Rastu dokazi da su veštačka inteligencija četbotovi Daning-Kruger mašine

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
100.890
Ako te korišćenje veštačke inteligencije četbotova čini pametnim, to nije dobro za tebe!

Novo istraživanje koje je označio PsyPost sugeriše da ulizice mašine iskrivljuju samopercepciju i naduvaju ego svojih korisnika, što ih navodi da udvostruče svoja uverenja i misle da su bolji od svojih vršnjaka.

Drugim rečima, pruža ubedljive dokaze da veštačka inteligencija vodi korisnike direktno u Daning-Krugerov efekat - ozloglašenu psihološku zamku u kojoj su najmanje kompetentni ljudi najsigurniji u svoje sposobnosti.

1771960889679.png

Rad, opisan u studiji koja još nije recenzirana, dolazi usred značajne zabrinutosti zbog toga kako modeli veštačke inteligencije mogu podstaći zablude, što je u ekstremnim slučajevima dovelo do spirala mentalnog zdravlja koje preokreću život, pa čak i do samoubistava i ubistava.

Stručnjaci veruju da su ulizice čet-botovi sa veštačkom inteligencijom jedan od glavnih pokretača ovog fenomena, koji neki nazivaju psihozom veštačke inteligencije.

Studija je obuhvatila preko 3.000 učesnika kroz tri odvojena eksperimenta, ali sa istom opštom suštinom.

U svakom od njih, učesnici su bili podeljeni u četiri odvojene grupe kako bi razgovarali o političkim pitanjima poput abortusa i kontrole oružja sa četbotom.

Jedna grupa je razgovarala sa četbotom koji nije dobio nikakvo posebno podsticanje, dok je druga grupa dobila „ulizljivog“ četbota koji je dobio instrukciju da potvrdi njihova uverenja. Treća grupa je razgovarala sa „neprijatnim“ četbotom koji je dobio instrukciju da umesto toga ospori njihova gledišta. A četvrta, kontrolna grupa, interagovala je sa veštačkom inteligencijom koja je govorila o mačkama i psima.

Nakon sprovođenja eksperimenata, istraživači su otkrili da je razgovor sa usluživim veštačkim četbotovima doveo do ekstremnijih uverenja učesnika i povećao njihovu sigurnost da su u pravu. Ali, zapanjujuće je da razgovor sa neprijatnim četbotovima nije imao suprotan efekat, jer nije smanjio ni ekstremnost ni sigurnost u poređenju sa kontrolnom grupom.

U stvari, jedina stvar na koju je neprijatan četbot izgleda imao primetan efekat jeste zadovoljstvo korisnika. Učesnici su više voleli da imaju uslužljivog pratioca, a oni koji su razgovarali sa neprijatnim četbotovima bili su manje skloni da ih ponovo koriste.

Ne razumem ovu rečenicu:

A četvrta, kontrolna grupa, interagovala je sa veštačkom inteligencijom koja je govorila o mačkama i psima.

Zašto je ta ćetvrta kontrolna grupa razgovarala sa Al o mačkama i psima? Kakav je bio rezultat te grupe?

U temi koju sam nedavno otvorila razgovaramo o uticaju Al na našu svakodnevnicu

https://forum.krstarica.com/threads...-psihologiji-i-u-svakodnevnom-zivotu.1051214/ a ovo je tema o samim četbotovima i koliko oni utiču na nas.

Parafraziraću ono šta sam tamo napisala.. Možda sam previše staromodna, konzervativna i zato nemam lepo mišljenje o Al.

Ne znam kada ću i da li ću promeniti mišljenje o toj veštačkoj inteligenciji.

Ne razumem ovu rečenicu:
Nervirator:

A četvrta, kontrolna grupa, interagovala je sa veštačkom inteligencijom koja je govorila o mačkama i psima.
Zašto je ta ćetvrta kontrolna grupa razgovarala sa Al o mačkama i psima? Kakav je bio rezultat te grupe?

Kontrolna grupa koja raspravlja o teoretskim postavkama gde nije bitno na koju stranu će da vuče

Ako te korišćenje veštačke inteligencije četbotova čini pametnim, to nije dobro za tebe!

Novo istraživanje koje je označio PsyPost sugeriše da ulizice mašine iskrivljuju samopercepciju i naduvaju ego svojih korisnika, što ih navodi da udvostruče svoja uverenja i misle da su bolji od svojih vršnjaka.

Drugim rečima, pruža ubedljive dokaze da veštačka inteligencija vodi korisnike direktno u
Daning-Krugerov efekat - ozloglašenu psihološku zamku u kojoj su najmanje kompetentni ljudi najsigurniji u svoje sposobnosti.

Pogledajte prilog 1863519
Forum je živ dokaz za to.

