Rat u Ukrajini (13)

Koji od tri ishoda vam je najverovatniji?

• Ukupno glasova
    113
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemci su imali prednost u vazduhu, artiljeriji i oklopnim jedinicama to je bilo sasvim dovoljno za brzo prodiranje. uzroci nisu bii samo svojeglavost ruskih vojskovođa već bih rpre potencirao ukupnu situaciju u kojoj se našla zemlja nakon oktobarske revolucije a nakon toga i gladnih godina gde se gledalo više na preživljavanje nego na osavremenjavanje naoružanja i opreme.
Možemo da se složimo da se ne slažemo i to bi bilo to.
nije istina...broj je bio jednak i u oklopu i u avionima...jedino je kvaliteta bila na njemačkoj strani...a na drugoj strani imaš nesposobno sovjetsko rukovodstvo koje je dozvolilo da im u prvim danima rata njemačka uništi 80% zračnih snaga....i neću dalje...

Što se tiče situacije u istočnoj Ukrajini, Rusi su zakasnili sa mobilizacijom i obukom mobilizovanog sastava i oni i dalje imaju manjak ljudstva i zato Ukr vojska može da pipa i drži inicijativu. Onog trenutka kada bude završena obuka mobilizovanih i oni dođu u dodir sa nerijateljem taj momentum Ukr snaga prestaje i oni se opet vraćaju u mod odsudne odbrane.
nije to ono što mene zanima...ono što mene zanima hoće li rusija proširiti teritoriju svojih operacija...čitav front u tisućama km miruje...

Tacno tako. Da nije bilo Staljina, ideja sovjetskog generaliteta bi bila da se Hitler doceka na konjima i sa sabljom u ruci.
Finska je u stvari bila "generalna proba" posle koje je drug Koba gvozdenom metlom ocistio generalstab.
Isto bi mogao da uradi i Putin kad objavi ratno stanje. Ukrajina kao "generalna proba" za sukob sa NATO.
Nije u pitanju generalstab vec Marsal Semjon Budjoni, Staljin ga je najurio tek nakon pada Kijeva i nije ga kaznio, bio je suvise velika legenda revolucije.

Današnji čovek ima vrlo kratak raspon pažnje i probleme sa koncentracijom. On se više ne može skoncentrisati ni na šta što traje duže od nekoliko minuta. Serije i filmovi se gledaju uz premotavanje ili jednim okom film, drugim okom ekran telefona. I YouTube je postao zastareo - ko će gledati video od 10-15 minuta?! Tu su Instagram i TikTok - minut-dva-tri - to je optimalno. Čitaju se samo naslovi novina, članci se preleću. Twitter je glavno sredstvo informisanja - kratka rečenica i par smajlića koje je napisao neki anonimus. Stalno se nekud žuri, stalno su svi u stanju nemira, pažnja im je rasuta na hiljadu strana, a um opterećen milionima raznih informacija i dezinformacija, od kojih većina spada u rang teorija zavere.

Normalno da takav čovek ima strpljenja samo za rat od tri dana. Sve mu je presporo, sve ga nervira. Radije bi i nuklearni rat nego STRPLJENJE i ČEKANJE. Samo da se već jednom završi! Stalno skakanje iz histerije u radost, pa razočaranje, pa opet u krug. Sad svi očekuju ne znam kakvu reakciju Rusije, a ja mislim da će rat još dosta potrajati. Prvo treba obezbediti i od ukrajinske vojske očistiti teritorije koje su pripojili referendumom, pa onda kreće međusobno puškaranje za druge oblasti... Svima očigledno odgovara da potraje - i Rusiji i SAD. Neće biti ništa ni od nuklearnog rata, ni od letenja Rusa na Berlin, ni od masovnog uskakanja Amerikanaca u borbu...

Za to vreme će forumaši podobijati slom živaca i završiti na lekovima za smirenje ili na psihijatriji. :D Da bi se to izbeglo savetujem meditaciju, vežbe disanja, provoditi više vremena u prirodi - da se povrati strpljenje i snaga za dugotrajno ratovanje ispred ekrana. :D
Alal vera!

