Rat u Ukrajini (21)

Da li će se rat proširiti van Ukrajine?


  • Ukupno glasova
    119
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.029
154007_kombo-4-mikhail-palinchak-evgeniy-maloletka-thibault-camus-jose-luis-magana_s.jpg


Zelenski: Sve žešće borbe za Bahmut​

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u redovnom video-obraćanju da je intenzitet borbi između ukrajinskih i ruskih snaga oko istočnog grada Bahmuta nastavlja da raste.

Blinken Pekingu: Ako Kina pošalje oružje Rusiji nećemo oklevati da uvedemo sankcije
Vašington neće oklevati da sankcioniše kineske kompanije i pojedince ako Peking prekrši sankcije SAD Rusiji zbog rata u Ukrajini, kaže američki državni sekretar Entoni Blinken.
"Ako Kina pruži smrtonosnu pomoć Moskvi za sukob, to će biti ozbiljan problem za Peking u njegovim odnosima sa zemljama širom sveta", rekao je Blinken novinarima u Astani posle ragovora sa liderima Kazahstana i Uzbekistana.
(Reuters)

Putin pozvao FSB da spreči diverzante da uđu u Rusiju
Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB) da pojača obaveštajnu aktivnost i zaustavi "diverzantske grupe" da uđu u zemlju.
U govoru zvaničnicima FSB-a, koji je preneo Rojters, ruski lider je dao instrukcije agenciji da pojača aktivnost u borbi protiv onoga što je opisao kao rastuće "špijunske i sabotažne operacije" protiv Rusije za šta su odgovorni Ukrajina i njeni zapadni saveznici.
Putin je naredio da se pojača zaštita ključne ruske infrastrukture i spreče bilo kakvi pokušaji zapadnih bezbednosnih službi da ožive ono što je nazvao "terorističkim ćelijama" na ruskoj teritoriji.
Zapadne obaveštajne službe su tradicionalno uvek aktivno radile u Rusiji, a sada su protiv nas bacile dodatne kadrovske, tehničke i druge resurse. Moramo da odgovorimo u skladu s tim, istakao je Putin.
Rekao je da FSB mora da spreči ilegalni dotok oružja u Rusiju i da ojača bezbednost u četiri regiona Ukrajine koja su propijena posle referenduma.
(theguardian.com)

Rusko ministarstvo odbrane: Sprečena dva pokušaja napada dronovima
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je preko noći osujetilo dva pokušaja Ukrajinaca da dronovima napadnu rusku teritoriju.
"Kijev je pokušao da upotrebi bespilotne letelice za napad na civilnu infrastrukturu na teritoriji Krasnodara i Republici Adigeji. Oba drona su onesposobljena i skrenuta s putanje. Jedna bespilotna letelica pala je u polje, druga bespilotna letelica, skrenuvši s putanje, nije nanela štetu ciljanom objektu civilne infrastrukture", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Pekov: Rusija neće praviti kompromis oko novih teritorijalnih realnosti
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, ali je insistirao da Moskva "nikada neće praviti kompromis" u vezi sa, kako je rekao, novim "teritorijalnim realnostima".
Peskov je rekao da se Moskva neće odreći svojih pretenzija na četiri ukrajinska regiona, a to se odnosi na oblasti Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck.
"Ovde su izvesne realnosti koje su već postale unutrašnji faktor. Mislim na nove teritorije. Ustav Ruske Federacije postoji i ne može se zanemariti. Rusija nikada neće moći da napravi kompromis oko toga", rekao je Peskov.
Rekao je da je Moskva otvorena za razgovore ali pod određenim uslovima.
"Uz povoljno stanje stvari i odgovarajući odnos Ukrajinaca, to se može rešiti za pregovaračkim stolom. Ali glavna stvar je da postignemo svoje ciljeve", rekao je Peskov.

Stoltenberg: Dugoročno gledano, Ukrajina treba da postane članica NATO-a
Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina postati članica alijanse na "dugoročni rok", ali je naglasio da je trenutno pitanje da ostane nezavisna suočena sa invazijom Rusije.

