rast grudi

dr:
Ja sam vise ovo napisala kao odgovor ,moram da se izvinim,na veoma glupo pitanje.
Ako vas nesto vise interesuje, postavite konkretno pitanje.
Znam na sta se odnosio odgovor, ali - kad ste vec spomenuli tumor hipofize, postavila sam 3 konkretna pitanja. Ne zato sto meni rastu grudi pa zato verujem da ga imam, vec zato sto poznajem devojku kojoj su pronasli isti.

Ok.
Najcesce je u pitanju je adenom hipofize koji izaziva prekomerno rast kostiju,vezivnog tkiva, unutrasnjih organa...a sve to u periodu kada je odavno zavrsen rast.
Najcesce pacijenti primete promene tipa da im cipele postaju sve tesnije,da kupuju uve malo veci broj ili da ne mogu da nose prstenje koje su ranije nosili...to nije nesto sto se naprasno desava, prodje izvesno vreme dok pacijent i njegova okolina primeti da se promenio/la.
Znaci menja se nos,celo, usne...pa onda grudni kos,ekstremiteti...glas,cesto imaju glavobolju kao dominantan simptom.
Lecenje moze biti zracenjem,medikamentozno i hirusko a cilj lecenja je da se smanji povecana sekrecija hormona rasta.
Sto se tice prognoze tumora, hirusko lecenje ima uspeh ukoliko je tumor manji po svojoj velicini, ukoliko operacija nije dala uspeha primenjuje se zracenje,isto vazi i ukoliko postoji prepreka za operaciju.I na kraju medikamentozna terapija.
E sad hiruska terapija moze dovesti do ostecenja hipofize i poremecaja druge vrste a zracna terapija moze smanjiti sekreciju drugih hormona...svaka vrsta lecenja ima svoje i prednosti i mane.

Back