nsbee
Aktivan član
- Poruka
- 1.757
Da li na crkvenom vencanju moze da kumuje covek koji nije iste vere kao i mladenci? Znam da Srpska pravoslavna crkva nije u principu za to, ali je l' moze da se desi u dogovoru s popom?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa, ovo nije bas tacno.smeh:Pravoslavna crkva dopušta brak samo između supružnika pravoslavne veroispoivest, a samo izuzetno jedan supružnik može biti katoličke vere (isključivo, jer su te dve vere nejbliže i najsličnije) i on se, pre venčanja, pismeno obavezuje da neće ometati supružnika u ispoljavanju svoje vere, kao i da će deca biti vaspitana u duhu pravoslavlja. Za kumove nisam 100% sigurna, ali mislim da moraju biti pravoslavci.
Nisam ni sveštenik, ni teolog niti neki poseban vernik, ali sam iznela podatke koje sam svojevremeno dobila od starešine jednog pravoslavnog Hrama, onako kako mi ih je on dao. Koliko je važno šta tačno sadrži izjava koju potpisuje pripadnik katoličke Crkve - zaista ne znam.Petka:Pa, ovo nije bas tacno.
Pravoslavna vera dozvoljava barak izmedju hriscana, sto znaci da je bitno da su krsteni.
Logicno je da ako su oboje krsteni kao katolici da se verovatno nece vencati u pravoslavnoj crkvi. Ne znam da li bi takvo vencanje crkva dozvolila.
Prisustvovala sam vencanju izmedju devojke koja je pravoslavka i decka koji je katolik, amerikanac italijanskog porekla. Vencali su se u Sabornoj crkvi i on je morao da potpise da nije primoran da se venca u pravoslavnoj crkvi i nista vise. Bitno je da je krsten.
Zbog ovog cina su ga se njegovi roditelji odrekli, jer kao italijani nisu ovo mogli da prezive ovakvu bruku.
Ma shta mi ovde tupimo? Znamo kakvi su popovi. Ako shushnu neki evritji - sve se moze dogovoriti.nsbee:Da li na crkvenom vencanju moze da kumuje covek koji nije iste vere kao i mladenci? Znam da Srpska pravoslavna crkva nije u principu za to, ali je l' moze da se desi u dogovoru s popom?
nsbee:Da li na crkvenom vencanju moze da kumuje covek koji nije iste vere kao i mladenci? Znam da Srpska pravoslavna crkva nije u principu za to, ali je l' moze da se desi u dogovoru s popom?
Popovi nisu ljudi vec podmitljivi manipulatori.Betty:mislim, ljudi ste i popovi su ljudi, RAZGOVARAJTE
Razgovarati ili "razgovarati"?zainteresovana:Pa kad je tako, Vrapčiću, zar nije upravo to dokaz da su i oni ljudi sa svim vrlinama i manama.
Znači, može se sa pojedinima razgovarati.
LePiaf:Popovi nisu ljudi vec podmitljivi manipulatori.
Imao sam tu srecu da nemam veronauku u shkoli.Hellen:Јел то вучеш неке трауме из детињства? На веронауци су те терали да клечиш на кукурузу, па си зато тако огорчен?
Ово звучи исто као:
-лекари нису људи него приучени месари
-аутомеханичари нису људи него најобичније лопуже
-водоинсталатери нису људи него покварењаци
-судије нису људи него подмитљиви лажови
-учитељи нису људи него необразовани кретени
-шофери нису људи него пијани манијаци....:?