Jedan dodatak na moj pokušaj analize stanja, a koji možda daje odgovor na dilemu oko malog broja angažovanih kopnenih trupa Rusije:
Ako se bude išlo na denacifikovanje cele teritorije (a tako je deklarisano sa ruske strane), to bi u najpovoljnijem scenariju (a što ne sačekati da se vidi da li je realan umesto srljanja sa milion pešadinaca ruske armije), trebalo da odrade prvenstveno jedinice DNR, LNR, preobraćene jedinice sadašnjih neprijateljskih oružanih snaga, kao i novoformirane jedinice novih republika (Hersonske i u perspektivi Odeske, Harkovske itd). Treba pružiti lokalcima priliku da preuzmu odgovornost u svoje ruke, a podržati ih opremom, logistikom, avijacijom i raketnim snagama. Manje ruskih gubitaka, manje odgovornosti za tretman prema neprijateljski nstrojenim civilima, brže preobraćenje lokalnog stanovništva, veći legitimitet vlasti novoformiranih republika. Novoformirane republike se kasnije referendumom naravno mogu priključiti Rusiji.
Jedno zapažanje u geostrateškom delu i posledice na prostor na kojem živimo i mi i ova sila trolova na forumu: ruska principijelna politika je do totalnog apsurda dovela antimoralni, dekadentni Zapad - svaki, ali svaki potez koji povuku kao kontrameru je kontraproduktivan, nanosi im direktnu štetu i njihovi predstavnici deluju kao osobe koje su za ludnicu a ne za vođenje sopstevnih država i svetske politike. Nisam neki idolopoklonik, ali ovo stvarno liči na partiju šaha nabeđenog početnika sa topom fore protiv velemajstora. Na kraju, nabeđeni početnik sve izgubi, a nije mu jasno kako se to dogodilo. To je izgleda sudbina posebnih, naročito EU: bez resursa, bez saveznika, bez paradiranja "najpoznatijim brendovima" po svetskim tržištima po nenormalno visokim cenama, bez novca, sa sopstvenim građanima koje su ugrozili useljenicima (potpuno drugih rasa, religija, običaja, kulture) - to su postale države apatrida, ljudi koji bi samo nešto da dobiju, a da doprinesu samo koliko i ako moraju. Kako takva društva mogu ići napred u realnoj priči (bez kolonija, štampanja novca, ucenjivanja), uz dodatnu dekadenciju kao što su LGBT i slične besmislice, prosto ne mogu niti da razumem niti da zamislim.
Drago mi je što ako dođe do ovog scenarija, mi ćemo lakše živeti, tj možda se naivno nadam da ćemo više ćemo živeti u skladu sa načelima koje čine naše živote srećnijim. Neki očekuju da ako padne pritisak oslobodimo Krajinu ili nešto i pride, ali mislim da to nije dobar put. Svi smo u istom loncu, a okolnosti nam ne idu na ruku, svima nama na prostoru bivše SFRJ sledi borba za goli opstanak kao naroda i bez dodatnih međusobnih sukoba. U svakom slučaju, u iole poštenijem svetu, i mulsimani (Bošnjaci) i Hrvati će sami prići nama, jednostavno takvi su, oni nisu kao Srbi državotvorni narod. Ne propagiram bratstvo i jedinstvo, ali mislim da ne treba da ponavljamo greške, kao što je etiketiranje muslimana nazivom "poturice". Samo treba da promovišemo svoje vrednosti i da više ne budemo široke ruke, i više ili manje će mirnim putem do dovesti do istog rezultata koji bi se možda mogao postići uz krvoproliće.