Raspad SFRJ - hronologija

Ko je najveći krivac za raspad SFR Jugoslavije?

• Nestanak komunizma u Evropi.

glasova: 11 23,9%
  • Srpska politika.

glasova: 6 13,0%
  • Hrvatska politika.

glasova: 10 21,7%
  • Slovenačka politika.

glasova: 1 2,2%
  • Politika svih republika SFR Jugoslavije.

glasova: 17 37,0%
  • Niko nije kriv, sudbina.

glasova: 1 2,2%

• Ukupno glasova
    46
То на макро плану јесте тако,
али у пракси важна је микро активност.

Када погледаш овај филм, видећеш да "народ" уствари не слуша никога,
односно да слуша некога невидљивог.
(пар хиљада бунџија, али можда само стотинак упућених предводника)

Обраћају им се њихови људи - ма какви.
Не слушају ни Алију, ни Туђмана који им шаље поруку из Лондона, никога !
Нема разилажења.

И сам почетак блокаде борбене колоне.
Еееј својим колима ...

Да ли би ти данас ставио свој ауто пред тенк
са великом могућношћу да га овај самеље,
протествујући рецимо против висине пореза ?

После овог филма још више верујем у један Туђманов интервју,
(који сад не могу да нађем)
где он тврди да 1990. ХДЗ још није имао јасну представу о одцепљењу.

Они су ту представу очигледно добили видевши спремност народа
коју нико није предвидео.

Еееј, да једна мусавица са киоска јавља:
"Иду тенкови према Широком, видите шта ћете !"

А пијани Младен коментарише:
"Род'ца Роса јав'ла да иђе војска, морамо ју зауставит' !"

Еееееј, јееботе ко је нас победио ! :ljutko: :ljutko: :ljutko:
Pocelo je to dosta pre njih,ali jeste se posle zahuktalo.

Pocelo je to dosta pre njih,ali jeste se posle zahuktalo.

И то је тачно,
1972. кад је Бугојанска група упала са намером да дигне устанак,
мени је деловало смешно.

Пих, њих 19 да дигне Хрвате на устанак и сруши Југу !?
Али видиш, ни то без врака - што кажу Крватијанци !

Живели смо поред њих и није нам било јасно колико су спремни да нас помлате.
И то сви.

Nismo bili svesni da neko toliko moze da nas mrzi.

Е сад је право питање који нас то Крватијанци тако много мрзе ?
Сам Туђман је живео у Београду,
удао ћерку за Србина,
итд итд ...

Знам неке Истране, Дубровчане, нарочито Загорце, и Славонце,
нормални бре људи !

Да ли су Херцеговци ти мржљивци ?
Да ли је ђаво тамо гнездо свио ?

Е сад је право питање који нас то Крватијанци тако много мрзе ?
Сам Туђман је живео у Београду,
удао ћерку за Србина,
итд итд ...

Знам неке Истране, Дубровчане, нарочито Загорце, и Славонце,
нормални бре људи !

Да ли су Херцеговци ти мржљивци ?
Да ли је ђаво тамо гнездо свио ?
Onaj deo od Gospica,pa prema Splitu,oni su najgori.Njima je Pavelic sve.Dole dalmatinci su super ljudi.

Onaj deo od Gospica,pa prema Splitu,oni su najgori.Njima je Pavelic sve.Dole dalmatinci su super ljudi.

Аха, и они кад крену сви остали за њима
ко ми за Косоварима.

Овде треба извући поуку, кад за мусавцима ићи кад не !
За кога и да ли за некога гинути ?

Неки мусавци заебаше Британце те изађоше из ЕУ.
Предвиђам да ће се тешко кајати !

