, da je potrebno veru malo prilagoditi ljudima i vremenu u kom zivimo, a ne vezati ljude u verske okove.
ma nije to vezivanje u verske okove, nego ti uzme lovu i za krstenje i za vencanje, kako ne kapiras.
Moja drugarica se vencala s protestantom u grckoj crkvi i niko ih ni za sta nije pitao, samo dadose donaciju i gotovo

Vencavam se u crkvi jer sam katolicke veroispovesti i jako drzim do toga..A samo me je to jako iznenadilo kada sam cula od mnogo ljudi da prijatelj koga zelim izabrati da mi bude kuma ne moze to biti zato sto je druge vere!
Izvini ako si nesto pogresno protumacio/la ali meni je jako stalo do tog cina(mislim na crkvu)..
A naravno da postoje price u 21 veku o tome da se trebaju izbrisati neka ogranicenja izmedju katolicke i pravoslavne crkve(nisam mislila bukvalno da se spoje)...mislila sam da se to pozdrazumeva da ne moram i to da objasnjavam..
Ma da...Nravno da ce mi dozvoliti...Bila sam kod fratra juce i sve mi je razjasnjeno..I nravno hvala na odgovorima jer su mi puno pomogli...

И, шта је реко фратар када си га питала за ''дискриминацију''? Како ти је објаснио?

Чуди ме, кад већ толико држиш до цркве, како се ниси одмах обратила свом фратру, него се распитивала код ''многих људи'' и на форуму....па унапред оплела по ''дискриминацији'' коју врши црква....до које ти је, иначе, јако стало.....

maksily:
ma nije to vezivanje u verske okove, nego ti uzme lovu i za krstenje i za vencanje, kako ne kapiras.
Moja drugarica se vencala s protestantom u grckoj crkvi i niko ih ni za sta nije pitao, samo dadose donaciju i gotovo

Ne kapiram, jer da meni neko kaze, da moram da se krstim ponovo u katolickoj crkvi, da bi mogla da se vencam u njoj, ne bi se vencala u toj crkvi.
A da nekome platim, da to sprovede bez krstenja, znacilo bi mi, da je pop zbog novca vencao par iako to crkva ne dozvoljava, pa bi prema tome mislila i da je brak pred bogom nevazec.

prvo ovako...
Vidim da ti je bas dosadno u zivotu pa nagadjas tako o temama koji i ne znas...Ali posto imam vremena ajde malo da ti pojasni situaciju...
Zivela sam u Srbiji sve do sada kada me je moja druga polovina zaproslia i nije mi do tog trenutka u opste padalo na pamet da pitam i da se raspitujem u crkvi o tome ko moze da mi bude kum a ko ne jer nikada pre nisam bila udata i niti sam bila u toj situaciji...Imala sam naravno neko osnovno znanje o tome ali nisam bila u toj prici da se raspitujem jer nije ni bilo potrebe..
I naravno sada kada se selim i idem u inostrnstvo gde ce se i obaviti vencanje ne znam i nisam upoznata sa fratrom tamo i zato sam i postavljala pitanje jer znam da je kod svakog drugacije kao sto mi je ovde objasnio moj fratar.
On naravno ne bi imao nista protiv ali mi je takodje rekao da moram tamo da se raspitam jer ce se uostalom tamo i obaviti vencanje...
Pitala sam ovde na forumu jer bolje pricam srpski nego jezik u koju se zemlju selim pa sam mislila da mozda neko ima nekog iskustva o tome...I naravno da li zna...
Ali hvala Bogu sve ce se lepo zavrsiti i sve ce biti sredjeno...

Back