Rat u Ukrajini (22)

Šta je cilj Rusije?


  • Ukupno glasova
    95
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
15.360
1679793536616.png
 

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
48.762
1300 евра бруто је овде 850 евра нето. Јел имаш посао, пошто видим да си из старије генерације?
To su vec privatna pitanja… Da 850 evra… no tu platu nemaju ni fakultetski obrazovani ovde...
ova vlast je lazovska vlast, pre bih verovao Gebelsu nego njima, jer su ga prevazisli...
 

Nenad1331

Primećen član
Poruka
778
Нисам видео Руса има већ 3 месеца, а статистички завод је скоро записао да је 90% тих Руса у Србији напустило земљу.

Срби и њихова митоманија... срамота ме је што сам део овако нечасног и неискреног народа.
Jes vala. Svi govore o nekakvim Rusima, a ja u Nišu više čujem Turski. Niko da pomene da smo postali usputna stanica za ilegalne imigracije iz Kurdistana.
 

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
27.125
Ruski vojni bloger razgovarao sa ruskim oficirima o stanju ruskih tenkova.

Zašto ruske oružane snage koriste stare tenkove u razumijevanju

Videozapisi i fotografije s vlakom natovarenim T-54 i T-55, koji tutnja tračnicama iz Primorja, izazvali su desetke publikacija. Mnogi su pisali da ponovno aktiviranje starih sovjetskih tenkova ukazuje na to da su moderni tenkovi uništeni i da više nema zaliha.

Razgovarali smo s ruskim časnicima i vojnim stručnjacima specijaliziranim za rusku obrambenu industriju. Ispostavilo se da nije sve baš onako kako su pisali ruski i ukrajinski TG kanal.

T-72 i T-80 u skladišnim bazama ima u izobilju, nisu svi ruski tenkovi izgorjeli u Ukrajini. Tu je i proizvodnja novih strojeva ovih tipova, kao i T-90 u raznim modifikacijama. Ali prije nego što je obrambena industrija u punom pogonu ima se problema s komponentama. U decembru-januaru došlo je do prekida zbog ležajeva, bez kojih je nemoguće proizvoditi nove tenkove. Kina je, prema glasinama iz poduzeća, isporučila malu seriju za puno novca, ali još nema stalnih isporuka.

Osim ležajeva, nema komponenti za elektriku i elektroniku, kojih su puni moderni tenkovi. To sprječava ili proizvodnju novih strojeva ili modernizaciju starih.

Pritom ne slabi potreba MO za tenkovima, nego čak i obrnuto. Stoga su počeli izvlačiti stare T-54 i T-55 iz baza dugotrajnog skladištenja, za koje nisu potrebne moderne komponente.

“Što je tenk moderniji i što je u njemu više elektrike, a da ne govorimo o elektronici, to je lošije uskladišten. Nakon skladištenja još uvijek je potrebno dugo vremena za popravak. I sa komponentama ima problema. Što se tiče T-54/55, postoji jedan problem - starenje gume. To nisu samo gume za valjke, već i razne brtve u motoru, cjevovodima itd. No, s njima je sve lakše, kaže ruski stručnjak obrambene industrije.

Ruski oklopni transporteri (tvornice za popravak i modernizaciju tenkova i oklopnih vozila) imaju potrebne proizvodne pogone za fino ugađanje T-54/55 nakon uklanjanja iz skladišta. I lakše je to učiniti nego nadograditi i dovesti u red T-72 / T-80 uklonjene iz skladišta.

Prema riječima stručnjaka, u Oružanim snagama RF ostalo je malo T-54/55 jer su oni aktivno uništavani od kasnih 80-ih.

Prema mojim podacima nije ostalo toliko T-54/55. Bilo ih je na desetke tisuća. Ali od kasnih 80-ih, oni su bili uvelike odbačeni. Čini se da je čak i muzeju problem doći do njih u koliko-toliko cjelovitom obliku. Iako se može dogoditi da ih negdje još ima nekoliko stotina u skladištu”, kaže stručnjak.

Izvori u ruskom ministarstvu obrane kažu da u skladištu nema više od 250 tenkova ovih tipova, možda i manje.
U trenutnoj situaciji nije važno koji će tenk doći na prvu liniju, glavno je da je taj tenk tu. Gotovo da nemamo normalno obučenih posada, stoga će u borbenim uvjetima naši tenkisti jednako koristiti i T-72B3M i T-90. T-55 je u tom smislu ušteda resursa i prilika za dobivanje vremena za UVZ (<<Uralvagonzavod)”, kaže izvor u MO.

“Potvrđena je teza da je najbolji tenk onaj koji je ovdje i sada. I nije me briga jesu li stari ili novi – to je potrošni materijal”, kaže ruski stručnjak za vojnu industriju.