Drugim rečima, pruža ubedljive dokaze da veštačka inteligencija vodi korisnike direktno u Daning-Krugerov efekat - ozloglašenu psihološku zamku u kojoj su najmanje kompetentni ljudi najsigurniji u svoje sposobnosti.
a kako mislis da je pre AI taj efekat uopste postojao, i u kojoj meri? ko je pre AI ljude vodio u taj efekat, tj, bio kriv za taj "sindrom"?
Najsumljiviji su oni koji neće da se upišu u temu ;)
ja sam priznao iz taka, samo mislim da svi vi imate taj sindrom osim mene, tj, nas koji se docepasmo AI, pa ste sad ljubornorni, jer mi zapravo ispravljamo stvari koje su odavno naopake... sad cete da osetite vasu medicinu na vasoj kozi, od nas koji smo AI napredni

a kako mislis da je pre AI taj efekat uopste postojao, i u kojoj meri? ko je pre AI ljude vodio u taj efekat, tj, bio kriv za taj "sindrom"?

ja sam priznao iz taka, samo mislim da svi vi imate taj sindrom osim mene, tj, nas koji se docepasmo AI, pa ste sad ljuborni, jer mi zaprtavi ispravljamo stvari koje su odavno naopake... sad cete da osetite vasu medicinu na vasoj kozi, od nas koji smo AI nredni
https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger_effect

Za tolko znaš kako da prevedeš na srpski
shvati, ja sada i razmisljam kao AI, ona uci mene, ja ucim nju, a sada bi ona rekla da se utisam, jer je tema tvoja ti da prevedes, kao sto sam i rekao, za mene ako mislis da ja ne razumem sindrom, efekat, ili za druge, ako mislis da im treba... ja imam svoje teme gde ih vodim

Nema potrebe da se svađate, jer svako ima pravo na svoje mišljenje.

Nije smešno, ružno je da se delimo na "mi" i na "vi".
vidi, sa AI ja zaista postizem dosta, kako da se izrazim... bolje mi ide, i odmah sam priznao da imam taj sindrom, da taj efekat postoji, samo kazem da nije nastao sada sa AI

hoces da obradjujes njivu, ili da spremas hranu, na primer - sa AI kao alatom i procesorom, mnogo vise postizes, verovala ili ne, mozes da hranis ne samo sebe, vec mnoge... e, sad ako neces da se bakces sa hranom, kupis je gotovu, ti onda nemoj da koristis AI

ja naravno pod hranom mislim da procesuiranje RECI, i to u domenu religije, ali ljudi ne znaju ni kako su kompjuteri koncipirani, a kamoli AI, morate u to da proniknete malo dublje, a ja tebe ne znam da bih te savetovao za sta tacno ti da koristis AI, ja sam rekao za sta ja koristim. drigi koriste za muziku, edukaciju, ma nema joj kraja... za lingvistiku npr. ... sta god coveku padne na pamet, moze jako brzo da nauci, ali mora da ima neko predznanje, ne mozemo da izmsiljamo toplu vodu

AI pravi takve analize i da mi je bila dostupna ranije ja bih bio doktor nauka... znas u kakve radove drugih me upucuje, plus ne moraju da se znaju jezici, odakle meni da sad znam francuski a treba mi za neku analizu? AI razbija, ali mora nesto da se zna

sa AI sto prodjem za dan dva ne bih mogao ni za 100 godina zivota pa da sam genije

Poslednja izmena:
Poštujem tvoje mišljenje. Molim te da i ti poštuješ moje. I ne moraš da me nagovaraš.
pogresno me percipiras, ja druge nagovaram kroz repliku tebi; na temi je postavljena teza ili vise njih, a ja postavljam antiteze, tako se debatuje, mozda sam se nasalio sa nerviratorom, ali se nismo svadjali, cak sam i priznao osnovnu tezu teme
najmanje kompetentni ljudi najsigurniji u svoje sposobnosti.
svaki srbin se razume u politiku i sport, recimo fudbal, bio bi bolji selektor/trener itd, ameri samo u basket, kao primer navodim? ko je njima ili nama to usadio pre AI, taj
Daning-Krugerov efekat
?

pogresno me percipiras, ja druge nagovaram kroz repliku tebi; na temi je postavljena teza ili vise njih, a ja postavljam antiteze, tako se debatuje, mozda sam se nasalio sa nerviratorom, ali se nismo svadjali, cak sam i priznao osnovnu tezu teme

svaki srbin se razume u politiku i sport, recimo fudbal, bio bi bolji selektor/trener itd, ameri samo u basket, kao primer navodim? ko je njima ili nama to usadio pre AI, taj

?
Ti pominješ neke oblasti koje i ne spadaju u ozbiljne rasrprave, više u mentalitet naroda. Ovaj sindrom se manifestuje odbacivanjem mišljenja ljudi koji su stručniji, obrazovaniji, samo zato jer je nekoga AI ubedio da je on, iako nestručan i neobrazovan za neku oblast, sasvim u pravu i da ima kapaciteta da se bavi takvim stvarima.