Nije bitna NATO doktrina. Imaju i Rusi takvih jedinica ali premalo. Dok druga strana na terenu i u rezervi, ima puta vise i trenira ih.
Nije to nista komplikovano sto se desava, to su proste stvari.

Ne treba im NATO standard nego neka uzmu samo De re militari od Vegetiusa i eto im standarda. Prost stvari ali vjecne.

Thenologija ne znaci puno na licu mjesta ako nemas iinformaciju i koga da je upotrjebi. Npr. 2006 Hezbolah i Izrael je dobar rat da se nauce neke stvari.

Bitna je doktrina i te kako, ne ratuje se bez neke doktrine ratovanja, danas se to lijepo pokazuje i u Ukrajini, ruski masovni udari topništvom i armije rezervista su prevaziđeni koncepti ratovanja, danas se ratuje drugačije, a za moderno ratovanje Rusija izgleda da nema ni resursa ni znanja ni iskustva...

Današnji čovek ima vrlo kratak raspon pažnje i probleme sa koncentracijom. On se više ne može skoncentrisati ni na šta što traje duže od nekoliko minuta. Serije i filmovi se gledaju uz premotavanje ili jednim okom film, drugim okom ekran telefona. I YouTube je postao zastareo - ko će gledati video od 10-15 minuta?! Tu su Instagram i TikTok - minut-dva-tri - to je optimalno. Čitaju se samo naslovi novina, članci se preleću. Twitter je glavno sredstvo informisanja - kratka rečenica i par smajlića koje je napisao neki anonimus. Stalno se nekud žuri, stalno su svi u stanju nemira, pažnja im je rasuta na hiljadu strana, a um opterećen milionima raznih informacija i dezinformacija, od kojih većina spada u rang teorija zavere.

Normalno da takav čovek ima strpljenja samo za rat od tri dana. Sve mu je presporo, sve ga nervira. Radije bi i nuklearni rat nego STRPLJENJE i ČEKANJE. Samo da se već jednom završi! Stalno skakanje iz histerije u radost, pa razočaranje, pa opet u krug. Sad svi očekuju ne znam kakvu reakciju Rusije, a ja mislim da će rat još dosta potrajati. Prvo treba obezbediti i od ukrajinske vojske očistiti teritorije koje su pripojili referendumom, pa onda kreće međusobno puškaranje za druge oblasti... Svima očigledno odgovara da potraje - i Rusiji i SAD. Neće biti ništa ni od nuklearnog rata, ni od letenja Rusa na Berlin, ni od masovnog uskakanja Amerikanaca u borbu...

Za to vreme će forumaši podobijati slom živaca i završiti na lekovima za smirenje ili na psihijatriji. :D Da bi se to izbeglo savetujem meditaciju, vežbe disanja, provoditi više vremena u prirodi - da se povrati strpljenje i snaga za dugotrajno ratovanje ispred ekrana. :D
Zaboravio si da tvoj predsednik Vučić navija da se rat što pre završi.

To se ne slaže s rusofilskom utehom: "Ljudi ovo je maraton ne sprint"

#BREAKING at least 4 RS-28 #Sarmat ICBM spotted in Moscow headed to an unknown location Each has 13 warheads of 100 mega tonne nuclear blast - i.e. 1300 Mega tonne enough to make all of France or Germany desolate waste Speed 27 Mach

Mislim da dolazi vrijeme razmišljanja o preventivnom udaru na Moskvu :(

Neće ovo dobro završiti ljudi moji, igra se ruski kreten s planetom :(

Razmišljanje o preventivnom udaru na Moskvu, a igra se ruski kreten sa planetom, ima li ti bar nešto sumnjivo u ovim predhodnim konstatacijama !

Šta misliš, koliko Putko može provocirati nuklearnim udarom bez odgovora onih kojima prijeti? Misliš da u beskraj može prijetiti i paradirati nuklearnim arsenalom?

