Raspad SFRJ - hronologija

Ko je najveći krivac za raspad SFR Jugoslavije?

• Nestanak komunizma u Evropi.

glasova: 11 23,9%
  • Srpska politika.

glasova: 6 13,0%
  • Hrvatska politika.

glasova: 10 21,7%
  • Slovenačka politika.

glasova: 1 2,2%
  • Politika svih republika SFR Jugoslavije.

glasova: 17 37,0%
  • Niko nije kriv, sudbina.

glasova: 1 2,2%

• Ukupno glasova
    46
Bitno je da znamo da mi nismo niti mozemo biti krivi....To bi stvarno bilo neverovatnoni nerealno ..Otkud mi krivi za raspad nase drzave....Sve je to cia naravno organizovala, javila Englezima, Englezi ove nase izdajnike sacekali u Parizu i uvukli u pricu....

Bivši visoki funkcioner CIA: Razbili smo Jugoslaviju i podmićivali smo političare da raspiruju mržnju među Jugoslovenima!

- Potrošili smo milione da razbijemo Jugoslaviju. Davali smo pare strankama i političarima koji su podsticali mržnju među narodima - priznao je Robert Baer.

Robert Baer, bivši agent CIA-a, tvrdi da su milioni američkih dolara utrošeni kako bi se razbila bivša Jugoslavija. Kada sam januara 1991. stigao u Sarajevo zadatak je bio da širim lažne informacije da će srposki teroristi napasti grad i da tako stvorim paniku, tvrdi Baer. Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije. - Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima - rekao je Baer.

15689_img-1448872953_ls.jpg

Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utjecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije.

"Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima", rekao je Baer.

Istakao je i da mu je jedan američki senator tokom rata u BiH rekao da će Srebrenica biti glavna vijest na svjetskim naslovnicama.

"Čak nam je rekao da možemo već uspostavljati kontakt sa medijima", istakao je Baer.

Ovaj bivši agent CIA-e bio je uhapšen nekoliko puta u proteklim godinama zbog otkrivanja državnih tajni. Do sada je objavio više knjiga o CIA-i, Billu Clintonu i Georgeu W. Bushu.

"U Sarajevo sam prvi put stigao 12. januara 1991. godine. Došao sam helikopterom sa još tri agenta. Zadatak nam je bio da pazimo na srpske teroriste koji su trebali napasti grad. Imali smo informacije da će doći do nekoliko terorističkih napada u gradu zbog namjere BiH da istupi iz bivše Jugoslavije. Ali to je bila laž, naši šefovi su nam lagali. Naš primarni zadatak bio je da širimo paniku među političarima da će doći do napada", rekao je Baer.
https://www.espreso.co.rs/vesti/pol...spiruju-mrznju-medju-jugoslovenima-foto-video

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/...-milione-da-rascjepkamo-jugoslaviju/151130014

Istina izlazi na videlo! Iza sveg zla koje nas je snaslo devedesetih, stoje Sjedinjene Americke Drzave i njihova sluzba CIA!

Nakon sto su razbili nasu drzavu po istom metodu nastavili su na Ukrajinu, Siriju, Rusiju, Jemen ....

Njihova deviza je uvek i svuda - zavadi pa vladaj!

Najvece zlo sveta = CIA!

Tihi, intervju je izmišljen. On ne postoji, kao što ne postoji nigde ni ta knjiga.

Sve je to izmišljeno (baš sve), a u klipu koji si postavio ništa slično ne tvrdi Baer (kao ni nigde gde god da se pojavi).

To ti je, kako bi rekao brat Tramp, školski primer fake news.

A fictional interview with a former CIA agent has been circulating in the Balkans for a decade

For more than a decade, web portals in the local language have been sharing a fictional interview with former CIA agent Robert Baer. Quotations from the “interview” in which Baer allegedly confirms that “the CIA broke up Yugoslavia” are also viral. All this, however, is a complete fabrication.

On September 6, 2012, Moje novine page published a text titled “Interview with Robert Baer – The End of Yugoslavia” by Milos Cupurdija. Although it is called that, the text is not an interview, but its falsification.

This fictional interview has been appearing on dozens of domestic and foreign web portals for years and is presented as “evidence” for conspiracy theories about the influence of foreign powers – specifically, the American Central Intelligence Agency (CIA) – in Bosnia and Herzegovina and the region. Cupurdija chose former CIA agent Robert Baer as the protagonist of the fabricated interview, attributing to him claims such as that “the CIA broke up Yugoslavia” or that it controlled the Yugoslav media and politicians.

