Razlicite vere i kumstvo

Ok, али онда би требало рећи: инвеститори су увлакачи, а не попови су подмитљиви манипулатори! Ово више говори о том инвеститору, свештеници само раде свој посао. И мени дође мајстор, заврне неки шраф на веш машини и за 15 минута узме 2000 динџи, па не кажем да је подмитљиви манипулатор!

(Као што знамо, у свакој професији има свакавих људи, па ни свештенички позив није имун од тога. Свако уопштавање је бесмислено.)

Hellen:
Ok, али онда би требало рећи: инвеститори су увлакачи, а не попови су подмитљиви манипулатори! Ово више говори о том инвеститору, свештеници само раде свој посао.
Tja, uvek postoje dve strane.

A ne ide bash ni to izjednachavanje sveshtenichkog poziva sa drugim profesijama.

Ne znam, sestro, prodaju maglu. Pevaju neshto, prskaju vodicama, mlate kandilom... Mogu da isposhtujem filozofski aspekt nechijeg verskog ubedjenja ali ne i praznovericu koja religije redovno prati. A sveshtenici zive od tog praznoverja.
I mislim da se ni popovi ne bi slozili da je njihova profesija kao i sve ostale (ali, naravno, iz nekih drugih razloga).

Добро, ТИ то тако доживљаваш...али тебе нико не тера да ''купујеш маглу од њих'', зар не? чему толика острашћеност?
Ако неки људи желе да плате за оно што добију од њих, то је њихов проблем, зар не? Што се ти нервираш око тога?

Hellen:
Добро, ТИ то тако доживљаваш...али тебе нико не тера да ''купујеш маглу од њих'', зар не? чему толика острашћеност?
Ако неки људи желе да плате за оно што добију од њих, то је њихов проблем, зар не? Што се ти нервираш око тога?
I jeste i nije njihov problem. Ti ljudi sa tim, jel'te, problemima, chine drushtveni milje u kom sam prinudjen da se krecem. Ne moze sve bas da se posmatra iz ugla "nije moj problem pa cu da se pravim da ne primecujem".

Ali ne nerviram se ja TOLIKO oko toga. To se samo moj avatar tako namrgodio. ;)

LePiaf:
Radim kao arhitekta u projektnom birou. Pre godinu dana zavrshili smo jedan projekat, zgradu od ~12000m2. Dakle, ozbiljan objekat je u pitanju. .

i tako si se, Pjafčino, kanidovao za najpoželjijeg đuvegiju :lol:
Oćeš da se mesto tebe raspitam među veštičicama :mrgreen:
btw. jesi iz Subotice, pride?
i btw2. preteruješ s popovima, koliko god da si quite cute.
mada ja zdravo volEm onu "ne grdite popove..." :P

"Od tih nasih popova nema gori'lopova", stih je jedne pesme (ili tacnije, recitacije) koju je znala moja baba :)
Inace, sasvim sigurno znam da se u katolickoj crkvi mogu vencati i parovi kod kojih je jedan druge veroispovesti ili musliman, a kumov samo moraju biti "pristojni ljudi". Ko ne veruje, neka proveri!

Betty:
i tako si se, Pjafčino, kanidovao za najpoželjijeg đuvegiju :lol:
Oćeš da se mesto tebe raspitam među veštičicama :mrgreen:
btw. jesi iz Subotice, pride?
i btw2. preteruješ s popovima, koliko god da si quite cute.
mada ja zdravo volEm onu "ne grdite popove..." :P
Nisi prochitala do kraja. Moja plata je 250E, jerbo biro nije moj.
Lazem... 300E od proshlog meseca, ali opet...

