Rat u Siriji i Iraku - vesti i analize (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Oruzje sto je pravo pravo mnogo su i zaplenili, Inace doturano im je ,,Sahar-expresom,, preko one praznine izmedju Saudije i Jordana, kroz Pustinju :) Turska je bila sporedna.

Sad je Zapad otpisao ISIL, na njegovim ledjima uzece sto mu treba u Siriji (pod maskom borbe, koja zapravo i jeste zestoka!) i posle praviti nove ,,pokrete,, i uspostavljati Baze. Vec ih ima puno americkih.

Prosta prica. A Pushkov neka misli kako da Ruse u Bivsem SSSR-u spasava i ucini im zivot normalnim, kao i da Rusiju ne preplave mase migranata i zemlja se izvuce iz alkoholizma i Oligarha, a za Siriju nek se ne sekira..... U skoro svakom scenariju, Ruske Baze na Obali su obezbedjene ! Za ostatak zabole Ruski interes, mogu naprave 8 ,,drzava,, ako hoce i da se ubijaju do 2050godine :)

Какву би стратешку вредност имале те базе без целовите Сирије повезане са Ираком и Ираном под савезничким или макар наклоњеним режимима?

Шта се збива у Сиријској Арапској Републици, другари?

Је л' пробијен ДеЗ обруч?

Probijen je, tj bilo je susreta jedinica, ali je koridor nefunkcionalan. Nije u pitanju klasičan put, plus teško branjiv teren, nema širinu za odbranu.
Trenutno se radi na stvaranju uslova za to i tek zauzimanjem pravca Šola-Panorama i deblokadom aerodroma, DEZ dobila pravu konekciju

https://t.co/YsNFN14axt
DJLp5uyW0AEyRYx.jpg

Ali sa pravne strane, za trgovinu bilo čim što je problematično, a gleda se po carinskoj šifri, treba ti End User Certificate. S obzirom da se sa istim patim skoro ceo svoj radni vek, dobro sam upoznat sa istima, doduše za robu civilno/vojne namene, a ne isključivo vojne namene.
Elem, ono što je najvažnije, što su nas takođe učili u okviru raznih obuka protiv korupcije, privrednog kriminala, itd... End User Certificate te ne oslobađa odgovornosti za isporuku opreme, ako se na sudu dokaže da si ti imao neko zdravorazumsko saznanje da će se EUC prekršiti. Recimo ako ti Saudi Arabija poruči 10 miliona komada metaka 7.62mm a u svom naoružanju nemaju ni jednu pušku u tom kalibru, i slično, onda ti Saudijski EUC u nekom teoretskom slučaju ne znači ništa.

to sam i ja napisao i radi se o tome da mi prodajemo oružje državama koje njima nije potrebno i da je više nego jasno da će biti preprodano iako su podpisali da su krajnji korisnici .

- - - - - - - - - -

Uopste ne vidim kakvo je ovo opravdanje USA - iz legla teroristickih grupa ti izvlacis svoje instruktore i savetnike. Naravno da se odmah postavlja pitanje koga su oni tamo obucavali i savetovali, buduci da se radi o najgorim teroristima?

Bolje da su precutali i pravili se mutavi, ovako su se sami optuzili i zigosali kao podrzavaoci terorizma. Kao sto sam vec pisao, po "bistroci" izjava izgleda da i kod njih preovladjuju ovi Megatrend kadrovi kao raznorazni savetnici za public relations i ostala bullshit.

to je to ,

Ali sa pravne strane, za trgovinu bilo čim što je problematično, a gleda se po carinskoj šifri, treba ti End User Certificate. S obzirom da se sa istim patim skoro ceo svoj radni vek, dobro sam upoznat sa istima, doduše za robu civilno/vojne namene, a ne isključivo vojne namene.
Elem, ono što je najvažnije, što su nas takođe učili u okviru raznih obuka protiv korupcije, privrednog kriminala, itd... End User Certificate te ne oslobađa odgovornosti za isporuku opreme, ako se na sudu dokaže da si ti imao neko zdravorazumsko saznanje da će se EUC prekršiti. Recimo ako ti Saudi Arabija poruči 10 miliona komada metaka 7.62mm a u svom naoružanju nemaju ni jednu pušku u tom kalibru, i slično, onda ti Saudijski EUC u nekom teoretskom slučaju ne znači ništa.