Je li shvaćaš da će se jednom netko zapitati: a zašto mi ne bi udarili njega prije nego on udari nas?

Šta misliš, koliko Putko može provocirati nuklearnim udarom bez odgovora onih kojima prijeti? Misliš da u beskraj može prijetiti i paradirati nuklearnim arsenalom?

Je li shvaćaš da će se jednom netko zapitati: a zašto mi ne bi udarili njega prije nego on udari nas?
Vjerovatno zato što bi Ruski odgovor bio ispaljivanje svega nuklearnog što imaju, dok još tvoje rakete lete prema Rusiji,a u tom slučaju crko bi i ti, to ti se u praksi zove svjetska ravnoteža straha !

Tacno tako. Da nije bilo Staljina, ideja sovjetskog generaliteta bi bila da se Hitler doceka na konjima i sa sabljom u ruci.
Finska je u stvari bila "generalna proba" posle koje je drug Koba gvozdenom metlom ocistio generalstab.
Isto bi mogao da uradi i Putin kad objavi ratno stanje. Ukrajina kao "generalna proba" za sukob sa NATO.

Da nije bilo Staljina, i njegove pameti, mehanizovani korpusi Crvene Armije na zapadnoj granici,opremljeni sa preko 10.000 tenkova, među kojima preko 1.500 T-34 i JS-1 (u tom momentu boljih od svega što su Nemci imali) bi bili na položajima u pripravnosti u dubini teritorije, spremni da zveknu nemačke klinove u prodiranju, a avijacija bi bila u punoj pripravnosti.

Zahvaljujući Staljinu, nisu preduzete nikakve odbrambene mere, "da se Nemci ne bi izazivali", avijacija je uništena na aerodromima, a mehanizovane jedinice Crvene Armije su u okruženjima razvaljene avijacijom i artiljerijom.

Inače, drug Koba je "očistio" Generalštab 1937 i 1938, posle čega je došlo do katastrofe u finskoj "generalnoj probi". Koknuo Tuhačevskog, a ostavio živog brkatog Buđonija, koji je upravo dočekao Hitlera sa sabljom u ruci, jer ništa drugo i nije znao...

Pa kad je Švabo udario, i pocepao sve pred sobom, onda je Koba postao pametan, shvatio da je Buđoni prošlo vreme i počeo iz gulaga da vadi one koje je prethodno "očistio"...da mu spasavaju guzicu.

Ako Putin ima istu pamet kao Koba, bolje da ga streljaju odmah, kao što su Staljina, da su imali muda, trebali da streljaju 22.06.1941.

Vjerovatno zato što bi Ruski odgovor bio ispaljivanje svega nuklearnog što imaju, dok još tvoje rakete lete prema Rusiji,a u tom slučaju crko bi i ti, to ti se u praksi zove svjetska ravnoteža straha !

A šta možeš izgubiti ako imaš posla s neuravnoteženim diktatorom koji će ionako ispaliti nuklearno oružje, bolje da udariš prvi, imaš bar neku šansu da ćeš ga osakatiti, a ako on udari prvi onda je on u prednosti, on ima šansu da će tebe osakatiti...

Ako netko na zapadu zaključi da će Putko upotrijebiti nuklearno oružje, ja mislim da će prvi udar biti na Moskvu direkt, ne zajebavam se ni malo :(

Đuro, izvini ali Rusima (tačnije SSSRu) nije nedostajao vojnik već savremeno naoružanje. Pre svega zbog tog nedostatka nemci su svojom doktrinomn(koju danas malo modifikovano koristi vojska USA) prolazili kao kroz sir kroz sovjetsku odbranu, hvatali ih u razna okruženja te su im se predavale velike vojne formacije.

Nisu ni Nemci bili ništa savremeniji što se naoružanja kopnene vojske tiče. U tenkovima su, da ironija bude veća, i malobrojniji, i manje kvalitetni.

Tek manji deo nemačkih oklopnih snaga su činili savremeni Panzeri 3 i 4, i relativno kvalitetni francuski Somua, dok su veći deo činili laki Panceri 2, češki T-35 i T-38, i druga zaplenjena vozila.

