Rat Jermenije i Azerbejdžana

Ko je vaš favorit?

• Jermenija

• Azerbejdžan

• Neutralnost

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Sta je dobro za forumase, ne znam.
Dobro za Rusiju je sto su sada dobili sansu da i od NK naprave "Pridnjestovlje".
Lose je za inicijatore sukoba da im se bas nije otvorila geopoliticka karta kako su zamisljali pa sada ostaje da se vidi kako ce im se partija zavrsiti u Jerevanu.
Slažem se, NK je faktički podjeljen reon, neki sporazum će to zacementirati i on će biti podjeljen između dvije države. Do sada je bio pod administrativnom granicom jedne a u faktičkom stanju pod kontrolom druge države.

Ne može se sve dobiti, sad podjela može dugoročno riješiti problem zbog kojeg je taj sukob i nastao.

Rusija se nije svrstala ni na jednu stranu a kao velika sila sada je garant sporazuma.

I sarajevski Srbi su napuštali svoja ognjišta, palili kuće i iskopavali mrtve pa danas opet žive većinom u Republici Srpskoj.

Није им било лако, али их више нису продавали по пијацама као робље.

Радничко-сељачка Русија је била 50 година страх и трепет за цео капиталистички свет, од дрвеног рала су дошли до свемирских летова и нуклеарног оружја, за свега 20-так година.

Аристократска и царистичка Русија је била крпа којом су под брисали Јапан, Турска, Немачка.

Dosta sužen pogled na istoriju.

No, ako tako gledamo, vredi spomenuti da je ta caristička krpa, pre nego što se raspala, posle 300 godina postojanja, bila daleko veća od kasnijeg SSSR...i bio je neophodan krvav svetski rat da bi propala.

Moćni SSSR se raspao sam od sebe, zato što su sretnom sovjetskom čoveku posle svega 70 godina dosadili svemirski letovi, pa se uželeo Mekdonaldsa, Koka Kole i Marlbora.

A i Suzukija.

У копненим борбама се показало да су Јермени супериорнији од Азера. И то наравно не војска Јерменије која није ни учествовала у рату, него локалне јерменске снаге из Карабаха.
Међутим Азери су их непрестано "дронирали" и ови једноставно нису имали решење за то. Оборили су понеки азербејџански дрон, али то је било недовољно да заустави Азере.
u kopnenim borbama prednjači teren i iskustvo lokalnog stanovništva. plus je lakše braniti nego napadati.

naoružanje vojske nagornog je zastarelo. ni novo im ne bi pomoglo jer bi morali dići profesionalizam na viši nivo a za to nisu sami kadri. nije im ni jermenija mogla pomoći jer se njen glavnokomandujući ker bavio obmanjivanjem javnosti a ne unapređenjem vojske .

oooooo sorošu sorošu :mrgreen: ako jedared izađeš iz pakla ti, pa se nanovo rodiš, menjaj taktiku prodavanja demonkratije. pre ćeš naći kamilu koja prolazi kroz iglene uši no prodanu dušu koja je sposobna nešto dobro uraditi.

nije ovo stvar biblije već činjenice da onaj koji nešto vredi ne prosjači već ume sam stvoriti.

Poslednja izmena:
A verovatno i ubistva najboljih generala (''cistke'') samo zato sto nisu bili dovoljno odani Partiji. :roll: :roll:

Inace, ta ubistva su jedan od glavnih razloga zbog kojih je hitler tokom prvih godina rata napredovao sve do staljingrada i nanosio velike gubitke. ;)
Могуће је да је то ослабило војну моћ СССР-а, али то све иде у пакету.Да није било КП СССР, Стаљина и његове политике,не би било чистки генерала али не би било ни те велике Црвене армије са силним генералима.

Реч је о релативно кратком периоду, од 1924 године до 1941 године, у којем је било потребно подићи војну и економску моћ у толикој мери, да би се могло парирати највећој војној машинерији која је до тада постојала.То је краће од периода "реформи" код нас од 2000 године.

СССР је претрпео огромне губитке у Другом светском рату, око 70 000 насељених места је потпуно разорено, и уништени су огромни економски, војни и људски ресурси.