Hvala za korisne informacije :ok:
Ok, koji je realni pravni rizik ovoga?
Ko i pred kojim sudom može da pokrene pitanje odgovornosti Srbije?

Probijen je, tj bilo je susreta jedinica, ali je koridor nefunkcionalan. Nije u pitanju klasičan put, plus teško branjiv teren, nema širinu za odbranu.
Trenutno se radi na stvaranju uslova za to i tek zauzimanjem pravca Šola-Panorama i deblokadom aerodroma, DEZ dobila pravu konekciju

Звучи изводљиво.

За њих у сваком случају светао моменат - ружна брадата лица на хоризонту су овај пут пријатељска.

Ali-Baba i 40 razbojnika ubijeno u bunkeru u kojem su dogovarali taktiku obrane na području DeZ-a
Ubijen Abu-Muhammad al-Shimali alijas Tirad Al-Jarba, samoproglašeni Emir Deir Ez Zora i njegovih 40 razbojnika.

Deratizaciju podzemnog komandnog centra u blizini DeZ-a izvršili ruski avioni SU-34 i SU-35 5. septembra.
Ruski MOD kaže da je informacija o prevođenju Emira i 40 majmuna iz čvrstog u gasovito stanje potvrđena

Russian airstrike destroys bunker with senior ISIS commanders near Deir ez-Zor – MoD

Some 40 Islamic State terrorists, including the so-called “emir of Deir ez-Zor” are said to have been killed as Russian warplanes struck and wiped out an underground command center and communication unit near the city, the Russian Defense Ministry said.

The militants were set to discuss ways to fend off the offensive by the Syrian forces, which were making rapid gains toward the city, which had been besieged by IS for three years.

As result of the airstrike at least 40 IS members, including four field commanders, were killed on the spot. An underground command center and terrorist communication hub were destroyed.

“The effective actions of the Russian Air Force speeded up the lifting of a siege from the city of Deir ez-Zor and allowed the Syrian troops to begin liberating the city,” the ministry said in a statement on Friday.

Among the senior militants killed is internationally wanted Abu-Muhammad al-Shimali (also known as Tirad Al-Jarba), the self-proclaimed “emir of Deir ez-Zor,” the Russian Defense Ministry said, adding that the militant’s death has been confirmed.

https://www.rt.com/news/402416-russian-strike-isis-bunker-commanders/

Звучи изводљиво.

За њих у сваком случају светао моменат - ружна брадата лица на хоризонту су овај пут пријатељска.

Što se mene tiče, meni je ovo jedan veliki emotivni kamen manje sa srca.
Iskreno rečeno.
Tokom celog ovog rata bilo mi je muka od mnogobrojnih scena ritualnog klanja vojnika i civila iz vojnih baza i naselja pod opsadom.
I bojao sam se da i Deir Ezzor ne pretrpi tu nesreću.
Pogotovu zbog veličine grada i potencijalne tragedije.
Sad mi je ovo sve mnogo lakše za praćenje.

Poslednja izmena:
Što se mene tiče, meni je ovo jedan veliki emotivni kamen manje sa srca.
Iskreno rečeno.
Tokom celog ovog rata bilo mi je muka od mnogobrojnih scena ritualnog klanja vojnika i civila iz vojnih baza i naselja pod opsadom.
I bojao sam se da i Deir Ezzor ne pretrpi tu nesreću.
Pogotovu zbog veličine grada i potencijalne tragedije.
Sad mi je ovo sve mnogo lakše za praćenje.