Prema vojsci, tenkovi neće biti zakopani u zemlju i korišteni kao topnički položaj.

"Sa sadašnjim sredstvima protuoklopništva to je besmisleno. Koristit će se kao obični tenkovi”, kaže jedan od časnika stožera ruske skupine u Ukrajini. Isporuke T-54/55 vjerojatno neće kupiti vrijeme za povećanje proizvodnje tenkova u UVZ-u. Prvo, malo ih je i nedovoljno za dugo vremena. Drugo, nedostatak komponenti je prevelik i neće se moći riješiti za nekoliko mjeseci.

Dana 22. marta uhićen je direktor tvornice Iset, optužen za prekoračenje ovlasti i prekid opskrbe Ministarstva obrane. Poduzeće se bavi proizvodnjom električnih konektora, bez kojih je nemoguće proizvesti tenk ili druga oklopna vozila. Pogon nema dovoljno ljudi i materijala za rad, a zahtjevi za proizvodnjom MO su ogromni. U nadolazećim mjesecima moguća su uhićenja i drugih direktora poduzeća, što će biti ekstremno za višegodišnji nered u obrambenoj industriji.

@Volyamedia
Volyamedia je Ukro kanal.
 

ssmpmd

Veoma poznat
Poruka
13.500
RH i Francusku si slučajno ili namjerno izostavio?
Vjerujem slučajno, ipak nisi baš toliko jado.


Već postaješ patetičan u svojoj nemoći i apsurdima, zaista je tužno čitati tvoja lupetanja

Dakle, tvoji RH i Francuska "primeri":

Plenković nije legalan i legitiman vođa RH zato jer je Tuđman prekršio savezni Ustav?

Macron nije legitiman jer je bila nelegalna francuska buržoaska revolucija?

Ovo su tvoji primeri kojima želiš opravdati dešavanja u Ukrajini,
nije više ni smešno, tužno je, jako je tužno.
 

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
27.125
U skučaju da Ukri (a definitivno hoće, iz svog Ukro džingoizma) budu upotrebili municiju od osiromašenog uranijuma biće im odgovoreno radiološkim oružjem, a već ih Rusi samo čekaju da probaju neku svoju prljavu bombu - radiće taktičke, i ne samo one, nego i megatonske.

🇷🇺🇺🇦⚡️⚡️ Putin: Russia has something to answer for ammunition with depleted uranium, the Russian Federation has a lot of such weapons, but it has not yet used them
 

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
27.125
U Moskvi su na sastanku na vrhu Rusija i Kina dogovorile povezivanje svojih nacionalnih GNSS sistema, tako da će GLONASS i BeiDou Navigation Satellite System (COMPASS GNSS) imati i više satelita i daleko najprecizniju navigaciju od svih GNSS sistema - GLONASS ima bitno veću preciznost u polarnim predelima, BeiDou u srednjim širinama i Aziji.

Takođe, Rusija i Kina grade svoju svemirsku stanicu, umesto ISS, kao i stalnu stanicu na Mesecu - pandan projektu Artemis, zbog kolonijalnih manira Zapada ova stanica će biti naoružana.

405C692D-F066-4468-AF0D-5347330C2EEE.jpeg
34D26F9B-FF02-4BCD-B65F-8F1872C7C655.jpeg
2E49BFE3-17DD-44AE-950D-4CC0175CD924.jpeg
 

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
27.125
Najveći dosadašnji uspeh Bajdenove administracije, osećaće se i veoma dugo pošto Sleepy Joe® bude balsamovan.

2F4B316F-A59E-4ACE-95DB-A31D8E6809AD.jpeg


Forging Ahead to Open a New Chapter of China-Russia Friendship, Cooperation and Common Development
Xi Jinping
President of the People’s Republic of China

At the invitation of President Vladimir Putin, I will soon pay a state visit to the Russian Federation. Russia was the first country I visited after I was elected President ten years ago. Over the past decade, I have made eight visits to Russia. I came each time with high expectations and returned with fruitful results, opening a new chapter for China-Russia relations together with President Putin.

China and Russia are each other’s biggest neighbor and comprehensive strategic partner of coordination. We are both major countries in the world and permanent members of the UN Security Council. Both countries uphold an independent foreign policy and see our relationship as a high priority in our diplomacy.

There is a clear historical logic and strong internal driving force for the growth of China-Russia relations. Over the past ten years, we have come a long way in our wide-ranging cooperation and made significant strides into the new era.

