Rat u Ukrajini (18)

Koji od tri ishoda vam je najverovatniji?


  • Ukupno glasova
    161
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.188

Zelenski na frontu u Bahmutu; Rusija isporučila Minsku S-400 i "iskandere"​

20.12.2022. 05:50 -> 12:23 | RTS
Rat u Ukrajini – 300. dan. Volodimir Zelenski posetio vojnike na frontu u Bahmutu, gde se vode žestoke borbe. Iz LNR tvrde da ukrajinska vojska pojačava snage u gradu Soledaru. Vašington optužuje UN da su popustile pred ruskim pretnjama, jer nije pokrenuta istraga o optužbama da Rusija u Ukrajini koristi iranske dronove. Lukašenko kaže da je Moskva isporučila Belorusiji sisteme S-400 i "iskandere". Ruski Transnjeft: Stigao zahtev od Poljske i Nemačke za kupovinu nafte za 2023. godinu.

12:23
Zapalila se rafinerija nafte u Harkovskoj oblasti
U Harkovskoj oblasti gori rafinerija nafte, a požar je izbio usled ruskog raketnog napada, saopštio je na Telegramu šef harkovskog garnizona, general Sergej Melnik, prenosi Ukrinform.
Dodao je da u tom području odjekuju eksplozije.
"Trenutno je požar ugašen na površini od 4,5 hiljada kvadratnih metara sa komunikacijama, ali rezervoari i podzemni industrijski odvodi i dalje gore. Eksplozije nastaju usled povećanog zagađenja gasom", navodi se u izveštaju.
Na licu mesta su pripadnici Državne službe za vanredne situacije.
(Ukrinform)

12:00
Zelenski u Bahmutu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je pripadnike ukrajinske vojske u Bahmutu, gradu u Donjeckoj oblasti gde se vode žestoke, višemesečne borbe, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Ukrinform.
"Sreo se sa vojskom, razgovarao, nagradio naše vojnike", navodi se u saopštenju.
Detalji posete očekuju se naknadno.
(Ukrinform)

11:30
Černišov: Ruske snage gađale objekat "Naftogasa" u Harkovskoj oblasti
Ruske snage su prošle noći gađale jedan od objekata naftno-gasne infrastrukture Grupacije "Naftogas" u Harkovskoj oblasti, saopštio je direktor "Naftogasa" Aleksej Černišov, a preneo Ukrinform.
Prema njegovim rečima, nije bilo povređenih, ali je na objektu izbio požar velikih razmera, pa se radi na saniranju štete.
(Ukrinform)

11:22
Transnjeft: Stigao zahtev od Poljske i Nemačke za kupovinu nafte za 2023.
Direktor ruske državne naftne kompanije Transnjeft Nikolaj Tokarev kaže da je od Poljske i Nemačke stigao zahtev za kupovinu nafte za 2023. godinu."Rekli su da od 1. januara neće kupovati naftu od Rusije, a sada smo dobili zahteve poljskih kompanija, za nabavku tri miliona metričkih tona sledeće godine. I Nemačka je takođe poslala zahtev za prvi kvartal sledeće godine", rekao je Tokarev za TV Rusija 24, prenosi Tas.Podaci koje je izneo direktor Transnjefta su u suprotnosti sa indicijama da je Poljska nameravala da odustane od dogovora o kupovini ruske sirove nafte, ocenjuje Rojters.
EU je ranije donela odluku da prestane sa kupovinom ruske nafte pomorskim rutama od 5. decembra, pri čemu su zapadne zemlje takođe uvele ograničenja na cenu ruske sirove nafte, ali je naftovod Družba preko koga je Poljska uvozila rusku naftu izuzet od sankcija.
(Rojters, Tanjug/Tas)