За мало да ти дам репутацију (нај искреније) али се сетих да фасцилним анти-муслиманством аболираш интересе и силе које су проузроковале ту трагедију истим циничним рачуницама којима су нама наметнули брозовштину.

За мало да ти дам репутацију (нај искреније) али се сетих да фасцилним анти-муслиманством аболираш интересе и силе које су проузроковале ту трагедију истим циничним рачуницама којима су нама наметнули брозовштину.

Eto, šta ću ja grešni....

Американци лажно ратују против ИД: Из Деир-ез-Зора спасили више од 20 њених командира

• 07.09.2017.
ИСТО СЕ ДОГОДИЛО И У МАЈУ И У ЈУНУ И ЈУЛУ У СИРИЈСКОЈ ПРОВИНЦИЈИ РАКА
20152.jpg
  • Војно-дипломатски извор открио руској државној новинској агенцији РИА Новости да су 28. августа амерички војни хеликоптери из околине Албу-Лејла, који је југоисточно од Деир-ез-Зора, одвезли око 20 командира Исламске државе и да су их пребацили на север Сирије
ПОНОВО су оживеле више него основане сумње да је Исламска држава америчка творевина и да то и остаје и данас када је постало јасно да неће успети да оствари главни постављени задатак - уништење Сирије.

Један војно-дипломатски извор је открио руској државној новинској агенцији РИА Новости да је америчка авијација крајем августа из околине Деир-ез-Зора евакуисала више од 20 командира Исламске државе, заједно са џихадистима који су им били важни.
Исти извор је нагласио да Пентагон и CIA имају намеру да их искористе на „неком другом месту“.
За пример је навео: „Американци су 26. августа ноћу хеликоптерима из околине насеља Трејф, које се налази северозападно од Деир-ез-Зора, евакуисали двојицу командира Исламске државе, заједно са члановима њихових породица. Обојица су неарапског, односно европског порекла“
Два дана касније су из околине Албу-Лејла, који је југоисточно од Деир-ез-Зора, хеликоптерима одвезли око 20 командира Исламске државе. Пребацили су их на север Сирије.
Извор РИА Новости је истакао да је то додатно ослабило борбену способност терориста и олакшало владиним снагама деблокаду великог града на Еуфрату.

Тај извор је посебно нагласио: „Што терористи око Деир-ез-Зора трпе веће поразе - то се више множе сведочанства да су тајне службе земаља из америчке коалиције дубински укључене у подржавање Исламске државе и свих који ратују под њеним руководством.

Заробљени припадници ИД у исказима које дају потврђују да су имали подршку и Барака Обаме, а да је имају и сада од администрације Доналда Трампа.

Како се и могло очекивати, ово што се догодило крајем августа - уопште није било први пут.

Неки командири ИД су из Деир-ез-Зора били евакуисани и у мају. А у јуну и јулу су сличне евакуације изведене и у сиријској провинцији Рака. Опет су главни посао одрадили Американци.

Америчка коалиција је, наравно, ова сензационална открића назвала „лажним“.

Московски војни експерт Игор Коротченко поводом "бомбе" јер рекао:

"Доналд Трамп мора иступити и саопштити: да ли је он наредио евакуацију командира терористичке Исламске државе или је то урађено без његовог знања и одобрења. Ако је он наредио, онда он мора и преузети одговорност за то. А ако је то урађено тајно и од њега - тада мора нареити истрагу против оних који су то наредили и организовали!"

Hvala za korisne informacije :ok:
Ok, koji je realni pravni rizik ovoga?
Ko i pred kojim sudom može da pokrene pitanje odgovornosti Srbije?