— High-level interactions have played a key strategic role in leading China-Russia relations. We have established a whole set of mechanisms for high-level interactions and multi-faceted cooperation which provide important systemic and institutional safeguards for the growth of the bilateral ties. Over the years, I have maintained a close working relationship with President Putin. We have met 40 times on bilateral and international occasions. Together we have drawn the blueprint for the bilateral relations and cooperation in various fields, and have had timely communication on major international and regional issues of mutual interest, providing firm stewardship for the sustained, sound and stable growth of China-Russia relations.

— Our two sides have cemented political mutual trust and fostered a new model of major-country relations. Guided by a vision of lasting friendship and win-win cooperation, China and Russia are committed to no-alliance, no-confrontation and not targeting any third party in developing our ties. We firmly support each other in following a development path suited to our respective national realities and support each other’s development and rejuvenation. The bilateral relationship has grown more mature and resilient. It is brimming with new dynamism and vitality, setting a fine example for developing a new model of major-country relations featuring mutual respect, peaceful coexistence and win-win cooperation.

— Our two sides have put in place an all-round and multi-tiered cooperation framework. Thanks to the joint efforts of both sides, China-Russia trade exceeded US$190 billion last year, up by 116 percent from ten years ago. China has been Russia’s largest trading partner for 13 years running. We have seen steady increase in our two-way investment. Our cooperation on major projects in such fields as energy, aviation, space and connectivity is moving forward steadily. Our collaboration in scientific and technological innovation, cross-border e-commerce and other emerging areas is showing a strong momentum. Our cooperation at the sub-national level is also booming. All this has brought tangible benefits to both the Chinese and the Russian peoples and provided unceasing driving force for our respective development and rejuvenation.


Read more at:

https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202303/t20230320_11044359.html

@Sizif @dlugomir @Cosmopolite
 
Poslednja izmena:

Casual Observer

Buduća legenda
Poruka
27.125
Izuzetno značajna odluka RF - strateška saradnja Rusije i Kine znači i pomoć Kini u razvoju brzih reaktora breeder tipa, verzija koju je Rosatom usavršavao još od pedesetih godina XX veka osim što proizvodi bitno više obogaćenig uranijuma nego što potroši ima prednost da proizvodi izuzetno velike količine plutonijuma, tako da će Kina moći da veoma proizvede nuklearni arsenal i od više desetina hiljada bojevih glava, ukoliko Zapad bude insistirao.

The Comprehensive Long-Term Cooperation Program in the area of fast reactors and nuclear fuel cycle closure was signed on March, 21, on the sidelines of the state visit of Xi Jinping, President of the People's Republic of China, to Russia.
The document was signed by Alexey Likhachev, Director General of ROSATOM, and Zhang Kejian, the Chairman of the China Atomic Energy Authority
The document is of comprehensive nature. It covers several strategic areas at once: expansion of interaction with regard to the current projects as well as implementation of new ones related to fast reactors; production of uranium-plutonium fuel; management of spent nuclear fuel (SNF), etc.
The Comprehensive Program provides for development of the roadmap for its implementation by the end of 2024. As a matter of fact, this involves cooperation over the decades ahead and establishment of the nuclear power engineering development vectors at the global level.

Source:
The Communications Department of ROSATOM
 

Branko Lori

Stara legenda
Poruka
92.841
ПУТИН (2022?): „Ниво просперитета који је постигнут у бившим колонијалним силама је у великој мери заснован на пљачки Африке, изграђеној на тузи и патњи афричког народа... Пљачка и ропство, све се то мора показати и подучавати јер је то кључни део светске историје; једноставно затворити поглавље о томе је немогуће и не би требало да се ради. На исти начин како свет никада не треба да заборави шта су нацисти урадили."

 

Antilochus

Aktivan član
Poruka
1.085
Iraq War 20 Years On… Collective Western Amnesia Over Anglo-American Crime of Century