None of the claims made in this falsification corresponds to reality. Cupurdija claimed that he interviewed Baer in Canada, where he was promoting the book “The secret of the White House”. Baer never wrote or promoted such a book, nor was he in Canada at the time the interview was published. On the other hand, Baer did publish several books about his experiences working for this agency, in which he never claimed anything close to what the obscure author of the fake interview wrote. Finally, Robert Baer confirmed for Raskrinkavanje that he never gave the said interview.

Where and how did the fake interview appear?

The platform Moje novine, which is no longer available at the time of writing this analysis, was conceived as a “newspaper written by readers”, that is, a place where anyone can publish a text after registering. The initiators of this page explicitly equated the absence of editorial policy and quality control with “free journalism”. In the text published on May 26, 2012, under the title “Postani novinar” (“Become a journalist”) it was pointed out that even knowing how to spell is not a “factor” that should influence whether the voice of a person who wants to write for this platform will be “heard”.

The site was active for less than a year and about a hundred texts were published on it. The last article was shared on the Facebook page in April 2013. Two years later, in August 2015, a survey was published with the question “should Moje Novine return?”, but the platform was not reactivated.

The biography of Milos Cupurdija, the “journalist” who allegedly conducted this interview, was published on the Moje novine page. The biography stated that he graduated from the Electrotechnical School and “showed an early interest in journalism”. As it was claimed, Cupurdija conducted an interview with Robert Baer and former member of the European Parliament, Nigel Farage. However, information about Cupurdija’s biography and further career in journalism cannot be found anywhere else.

https://seecheck.org/index.php/2023...been-circulating-in-the-balkans-for-a-decade/

------------------------------------------------------------------------------------------

Ovaj mit je toliko uporan, već godinu dana istrajava na području bivše Jugoslavije zahvaljujući žutoj štampi i ponoru istraživačkog novinarstva.

@Тихи

:rotf:

Tačno sam znao ali me mrzelo da proveravam.

Mene više zabrinjava kako je moguće da se tema razvije u dve stranice, pa da čak brojni forumaši, nebitno (i potpuno suprotstavljenih gledišta, političkih, ideoloških) krenu da pišu kao da usvajaju šta se kaže.

A da se niko ne seti da pođe od koraka broj jedan. A to je: da li je uopšte istina?

To su mogli jer je Rusija bila slaba, a kineski juan bio nestabilan 😆
Cekaj, zar ti agenti CIA-e nisu radili i u interesu srpskih nacionalista? Svaki istinski srpski nacionalista smatra da je SFRJ bila nepravedna i nezasluzena tamnica srpskog naroda koju je trebalo razbiti.

Zašto se uvek preskače osnovna sumnja?

Klasicna sargarepa mnoga u nizu.

Kao i ona "izrucite Milosevica i sve generale i ulazite u EU 2007. godine".

A evo je skoro pa i 2027 a od naseg ulaska u EU nista.

Vece su 100 puta sanse da se EU raspadne nego da nas tamo prime.

Sve to sto postavljas to je bilo zamajavanje kao i plan Z4 da se opustimo, spustimo gard da nas lakse posle pobiju i proteraju.

Zapad uvek igra igru dobar i los policajac. Dobar je tu kao da te ohrabri a los da te bije stim sto nama uvek zapada ovaj los , a sargarepe nikada necemo stici.

Mene više zabrinjava kako je moguće da se tema razvije u dve stranice, pa da čak brojni forumaši, nebitno (i potpuno suprotstavljenih gledišta, političkih, ideoloških) krenu da pišu kao da usvajaju šta se kaže.

A da se niko ne seti da pođe od koraka broj jedan. A to je: da li je uopšte istina?
Moguće je jer Tihi i njemu slični već dve decenije zatrpavaju forum lažnim vestima. Ljudi jednostavno niti imaju volje ni vremena da proveravaju, a i same postavljače ne doživljavaju ozbiljno. Njihove teme služe za sprdnju a ne za ozbiljnu raspravu.