08:55
Zvaničnik LNR: Ukrajina šalje dodatne snage u Soledar
Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, koja je proglasila nezavisnost, kaže da je zbog uspeha ruskih snaga, komanda Oružanih snaga Ukrajine poslala dodatne snage i sredstva u grad Soledar u DNR, drugu ukrajinsku oblast koja je proglasila nezavisnost.
"U rejon Soledara upućen je rezervni bataljon da zaustavi napredovanje naših jedinica i spreči povlačenje ukrajinskih trupa u ataru sela Minkovka", rekao je Maročko, a preneo Tas.
U nedelju je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, izvestio da su ruske oružane snage preuzele kontrolu nad selom Jakovljevka i započele "čišćenje naselja" od ostataka ukrajinskih trupa.
(Tanjug/Tas)

08:40
Lukašenko: Rusija isporučila Belorusiji S-400 i Iskandere
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da je Moskva isporučila Minsku sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa S-400 Trijumf i operativno-taktički raketni sistem "Iskander", prenosi Interfax.ru.
Lukašenko se tokom jučerašnje posete predsednika Rusije Vladimira Putina Minsku zahvalio na održanom obećanju i isporuci tog oružja.
Početkom februara Lukašenko je izjavio da bi sistemi S-400 mogli biti rapoređeni kod Minska. Naveo je i da je plan da Belorusija kupi ili dobije na poklon od Rusije nekoliko divizija "Iskandera" i drugo naoružanje.
(Interfax.ru)

07:48
Optužbe iz Vašingtona na račun Guteresa: UN popustile pred ruskim pretnjama
Sjedinjene Američke Države optužile su generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da je "očigledno popustio pred ruskim pretnjama" i nije poslao izaslanike u Ukrajinu kako bi se istražile optužbe Vašingtona i drugih zapadnih centara da Rusija u napadima na Ukrajinu koristi iranske dronove."Žalimo što se UN nisu mrdnule da sprovedu normalnu istragu o ovom prijavljenom kršenju", rekao je ambasador SAD u UN Robert Vud na sednici Saveta bezbednosti o rezoluciji iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.
Rusija je negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice u Ukrajini i tvrdi da nema osnova da izaslanici UN odlaze u Kijev, kako bi istražili poreklo dronova.S druge strane, Iran je priznao da je Moskvi isporučio dronove, ali da su oni poslati Moskvi pre nego što je Rusija izvršila invaziju na svog suseda u februaru ove godine, prenosi Rojters.Ukrajina, SAD, Britanija, Francuska i Nemačka tvrde da Rusija u ratu koristi iranske bespilotne letelice, što, kako se ističe, predstavlja kršenje Rezolucije UN iz 2015. o iranskom nuklearnom sporazumu.
(Rojters)

07:22
MMF odobrio četvoromesečni program za Ukrajinu
Međunarodni monetarni fond odobrio je četvoromesečni program za Ukrajinu koji bi trebalo da pomogne promovisanju donatorskog finansiranja i održavanju ekonomske stabilnost u zemlji pogođenoj ratom, prenosi Rojters.
Prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat kaže da je izvršni odbor MMF-a 9. decembra odobrio tzv. Programski monitoring uz učešće odbora (PMB), dodajući da će program pomoći Ukrajini da se izbori sa finansijskim izazovima.
Ističe da MMF neće davati nikakve zajmove Ukrajini, ali se nada da će program pomoći u jačanju poverenja među zemljama donatorima da podrže Ukrajinu.
U okviru programa, Ukrajina se obavezala da će preduzeti mere za jačanje svojih poreskih prihoda, oživljavanje domaćeg tržišta obveznica i reformu finansijskog sektora.
(Rojters)

07:06
Putin: Specijalne službe da pojačaju kontrolu
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mesta masovnog okupljanja građana, strateške transportne objekte i energetsku infrastrukturu.
Istakao je da treba pojačati i rad granične službe Federalne službe bezbednosti, preneo je Sputnjik.
"Državna granica je najvažniji, ključni obod za osiguranje bezbednosti zemlje i ona mora biti pouzdano pokrivena. Pokušaji njenog narušavanja moraju se brzo i efikasno zaustavljati korišćenjem raspoloživih snaga i sredstava, uključujući mobilne jedinice i specijalne snage", dodao je predsednik Rusije.
Dodao je da je izuzetno teška situacija u ukrajinskim oblastima koje Rusija sada smatra svojim – Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), Luganskoj Narodnoj Republivi (LNR), Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
"Snage bezbednosti u novim regionima Rusije moraju učiniti sve da obezbede maksimalnu bezbednost, poštovanje prava i sloboda građana", rekao je Putin, prenele su RIA Novosti.
(Tanjug/Sputnjik/RIA Novosti)

