Raspiratorni problemi i konfuzija sa zdravstvom

gost 419466

Početnik
Poruka
4
Dragi forumaši, već šestu nedelju me muči kašalj. Možda je "muči" jaka reč, jer nekada gotovo da ceo dan da ne kašljem, a druge dane je gore. Sada, išao sam pre koji dan u Dom zdravlja, ali kako ne radim, a sa studiranjem krećem tek sledeće godine (21-na god. starosti), isteklo mi je osiguranje, te za mene neće ni da čuju; poslali su me dalje sa "moraš to da središ". Posle dosta raspitivanja i čitanja raznih vesti/zakona, mogu da zaključim da mi ništa nije jasno.
:dontunderstand:

Nadam se da će se naći ljubazni i iskusni da me posavetuju. Treba mi neka opcija koja će najmanje da mi progori kroz novčanik.
Inače, iz Beograda sam.

Pozdrav i lep vam dan želim.

Dragi forumaši, već šestu nedelju me muči kašalj. Možda je "muči" jaka reč, jer nekada gotovo da ceo dan da ne kašljem, a druge dane je gore. Sada, išao sam pre koji dan u Dom zdravlja, ali kako ne radim, a sa studiranjem krećem tek sledeće godine (21-na god. starosti), isteklo mi je osiguranje, te za mene neće ni da čuju; poslali su me dalje sa "moraš to da središ". Posle dosta raspitivanja i čitanja raznih vesti/zakona, mogu da zaključim da mi ništa nije jasno.

Nadam se da će se naći ljubazni i iskusni da me posavetuju. Treba mi neka opcija koja će najmanje da mi progori kroz novčanik.
Inače, iz Beograda sam.

pozdravi se sa lopovima i baci na prirodno lecenje

Inače, iz Beograda sam.

Dok to ne resis kuvaj caj sa crnim lukom,neka manja glavica,ili preseci na pola,da bude sa ljuskom.Jeste malo ruzan ukus,ali pomaze kod kaslja.I ne moras mnogo vruce,mlako.

Odeš u RFZO, filijalu opštine gde si prijavljen i vidiš šta ti treba da bi dobio osiguranje kao nezaposlen.
Na njihovom sajtu su kontakti a verovatno i ostalo.

To je malo komplikovano, jer on sigurno živi sa roditeljima, onda će mu tražiti dokaze o primanjima članova porodice, i sigurno će morati da plaća neku sumu na godišnjem nivou.

Najbolje rešenje je da ode u Zavod za zapošljavanje, prijavi se sa srednjom školom i kao nezaposleno lice ima pravo na zdravstveno osiguranje.

Koliko znam odvojen je Zavod za zapošljavanje od RFZO, samo preko ovog drugog može da dobije zdravstveno osiguranje. Treba proveriti u svakom slučaju.

Odvojeni su samo da kažemo fizički jer više ne mora da se nosi potvrda iz ZZZ, ali su povezani kompjuterski.
Kad stave lk u čitač znaju da li je neko nezaposlen. :D

Ali, slažem se da treba proveriti :D

Hvala svima, kontaktirao sam RFZO i dobio sve potrebne informacije. U principu tamo potpisujem neke stvari i uplaćujem oko 2400 (valjda za 1 mesec? videću već). Treba još da donesem potvrde o primanjima, što će možda malo potrajati. Čuo sam danas za ovo: http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=17104
Mislite li da mogu ovde da odem i završim posao? Kaže da rade pulmološke preglede, što bi trebalo da bude ono što meni treba. Ali takođe kaže da su u pitanju preventivni pregledi, pa ne znam da li to nešto menja.

@georgejune Možda grešim, ali čini mi se da sam video tvoje komentare na forumu o gimnastičarskim karikama :D

Hvala opet svima, gledam da ukomponujem i primenim sve savete. Pozdrav.

Hvala svima, kontaktirao sam RFZO i dobio sve potrebne informacije. U principu tamo potpisujem neke stvari i uplaćujem oko 2400 (valjda za 1 mesec? videću već). Treba još da donesem potvrde o primanjima, što će možda malo potrajati. Čuo sam danas za ovo: http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=17104
Mislite li da mogu ovde da odem i završim posao? Kaže da rade pulmološke preglede, što bi trebalo da bude ono što meni treba. Ali takođe kaže da su u pitanju preventivni pregledi, pa ne znam da li to nešto menja.

@georgejune Možda grešim, ali čini mi se da sam video tvoje komentare na forumu o gimnastičarskim karikama :D

Hvala opet svima, gledam da ukomponujem i primenim sve savete. Pozdrav.

A zašto nećeš da se prijaviš u Zavod za nezaposlene?
Ako misliš da će ti ponuditi neki posao koji ti ne želiš, ne brini, oni to odavno ne rade...
Imaš i besplatno osiguranje i povlašćenu markicu...

Preventivni pregled je samo jedan pregled posle koga te šalju dalje...a to se plaća jer nemaš osiguiranje,
što tebi ne odgovara.

Zato što izgleda to više nije deo procedure. Bilo kako bilo, zbog obaveza sam tek posle 2 stigao, i sva mesta su bila puna. Uspeo sam da izvrdam nešto da me prime preko urgentnog, gde sam se slikao i šta već ne, i konstatovali su ono što sam i mislio, da je hronični rinitis verovatno glavni problem, ali su mi dali još neke savete i upute, tako da ću videti kako dalje. Za sada sam uzeo taj neki sprej, pa će valjda biti bolje z:)

Back