A KOJA BEHU DRUGA 2?
sta ima onaj u carstvu nebeskom sto se neko drugi muci? kako je to pravda? to bi moglo da se nazove poravnanje, svakom prema zasluzi, nagrada ili kazna.
i ako je atribut u carstvu nebeskom, onda mi nema smisla da se neki drugi muce negde drugde jer pravda negde drugde iz njihovog paklenog stanovista? - razumes?
ja ne kazem da se neki nece muciti, samo kazem da je to plata, a ne pravda ili nepravda.
od vas ljudi hocu samo da mi priznate da ako je to za vas pravda - vecne muke ili vecni zivot, da vi onda ne znate sta je pravda sve dok ta vecna vremena ne nastupe, sve do konca.
to vi samo mislite da ce pravda onda nastupiti, jer vi danas ne znate sta je pravda, verujete da ce je biti tek onda. Eto, samo toliko, da posteno razjasnimo.
... Carstvo nebesko (raj) je blizina Božja, a pakao je suprotno, daleko daleko od Boga. Svako prema opredeljenju, ovdašnjem, zemaljskom. Ko Boga štuje, i sluša, i lepo se ponaša, ide u raj, u blizinu Božju. Ko Boga mrzi, ne sluša Ga i ružno se ponaša ide daleko daleko od raja, u tužne i puste duhovne predele, u pakao. Muke u paklu nisu kazna, već ono što je čovek hteo. (Opet: priča o bogatašu i Lazaru.)
... Onaj što je otišao u raj, nema ništa od toga što je neko izostao iz raja, pa se muči. I ne treba da ima od toga bilo šta. Ako bi imao nešto onda bi imao satisfakciju, a to je naslađivanje mukama svojih neistomišljenika.
... Bogu mi ne trebamo kao najamnici koji rade za platu. Plata je naš, ovozemaljski termin za razmenu dobara i usluga. U Carstvu nebeskom plata je deplasirana. Dam daš, štap i šargarepa, radimo po učinku – učiniš ti meni učinim ja tebi... to su sve naše relacije. Tamo nema razmene dobara. Čovek tamo, u carstvu nebeskom, živi kao duhovno stvorenje, pa mu ne trebaju nikakva dobra ili usluge, tj. plata. I po vaskrsenju, telo će biti preobraženo, nezavisno od materije.
...
i sada, ako je Bog ljubav, čemu onda muke u paklu?
Zbog pravde. Pravedno je da svako prebiva tamo gde hoće. Pravednik u pravdi, u blizini Božjoj, u Carstvu nebeskom, u raju, jer je tome težio u svom zemaljskom životu, a nepravednik, razbojnik, nemilostivi i samoživi čovek, pravedno je da bude tamo gde ima da se nađe ono što je u svom ovozemaljskom životu sledio i tražio. Pravda je da dobije to što je hteo. Čemu onda muke u paklu? Tome što ih je sam ovde proizvodio, i tako se deklarisao šta hoće. Nije hteo pravdu, Božju pravdu, i dobiće ono što je hteo. To je pravda, nije plata.
... I mir i radost. Lepota Božja. U Njemu samom, u Duhu Svetom.... RAJ.......!!!