Ja nisam pravnik, tako da su ovo moja lupetanja, ali...
Teoretski neko bi mogao čak i da tuži Srbiju pred sudom u SAD da je prekršila njihove zakone o zabrani snabdevanja terorista (https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-terrorism_legislation#United_States), ako je recimo oružje prodavano pravnom licu u Saudi Arabiji (KSA) a ne direktno nekom državnom organu KSA. Za Amere ovi antiteroristički zakoni važe za sve zemlje, organizacije i individue. Čak je i pomenuti Viktor But iz pomenutog filme "Lord of War" nastradao od istog seta zakona.
Kod nas dozvolu za izvoz oružja valjda i dalje daje Ministarstvo trgovine, tako da je država preuzela odgovornost.
Ukoliko je oružje prodavano Ministarstvima odbrane zalivskih zemalja, onda smo valjda ok, sve dok te zemlje sami Ameri ne proglase problematičnim (zemlje koje podržavaju terorizam), ili dok im ne uvedu sankcije. Znači nikad.

Ja nisam pravnik, tako da su ovo moja lupetanja, ali...
Teoretski neko bi mogao čak i da tuži Srbiju pred sudom u SAD da je prekršila njihove zakone o zabrani snabdevanja terorista (https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-terrorism_legislation#United_States), ako je recimo oružje prodavano pravnom licu u Saudi Arabiji (KSA) a ne direktno nekom državnom organu KSA. Za Amere ovi antiteroristički zakoni važe za sve zemlje, organizacije i individue. Čak je i pomenuti Viktor But iz pomenutog filme "Lord of War" nastradao od istog seta zakona.
Kod nas dozvolu za izvoz oružja valjda i dalje daje Ministarstvo trgovine, tako da je država preuzela odgovornost.
Ukoliko je oružje prodavano Ministarstvima odbrane zalivskih zemalja, onda smo valjda ok, sve dok te zemlje sami Ameri ne proglase problematičnim (zemlje koje podržavaju terorizam), ili dok im ne uvedu sankcije. Znači nikad.

Teoretski moguće, ali praktično malo verovatno, zato što "vrana vrani oči ne vadi".

Naivno je misliti da Srbija bez amina, ako ne i naloga nekih krupnijih igrača na svetskoj sceni može da obavlja takve poslove.

SAA zauzela Šolu :ok:

watanisy‏ @watanisy 2h2 hours ago
Army (Republican Guards 800th Battalion) captured Shulah and surrounding hills

Leith Abou Fadel‏Verified account @leithfadel 1h1 hour ago
Breaking: Shoulah liberated. Al-Malha is next.

- - - - - - - - - -

Па престани да играш дволичну пипиревку него се уљуди и по цени имиџа.

Trudiću se :ok:

SAA zauzela Šolu :ok:

watanisy‏ @watanisy 2h2 hours ago
Army (Republican Guards 800th Battalion) captured Shulah and surrounding hills

Leith Abou Fadel‏Verified account @leithfadel 1h1 hour ago
Breaking: Shoulah liberated. Al-Malha is next.

- - - - - - - - - -

Trudiću se :ok:

Јес ку.ац, за почетак се потруди око достојанства па ћемо да видимо о доследности постепено.

https://www.almasdarnews.com/articl...tants-surrender-south-syria-except-tanf-base/

BREAKING: US-backed militants to surrender all of south Syria except for Tanf base

Russia, the United States and Jordan have reached an agreement which will allow the Syrian Arab Army (SAA) to take over control of virtually all of militant-held southern Syria with the exception of a Coalition-occupied base near the Iraqi border.

The agreement will see pro-government forces assume control over nine hundred (900) key points – which until now were held by US-backed mercenaries – throughout Syria’s great southern desert region.

The agreement excludes surrendering a key Coalition base at the town of al-Tanf near the Syrian-Iraqi border where US troops are still reportedly present.
Advertisement

One US-backed Free Syrian Army faction in the region, the Ahmad Abdo Martyrs Brigade, has reportedly abandoned its positions already and is withdrawing towards Jordanian territory.

When exactly the agreement goes into full effect is still not entirely clear yet.