Британци не мусавци.

jna je bila mjesoviti sastav pogotovo sto se tice oficirskog kadra tako da je veoma lako bilo zabosti noz u ledja jna...stranci su otrovali pojedince sa EU pricom, obecali im da ce imati bolju poziciju nego u sastavu sfrj..naravno da se svi oni sad kaju jer placaju danak briselu.. jedino im pase to sto navodno imaju svoju drzavu..medjutim u sustini i dalje nisu nezavisni.. ne slazem se sa pricom da su musavci pobijedili..pobijedio je strani faktor koji je tacno znao kako zavaditi..al narod je takodje ispo ko francuska sobararica, navucen na onu stvar..naravno da su najveci krivci politicari jer nisu smirivali situaciju i vodili ka mirnom razvodu..nesto slicno kroz sta prolazi velika britanija....a mogli smo se kulturno razici bez rata..

i.. ne slazem se sa pricom da su musavci pobijedili..

Погледај ти горепрепоручени филм !

pobijedio je strani faktor koji je tacno znao kako zavaditi..

Могуће ... то нико није испитао ...

Енглезе оптужујемо за 27. Март,
а рекох горе, Туђман је у време ових дешавања био управо у Лондону.
Ето теме за размишљање.

Мада било је у СФРЈ много неких примитивизама,
који су нервирали.
Што каже Чанак "А где су наши новци ?"

Сећам се да су у Сплиту биле Медитеранске спортске игре (МИС),
онда је Сплит наравно мало обновио свој изглед,
а кроз Југу је прострујало
МИС = Мућком Изграђен Сплит

Такве ствари мора да су нервирале ...

...
Војска је била апсолутни ауторитет
и овакве пароле су очито долазиле не од Руже, Младена и Зденка
већ из неког туђег труста стратешких мозгова.
...

Можда сам то некада и знао, али сам заборавио,
и онај мусави Миљенко Хркаћ је из Широког Бријега ...

Он је у тој регији био очигледно моћнији узор
од било каквих комунистичких идола.

Када се ова тема начне, ту у правилу имамо готово па обавезан присрасан приступ, селективно и површно сагледавање материје, вишак "накнадне памети" и мањак жеље да се свеобухватније упознамо са чињеницама. И расправе се често претворе у "разговор глувих телефона", гдје је некад заправо једино важно истрести властите фрустрације зато што су ствари отишле у смјеру супротно жељама. Неки су пак озлојеђени јер се показало да у је то у шта су вјеровали обична опсена и да су у тој причи испали ипак индоктринисани магарци. И данас неки такви или дјеца тих индоктринисаних умова, ту озлојеђеност упакују у југоносталгичност. Наравно није то никаква југоносталгија која је сасвим разумљвва јер људи су носталгични са минулим временима, и из лоших, тегобних времена остаће неке лијепе успомене, већ лажна, умишљена, и ти заправо не могу опростити Србима што су им нарушили ту опијеност југословенством. Другим националним корпусима неће замјерити, напротив, начиће ти некад умова заробљеним у југословенству, оправдања за сва непочинства, али Србима који су разумјели куда ти процеси воде и колико је то штетно по морално, духовно и културно стање нације, опростити неће, данас су неки од тих забраздили у аутошовинзму и другосрбијанштини, други су пак у менталном расцјепу гдје ни сами не знају куда ту акумулирану мржњу каналисати. Заје.бана ситуација.

У тој твревини, другој Југи, бјеше добрих и рђавих ствари, но та творевина бјеше утемељена како су и иначе бивале такве творевине, на пропаганди и снажној индоктринацији гдје се његовао култ личности,оног којег назваше "убичицом бијелом" и на репресивном апарату гдје је важну улогу имала армија жбирова. Слабости, промашаји, негативна селекција са свим својим штетним рефлексијама, проблеми,неријешени односи између колективитета су се гурали под тепих. Како нас је историја већ много пута поучила и индоктринација временом ослаби, бива одбачена, и репресивни апарат временом оде у своју супротност, и тој творевини је истицао "рок трајања".