Заиста је велико чудо да се СССР опоравио од толиких губитака, и након рата 50 година успевао да парира коалицији највећих капиталистичких сила, које се више нису бориле међусобно, већ су се удружиле против СССР-а.

Povod nije bitan, to je totalni nonsens

Bitan je samo fundamentalni interes, zasto se zeli ili ne zeli rat. Rusi u datom momentu ocigledno nisu trebali rat da sprovedu interese.
Da jesu, Turska bi bila samo legenda u knjigama istorije.

Gavrilo je ubio samo 1 Svabu pa je cela Evropa krenula u surov rat plivalo se u krvi do grla. Tako da je povod na listi bitnih stavki, poslednji.

Ma ubistvo Ferdinanda je bilo samo izgovor, AU je to bilo najpovoljnije vrijeme za početak rata jer je Srbija bila iscrpljena Balkanskim ratovima.

...
Moćni SSSR se raspao sam od sebe, zato što su sretnom sovjetskom čoveku posle svega 70 godina dosadili svemirski letovi, pa se uželeo Mekdonaldsa, Koka Kole i Marlbora.

A i Suzukija.
Да се вратимо на тему.Зашто Азери нису прихватили реалност, и посветили се Мекдоналдсу и Кока-коли, него трче да крвеве гаће за неки планински регион, где козе мора да повуку ручну кочницу да би пасле?

Баш је супротно.До 1917 године, не постоје Руси као нека компактна нација, нити Русија као национална држава.До 1917 године Руси су били подељени на вестернизовано племство, које је припадало западњачкој култури, и на масу сељака, који су били православци и чија култура није имала везе са племством.Између те две групе није било додирних тачака, и та контрадикција је разрешена револуцијом у којој је протерано/убијено племство, које је било попут тумора на руском националном бићу.
postoji Rusija kao imeprija zastitnica pravoslavlja i slovenstva,drustvena struktura je nebitna
Po pitanju boldovanog ne bih se oglasavao ali me prisiljavas.Drustveni procesi su kao stepenice,polako se prelazi sa jednog na drugi.Ti tvoji "revolucionari" kako si naglasio, su presekli procese i odgovorni su za toliko ljudskih zrtava u samo tri decenije koliko ne bi stradalo za hiljadu godina postojanja carevine Rusije.Ali ti si verovatno glas "naroda" pa ti ne treba zameriti

Poslednja izmena:
Bez da guglam, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Italija itd. tokom 2. svetskog rata.
te drzave su okupirane za to saznanje ti nije potrebno guglanje,prve tri od Sovjeta Italiju amerikanci,danas su pronemacki nastrojene.Turska je pripadala centralnim silama . 1.Sv.ratu i danas je nemacki saveznik.Nemci su odmah pocetkom sesdesetih pustili Turke na rad u Nemacku i oni cine najvazniju dijasporu.Bugarska je bila na strani centralnih sila i danas je pro nemacki nastrojena .Uzmi za primer Hrvate.Uvek uz Nemacku ,Nemacka im dala drzavu pritiskom na EZ i uvela ih u EU.

Да се вратимо на тему.Зашто Азери нису прихватили реалност, и посветили се Мекдоналдсу и Кока-коли, него трче да крвеве гаће за неки планински регион, где козе мора да повуку ручну кочницу да би пасле?

Zato što malo misle da je to njihovo (za šta imaju podlogu u međunarodnom pravu) a malo su imali i podršku nekih drugih zainteresovanih strana.

Bez obzira što su moje "simpatije" na jermenskoj strani, Azeri imaju puno pravo da zemlju koja im je priznata kao njihova vrate pod svoju kontrolu.

Ne igraju se EP u fudbalu na "potemkinovim selima", nego na ozbiljnom stadionu u Bakuu:

https://euro2020.hospitality.uefa.com/venues/baku

To je ono takmicenje na koje Srbija ne moze da se kvalifikuje vec vise od 20 godina...
jedina njihova sposobnost se ogleda u tome da su igrom slucaja dobili drzavu ispod koje se nalaze sirova nafta i gas.Verujem da je za tebe veliki uspeh izvoziti energente zapadu,bas kao sto je tvoj idol Staljin izvozio Hitleru do 21.06.1941. dok je slobodan svet ratovao protiv nacizma.Napravili stadion a nemaju fudbalske ekipe u evropskim takmicenjima.Klasican Vucicizam u autokratskim drzavama gde se gradi nesto sto nije potrebno
Ah vi obozavaoci brkatog sadiste,vecito neshvaceni

Dosta sužen pogled na istoriju.