Blinken u Kazahstanu: SAD žele saradnju sa zemljama Srednje Azije
Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao je u Astanu, gde će se sastati sa predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Tadžikistana u formatu C5+1 i preneti da su SAD "pouzdan partner zemalja Srednje Azije".
Blinken će šefovima diplomatija zemalja Srednje Azije preneti da Vašington razume njihove ekonomske probleme, nastale usled rusko-ukrajinskog konflikta.
Nakon Astane, Blinken putuje u Taškent, gde ga čeka susret sa zvaničnicima Uzbekistana.
(Rojters)

Rusija: SAD planiraju provokaciju u Ukrajini, biće upotrebljen otrov B-Zet
Šef snaga radijacijske, hemijske i biološke odbrane Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov tvrdi da SAD u Ukrajini planiraju da upotrebe borbenu psihotropnu otrovnu supstancu B-Zet, koju su Amerikanci koristili tokom Vijetnamskog rata.
"Činjenice da su Ukrajini istovremeno isporučene otrovne hemikalije i sredstva zaštite od njih ukazuju na pokušaj sprovođenja provokacije velikih razmera upotrebom vojne psihotropne otrovne supstance B-Zet tokom sukoba", ocenio je Kirilov.
Dodao je da ta hemikalija izaziva akutnu psihozu, dezorijentaciju, halucinacije i oštećenje pamćenja.
Otrov B-Zet je standardna otrovna supstanca američke vojske i bila je naširoko korišćena tokom rata u Vijetnamu, naveo je Kirilov.
Šifra B-Zet (BZ) je vojni naziv za hemijsku supstancu 3-kvinuklidinil benzilat, koja je početkom šezdesetih godina prošlog veka počela da se koristi u vojne svrhe.
(RIA Novosti)


https://www.rts.rs//page/stories/sr...ni/5137912/rat-rusija-ukrajina-28.2.2023.html

Link prethodne teme:
https://forum.krstarica.com/threads/rat-u-ukrajini-20.967213/page-801#post-46536388
 
Poslednja izmena:
@Adios Amigos

Nece biti vracene u SSSR jer realno gledano Rusija vise nikome od svojih susjeda nece moci diktirati nikakve uvjete. Oni su sa ovom nepromisljenom invazijom izgubili status svjetske sile. I to nece nista promijeniti. Cak i da u nekom fiktivnom scenariju osvoje citavu Ukrajinu ( a sigurno nece), srednjorocno gledano, bez europskog trzista njihova ekonomija ce u najboljem slucaju stagnirati dok ce svjetska ekonomija ubrzano rasti. Ostalo ce odraditi demografija.Ogroman broj mrtvih i osakacenih ruskih vojnika, i jos veci broj mladih koji su napustili ili ce napustiti zemlju u sljedecem periodu. O unutrasnjim nemirima da ne govorim.

To ce biti Nigerija sa atomskom bombom.
 
@Adios Amigos

Nece biti vracene u SSSR jer realno gledano Rusija vise nikome od svojih susjeda nece moci diktirati nikakve uvjete. Oni su sa ovom nepromisljenom invazijom izgubili status svjetske sile. I to nece nista promijeniti. Cak i da u nekom fiktivnom scenariju osvoje citavu Ukrajinu ( a sigurno nece), srednjorocno gledano, bez europskog trzista njihova ekonomija ce u najboljem slucaju stagnirati dok ce svjetska ekonomija ubrzano rasti. Ostalo ce odraditi demografija.Ogroman broj mrtvih i osakacenih ruskih vojnika, i jos veci broj mladih koji su napustili ili ce napustiti zemlju u sljedecem periodu. O unutrasnjim nemirima da ne govorim.

To ce biti Nigerija sa atomskom bombom.

ja mislim bas suprotno.

Rusija ce sigurno pobediti u Ukrajini. Ne verujem bas da ce ici na Poljsku, recimo da nece.

U tom kontekstu Poljska ce biti pogranicna zemlja, sto je OK, oni mrze Rusiju pa je i red da budu na prvoj liniji odbrane. Ali to ce ih uciniti neatraktivnom zonom za ulaganje. Vec sad ona to jeste.

A Poljaci za razliku od Nemaca nisu bas cuveni po nekom stvaralstvu. Tako da se nece desiti da Poljska bude razvijenija od Nemacke.
 
Амерички плаћеник прешао је на страну Русије после годину дана службе у „Легији странаца“ Оружаних снага Украјине и националном батаљону „Карпатска Сеч“. Џон Мекинтајер, који је руској војсци обезбедио папире, досијее, обавештајне податке и мапе које је прикупио у Украјини. Испоставило се да је човек првобитно планирао ову операцију: „Ја сам комуниста, антифашиста. Одлучио сам да прикупим што више корисних информација и претрчим линију фронта. Када сам био у Харкову, желео сам да препливам, али сам открио да они [АФУ] имају снајпере... не ради заштите, већ да пуцају на пребеге. Према његовим речима, у редовима националиста сви користе фашистичке поздраве, укључујући и плаћенике из Хрватске или Чешке: „Сви имају тетоваже, нацистичке симболе... У неком тренутку су ме гњавили питањима о мојим комунистичким ставовима. Рекао сам да сам антифашиста, дошао сам да се борим против руских империјалиста и нациста. А они кажу: „Не, Руси нису нацисти – ми смо нацисти“.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top