A shto Subotica? Ja sam 100% Novosadista. Majka me dunavskom vodom dojila :mrgreen:

1.gif

A onda, kad je pochela izgradnja, investitor je pozvao trojicu popova da osveshtaju (jel se tako kaze?) temelje. Zashto trojicu a ne jednog? Pa zato shto su dvojica iz investitorovog rodnog sela a na teritoriji treceg se nalazi gradilishte. Da se neki ne uvredi...
Uzalud svi inzenjeri i OVOLIKI projektni elaborati, dok bradonja u mantiji ne otpeva svoje i za to zaradi 10000din + krkanje u lokalnom restoranu. Ja mesechno zaradjujem 250E.
Pa sad ti uporedjuj automehanichare i lekare sa ovim likovima.[/QUOTE]

PRVO - SVAKO UOPSTAVANJE JE BESMISLENO
DRUGO - na osvestavanje se obicno i zovu po tri svestenika jer tako pravoslavna vera nalze u duhu tri trojstva (u ime Cca, Sina, i Svetog duha)...tako je prema kanonima a i prema tradicijih pa se po tri svestenika jos vidjaju i na slavama i na sahranama kod onih koji drze do tradicije...
TREĆE - ne stavljaju oni tih 10.000 u svoj džep, niti ima treba za provod ili garderobu...ili sta god cemu bi nama inace sluzilo...vec veci doe crkvi a manji deo svojoj porodici...

I CETVRO - da ti kao i, kako vec nazivas, svestenika, "bradonja u mantiji", radis svoj posao i ono sto je mnogo bitnije gledas svoj posao i drzis glavu kako hriscanstvo nalaze "kao rab Bozji" tada nebi imao vremena za kritike drugima a zalopojku o svojoj plati od 250 evra...vec bi radi svoj posao...napredovao i ucinio sebe srecnim sa umnozavanjem sume...pa se tako izdigao, jer kako bi drugacije, iznad automehanicara i lekara pa i svestenika...

tuzna i uopsteno ruzna ti je prica.....Inace svuda se sve moze podplatiti ali jadniji je onaj ko novac nudi jer ga je ocigledno lako yaradio od onog ko ga prima...kako god Onaj gore 'ce suditi gore a ne mi ovdena forumu...

HeBo te, čak i ova tema se zaglupela :shock:

dan vas pitam iskreno: jel ste se osramotili pred kumovima nekad? :P

Ja pred nekim nesuđenima rekla da bih više volela u protestantskoj crkvi, jer se tamo, zaboga, peva, a imam i drugaricu popadiju može da mi sredi pravo autonomaško venčanje :lol: heh..sve samo ne trubači 8)

Nikoll:
A onda, kad je pochela izgradnja, investitor je pozvao trojicu popova da osveshtaju (jel se tako kaze?) temelje. Zashto trojicu a ne jednog? Pa zato shto su dvojica iz investitorovog rodnog sela a na teritoriji treceg se nalazi gradilishte. Da se neki ne uvredi...
Uzalud svi inzenjeri i OVOLIKI projektni elaborati, dok bradonja u mantiji ne otpeva svoje i za to zaradi 10000din + krkanje u lokalnom restoranu. Ja mesechno zaradjujem 250E.
Pa sad ti uporedjuj automehanichare i lekare sa ovim likovima.

DRUGO - na osvestavanje se obicno i zovu po tri svestenika jer tako pravoslavna vera nalze u duhu tri trojstva (u ime Cca, Sina, i Svetog duha)...tako je prema kanonima a i prema tradicijih pa se po tri svestenika jos vidjaju i na slavama i na sahranama kod onih koji drze do tradicije...
TREĆE - ne stavljaju oni tih 10.000 u svoj džep, niti ima treba za provod ili garderobu...ili sta god cemu bi nama inace sluzilo...vec veci doe crkvi a manji deo svojoj porodici...

