Различита висина зараде као проблем у друштву

fanstebre

Poznat
Poruka
9.746
Да ли вам се некада десило да дођете у ситуацију да висина зараде буде проблем кад треба да се дружите са неким ? Ја док сам био на мање плаћеном послу нисам долазио у ситуацију да ми неко трља плату на нос али кад сам нашао бољи посао и кад сам платом почео да одударам од неких људи у мом окружењу са којима сам се дружио временом је то постало оптерећење за мене јер свако мало би ме нека одређена особа као фол кроз шалу прозивала како имам већу плату, како је мени лако итд. па кад треба да се организујемо за нешто то увек буде "ма лако је вама ви имате већу плату"....... Кад год се видимо увек се брзо дође до тога да неко кука како има малу плату, малтене као да хоће да каже да треба да осећам кривицу јер имам већу плату......и то све буде као кроз шалу али кроз неко време схватиш да контакт са таквим искомплексираним особама никуда не води, да је однос постао изузетно токсичан и просто прекинеш контакт са том особом.

Lovani da podele sirotinji i nema niko da iskace
Ма не може ни то јер кад год сам се понудио да платим неко путовање, да чешће частим и слично, небитно, увек осетиш да се неко на другој страни осети увређено у фазону "ма ти имаш добру плату и сад си као галантан, а ми смо сиротиња раја". Једини лек за то који сам нашао је потпуно прекидање било каквог контакта са таквим људима

Ма не може ни то јер кад год сам се понудио да платим неко путовање, да чешће частим и слично, небитно, увек осетиш да се неко на другој страни осети увређено у фазону "ма ти имаш добру плату и сад си као галантан, а ми смо сиротиња раја". Једини лек за то који сам нашао је потпуно прекидање било каквог контакта са таквим људима
Svakako da ne moze.

*Različita visina zgrade kao problem u društvu

"Да ли вам се некада десило да дођете у ситуацију да висина zgrade буде проблем кад треба да се дружите са неким..."

:zroll:
~~~
I jeste i nije. Što se mene tiče - nije, jer sa pravim ljudima nemam problem.
Ali imala sam situavije sa pojedinim ljudima koji provociraju zavist. Da li svesni ili nesvesno jer imaju komplekse.

To se zovu klasne razlike, postoji u svakom društvu. Šta više, u svetu su izraženije nego kod nas.

Ako si bez para, niko neće da se druži sa tobom jer si jadan i bedan.
Ako si sa parama, onda isto niko neće da se druži sa tobom jer si snob.

Deal with it ;)

Kad si sa parama mnogi hoce da se druze sa tobom, jer su volsebno shvatili kako si ti postao jedna divna osobaz:mrgreen:

*Različita visina zgrade kao problem u društvu

"Да ли вам се некада десило да дођете у ситуацију да висина zgrade буде проблем кад треба да се дружите са неким..."

:zroll:
~~~
I jeste i nije. Što se mene tiče - nije, jer sa pravim ljudima nemam problem.
Ali imala sam situavije sa pojedinim ljudima koji provociraju zavist. Da li svesni ili nesvesno jer imaju komplekse.
Znaci onaj sa jedanaestog sprata kaze: "A ti zivis na drugom spratu". Ja se nadrkam i vise ne govorim sa njim :dash:

Да ли вам се некада десило да дођете у ситуацију да висина зараде буде проблем кад треба да се дружите са неким ? Ја док сам био на мање плаћеном послу нисам долазио у ситуацију да ми неко трља плату на нос али кад сам нашао бољи посао и кад сам платом почео да одударам од неких људи у мом окружењу са којима сам се дружио временом је то постало оптерећење за мене јер свако мало би ме нека одређена особа као фол кроз шалу прозивала како имам већу плату, како је мени лако итд. па кад треба да се организујемо за нешто то увек буде "ма лако је вама ви имате већу плату"....... Кад год се видимо увек се брзо дође до тога да неко кука како има малу плату, малтене као да хоће да каже да треба да осећам кривицу јер имам већу плату......и то све буде као кроз шалу али кроз неко време схватиш да контакт са таквим искомплексираним особама никуда не води, да је однос постао изузетно токсичан и просто прекинеш контакт са том особом.
Nije problem ako nema zavisti tj uobraženosti među ljudima. Na primer ovi koji više zarađuju ako su loši ljudi to će često perfidno da naglašavaju, stvarajući mišljenje kako su oni bolji i zato imaju veću zaradu. Ovi sa manjom zaradom mogu postati zavidni i potajno mrzeti bolje plaćene.

