Rat u Ukrajini (25)

Koji od ishoda vam je najverovatniji?

• Ukupno glasova
    119
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Živiš u mitovima a tvrdnja da u Hrvatskoj nema ustaštva je obična laž - Tuđman ga je tako utkao u hrvatsku nacionalnu svest ida se sada svake godine zapomaže za koljačima postreljanim u Blajburgu - ubijao je Broz tamoi mobilisane domobrane, ali i četnike i Nedićevce koji su bežali sa ostalima,,malo je tamo bilo onih koji su zaglavi na pravdi Boga, znate vi to i sami.

Skoro cijela familija moje majke je skončala u Mauthausenu. jedan njen ujak je ubijen još '42. u partizanima. Samo kažem - nemam baš nikakvog razloga pravdati ustašku ideologiju i zločine.
Blajburg je za mnoge u Hrvatskoj mnogo više simbol stradanja onih koji su se zatekli na krivoj strani, bez neke krivnje. Većina pravih zločinaca je prije pobjegla , nisu skončali tamo.
Znam da većini ide na ku*ac kada se na obljetnicu pojavi šačica gerijatrije i poneki iz 'pomladtka' sa ustaškom ikonografijom.

Samo kažem da isti obrazac ljepljenja etiketa Ukraincima prepoznajem u ovom ratu.
Većina se bori za slobodu domovine od ruskog imperijalizma i fašizma. Ono, predsjednik im je Židov, koliko moraš biti odmaknut od realnosti da vlast u Ukraini nazivaš fašistoidnom.

U ovom ratu, Rusi su fašisti.
Istina boli, ali istina je istina.

Pocinje iznova kada polirtika podgreje jedan manji krug mrzitelja, naveo si primer Blajburga gde su ubijali i Hrvati a stradali i Srbi bez politicara to bi utihnulo s vremenom.
Od Blajburga su napravili nacionalni mit po uzor na Kosovski, a nacionalna žrtva Pavelićevi koljači. Ako bi se vlast od toga distancirala krenula bi reakcija - sigurno su ovi koje progone zbog toga u pravu, a zna se da je svaka vlast “prodana” i “izdajnička”, kakva god bila. Mržnja i predrasude se veoma teško iskorenjuju jer se nasleđuju, kao npr rusofobija u zemljama naslednicama Britanske Imperije.

Meni je muka više da gledam ovaj masakr udario brat na brata a neko treći kriv za ovo sedi u fotelji i smeje se. Koliko je izgubljeno bele dece koja nikad neće biti rodjena...
Dogovor je mogao da se nadje, da Ukrajina nikad ne udje u nato i da se Rusiji prepusti Donbas i Krim
Da dopunim misao - onaj crveni, bivši predsednik USA što ga zovu klovnom, ovo bi rešio bez rata, sa dogovorom. Ali zato je i sklonjen.

Skoro cijela familija moje majke je skončala u Mauthausenu. jedan njen ujak je ubijen još '42. u partizanima. Samo kažem - nemam baš nikakvog razloga pravdati ustašku ideologiju i zločine.
Blajburg je za mnoge u Hrvatskoj mnogo više simbol stradanja onih koji su se zatekli na krivoj strani, bez neke krivnje. Većina pravih zločinaca je prije pobjegla , nisu skončali tamo.
Znam da većini ide na ku*ac kada se na obljetnicu pojavi šačica gerijatrije i poneki iz 'pomladtka' sa ustaškom ikonografijom.

Samo kažem da isti obrazac ljepljenja etiketa Ukraincima prepoznajem u ovom ratu.
Većina se bori za slobodu domovine od ruskog imperijalizma i fašizma. Ono, predsjednik im je Židov, koliko moraš biti odmaknut od realnosti da vlast u Ukraini nazivaš fašistoidnom.

Sasvim je moguća vlast kojoj je Jevrejin na vrhu i koja koketira sa neonacistima.

Ne mora uopšte da se bude ustaša i niti Pavelićev pionir da bi se podzava režim upitnog integriteta kao ukrajinski. Pogledaj samo kako im izgleda SBU - izigravaju Gestapo sa crno ne kim trakama na rukavu, na kojima crnim slovima piše SBU. Onolike nacističke zastave i tetovaže nisi mogao da ne primetiš. Tolerišu ih sada, a doćiće vreme kad oni neće hteti da tolerišu nikog u Ukrajini.

Kroz razdoblje Antike zabilježeno je bar sedam bitaka kod Vatrenih vrata (Termopilski klanac), i većina se odvijala po sličnom scenariju - branitelj su držali prilaz dok ih dio vojske nadmoćnog napadača nije obišao sporednim prolazom.
Legendu o 300 Spartanaca je uzdigla pobjeda grčke flote protiv trostruko brojnije Perzijske mornarice , koju je legendarni Temistoklo namamio u zamku u uski zaljev Salamine.

O ostalih 6 bitaka kod Termopila - nikad nisi čuo, zar ne?

To je samo najslavnija opsada , takvih je u ratovima protiv Turaka sa raznim završetcima bilo više od dvadeset... Đurđevac, Gvozdansko, Klis, Slankamen, Sisak... Kod Siska je opsadu prekinula banska vojska i porazila Turke.

Pozajem povijest, pogotovo povijest ratovanja.

Zato me i čudi koliko kod vas ima mitova i o sadašnjem ratu u Ukraini, i općenito o povijesti ratovanja.