The morally bankrupt Western media lied to start the Iraq War as they did dutifully about starting other wars for their imperial masters. Twenty years after, the Western media are at it again.
This week, March 20, saw the 20th anniversary of the U.S.-British war launched on Iraq. The war resulted in over one million deaths and a decade of brutal military occupation. It spawned sectarian civil war, millions of displaced and destitute, and terrorism that engulfed the entire Middle East, as well as large swathes of Africa and Asia. Iraq and several other ancient nations have been destroyed because of the Anglo-American war. And it was a war based on flagrant American and British lies over alleged Iraqi weapons of mass destruction.
The 20th anniversary of the U.S.-British war on Iraq, which was also supported by NATO partners, should be an occasion for proper accounting with Nuremberg-standard war crimes prosecutions of American and British political and military figures. Persons such as George W Bush, the former U.S. President, and Tony Blair, the ex-British premier, should be facing jail time for capital crimes. The current U.S. President Joe Biden should also be in the dock since his role as a senior Senator at the time was crucial in enabling the war. Also up for indictment are several Western media outlets such as the New York Times and Washington Post which promulgated the lies that made the case for war.
Despicably, the man who shed so much light on the crimes, publisher Julian Assange, is the one who languishes in a prison torture dungeon.
Twenty years on, there is an eerie sense of collective amnesia among Western politicians and media over the colossal war crimes associated with Iraq. It’s almost as if it did not happen. The Western protagonists and their propaganda outlets have gotten away with mass murder.
This week marked another odious anniversary, which shamefully, was met with the same Western silence and indifference. On March 24, 1999, the U.S.-led NATO military alliance unilaterally began bombing former Yugoslavia for 78 consecutive days. Thousands of civilians were killed in a military assault on that country – under the cynical pretext of “humanitarian protection” – which was not approved at the time by the United Nations. The bombing campaign was conducted, like the Iraq War only four years later, on the basis of unilateral action by Washington and its Western allies.
Lamentably, a glance at the calendar would throw up countless such vile anniversaries of unlawful American and Western military aggression. March 19, for example, marked the NATO bombing of Libya in 2011.
In a powerful essay by Ron Ridenour for Strategic Culture Foundation we are reminded of the extraordinary warmongering record of the United States and its imperialist partners. In terms of the number of countries invaded and the consequent death toll, including from the first use of atomic bombs, the U.S. is certainly “exceptional” for all the wrong reasons.
Yet what makes the record all the more horrendous is the impunity. The collective amnesia towards the Iraq War is perhaps the most damnable symptom of impunity in recent decades. It also exposes the rank hypocrisy and moral bankruptcy of the so-called “rules-based global order” that Washington and its Western minions continually spout about. The “rules-based global order” is an Orwellian blandishment for lawlessness and predation by rogue regimes that trample all over the United Nations Charter and international law.
The chronic impunity that the United States has come accustomed to in the murderous pursuit of its imperialist objectives means that it never stops its rogue state rapacity. It’s a repeat offender because it never has been held to account. There is an analogy here with the way Washington relentlessly abuses the privileges bestowed on the dollar as a global reserve currency. Washington parasites off the globe by printing dollars and levying undue rights for unearned services and goods. The racket never seems to stop because there is no accountability.
Likewise, the warmongering of the United States never ceases. The blood lust of its capitalist power and imperialist needs never ceases. The criminality is permitted because in large part the Western media serve to cover up the crimes with fabricated excuses and lies. The wars in Korea and Vietnam in the 1950s and 60s were whitewashed as “crusades against communism” instead of being reported as the genocidal imperialist rampages that they were. The impunity from those enormous crimes then led to more wars and crimes. The Iraq War fits into this rolling context.
But there is also the historical factor of the Soviet Union and the supposed victory of the Cold War by the United States. Without a checking counterforce, the U.S. rulers became consumed with the arrogance of presumed “unipolar” dominance. It is no coincidence that after 1991, and the dissolution of the Soviet Union, the United States embarked on an even more licentious pursuit of imperialist wars and the tyrannical notion of “rules-based global order”. There came in short order a state of permanent war on the planet by the U.S. and its Western allies. The wars and covert interventions led by the United States in Somalia, the Balkans, Afghanistan, Iraq, Libya, Yemen, Syria, Georgia and Ukraine, among other places, were all commensurate with the self-ordained right of expansion by the NATO alliance toward Russia. The same U.S.-led military expansionism is underway toward China.
This is the proper context by which the current war in Ukraine should be understood and assessed. As well as the relentless militarist build-up against China in the Asia-Pacific.
The United States and its NATO allies are fueling a conflict in Ukraine by pouring endless amounts of weapons into that country. The latest step to further escalation is Britain announcing it is supplying depleted uranium artillery shells to Ukraine. These toxic weapons were used by the U.S., Britain and NATO forces in former Yugoslavia and Iraq which have resulted in unprecedented cancer deaths and birth defects among civilian populations. Again, the crime of impunity is followed by more crime.
The morally bankrupt Western media lied to start the Iraq War as they did dutifully about starting other wars for their imperial masters. Twenty years after aiding and abetting the crime of the 21st century, the Western media are at it again. These organs and their grinders are trying to tell the world that Russia is an aggressor in Ukraine and that Russia and China are posing “a threat to Western democracy”.
In a state visit to Moscow this week, China’s President Xi Jinping and Russian counterpart Vladimir Putin declared the need for earnest diplomacy to resolve the conflict in Ukraine. The Western powers and their media lackeys reacted by disparaging any such diplomacy and instead sought to vilify Russia and China as being somehow villains against global security.
It’s quite easy to tell who the real villains and liars are. The Iraq War is one of many such touchstones.

https://strategic-culture.org/news/...amnesia-over-anglo-american-crime-of-century/
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top