Gore je kada neko od prijatelja uzleti sa imovinom i prihodima. Ako pak upoznaš nekog sa većom zaradom to se u startu prihvati i manje smeta i jednima i drugima.

Nije problem ako nema zavisti tj uobraženosti među ljudima. Na primer ovi koji više zarađuju ako su loši ljudi to će često perfidno da naglašavaju, stvarajući mišljenje kako su oni bolji i zato imaju veću zaradu. Ovi sa manjom zaradom mogu postati zavidni i potajno mrzeti bolje plaćene.

Gore je kada neko od prijatelja uzleti sa imovinom i prihodima. Ako pak upoznaš nekog sa većom zaradom to se u startu prihvati i manje smeta i jednima i drugima.
Onda se niko sa nikim ne bi ni druzio. Doduse nije ti ni do druzenja kada ne znas kako ces da sastavis kraj sa krajem.

Onda se niko sa nikim ne bi ni druzio. Doduse nije ti ni do druzenja kada ne znas kako ces da sastavis kraj sa krajem.
Ne bih se složio. Skokovi u prihodima su prilično retki. Ovde govorimo o ozbiljnim skokovima ne povišici od 10%.
Na primer dva prijatelja imaju zaradu po 100 000.. a onda drugi pređe na poziciju za 300 000 ili uspe u biznisu i zaradi milione.

Osim toga ne vidim kako si zaključio da se niko ne bi družio.

Ne bih se složio. Skokovi u prihodima su prilično retki. Ovde govorimo o ozbiljnim skokovima ne povišici od 10%.
Na primer dva prijatelja imaju zaradu po 100 000.. a onda drugi pređe na poziciju za 300 000 ili uspe u biznisu i zaradi milione.

Osim toga ne vidim kako si zaključio da se niko ne bi družio.
Evo ovako. Covek iz kraja radi u GSP. Ne moze da nas pozove kod njega jer mu je neprijatno, jer mu je mala plata a dete jos uvek ide u skolu. Nece sa nama u Slankamen jer ga je sramota sto nas nije pozvao. Totalna glupost. Mnogo je takvih slucajeva.

Evo ovako. Covek iz kraja radi u GSP. Ne moze da nas pozove kod njega jer mu je neprijatno, jer mu je mala plata a dete jos uvek ide u skolu. Nece sa nama u Slankamen jer ga je sramota sto nas nije pozvao. Totalna glupost. Mnogo je takvih slucajeva.
Lik ne poštuje sebe i svoje poštenje.
Nema veze sa ovom temom.
Češći je slučaj da bogati neće da se druže sa sirotinjom.

U suštini...teško da mogu da se održe takva prijateljstva u smislu nekog intenzivnog druženja.
Većina ljudi su u srži takmičarski i dokazivački nastrojeni iako to ne bi rekli za sebe. To je teško prvo osvestiti, a posle i imati volju rešiti se toga.
Kad su slični, u tome postoji neki reciprocitet, ravnopravnost. Međutim kad osskoče, daju sebi za pravo da se prave mnogo pametni.

Imala sam iskustvo sa tim i iako sam bila iskrena i smatrala sebe ravnopravnom u tom odnosu, druga strana je sala sebi za pravo da me ne smatra tako.

Ми смо друштво кукача и то нема везе са висином плате. Ја се дружим са неким колегиницама и колегама и они не могу да кукају на плату, али кукају због неких других ствари.
Понекад приметим да и ја почињем да кукам, јер ако то не радиш људи ће помислити да ниси нормалан и да немаш живот, пошто немаш проблеме.

Мени је најјаче оно типа ''е они су средња класа'', каква бре средња класа само зато што зарађују 3-4 хиљаде евра, каква је то средња класа када су само пар хиљада евра удаљени од сиротиње и клошара. Средња класа је Мишковић рецимо, јер је далеко од сиротиње, али подједнако је далеко и од Ротшилда или Илон Маска.

