Rat u Ukrajini (19)

Koji od tri ishoda vam je najverovatniji?

• Ukupno glasova
    134
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Badabum

Zainteresovan član
Poruka
228
u pravu si..amerikanci su zaslužniji za pad vermahta od crvene armije :D
Ne bih rekao da je bilo tko zaslužniji. Svi su protiv Hitlera dali sve od sebe. Ameri su npr. imali strašne gubitke u Hurtgenskoj šumi, u manje od mjesec dana zaginulo ih je preko 50 000. Možemo špekulirati što bi bilo kad bi bilo i tko je koliko dao i izgubio, ali ti naprosto ne poznaješ neke osnovne činjenice i fakte pa misliš da je utrka za Berlin bila između saveznika i Rusa, što je naprosto krivo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Race_to_Berlin - Evo pa se malo obrazuj.

Berlin je bio bitan kao simbol, a to saveznike baš i nije puno palilo, njima je napetiji bio Ruhr sa svojom industrijom i prirodnim bogatstvima. Tu pak imamo utrku Montgomerya i Pattona.

pop80

Iskusan
Poruka
5.835
Znaš što se događalo pred početak operacije Uran??? Britanci udarili iz Egipta, Ameri se iskrcali u Maroko i Alžir...u Italiji panika povlače trupe iz Rusije, Nijemci umjesto na osiguranje bokova kod Staljingrada šalju najelitnije divizije i opremu u Tunis, kako bi spasili Italiju od pada. Uz to moraju nemalo divizija poslati i u preostali dio Višijske Francuske koja je tada "kapitulirala", te su morali brzinski osigurati obalni dio sredozemne Francuske da se ne bi saveznici tamo iskrcali...

Da nije bilo ovog kaosa po osovinu na Sredozemlju, operacija Uran bi završila kao i operacija Mars.
brate Rusi su najzaslužniji za poraz Fašista u WW2!
ovo je kao da sam napisao: večeras je Januar 26 ti 2023 po Gregorijanskom kalendaru!

pop80

Iskusan
Poruka
5.835
Ne bih rekao da je bilo tko zaslužniji. Svi su protiv Hitlera dali sve od sebe. Ameri su npr. imali strašne gubitke u Hurtgenskoj šumi, u manje od mjesec dana zaginulo ih je preko 50 000. Možemo špekulirati što bi bilo kad bi bilo i tko je koliko dao i izgubio, ali ti naprosto ne poznaješ neke osnovne činjenice i fakte pa misliš da je utrka za Berlin bila između saveznika i Rusa, što je naprosto krivo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Race_to_Berlin - Evo pa se malo obrazuj.

Berlin je bio bitan kao simbol, a to saveznike baš i nije puno palilo, njima je napetiji bio Ruhr sa svojom industrijom i prirodnim bogatstvima. Tu pak imamo utrku Montgomerya i Pattona.
ne sporim zasluge ostalih ali Rusi su najzaslužniji

sumnjivo lice

Buduća legenda
Poruka
42.744
Eh, da Britanci i Ameri nisu vezali Rommela i najbolje njemačke snage u Africi, fasovali bi Rusi svoje. Staljin je 3 godine kmečao kumio i molio da se otvori drugi front u Europi. Pa se išlo na iskrcavanje u Italiji i kasnije Normandiji. Plus što su Ameri i Briti slali gomile i gomile oružja, opreme i goriva Rujama.

Usput, zakaj su Ruskiji oslobodili sve istočno od Berlina, osim Hrvatske? Počistili Srbiju, oslobodili Beograd, a onda zaobišli HR? Tito je zbilja bio maher :D
general razvodnice,kolike snage je bio DAK i koje su to bile najbolje snage ?Jos te muci sudbina dede koga nisi upoznao, koji je kosti ostavio pod Sevastopoljem :lol:

Marin83

Domaćin
Banovan
Poruka
3.711
brate Rusi su najzaslužniji za poraz Fašista u WW2!
ovo je kao da sam napisao: večeras je Januar 26 ti 2023 po Gregorijanskom kalendaru!
Hilter je bio opsjednut osiguranjem Europe od savezničkog iskrcavanja tamo od Dunkrika, tzv. "Europa tvrđava", te je sve više i više resursa preusmjeravao na osiguranje "Festung Europa" i sve na uštrub istočnog fronta.

Poslednja izmena:

blooser

Veoma poznat
Poruka
13.032
a kako ce preci celu ukrajinu sa tim tenkovima,
mozda su nevidljivi

Ja sam samo citirao Dejana, mozete da pogledate klip sta je tacno rekao.

Elem, kao sto je i sam Deki rekao, vecina nas (osim kolega iz Cro i Federacije) bi najvise volela da ti tenkovi stignu najdalje do Dnjepra i tu budu anihilirani od strane ruskih vazdusno-kosmickih snaga.

Bumo vid'li, ne.

ssmpmd

Veoma poznat
Poruka
13.131
На мање од 40км од мене налази се Прохоровско поље, место највеће тенковске битке. Немци су тамо послали најбоље што су имали, па тако и најбољи тенк "Тигар".
Као што сви знамо, победио је совјетски Т34. Исти је ушао у Берлин тог тигар није ни присмрдео Москви.
Толико о тенковима.

P.S. Вреди видети музеј посвећен тој битци. Према сведочењу старијих житеља, до 1955 трајало је чишћење тог поља од немачког оклопа и немачких костију.

Ponavljaš se, već sam ti jednom rekao da pročitaš istorijske podatke o konkretnoj bitki i broju uništenih nemačkih i ruskih tenkova na tom mestu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Odgovora
19.999
Pregleda
263.098
Odgovora
20.004
Pregleda
251.408