I CETVRO - da ti kao i, kako vec nazivas, svestenika, "bradonja u mantiji", radis svoj posao i ono sto je mnogo bitnije gledas svoj posao i drzis glavu kako hriscanstvo nalaze "kao rab Bozji" tada nebi imao vremena za kritike drugima a zalopojku o svojoj plati od 250 evra...vec bi radi svoj posao...napredovao i ucinio sebe srecnim sa umnozavanjem sume...pa se tako izdigao, jer kako bi drugacije, iznad automehanicara i lekara pa i svestenika...

tuzna i uopsteno ruzna ti je prica.....Inace svuda se sve moze podplatiti ali jadniji je onaj ko novac nudi jer ga je ocigledno lako yaradio od onog ko ga prima...kako god Onaj gore 'ce suditi gore a ne mi ovdena forumu...[/QUOTE]PRVO DRUGO I TREĆE.......BATO NEMOJ DA FILOZOFIRAŠ I PAMETUJEŠ...MANJI DEO UZIMAJU.....I SVI VOZE YUGO IZ PATRIOTSKIH RAZLOGA.......TO ŠTO ONI RADE JE,BATO,SIMONIJA,SMRTNI GREH,TJ. NAPLAĆIVANJE "SVETIH"TAJNI...STIM DA JE SPC IZGUBILA SVETE TAJNE ,JOŠ OD GERMANA,A SAD POTPISIVANJEM SRAMNE EKUMENSKE POVELJE I DEFINITIVNO..PREMA TOME,ĆUTI I POKLOPI SE UŠIMA........HVALA!

tuzna i uopsteno ruzna ti je prica.....Inace svuda se sve moze podplatiti ali jadniji je onaj ko novac nudi jer ga je ocigledno lako yaradio od onog ko ga prima...kako god Onaj gore 'ce suditi gore a ne mi ovdena forumu...

Uopshtavanje nije besmisleno jer ovo nije izolovan primer nego se deshava dovoljno chesto da se neki obrazac moze izvuci.
Gde odlazi novac koji bradonja strpa pod mantiju to mozda samo "onaj gore" zna. Shta i kako ja radim na svom poslu to znam ja i znaju ljudi koji rade sa mnom, ne ti. Ti ochigledno ne znash ni u kakvoj sredini zivish.
Samo drzi glavu kao "rab Boziji" ali nemoj posle da se chudish kad primetish da su ti stavili i sedlo na ledja.

LePiaf:
... Ti ochigledno ne znash ni u kakvoj sredini zivish.
Samo drzi glavu kao "rab Boziji" ali nemoj posle da se chudish kad primetish da su ti stavili i sedlo na ledja.

Duso, ja ne znam ko tebi drma kavez...ali tumacis stvari pogresno..opet. "Rab Bozji" ne znaci da ti hodas gledajuci u zemlju kroz zivot pa da neko moze da te zajasi, vec da gledas svoja posla i neguras taj nos u tudja...tj da ne sudis ti o nekome vec ako mozes daj savet, kao ja tebi, ako ne reaguje idi dalje, jer neko to od gore vidi sve....

A kao kulturolog i reditelj znam u kakvoj zemlji zivim...to mi je posao da vidim i ilustrujem iznova ali umetnickim sredstvima...onda kada mi ne bude odgovarala realnost zemlje u kojoj zivim a bude nestala i nada da mogu ista da promenim i svoj mali svet cinim velikim i lepim...oticicu. Ionako za mene je ceo svet scena i mogu naci svuda ljude, u pravom smilsu te reci jer, jer i tazim dobro a ne zlo...ali za to je potrebna analiza pa tako poznajem oba.

A ti kao arhitekta mozes sjajno da radis i zaradjues ali polako, verovatno si mlad i skoro si zavrsio. Sudim po plati, mozda gresim, jer kada su moji prijatelji zavrsavali arhitekturu pre 4-5-6 godina pocinjali su sa tom zaradom...i neki su otvorili svoje biroe, neki kompanije, a neki su i dalje projektanti sa malo vecom platom od tvoje *(oko 500e) ali srecni su tako..pitanje izbora..a to mi nemoj reci da ga nemas...svi ga imaju samo neki putevi su laksi i brzi a neki duzi i tezi...na pravom placas dusom a ponekad i telom a drugi te kosta vremena i znoja...pa ti vidi !!!!.