Evo izvornog intervjua iz 2012. godine. Mora da se uzme sa Archive.org, pošto je obrisan: https://web.archive.org/web/2012090...intervjuu-sa-robertom-baerom-kraj-jugoslavije

Pošto praktično da nigde ne postoje nikakvi podaci o tom Milošu Ćupurdiji, sem netačnih, prilično sam siguran i da to nije pravo ime autora teksta, već samo pseudonim onoga ko je izmislio intervju sa Baerom. Dakle, taj „novinar“ možda čak uopšte ni ne postoji kao stvarna ličnost.

Mislim da je možda je neko uzeo ime Milana Ćulibrka tj. pod tom inspiracijom izabrao nešto malčice drugačije lično ime. U istoriji prevara je poznat primer da se uzimaju ista početna slova radi akronima, jer to povećava verovatnoću da se neka fabrikacija primi.

Sve to sto postavljas to je bilo zamajavanje kao i plan Z4 da se opustimo, spustimo gard da nas lakse posle pobiju i proteraju.

Zapad uvek igra igru dobar i los policajac. Dobar je tu kao da te ohrabri a los da te bije stim sto nama uvek zapada ovaj los , a sargarepe nikada necemo stici.
Tixi pa ti bolje izmišljaš od ovih iz izmišljenog intervjua 👍

Posto sam 88-me kad je krenuo Milosevicev pohod na nase zivote bio dovoljno odrastao mogu da kazem da mi niko u glavu nije ubacio da je odjednom te 1988/89 pocela bujati mrznja po medijima (seca li se ko samo Politikine rubrike "Odjeci i reagovanja") a istine radi nije ni u Zagrebu bilo to bez odjeka i tamo si na ulici/kafeu mogao popiti batine ako te provale da si iz BGD a mediji su poceli kao po komandi da pisu protiv Srbije. Otac mi je rekao da to ekstremno podseca na 1972 i desavanja oko maspoka i srpskih liberala na drugoj strani. Samo sto 1989 nije bilo diktatora da to sreze politicki i vojno.

Dakle, 1988/89 nije CIA razbila jednopartijski sistem i diktaturu u SFRJ, razbili su je poluticari iz dva glavna naroda SFRJ, razbili su je ljudi koji su zbog svoje licne ambicije hteli biti kalifi umesto kalifa makar i u svojoj avliji. Doduse i Tudjman a pohotovo Milosevic su hteli i parce tudje avlije. No Alija nije dao svoju avliju.

Bivši visoki funkcioner CIA: Razbili smo Jugoslaviju i podmićivali smo političare da raspiruju mržnju među Jugoslovenima!

- Potrošili smo milione da razbijemo Jugoslaviju. Davali smo pare strankama i političarima koji su podsticali mržnju među narodima - priznao je Robert Baer.

Robert Baer, bivši agent CIA-a, tvrdi da su milioni američkih dolara utrošeni kako bi se razbila bivša Jugoslavija. Kada sam januara 1991. stigao u Sarajevo zadatak je bio da širim lažne informacije da će srposki teroristi napasti grad i da tako stvorim paniku, tvrdi Baer. Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije. - Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima - rekao je Baer.

15689_img-1448872953_ls.jpg

Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utjecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije.

"Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima", rekao je Baer.

Istakao je i da mu je jedan američki senator tokom rata u BiH rekao da će Srebrenica biti glavna vijest na svjetskim naslovnicama.

"Čak nam je rekao da možemo već uspostavljati kontakt sa medijima", istakao je Baer.

Ovaj bivši agent CIA-e bio je uhapšen nekoliko puta u proteklim godinama zbog otkrivanja državnih tajni. Do sada je objavio više knjiga o CIA-i, Billu Clintonu i Georgeu W. Bushu.

"U Sarajevo sam prvi put stigao 12. januara 1991. godine. Došao sam helikopterom sa još tri agenta. Zadatak nam je bio da pazimo na srpske teroriste koji su trebali napasti grad. Imali smo informacije da će doći do nekoliko terorističkih napada u gradu zbog namjere BiH da istupi iz bivše Jugoslavije. Ali to je bila laž, naši šefovi su nam lagali. Naš primarni zadatak bio je da širimo paniku među političarima da će doći do napada", rekao je Baer.
https://www.espreso.co.rs/vesti/pol...spiruju-mrznju-medju-jugoslovenima-foto-video

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/...-milione-da-rascjepkamo-jugoslaviju/151130014

Istina izlazi na videlo! Iza sveg zla koje nas je snaslo devedesetih, stoje Sjedinjene Americke Drzave i njihova sluzba CIA!

