Rat Jermenije i Azerbejdžana

Ko je vaš favorit?

• Jermenija

• Azerbejdžan

• Neutralnost

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Gledam. I? Gde je ta moja navodna tvrdnja?

Na moje pitanje, a u formi pitanja je:

"da vidimo da li postoje i ako postoje koji su to razlozi da bi Rusija vojno intervenisala zarad jedne od strana."

ti si odgovorio sa:

"napadi na rusku vojsku ili ruske saveznike"

Tu naravno spada i ubistvo pilota jer je ubistvo svakako napad a vojnik je, jelte, pripadnik vojske kao što mu i sam naziv "vojnik" govori.

Je li sada vidiš gdje je?

Na moje pitanje, a u formi pitanja je:

"da vidimo da li postoje i ako postoje koji su to razlozi da bi Rusija vojno intervenisala zarad jedne od strana."

ti si odgovorio sa:

"napadi na rusku vojsku ili ruske saveznike"
Ja sam ti pobrojao stavke ruskosti, uporedno po dve zemlje, a nisam navodio casus belli

To što ti voliš straw man, a da nisi ni svestan toga, jeste TVOJ PROBLEM.
Drugo moguće objašnjenje jeste da je tvoja sposobnost razumevanja, prosto, OGRANIČENA

Сме ли се рећи да Руси вероватно нису довољно јаки да без огромних проблема подрже неку изоловану земљу чак и кад би желели?

Најједноставнији начин подршке би био директан напад на Азере из Русије, наравно, али ако изоставимо отпочињање још једног рата на својој граници, тешко је видети које војне опције Русија уопште има на располагању за интервенцију.

Ja sam ti pobrojao stavke ruskosti, uporedno po dve zemlje, a nisam navodio casus belli

To što ti voliš straw man, a da nisi ni svestan toga, jeste TVOJ PROBLEM.
Drugo moguće objašnjenje jeste da je tvoja sposobnost razumevanja, prosto, OGRANIČENA
Pa kakve stavke "ruskosti" kad se "ruskost" nigdje ne pominje tu, ni u mom postu niti u tvom?

Najbolje je da se sada napraviš budala je li? Mi smo svi ovde ludi pa ne vidimo šta piše?!

• Podržavam
Reactions: 27E
Ja stvarno ne vidim kako i zašto je Rusija trebalo odnosno mogla vojno da interveniše u ovom konfliktu.
Njihova vojna intervencija je jedino mogla da proistekne iz obaveze u okviru ODKB-a, a ne iz interesa.

Uostalom, koji je to strateški cilj Rusija mogla da ispuni vojnom intervencijom sem da se proširi izvan svoje teritorije i obezbedi vojno prisustvo po ceni rata sa Azerbejdžanom ili narušavanja odnosa ako ništa drugo.
Ali evo je, Rusija je svejedno obezbedila vojno prisustvo i to legitimno na teritoriji druge zemlje, odnosno zemalja i ima 5 godina da se od medijatora tu razvije u nešto drugo ili ne...

Nisu ni oni svetski pravednici niti mirotvorci da su brže bolje pojurili da razdvoje tuču u školskom dvorištu, imaju oni sigurno stratešku agendu koju će da razvijaju i prilagođavaju u skladu sa geopolitičkom situacijom.
Juče su u NK parkirali "Gradove", jednog dana isto tako mogu reći pa čekaj, nije dovoljno, bezbednost naših trupa je neprikosnoveni prioritet pa će parkirati i koji S-400, a neki Iskander bi možda bio previše, a možda ne, zavisi, 5 godina je dug period.

Sa te strane mislim da su u Moskvi zadovoljni, pre svega zbog Turske, koja je onako kao mačka koja može da se mazi a može i da te ogrebe.

Руси знају све и могу све, али опет дозвољавају да се зло деси.

Наш народ као одговор нуди мноштво теодицеја, али ни једна сасвим не задовољава.
Nismo dostojni da dođemo do istinske rusodiceje.
Mnogo smo grešili i ružno se ponašali.
Obnove nema bez rusokajanja.

