RAST ZAPOSLENOSTI MOGUĆ TEK ZA PET GODINA

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
RAST ZAPOSLENOSTI MOGUĆ TEK ZA PET GODINA
U Srbiji rekordnih 1,5 miliona ljudi bez posla
BEOGRAD - Direktnim merama i finansiranjem pre svega iz budžeta država namerava da posredstvom različitih programa zaustavi rast rekordne nezaposlenosti u istoriji Srbije i očekuje da ove godine stvori uslove za otvaranje oko 80.000 novih radnih mesta, što bi i moglo biti izvodljivo, smatraju ekonomisti. Zvanični podaci kažu da je bez posla više od 700.000 ljudi, dok se u nezvaničnim pominje čak milion i po nezaposlenih.
109379_0401-sajam-zaposljavanja-foto-beta_f.jpg

Vlada tvrdi da će 2011. otvoriti 8.000 radnih mesta
U poslednje dve i po godine u Srbiji je bez posla ostalo više od 200.000 osoba, a najčešći razlog je bio otkaz i gašenje firmi. Zbog nedostatka novih radnih mesta i odlaska mladih i obrazovanih ljudi, a upravo je populacija od 25 do 29 godina najbrojnija i najugroženija nemanjem posla, praktično je izgubljeno oko 12 milijardi evra koje je država izdvajala za njihovo školovanje, upozorava dr Branko Kovačević, rektora Beogradskog univerziteta.

Ekonomista Bečkog instituta za internacionalne ekonomske analize Peter Havlik ocenio je da će biti neophodno od tri do pet godina kako bi se stanje na tržištu rada u regionu kojem pripada i Srbija povratilo na vreme pre izbijanja krize. U dokumentu „Projekcije zaposlenosti i kretanja na tržištu rada Srbije do 2020. godine“, koji su radili naši ugledni ekonomisti, piše da bi za deset godina ukupan broj nezaposlenih trebalo da iznosi 340.000 lica. U odnosu na zvaničnu statistiku o broju onih koji sada ne rade, bilo bi to smanjenje od oko 50 odsto.

Doktor Jurij Bajec, ekonomski savetnik srpskog premijera, izrazio je nadu da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. dovesti do konačnog zaustavljanja nezaposlenosti, što, prema njegovom mišljenju, jeste najveći problem Srbije. Zanimljivo je da oko procenta i broja nezaposlenih nema saglasnosti, jer se pominju različite cifre. Zvaničnici države kažu da je taj procenat 19,2, ekonomisti pominju 20, a Privredna komora Srbije je svojevremeno izašla sa procentom od 26 odsto nezaposlenih u Srbiji. Poslednji zvanični podatak prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) je da je posao u decembru prošle godine tražilo 729.520 osoba i da je to za 852 osobe manje nego u istom mesecu 2009. U taj podatak, iz različitih razloga, malo ko veruje bez rezerve. Nezvanične procene govore da makar još polovina od tog zvaničnog broja formalno pravno ne radi ali nema status zvanično nezaposlenih lica i bavi se nekim poslom u sivoj zoni.
109381_posao_ff.jpg

Jedini pravi podatak jeste da li je počeo da raste broj zaposlenih, a toga za sada nema. Znači, i dalje se nalazimo u izuzetno teškoj situaciji smatra Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

.........................
..........................
НАЈБОЉЕ ДА НИКО НЕ РАДИ.....
:zskace: :zskace: :zskace:
 

Back
Top