Nakon sto su razbili nasu drzavu po istom metodu nastavili su na Ukrajinu, Siriju, Rusiju, Jemen ....

Njihova deviza je uvek i svuda - zavadi pa vladaj!

Najvece zlo sveta = CIA!

@Тихи izvini, ništa lično, ali ovo je potforum Istorija i ovde moramo vrlo jasno da razgraničimo nešto što je jedna potpuno jasno lažna informacija od autentičnih. Verujem da si se ti samo istrčao kao i bukvalno svi drugi i da nije bilo ništa ovde eksplicitno zlonamerno sa tvoje strane.

@Лекизан @đavolčić

Molim vas, doduše, da ne zaključavate temu. Ovaj fabrikat već više od 10 godina kruži društvenim mrežama i kao takav, bez obzira na to što se radi o lažnoj vesti, zaslužuje da ima svoju zasebnu temu iz proste činjenice da treba ovu vest i demistifikovati, a ne samo plašiti se zloupotrebe Krstarice za njeno dalje plasiranje.

Iz tog razloga, i ako postavljač teme @Тихи i drugi forumaši nemaju ništa protiv, ja predlažem promenu naslova ove teme da u njoj jasno stoji da je reč o lažnoj vesti.

Poslednja izmena:
@Тихи izvini, ništa lično, ali ovo je potforum Istorija i ovde moramo vrlo jasno da razgraničimo nešto što je jedna potpuno jasno lažna informacija od autentičnih. Verujem da si se ti sao istrčao kao i bukvalno svi drugi i da nije bilo ništa ovde eksplicitno zlonamerno sa tvoje strane.

@Лекизан @đavolčić

Molim vas, doduše, da ne zaključavate temu. Ovaj fabrikat već više od 10 godina kruži društvenim mrežama i kao takav, bez obzira na to što se radi o lažnoj vesti, zaslužuje da ima svoju zasebnu temu iz proste činjenice da treba ovu vest i demistifikovati, a ne samo plašiti se zloupotrebe Krstarice za njeno dalje plasiranje.

Iz tog razloga, i ako postavljač teme @Тихи i drugi forumaši nemaju ništa protiv, ja predlažem promenu naslova ove teme da u njoj jasno stoji da je reč o lažnoj vesti.

Vest je istinita

Imaa ga i u engleskom originalu izjavi Baera

A Kurir je objavio "demanti" zbog prrtnji CIA

Ne. To je bio iskreni predlog.

Tihi, to je samo prevod sa srpskog na engleski.

Uzmi knjige Baera ili poslušaj šta on sam priča. Ono što Baer tvrdi je upravo suprotno od toga što ti govoriš. On glorifikuje CIA kao jednu od najcivilizovanijih obaveštajnih službi na svetu.

Evo, ovo je sa snimka koji si ti podelio u uvodu.

Postavio sam ti i tačan sekund. Baer kaže da se CIA ne bavi ubistvima ljudi, da kad se učlanjuješ u CIA potpisuješ jasno sporazum da ne smeš nikada nikoga lišiti života i da se, o kome god da se radi, izlažeš kriminalnom gonjenju zato što je ubistvo zločin. Takođe, ne smeš čak ni kolokvijalno sa strankama izvan organizacije da pričaš o fizičkoj eliminaciji ljudi. To je najstrože zabranjeno i tada su instrukcije, da čim ubistvo ma koga god na svetu postane tema, moraš odmah da prekineš sve kontakte.

On kaže da su zadnji put pokušali da ubiju Fidela Kastra 1960-ih godina i da to nije uopšte ni bila ozbiljna operacija, ali da su svakako izvukli pouke iz toga i da se CIA zadnjih 70 godina, od zadnjeg pokušaja ubistva Kastra, ne bavi ugrožavanjem života ljudi bilo direktno bilo indirektno.

Baerove knjige su sve čistopis CIA cenzure i to što on priča je vrlo jasno, da kažemo, zvanična američka istina. U svim njenim formatima. I on uglavnom glorifikuje (pored, naravno, tu i tamo neke kritike - na račun drugih struktura u Americi, a ne CIA) ulogu i SAD i CIA u svetu. I po njemu je CIA jedna vrlo pacifistička organizacija u tom smislu.

Back