Ukrajinske vlasti strahuju da bi Rusija mogla da počne novu ofanzivu na Kijev već u januaru sa teritorije Belorusije.
Ruske snage su u napadima širom Ukrajine, upotrebile 35 dronova "šahid" iranske proizvodnje, od kojih je 30 uništeno, tvrde ukrajinske vazduhoplovne snage. To je treći vazdušni udar na ukrajinsku infrastrukturu za nedelju dana. Deo stanovnika Kijeva ponovo je bez struje.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih lidera, uključujući britanskog premijera Rišija Sunaka, da pojačaju isporuku širokog spektra naoružanja toj zemlji.
Zabrinutost raste zbog "taktičkih" manevara ruske vojske s beloruskom. Portparol Kremlja kaže da su takve ocene "glupe i bez osnova". Poseta ruskog predsednika Minsku, prva posle tri godine, pre svega je usmerena na jačanje ekonomske saradnje, tvrdi Vladimir Putin.
Obraćajući se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom, Putin je insistirao da Rusija nema interesa da bilo koga "apsorbuje" i da "neprijatelji" žele da zaustave integraciju Rusije sa Belorusijom.
Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je da su ruske oružane snage oborile četiri američke rakete HARM u vazdušnom prostoru iznad pogranične Belgorodske oblasti.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres nije optimista da će rat uskoro biti završen, ali se nada da je do kraja naredne godine moguće postići mirovno rešenje.

https://www.rts.rs//page/stories/sr...i/5061924/rat-rusija-ukrajina-20.12.2022.html

Link prethodne teme:
https://forum.krstarica.com/threads/rat-u-ukrajini-17.962430/page-800#post-46114170
 
Poslednja izmena:
Screenshot_20221220_143144_com.android.chrome_edit_369397862451965.jpg

Zelensky_edit_367451582675700.jpg

1kzByO7_a2x9NZdVRfCTKB_edit_369389923550404.jpg
 
Поштовани господине председниче и министре одбране. Наш поздрав из близине града Бахмута... Не знам како да назовем ово без псовки, али све ово, пред вама, је све што је остало од нашег вода после недељу дана гранатирања..
 

Amerikanci najavili rat. Rusija i NATO ulaze u sukob?​

Države članice Severnoatlantske alijanse smanjile su intenzitet isporuka naoružanja Ukrajini, piše američki portal "Foreign Policy".

"Zalihe municije predviđene vojnim planovima Pentagona, za mogući rat SAD i NATO-a sa Rusijom na primer, sprečavaju SAD da pošalju više municije Ukrajini", kažu analitičari publikacije.



Ovaj scenario su na početku SO najavili i Rusi i Kinezi , Ukrajinci da oslabe Ruse pa kada ukri pomru ide konjica, zato se Rusi i štede u Ukrajni čeka se NATO?
Izgleda da se ide na sve ili ništa.
 
Priznaješ dakle ono što govorimo cele godine

A to je da ne gubite rat protiv natoa već protiv kulebe
Pa ne baš, angažovani su oni tamo žešće ali ne 100%.
Za sada samo $, naoružanje, logistika i plaćenici.
A da i propaganda na svetskom nivou, treba platiti sve te botove i blogere , "nezavisne novinare" itd....
 
Pa ne baš, angažovani su oni tamo žešće ali ne 100%.
Za sada samo $, naoružanje, logistika i plaćenici.
A da i propaganda na svetskom nivou, treba platiti sve te botove i blogere , "nezavisne novinare" itd....
Kada se sve ovo završi, šta misliš koliki će račun krčmar da ispostavi za "bezrezervnu podršku"? Koliko će otplaćivati? 50, 100, 250 godina?
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top