R.R. Tolkiena je za scenu u Two Towers kada kralj Teodren vodi posljednje branitelje u jurš preko mosta inspirirao baš taj legendarni juriš Zrinskog - samo je to kombinirao sa Bitkom kod Siska kada je opsjednutom gradu u posljednjem trenutku pristigla pomoć.

Ne znam zašto vi u Srbiji imate dojam da se u Hrvatskoj ljudi jako lože na ustaštvo. Izrazita manjina da, ali znatno manje nego recimo u Srbiji na četničku ikonografiju.
Većini je to davna povijest, i ljudi popizde kada se u raspravu dovlače ustaše , četnici, partizani...
Полемисао сам са твојим ставом који имплицира да је спартанска погибија била узалудна! Она је као симбол надахнула касније битке и победе све до Александра Великог.

Слично је и са легендарним Николом Шубићем Зринским. Тај шири простор је као стратешко место сучељавања Отомана и Хабсбурга био поприште великог броја битака и чарки, али само Никола Шубић је, као и Леонида, остао шире запамћен.

На усташтво се људи у Србији не "ложе", него нас на то непрекидно подсећате вашим ставовима који релативизију ("Magnum Crimen", "Kaputt", да не набрајам даље независне ауторе) католичко усташке геноциде над Србима, а Србе проглашавате геноцидним! "Ако коза лаже, рог не лаже". Стотине и стотине хиљада знаних и незнаних српских гробова говоре. Сигурно да је било невиних жртава и са хрватске стране, али то једноставно није упоредиво, као и изједначавање типа "усташе", "четници", "партизани".

To ti verujem, krvnici se uvek izvuku a ostanu redovi
Istina je ovde negde izmedju. Imam drugara kome je majka Ukrajinka i tamo je bio više puta pre rata. On kaže da su tamo mogli da te ubiju ako čuju da na ulici pričaš ruski. Nemam razloga da mu ne verujem a to je bilo pre 7-8 godina
Sve je to relativno. Svi su danas "fašisti" na svoj način

u situaciji gde imas aktivni vojni sukob, gde Rusija raketira i ubija Ukrajince u Ukrajini pitas prolaznike na ulici koga mrze

koji odgovor mozes dobiti?

pa nece niko reci mrzim Bugarsku i Eskime
Говори у своје име. За Ескиме се слажем, али за југоисточну Србију, одакле је мој покојни отац, Бугари су синоним за рат. Ни у Великом ни у Другом рату нису ту били Германи, него је долазила бугарска војска, која је прво убијала попове и учитеље, па онда за њима бугарски сељаци са воловским запрегама који су опљачкали све, па су чак и вадили ексере из зидова. Када се моја баба вратила из збега у Великом рату, хтели су да запале огњиште, али њена баба јој није дозволила. Штапом је рашчепркала и нашли су бомбе и муницију, намењу да их побију када се врате кући. Зато нежне приче о Бугарима остави за друге.

Putin se sam zakopao - sebe, Rusiju , Ukrainu.

Krim je već imao, čak i ja sam komentirao da je Krim specifičan slučaj, povjesno ruski, sa ruskom većinom sada, Zapad je sa Kosovom napravio presedan po pitanju očuvanja granica.
Za Donbas se vjerojano mogla naći kakva formula autonomije...

Ipak, cijela ta priča vrti se oko nalazišta nafte i plina - i u crnomorskom pojasu oko Krima, i na području Solovjansk - Kramatorsk.

Лупнеш и останеш жив.
Путин је тражио само да се одрекну Нате и да прихвате Русе у својим будућим републикама како је то утврђено споразумима, Луганск и Доњецк. Додуше, постојао је још један план али о томе није с никим преговарао, вода за Крим. Заградили су је па је морао експлозивом да је пушта.
Све остало су твоје делузије, сумануте идеје. Територија, гас, нафта, жито... Не само то, има свега у Русији колико пожелиш.

Ne znam zašto vi u Srbiji imate dojam da se u Hrvatskoj ljudi jako lože na ustaštvo. Izrazita manjina da, ali znatno manje nego recimo u Srbiji na četničku ikonografiju.
Većini je to davna povijest, i ljudi popizde kada se u raspravu dovlače ustaše , četnici, partizani...
Svi antifašitički, ili većina, spomenici, srušeni. ZDS je stari hr pozdrav. Potiče se na lokalnoj razini ndh narativ. Revizija povijesti.

М777 крш и посада Ми8, оком Ланцета

Окинава

20230611_113629.jpg

Путин је тражио само да се одрекну Нате и да прихвате Русе у својим будућим републикама како је то утврђено споразумима, Луганск и Доњецк. Додуше, постојао је још један план али о томе није с никим преговарао, вода за Крим. Заградили су је па је морао експлозивом да је пушта.
Све остало су твоје делузије, сумануте идеје. Територија, гас, нафта, жито... Не само то, има свега у Русији колико пожелиш.

Eto Putinu sada i Finska u NATO, uskoro i Ukraina.

Sam se zahebo.

A ovo za naftu i plin, čudi me da vama taj dio nitko nije objasnio...

Eto Putinu sada i Finska u NATO, uskoro i Ukraina.

Sam se zahebo.

A ovo za naftu i plin, čudi me da vama taj dio nitko nije objasnio...

Шта хоћеш да кажеш, Финска била неутрална? Одавно они очијукају са Натом и утврђивали су цену.
Никада они нису били руски пријатељи. Само су стали на страну где припадају. Свака птица своме јату.
Огољено.

Русија има свега на претек. Па, да ти поновим, и гаса и нафте. То је разлог само код вас залуђених.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back