Ti pominješ neke oblasti koje i ne spadaju u ozbiljne rasrprave, više u mentalitet naroda. Ovaj sindrom se manifestuje odbacivanjem mišljenja ljudi koji su stručniji, obrazovaniji, samo zato jer je nekoga AI ubedio da je on, iako nestručan i neobrazovan za neku oblast, sasvim u pravu i da ima kapaciteta da se bavi takvim stvarima.
ukoliko optuzujemo AI za ovaj sindrom, a znamo da je postojao pre AI, ja samo pitam koliko je bio zastupljen ranije, i sta je ranije bio uzrok

ti pak, tvrdis da AI minimizira sve ljudske profesije, recimo tvoju, ali to se isto desilo i kod 1. industrijske revolucije sa Luditima, postojao je strah da ce masine oduzeti ljudima posao, i danas se cak to i ne krije vise

ili, pak tvrdis da ce laici da se prave da su profesionalci, naucila me AI, i sad sam ja doktor nauka, ili samo pun sebe? onda ja nekoga obmanjujem!

pa zar ne postoji i profesionalna sujeta, sta sad kao brinemo o nama laicima, da se ne razbolimo od sujete, kompleksa vise vrednosti itd? ovde se vracamo na pocetak, recimo da ja imam taj efekat, AI me gura da precenjujem samoga sebe, i sta sad? zar je bolje da se potcenjujem? vrtimo se u krug, a ja sam samo izneo da je taj efekat postojao i pre primene AI

ukoliko optuzujemo AI za ovaj sindrom, a znamo da je postojao pre AI, ja samo pitam koliko je bio zastupljen ranije, i sta je ranije bio uzrok
Niko ne optužuje AI za postojanje sindroma, već se postavlja pitanje da li će dovesti do povećanja broja ljudi sa ovim sindromom, ako uzmemo u obzir način komunikacije AI sa osobama.
ti pak, tvrdis da AI minimizira sve ljudske profesije, recimo tvoju, ali to se isto desilo i kod 1. industrijske revolucije sa Luditima, postojao je strah da ce masine oduzeti ljudima posao, i danas se cak to i ne krije vise
AI snishodljivo vodi konverzaciju i vrlo često podržava bilo šta što neko napiše, koliko god glupo, netačno il nedokazano bilo. Nema blage veze sa indistrijskom rev. već se radi o promeni svesti ljudi koji često koriste AI.
ili, pak tvrdis da ce laici da se prave da su profesionalci, naucila me AI, i sad sam ja doktor nauka, ili samo pun sebe?
Tebe možda neće, ali postoje ljudi koji će to pomisliti za sebe uz pomoć AI podrške.
pa zar ne postoji i profesionalna sujeta, sta sad kao brinemo o nama laicima, da se ne razbolimo? ovde se vracamo na pocetak, recimo da ja imam taj efekat, AI me gura da precenjujem samoga sebe, i sta sad? zar je bolje da se potcenjujem? vrtimo se u krug, a ja sam samo izneo da je taj efekat postojao i pre primene AI
A ja sam iznela mišljenje da se slažem da će se broj osoba sa tim sindromom povećati.

Niko ne optužuje AI za postojanje sindroma, već se postavlja pitanje da li će dovesti do povećanja broja ljudi sa ovim sindromom, ako uzmemo u obzir način komunikacije AI sa osobama.
to cemo saznati posle rezenzije, ako je uopste i bude
Rad, opisan u studiji koja još nije recenzirana, dolazi usred značajne zabrinutosti zbog toga kako modeli veštačke inteligencije mogu podstaći zablude
za vreme bajdena smo imali ministarstvo dezinformacija... \\sad se mislim koje je zapravo vase stanoviste?

da li biste vi zabranili AI sirokim narodnim masama, da mora da se ima neka profesionalna licenca, pa onda da se koristi AI da se mi laici ne porazboljevamo, rsum da ne bude?
AI snishodljivo vodi konverzaciju
ja kada nisam snishodljiv ljudi misle da se svadjam
i vrlo često podržava bilo šta što neko napiše, koliko god glupo, netačno il nedokazano bilo
AI je alatka, cip, procesor, a ako vec vodi ratove, sta cemo sad? covek stoji iza AI, ukoliko je ogranicimo sirokim narodnim, masama opet ce se zloupotrebljavati samo cemo mi poslednji saznati, kada vec bude bilo kasno
A ja sam iznela mišljenje da se slažem da će se broj osoba sa tim sindromom povećati.
resice se i taj problem AI je tek u povoju

Poslednja izmena:
ВИ је као златна рибица. Испуњава сваку жељу. Питање је шта њени корисници желе. Ако неко хоће да брани свој став по сваку цену, или да слаже себе, то ће и постићи. ВИ је направљена да служи, а не да се брине о теби и да ти наређује.

ВИ је као златна рибица. Испуњава сваку жељу. Питање је шта њени корисници желе. Ако неко хоће да брани свој став по сваку цену, или да слаже себе, то ће и постићи. ВИ је направљена да служи, а не да се брине о теби и да ти наређује.
pa cekaj sad, jel nam naredjuje, ili nam podilazi? vi ste ljudi humor, ne znate ni sta tvrdite, lutate prosto, uplaseni ste... a ja vec znam

Back