Ja stvarno ne vidim kako i zašto je Rusija trebalo odnosno mogla vojno da interveniše u ovom konfliktu.
Njihova vojna intervencija je jedino mogla da proistekne iz obaveze u okviru ODKB-a, a ne iz interesa.

Uostalom, koji je to strateški cilj Rusija mogla da ispuni vojnom intervencijom sem da se proširi izvan svoje teritorije i obezbedi vojno prisustvo po ceni rata sa Azerbejdžanom ili narušavanja odnosa ako ništa drugo.
Ali evo je, Rusija je svejedno obezbedila vojno prisustvo i to legitimno na teritoriji druge zemlje, odnosno zemalja i ima 5 godina da se od medijatora tu razvije u nešto drugo ili ne...

Nisu ni oni svetski pravednici niti mirotvorci da su brže bolje pojurili da razdvoje tuču u školskom dvorištu, imaju oni sigurno stratešku agendu koju će da razvijaju i prilagođavaju u skladu sa geopolitičkom situacijom.
Juče su u NK parkirali "Gradove", jednog dana isto tako mogu reći pa čekaj, nije dovoljno, bezbednost naših trupa je neprikosnoveni prioritet pa će parkirati i koji S-400, a neki Iskander bi možda bio previše, a možda ne, zavisi, 5 godina je dug period.

Sa te strane mislim da su u Moskvi zadovoljni, pre svega zbog Turske, koja je onako kao mačka koja može da se mazi a može i da te ogrebe.
Ne znam kako ne shvataš.

Rusija je trebala da zaštiti braću pravoslavce i Pašinjana koji joj dozvoljava da trguje oružjem s Azerbejdžanom.

I to tako što će braniti NK koji ni sama Jermenija nije branila jer to radi velika i moćna sila. Bombarduje i ineterveniše tamo gdje to žele forumaši, gdje oni misle da treba, racio je tu bespotreban.

Zar ti misliš da forumaši ne znaju šta je dobro za Rusiju?!

Nece, ali tad je bila tzv njihova vlast u sedlu, a Jermenija je clan ODKB.
Pa šta? Je li Rusija jasno rekla da će odmah intervenisati po obavezama ODKB ako dođe do napada na Jermeniju? Jeste. Pazi sad ovo

"Na tržištu Azerbajdžana djeluje oko 700 kompanija s ruskim učešćem. Direktne ruske investicije u Azerbejdžanu iznose preko 1,5 milijardi dolara."

Zašto bi i koliko bilo u interesu Rusije da vojno napadne teritoriju zemlje sa kojom toliko trguje?

Ne mogu tacno da se setim sada a skoro sam slusao neku analizu posto pricate o nafti

Azerbejdzan vise gubi ekonomski zbog cene gasa nego nafte. Za 10 godina izvoz nafte su smanjili oko 30% u barelima, a izvoz gasa povecali 50%.
A cena je otisla u 3PM.
A sektor industrije im je veci od usluga, zato im trpi valuta jer je industrija gotovo cela na energiji.
Zato im se ovaj rat moze zestoko osvetiti na ekonomiji kao i Turcima, preko vec postojeceg stanja na berzama i jos i covid iznad svega

Ali verujem da su spremni da plate tu cenu
Teritorija je ipak trajni dobitak a ekonomija se nize niz put moze oporaviti, pogotovo ako OPEC uspe da smanji produkciju

Turci ce dobiti rat u NK. To je samo pitanje vremena.

Imate li vi u hrvatskoj diskusione forume?
Koga ovde zanima vase misljenje o bilo cemu?
Zbog cega tacno vi mislite da ste dobrodosli u Srbiju, pa i na srpske diskusione forume?
Cime mislite da ste zaduzili Srbe? Jadovnom, Jasenovcem, Lorom ili nekim drugim stratistima?

Kako se zove ta bolest koja vas tera da preko dana nosite crne kosulje, pJevate Cavoglave a nocu dodjete na srpske forume da prodajete gurabije?

Izvolite mi gospodo prvo odgovorit' na ova prosta pitanja, pa da nastavimo dalje...

Back