Опет, хронологију догађаја током суноврата и ропца друге Југославије у периоду 1989-92 имамо и у српској википедији овдје.
Неки су важнији, неки мање важни, но оно што није забиљежено, а што тек понешто сазнајемо из мемоара актера тог времена, је што се догађало у позадини, какви су разговори вођени, посебно са оним важним играчима који су ипак ти који креирају догађаје, и без којих су немогући и они локални процеси. Колико ту бјеше притисака, сугестија и "сугестија", ултимативних захтјева, "понуда које се не могу одбити", сазнати никад нећемо, можда тек понешто "читајући између редова".
Друга ствар која је важна, имали смо федерацију која је више успостављена на конфедералном уређењу, и гдје смо имали апсурдну ситуацију. Имамо тзв колективног шефа државе (федерације), гдје четири изабрана члана тог тијела раде отворено или прикривено на разбијању федерације.
И опет идемо на то питање. Може ли тако уређена творевина и са таквим стањем у стварности опстати?
Ту су могућа два избора.
Извршити насилним путем преврат, (војни) пуч, суспендовати институције и устав, извршити реорганозацију творевине и спровести унитаризацију.
Други избор је разлаз.
Нека рјешења, лабава конфедерација и сличне вратоломије су само продужетак агоније.

За преврат насилним путем, војни пуч, морате добити подршку моћних играча, а тих година ера биполарног свијета бјеше (привремено) завршана, остао је један играч који је тај који се за све пита, а тај неће дати подршку таквом науму, напротив.
А и да сте имали подршку, нисте имали људе дорасле ситуацији који би то били у стању извести, дошло је вријеме за наплату наопаком систему вриједности гдје смо деценијама имали негативну селекцију и гдје су позиције политичке, војне и у службама безбједности уграбили подобни неспособњаковићи. На саму помисао пуча, пиши пропало.

Разлаз? Није ни то лоше, ако имате ситуацију као у случају Чехословачке, гдје границе прате етнографску слику и гдје није остало толико зле крви.
А у случају Југе остало је и превише зле крви, потомци претеклих припадника "покланог народа" из анамо неких времена ендехазије, остали би у границама васкрсле нове ендехазије, са болним сјећањима и демонима прошлости који их прате, и гдје су се разголили криптоусташе, гдје имамо ревитализацију усташтва, сваком је било јасно да ће наставак те приче бити крвав. Имали сте само избор, проћи као у времену ендехазије или барем покушати опстати на своме.

Но то је све прошло вријеме. Било, прошло, прођосмо како прођосмо, могло је боље, да смо имали више људи дораслих ситуацији.
Ако пак неко мисли да је та прича могла имати срећнији крај, морам примијетити да није пажљиво пратио догађаје.

1. tektonski politicki dogadjaji u blizoj i daljoj okolini u to doba (sira slika)

2. nedostatak vizije kako bi jedna takva drzava trebalo zapravo da funkcionise tako da postoji interes da se odrzi (paralela - ni EU nema bas neku jaku ideju kako treba da funkcionise)

3. Nedostatak potencijalne ideologije, koja bi mogla da bude originalna ali se nikad nije desila niti razvila, sto nije samo nasa istorijska greska, to je greska svetskog zeitgeista koji razmislja u sablonima

4. skup svih interesa unutar ali i van te drzave kroz vreme - pre svega supresirani i nepozeljni nacionalizam koji je u nedostatku bolje ideologije zauzeo svoje mesto kao vodeca ideja (kod nas, ali nista manje ni u okruzenju).

Ishod - raspad. Kao sto se raspao SSSR, ili kao sto EU ima veliku sansu da se raspadne, ukoliko se interesi dovoljno jako diversifikuju. Tretiranje kovid pandemije je pokazao da EU uopste nije tako koherentna.

Када се ова тема начне, ту у правилу имамо готово па обавезан присрасан приступ, селективно и површно сагледавање материје, вишак "накнадне памети" и мањак жеље да се свеобухватније упознамо са чињеницама.
...

Драге колеге моја тема је нажалост налепљена на ову,
и недовољно заинтересованом модеру се учинило да то може ...

Не може !

Моја тема није била о томе ко је крив, како је текао распад и да ли је било решења.
Није !

Моја тема је била како је могуће да су мусавци
(то су они што не знају нос да обришу)
успели да на бојном пољу победе ЈНА !?

Где сам ја тих година био и како то да сам сада изненађен ?

Ех, па ја сам вам специфичан,
ја сам у то време одбијао да прихватим да се то догађа,
одјавио сам телевизор,
новине нисам читао
и нисам дозвољавао никоме да ми нешто прича.