Американци лажно ратују против ИД: Из Деир-ез-Зора спасили више од 20 њених командира

• 07.09.2017.
ИСТО СЕ ДОГОДИЛО И У МАЈУ И У ЈУНУ И ЈУЛУ У СИРИЈСКОЈ ПРОВИНЦИЈИ РАКА
20152.jpg
  • Војно-дипломатски извор открио руској државној новинској агенцији РИА Новости да су 28. августа амерички војни хеликоптери из околине Албу-Лејла, који је југоисточно од Деир-ез-Зора, одвезли око 20 командира Исламске државе и да су их пребацили на север Сирије
ПОНОВО су оживеле више него основане сумње да је Исламска држава америчка творевина и да то и остаје и данас када је постало јасно да неће успети да оствари главни постављени задатак - уништење Сирије.

Један војно-дипломатски извор је открио руској државној новинској агенцији РИА Новости да је америчка авијација крајем августа из околине Деир-ез-Зора евакуисала више од 20 командира Исламске државе, заједно са џихадистима који су им били важни.
Исти извор је нагласио да Пентагон и CIA имају намеру да их искористе на „неком другом месту“.
За пример је навео: „Американци су 26. августа ноћу хеликоптерима из околине насеља Трејф, које се налази северозападно од Деир-ез-Зора, евакуисали двојицу командира Исламске државе, заједно са члановима њихових породица. Обојица су неарапског, односно европског порекла“
Два дана касније су из околине Албу-Лејла, који је југоисточно од Деир-ез-Зора, хеликоптерима одвезли око 20 командира Исламске државе. Пребацили су их на север Сирије.
Извор РИА Новости је истакао да је то додатно ослабило борбену способност терориста и олакшало владиним снагама деблокаду великог града на Еуфрату.

Тај извор је посебно нагласио: „Што терористи око Деир-ез-Зора трпе веће поразе - то се више множе сведочанства да су тајне службе земаља из америчке коалиције дубински укључене у подржавање Исламске државе и свих који ратују под њеним руководством.

Заробљени припадници ИД у исказима које дају потврђују да су имали подршку и Барака Обаме, а да је имају и сада од администрације Доналда Трампа.

Како се и могло очекивати, ово што се догодило крајем августа - уопште није било први пут.

Неки командири ИД су из Деир-ез-Зора били евакуисани и у мају. А у јуну и јулу су сличне евакуације изведене и у сиријској провинцији Рака. Опет су главни посао одрадили Американци.

Америчка коалиција је, наравно, ова сензационална открића назвала „лажним“.

Московски војни експерт Игор Коротченко поводом "бомбе" јер рекао:

"Доналд Трамп мора иступити и саопштити: да ли је он наредио евакуацију командира терористичке Исламске државе или је то урађено без његовог знања и одобрења. Ако је он наредио, онда он мора и преузети одговорност за то. А ако је то урађено тајно и од њега - тада мора нареити истрагу против оних који су то наредили и организовали!"

I sad se ti kao iščuđavaš?

Nije ISIS nastao sam od sebe, Al Bagdadi i velika grupa vodećih su bili u američkim zatvorima u Iraku.
Pušteni su pod neobjašnjenim okolnostima i preuzeli vodstvo i najekstremnije preveli u ISIS koji je celo vreme pod kontrolom CIA-e
Tu su i ''instruktori'' i ostala bagra.
Pa moraju da spašavaju svoj najbolje agente, zatrebaće im na nekom drugom mestu. Nije Amerika rekla poslednju reč još.

Livemap kaže da je počelo i da su sirijski šiptari pokrenuli ofanzivu na DeZ južno od Hasake

Heavy clashes right now between ISIS and YPG at North side of alMerkada village Southern Hassaka countryside Syria

A izvođač radova je New Syrian Army vol. 3.0 (nestalo dobrih imena, krenulo ubacivanje brojeva u naziv.)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back