utjecaj na rvate....copy
Hrvatska je potrošila svoje rezerve plina.
Nema više. By by.
Okoli je prestao isporučivati uskladišteni plin i to mjesec dana prije uobičajenog prestanka na kraju sezone grijanja.
Razlog?
Netko se pravio pametan pa je mislio valjda da će plin biti đabe za koji mjesec i nisu se stvarale veće zalihe.
I što sad?
Ovisimo o plinovodima kojima uvozimo plin po najvišim cijenama ikada i još uz to postoji opasnost da rusi zatvore plinovod što bi dovelo do plinske kataklizme u HR jer bi se cijena lansirala u stratosferu.
K tome ako želimo grijanje sljedeće zime moramo pljunuti 900 milja eura tj. 6.7 milijardi kuna.
E sad..ako vlada želi da ne iznenadi 1.5 miliona penzionera sa računom za plin ili grijanje većim od 1500 kuna (a i više) sljedeće zime onda moraju subvencionirati plinska poduzeća.
Što traži opet love koje više nema.
Kolega Shadow ovo naziva egzogeni šok. Kako lijep stručni naziv za potpuno rasulo hrvatske industrijske proizvodnje te državnog buđeta.
Kaže isti kolega da optimizam potrošača pada. Ma nemoj? Moraš biti vidoviti Milan da tako nešto zaključiš.
I kaže da da nam je BDP per capita bolji. Ma nemoj brale? Kad smo skužili na popisu da nas je 400 000 manje tj. kada nazivnik razlomka postaje manji. Matematički genije, nema što.
Živimo u istom sranju ali pošto nam je nazivnik u razlomku manji nama je zapravo bolje!
Genijalno!
Obožavam te ekonomske pokazatelje. Kad je nešto dobro onda je to zasluga znanja, dobrog planiranja i točnih projekcija.
Kad je sranje onda je to egzogeni šok i na to se ne može utjecati.
Trebao sam biti ekonomist.
Na žalost, inženjer sam pa ako mi kolabrira čelična struktura ne mogu šefu reći da je to bio egzogeni šok.
Ova poludržava će funkcionirati dokle postoji EU - postat ćemo ono što je Kosovo bilo u Jugi (mi i Bugari). Kad se EU jednoga dana neizbježno raspadne onda će bijeda biti tolika da će i penzići morati trbuhom za kruhom.
Paraziti malo po malo uništavaju i nagrizaju zdravo tkivo. Proces je polagan, ali smjer i krajnji rezultat je jasan svima.
Činjenica da država ne može značajnije sniziti trošarine / pdv na gorivo, činjenica da je porezna krenula teškom represijom prema obrtnicima i zaposlenima u inozemstvu... sve to govori da su financije u vrlo teškom stanju. A obzirom na ogroman utjecaj države u ekonomiji - ni na kratki rok se ne piše dobro. Novi val iseljavanja kreće uskoro.