Мени је најјаче оно типа ''е они су средња класа'', каква бре средња класа само зато што зарађују 3-4 хиљаде евра, каква је то средња класа када су само пар хиљада евра удаљени од сиротиње и клошара. Средња класа је Мишковић рецимо, јер је далеко од сиротиње, али подједнако је далеко и од Ротшилда или Илон Маска.
3, 4 hiljade evra jeste srednja klasa za naš standard. Ne računa se to kao bukvalna polovina između bogataša i sirotinje.
Bogati su kategorija sa najširim rasponom imovine- oni koji ovde imaju milion evra i koji imaju ~ desetina, stotina miliona ili ~ milijardi.

3, 4 hiljade evra jeste srednja klasa za naš standard. Ne računa se to kao bukvalna polovina između bogataša i sirotinje.
Bogati su kategorija sa najširim rasponom imovine- oni koji ovde imaju milion evra i koji imaju ~ desetina, stotina miliona ili ~ milijardi.
Знам да сви тако рачунају, али рачуница је погрешна. Овде огромна већина Балканаца сматра да је сламарица закон, евентуално банка или улагање у некретнине, али то не значи да су у праву, само зато што су у већини.

Iz tvog ugla a iz njihovig je suprotno tj da vi nabijate na nis njima sto imaju malu platu i osudjujete ih.Dakle kompleksi sa obe strane a realnost je treca.

Ne druzim se tj izbegavam one koje svojom vecom zaradim nabijaju na nos i tako misle da su bolji i osudjuju one sa manjom zaradom pa i tako sto za svaki problem izjavu da onaj ko ima manje para kad kaze da ima manjeu platu i da mu nece biti lako ko onom sa visom sebe stave u ulogu zrtve jer su kao bolji i vise vrede cineci podsvesno sebe vaznijim, uvecavajuci svoju vrednost ne videci realnu sliku stvarnosti situacije i manjak empatije.

Isto tako izbegavam i one kompleksase koji zavide svima oa najvise u kolicini zarade i gledaju da podsvesno isto sebe uzdignu tako sto ce da izokola vredjaju i sabotiraju one sto su zaradili vise, tj sto su vise placeni.

Dakle dve strane lose medalje koje ne vide realnu sliku.Oba slucaja su toksicna i ima ih previse i nemaju kulturu ponasanja ni osecaj za iskreno normalno druzenje.Ako se druzis s nekim i vrednujes nekog na osnovu visine zarade znaci da u drustvu i druzenju trazis samo interes a ne i stvarno drustvo, tu ti karakter osobe nije toliko bitan vec punjenje ega i lecenje kompleksa vise vrednosti takvo drustvo je toksicno a sad ih je previse bas.

S ljudima se druzis jer ti jednostavno prijaju njihovi karakteri i osobine bezuslovno i to je jedino zdravo prijateljstvo koje se danas gubi.Motes da imas milione ali ako si toksicna osoba i imas los karakter za mene ces biti nebitni olos.Isto tako ako si neki skoro prosjak a imas super karakter i isobine meni godis i moj si prijatelj bez obzira na sve i takodje ako si neki mrgud koji bi me psovao i kleo sto sam sebi kupio npr pljeskavicu dok on jede neku hladnu kiflu isto tako nikad ne bi bio moj prijatelj jer taj tip osobe su tip osobina lopova i kriminalaca koji kad se obogate postaju nezasita elita iskrivenih vrednosti.

Ja ne cenim coveka po zanimanju i po popularnosti, statusu i visini zarade.Nikada i nisam.Coveka cenim iskljucivo po ponasanj orema meni i drugima, da li ima u njemu nesto dublje i zanimljivije u karakteru osim ovog gore navedenog.Danas 90% ljudi cene po onim gore navedenim.

Takodje me ne interesuje neciji uspeh, uspesi i slicno.Meni je bitno kako se covek ponasa prema meni i drugima opet da kazem, kako se predstavlja u drustvu. To sto je neko uspesan to je licna i samo njegova stvar i korist.Ti si ono ustvari sta pruzas i budis u drugima.

Veci broj njih koji kad dostignu uspeh i krene ih napumpaju ego do nebesa da izgube svu epatiju i kompas kako da se ponasaju normalno bez da nekog indirektno ili direktno omalavazaju i sude, povredjuju vredjaju.Dzaba si dobar u necemu ako si ko covek ***** i licemer.

Poslednja izmena:
Dve zanimljive tabele iz USA

Screenshot 2024-12-31 at 10.49.46 AM.png

Screenshot 2024-12-31 at 10.48.11 AM.png

Back