No, ako tako gledamo, vredi spomenuti da je ta caristička krpa, pre nego što se raspala, posle 300 godina postojanja, bila daleko veća od kasnijeg SSSR...i bio je neophodan krvav svetski rat da bi propala.

A i Suzukija.
ima jedna urbana legenda koja glasi,kada se pojavio film "Americki Grafiti " ,oficiri za moral su ga prikazivali kao primer destruktivnog drustva.Nakon zavrsetka jedne projekcije trebalo je prokomentarisati sam film i naravno osuditi americku kulturu kao degradirajucu.Lik podize ruku,bude mu dozvoljeno da postavi pitanje i pitanje glasi " Nije mi jasno kako oni mogu da poseduju privatne automobile kada ne rade,a moji roditelji su pre vise godina porucili automobil koji jos uvek nisu dobili ? ".

Те територије су прикључене државама којима су природно гравитирале.Немци су чинили око 20-25% становништва у Војводини, али нигде нису били већина, па ни у Банату.
Није било географске ни политичке логике, да се Банат или Срем прикључе Немачкој због 20% Немаца, када је и тада било више Срба него Немаца у овим регијама.Такође, то је било и нереално јер би то биле енклаве удаљене 1000 км од матице.
Sudersku oblast je sacinjavalo 99%nemacko stanovništvo, u Vojvodini zajedno sa Sremom gde je zivelo najvise Srba sacinjavalo su manje od 1/3 stanovništva. Razgraničenje je trajalo do 1920-te god. posto nije bilo osnove po kojoj bi teritorije severnije od Szenttamasa danasnjeg Srbobrana pripojili SHS-u cak i pored smisljenog termina "Juzni Sloveni katolike veroispovest". Pritisak je bio toliko veliki da su pocela umirati i novorodencad od gladi, to je tako engleski, francuski i naravno jevrejski. Adekvatan naziv za takozvani dan primirja je dan izdaje i nepocinstva. Da bi se to izvrsimo postavljene su izdajnckee vlasti koje su povukle vojsku sa ostavljenim naoružanjem, konkretno povlačenje vojske sa Dunava i Save naredio je tada postavljeni ministar vojske jevreji lider bela koji je kasnije uzivao penzije u svim Jugoslavijama??? Crkao je u Beogradu 1965-te. Potrebno je napomenuti da su to bile netaknute jedinice spremne za odbranu, sta mislis da li bi se "pobednici" usudili pokusati preći, napasti o nekom zauzimaju nema ni reci. Konkretno Madarskom Kraljevstvu je oteto 73,1% teritorije koji im je hiljadu godina pripadao, a na koje su u najboljoj nameri primali stanovništvo koje se odvojio iako su bili u manjini, normalno uz asistenciju spomenutih medu kojima su 1772 primili i jevreje koji su bili nosioci izdaje u vladi crvenog grofa mihalj karoljia najverovatnije on sam nije bio jevrej. Interedovao bi me odgovor prosvecenog De Sistija. Da li su ti mozda desavanja od ex SFRJ nadalje slicna izmedju ostalog Ukrajina, Libija, Sirija....... Jermenija ako sam nekoga izostavio slobodno moze ko hoce dodati. Da ne zaboravimo naseljavanje Evrope migranti a pred nasim ocima, epilog tek sledi. Pisem sa telefon inace bi odgovor bio opsirniji.

Колективизација је била нужна да би се подигла индустрија и војна моћ земље.Да није тога било, Хитлер би лако поразио СССР и страдало би 50-60 милиона становника СССР-а.

Стаљин је "убио" колективизацијом неколико милиона Украјинаца и Руса, а Јељцин је убио "реформама" 10-15 милиона Руса.
Za golodomor, holodomor, gladomor je vise kriv zapad nego Staljin, pisao sam kako je on zasluzan za ocuvanje Ruskog naroda da se ne ponavljam.

Back