Čitam Nizozemka platila da ju eutaniziraju.
Zoraya ter Beek, 28, očekuje da će biti eutanazirana početkom svibnja.
Plan joj je, rekla je, biti kremirana.
"Nisam željela opterećivati svog partnera održavanjem groba urednim", poslao mi je ter Beek poruku. “Još nismo odabrali urnu, ali to će biti moja nova kuća!”
Ter Beek jedan je od sve većeg broja ljudi diljem Zapada koji radije odlučuju okončati svoj život nego živjeti u boli. Bol koja se u mnogim slučajevima može liječiti.
Kada razmišljamo o ljudima koji razmišljaju o potpomognutom samoubojstvu, obično mislimo na ljude koji se suočavaju s neizlječivom bolešću.
Ali ova nova skupina pati od drugih sindroma - depresije ili anksioznosti pogoršanih, kažu, ekonomskom neizvjesnošću , klimom , društvenim medijima i naizgled neograničenim nizom strahova i razočaranja.
"Vidim eutanaziju kao neku vrstu prihvatljive opcije koju su na stol iznijeli liječnici, psihijatri, dok je prije bila krajnja posljednja opcija", rekao mi je Stef Groenewoud, zdravstveni etičar na Teološkom sveučilištu Kampen u Nizozemskoj. “Vidim taj fenomen posebno kod ljudi s psihijatrijskim bolestima, a posebno kod mladih ljudi s psihijatrijskim poremećajima, gdje zdravstveni djelatnici lakše odustaju od njih nego prije.”
https://www.thefp.com/p/im-28-and-im-scheduled-to-die