Ali jesu, drastično, kada je taktika u pitanju.

A u upotrebi i kvalitetu avijacije su bili 3 koplja ispred Sovjeta.

Neko je napisao, samo da se složim, kako je ovaj sukob, sa ovako širokom linijom sukoba, kvalitetom i kvantitetom korišćene tehnike, te zastupljenosti svi rodova i segmenata naoružanja na obe strane; u potpunosti nas vratio u eru sukoba iz WWII. Fensi šmensi intervencije, nalickani pripadnici specijalnih formacija i terorizam vazdušnih snaga, ovim sukobom su postali stvar prošlosti. Što bi rekao Tadija Tadić: masa je mama.
Tako da ako preživimo ovo svi zajedno, ne treba začuditi da će ogroman broj država u svetu vratiti obavezno služenje vojnog reka i održavati značajan broj rezervnog sastava.
Period nestabilnosti, ratova za energente, sirovine, vodu i hranu, uveliko je pred nama. Pandorina kutija je otvorena.

Da nije bilo Staljina, i njegove pameti, mehanizovani korpusi Crvene Armije na zapadnoj granici,opremljeni sa preko 10.000 tenkova, među kojima preko 1.500 T-34 i JS-1 (u tom momentu boljih od svega što su Nemci imali) bi bili na položajima u pripravnosti u dubini teritorije, spremni da zveknu nemačke klinove u prodiranju, a avijacija bi bila u punoj pripravnosti.

Zahvaljujući Staljinu, nisu preduzete nikakve odbrambene mere, "da se Nemci ne bi izazivali", avijacija je uništena na aerodromima, a mehanizovane jedinice Crvene Armije su u okruženjima razvaljene avijacijom i artiljerijom.

Inače, drug Koba je "očistio" Generalštab 1937 i 1938, posle čega je došlo do katastrofe u finskoj "generalnoj probi". Koknuo Tuhačevskog, a ostavio živog brkatog Buđonija, koji je upravo dočekao Hitlera sa sabljom u ruci, jer ništa drugo i nije znao...

Pa kad je Švabo udario, i pocepao sve pred sobom, onda je Koba postao pametan, shvatio da je Buđoni prošlo vreme i počeo iz gulaga da vadi one koje je prethodno "očistio"...da mu spasavaju guzicu.
Ovo je istina. Dodao bih da je i prisustvo komesara u jedinicima, insistiranje na ideoloskom formiranju vojnika, a ne na sticanju borbenog i vojničkog znanja, još jedan od otežavajućih momenata, koji je Crvenoj armiji napravio pakao 1941. godine. Često su ovlašćenja komesara, osporavala inicijativu oficira Crvene armije, tako da su njima - sa razliku od oficira Vermahta kod kojih se upravo ona negovala - praktično bile vezane ruke. Ne treba zaboraviti da su ti isti oficiri, od viših, do nižih, bili u konstantnom strahu, da će od Staljina stići ukaz i svilen gajtan.
Situacija se menja tek sa Moskvom, shvatanjem da više nema mesta bilo kakvoj ideologiji, glupostima i formalnostima, već da je fizički opstanak ruskog naroda ugrožen. To će otvoriti prostor za jednog Žukova, koji će pa opet otvarati prostor za mnoštvo darovitih sovjetskih generala.
Već od sredine 1943. godine, iz uloge učenika Vermahta, Crvena armija postaje kvalitetniji, moderniji i opasniji protivnik na terenu, koji za razliku od prve dve godine, neprijatelju nanosi veće gubitke nego što ih sam ima.

Ako netko na zapadu zaključi da će Putko upotrijebiti nuklearno oružje, ja mislim da će prvi udar biti na Moskvu direkt, ne zajebavam se ni malo :(

To je bez sumnje. Ako na Zapadu procene da je Putin stvarno poludeo, delovaće preventivno bez zadrške.

Ako ne uspeju da se dogovore sa nekim iznutra da se Putin reši, udarili bi prvi nuklearno bez pardona.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back