Nadam se da si sada nesto vise shvatio...ili ce opet videti sve samo lose strane

ZILOT IZ CACKA:
USPUT GLUMA JE, a valjda s tim i rediteljstvo, GREH.........idem dalje........
ima tu jos ljudi koji su zasluzni sto teatar postoji...ali to bi ti bilo previse za nabrajanje...
dovoljno ti je da tetar postoji vise od osam stoljeca...a prvi zacetci pozorisne umetnosti datiraju 2000 g.pre.n.e (na ostrvu Kritu se nalzi scenski prostor, i tada je i pronadjen prvi scenario dvorske ceremonije )....dosta o antici...nego...
...malo price o tetru i grehu...
...ta prica o grehu potice negde iz perioda rimskog carstva ali je postala najglasogovornija u srednjem veku "doba mraka, okrutnosti i divljastva" ..tada su tada jedini javni kulturni poslenici bili glumci koji su istovremeno da bili i reditelji, mada ta rec nije postojala...demijurzi ili ti "bogovi na sceni" su dosli mnogo kasnije...Nravno Crkva je pomislila da ce pozoriste da promeni ljude i da ih skrene sa duhovnog preobrayaja koji je planirala crkva ...pa su tako i glumci i pisci bili proterivani...logicno jer uzmimo primer Seneka je piso u Rimu kako vleposednici uzivaju u krvoprolicima cirkuskih igara gde su na stotine ginule ne samo zivotinje vec ljudi...nikom to nije islo u prilog da se prikaze kako to ustvari izgleda u kontra ogledalu...ni drzavi koja je civala pozicije ni crkvi koja je verovala da losim prizorima i iluzijom ce se narod hriscanski iskvariti...a ne progledati kao sto su verovali umetnici...
Protiv pozorista, tacno je, bili su i crkveni oci i u VI veku kada je hiscanstvo postalo zvanicna religija, a postoje i sacuvani su spisi Jovana Zlatoustog, svtog Jeronima i svetog Augustina.
....eeee vec u X veku u crkvama evrope su se poceli izvoditi liturgijske drame *(nastale tako sto su u uskrsnju liturgiju uvedeni dijaloski dodatci tj trop...najpoynatiji je "Koga trazite"...itd)
pa 1054. godine raydvajanje hriscanske crkve na katolicku i pravoslacnu i razdvajanje izmedju crkvenog pozorista istoka i zapada...tu negde pocinje i prica o pozoristu na nasem tlu....na Zapadu sve je naravno fleksibilnije jer su shvatili da je ipak poyoriste masovni medijum preko koga mogu manipulisati narodom pa su kod njih brzo nastali varijateti darama, moraliteti, morakule, misterijetako...mnogo kasnije se pozriste otkinulo kontroli crkve i drzave...A na istoku Rusi su prvi prihvatili tetar i nadmasili dotadasnju tetrlanost...cuvena je predstava iz tog perioda "Pecna predstava" iz razloga sto ju je kasnije obnovio cuveni reziserj Sergej Ezenstajn u filmu "Ivan Grozni"

.....i bla bla bla.... ...kod nas je prvo pozoriste bilo zapravo takozvano "religiozno pozoriste" ono koje se odvijalo u crkvi za vreme liturgija a poglavari su bili protiv ulicnih igraca i zabavljaca = glumaca i postoji spis iz VI koji je preved kod nas XI veku "Krmcija" gde se svestenicima i ostalim poglavarima zabranjuje na praznike i svetce da gledaju pozorisne predstave i igraju u njima....sve te crkvene klevete prestaju da vaze kada se umesala medicina ali crkvena - izmedju 1497 - 1499 godine napisan je "Hilandarski medicinski kodeks" gde za neke efemerne bolesti nastale "zbog velikih tuga i depreseije"
izmdju ostalog lekari preporucuju da mu glumci igraju i pevaci sviraju....i tako pozriste postane i yvanicno slobodno i deluje pod blagoslovom....
hehhe
ajd sad laku noc...treba i da radim ujutru nesto

p.s. tako da verovanje da je gluma...itd...greh je mnogo zastarelo jer su decenije dokazale suprotno

Back