Razgovor sa ateistima

Predrag Katic

Obećava
Poruka
66
Otkud znas da ima slobodnu volju, mozda je verovanje u nesto i zastupanje odredjenih stavova uslovljeno urodjenim karakteristikama?

Dalje, kako teski zivotni uslovi povecavaju veru u raj? To je prica koja je nekad prodavana masama da bi bile sto vise eksploatisane u ovom zivotu i da se ne bi bunile jer ce u zagrobnom biti nagradjene. Slicne price pricaju i dzihadistima, da ce to dobiti ako se raznesu i pobiju nevernike, decacima od 20 godina (inace ni stanovnistvo u proslosti, kada su carevale takve religije, nije imalo bas mnogo godina
Vidis ako je vera uslovljena urodjenim karakteristikama onda bi to trebalo da znaci da nikad nebi doslo do pojave komunizma .Kako se iz religiskog drustva odjednom pojavi ateizam .Pa tako sto su ljudi odlucili da prestanu da veruju izabrali su sami.Tu se postavlja pitanje i ateizma veruju li ateisti u dobro i lose .U pravdu i nepravdu .I zasto su ateisticka drustva bila toliko surova prema svojim neprijateljima.Jednostavno je, kad se ukloni taj strah od da kazemo Boga ili kazne za zlodela ljudi postanu jako bezobzirni .Mogu da rade ili urade sta god im padne na pamet bez da razmisljaju o posledicama da ce nekad neko da ih kazni ili da ce trpeti bilo kakve posledice.

Schrodinger

Iskusan
Poruka
6.309
Vidis ako je vera uslovljena urodjenim karakteristikama onda bi to trebalo da znaci da nikad nebi doslo do pojave komunizma .Kako se iz religiskog drustva odjednom pojavi ateizam .Pa tako sto su ljudi odlucili da prestanu da veruju izabrali su sami.
Komunizam gotovo nigde nije pobedio na izborima, kao sto nije ni hriscanstvo, ako cemo realno. Hriscanstvo su sirili Vizantija i Rim, a komunizam SSSR.
U komunizmu su bile marginalizovane religije kao sto su i hriscani zabranili paganstvo ali i bogumilstvo.
Znaci i vera i ideologija su uslovljene 'visokom politikom', a ne voljom masa.

Poslednja izmena:

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.898
Vidim da ima mali milion tema zašto ovo, zašto ono. Zašto lepo ne pročitate Bibliju tamo sve lepo piše šta i kako. Ako vas mrzi da čitate imate Bibliju i na YouTube kao audio knjige. Lepo se zavalita uzmite kokice i poslušajte je celu. Onda lepo razmislite o smislu onoga što ste pročitali ili poslušali i dođite ovamo da diskutujete.
Каква генијална идеја. Невероватно.
Не знам како се до сада нико није тога сетио. Изгледа да ти равног
по генијалности нема.

Хајмо сви разлаз. Подфорум Религија се затвара. Готово.

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
97.935
ja sam citao biblijske legende :D
lepa knjizica (slika je sa neta)

originalslika_Biblijske-Legende-Zenon-Kosidovski-265225941.jpg

aeternum

Elita
Poruka
16.314
Vidim da ima mali milion tema zašto ovo, zašto ono. Zašto lepo ne pročitate Bibliju tamo sve lepo piše šta i kako. Ako vas mrzi da čitate imate Bibliju i na YouTube kao audio knjige. Lepo se zavalita uzmite kokice i poslušajte je celu. Onda lepo razmislite o smislu onoga što ste pročitali ili poslušali i dođite ovamo da diskutujete.
Tako je.
Treba procitati Bibliju da bi se moglo diskutovati.

aeternum

Elita
Poruka
16.314
Каква генијална идеја. Невероватно.
Не знам како се до сада нико није тога сетио. Изгледа да ти равног
по генијалности нема.

Хајмо сви разлаз. Подфорум Религија се затвара. Готово.
Jeste genijalna.
Umesto sto neki trose godine da diskutuju a ne da procitaju Bibliju, to je njihov gubitak.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.070
Ja sam izucavala Bibliju a ti nisi je ni pogledao zato i nista ne znas
i zato je tvoja rec bezvredna
a ja sam izucavalac Biblije :)
procitala sam je vise od 20 puta i celu izcila
hiljadu puta ponovljena laž je i dalje laž. ne znam samo koga ubeđuješ da je laž istina
npr kažeš pročitala si je 20 puta a ne znaš da postoji judina poslanica. dovoljno je samo da vidiš naslove knjiga u bibliji pa bi znala.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.070
nemam ja nameru nikog da varam, od mene to ti je što ti je
sektaši imaju običaj da lažu sebe pa u tu laž poveruju da je istina i javno se hvale da znaju nešto. to je protivno rečima iz biblije, sve što vidi bog tajno, platiće javno.

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.070
ali je procitati i sam shvatiti kako je shvatas a ne slusati tudja tumacenja :D
kod protestanata i njihovih sekti nema duhovnosti, više akcenat daju na materijalno, pa recimo upljuvaće se da objasne materijalno kako je mozes razdvojio more, gde se nalazi arka, kako je pretvorena voda u vino, hodanje po vodi itd
njih ne zanima duhovna poruka tih priča, boga posmatraju kao mađioničara. oni ti određuju šta je bukvalno šta je figurativno ako im se suprostaviš onda si neznalica, nisi čitao, ne razumeš... samo oni znaju i nema ti spasa ako nisi u njihovoj tzv verskoj zajednici. subotari te recimo gledaju sa gađenjem ako nešto radiš u subotu.

gost 248950

Buduća legenda
Poruka
31.235
Na primer, samoubistvo.

Mada je mnogo zanimljivije osvestiti svoje podsvesne mehanizme.
Za početak makar one ''slučajnosti'' koje nam se očigledno ponavljaju
i za koje govorimo ''a zašto baš uvek meni to da se desi''
svako ko pogine nesrecnim slucajem za tebe znaci da je podsvesno zeleo samoubistvo? precerujes.

za ovo drugo si u pravu, ali to nema veze sa religioznoscu niti neizveznoscu zivota, vec sa psiholoskim zavrzlamama koje nismo razresili.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.898
svako ko pogine nesrecnim slucajem za tebe znaci da je podsvesno zeleo samoubistvo? precerujes.

za ovo drugo si u pravu, ali to nema veze sa religioznoscu niti neizveznoscu zivota, vec sa psiholoskim zavrzlamama koje nismo razresili.
Ne preterujem, nego sam navela primer. Čitaj šta pišem i razmišljaj.

Ovo drugo i te kako ima veze sa religijom, jer nam upravo religije nude
načine da osvestimo podsvesne mehanizme koji upravljaju našim životima,
a koje mi nazivamo slučajnostima. Savremena psihologija još uvek nije na
tom nivou.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.898
možda ćeš da se iznenadiš ali nije svim ljudima potrebno da uljujkuju sebe u nerealne nade i fantazije da ne bi upadali u egzistencionalne krize...neki ljudi mogu i znaju da se nose sa tim da žive u svetu kojim vlada slučajnost i ništa nije zacrtano i predviđeno,i nemaš silu koju možeš da umoliš da nešto spreči samo ako uložiš dovoljno sebe i svoje vreme...čak je oslobađajuće za neke kada se pomire s tim
Ali slučajnost ne postoji. Ti si u potpunosti krojač svoje sudbine.
Bilo da krojiš sudbinu sebi svesno ili nesvesno.