Изоловао сам себе као да сам на пустом острву !

Када су ми дошли позивари, обукао сам се и отишао у рат да браним СФРЈ.
Дакле ја сам поступао искључиво у складу са својим осећањима - не са чињеницама, јер их нисам знао.

И то је било све до скора када сам коначно погледао хрватијански документарац "3 дана".
Кажем да сам онда, 1990. поступао у складу са осећањима,
и потпуно сам у себи подржао отцепљење свих, па и Хрватијанаца, који су желели да се одвоје,
јер сам осећао да је то добро.

Али данас ми ипак криво да нас (ЈНА) победе Хркачеви мусавци из Широког бријега, набијем их на курат !

Драге колеге моја тема је нажалост налепљена на ову,
и недовољно заинтересованом модеру се учинило да то може ...

Не може !
Podrska, tema uvek gubi nit u spajanju i izaziva konfuziju. Ja sam odgovarao na sam pocetak. Jer mi izbori obicno ne odgovaraju.

Моја тема није била о томе ко је крив, како је текао распад и да ли је било решења.
Није !
Slazem se da nije bilo resenja sa takvim pristupom kakav je bio.
A da je moglo da bude resenja - moglo je - sto je velika steta po mnogom nekom pitanju. Ali, bez obzira na sve, bilo je sta je bilo, sad znamo sto znamo, pitanje je da li mnogo dalje znamo od onog sto smo i pre znali.

Ostalo je tehnika. Ko kome kako.

A kao zakljucak - sve generali posle bitke. Sto niko nije kupio mnogo bit koina kad su poceli da postoje pa da sad bude bogat, je isto pitanje zasto nije nesto uradjeno onda u ono vreme, tako da nam istorija bude drugacija. Sadasnja pamet ne vredi nista, A ondasnja pamet je bila ondasnja. Sad mozemo da pametujemo a da li cemo biti pametni za buducnost, e to je sad glavno pitanje. Ali nema veze, mozemo da pricamo sta je bilo pre, pa da vidimo sta nam se iz svega toga svidja ili ne svidja.

Poslednja izmena:
....
Slazem se da nije bilo resenja sa takvim pristupom kakav je bio.
...

Погледај молим те горе поменути филм "3 дана",
неће ти бити добро кад видиш како је ЈНА напала мусава продавачица из киоска,
односно како је узбунила целу Западну Херцеговину.

6. novembar 1964. godine....Ubistvom Krcuna zapreceno je svim Srbima na funkciji da mogu da prodju isto. Krcun je bio prepreka, narocito tada kao predsednik srpske vlade i Titov miljenik, da komadaju i rastacu Srbiju, ali i da instaliraju korisne idiote na najvaznije funkcije.
Iz te koalicije srpske emigracije, ustaske emigracije i vec instaliranih pojedinaca i angazovanja nvelike kolicine novca nastao je pokret za rusenje SFRJ i potcinjavanje Srbije tada politickim ambicijama, a kasnije mafijaskim potrebama pljacke te drzave.
Odmah posle je pocela kupovina kadrova i njihova obuka po zapadnim drzavama, da bi konacno '68. ti kadrovi bili postavljeni na sva bitna mesta u drzavi i KP...vecina je "stekla diplome" na tim obukama. Kasnija smena Rankovica je takodje posledica ubistva Krcuna i slabljenja srpskih kadrova.

Bivši visoki funkcioner CIA: Razbili smo Jugoslaviju i podmićivali smo političare da raspiruju mržnju među Jugoslovenima!

- Potrošili smo milione da razbijemo Jugoslaviju. Davali smo pare strankama i političarima koji su podsticali mržnju među narodima - priznao je Robert Baer.

Robert Baer, bivši agent CIA-a, tvrdi da su milioni američkih dolara utrošeni kako bi se razbila bivša Jugoslavija. Kada sam januara 1991. stigao u Sarajevo zadatak je bio da širim lažne informacije da će srposki teroristi napasti grad i da tako stvorim paniku, tvrdi Baer. Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije. - Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima - rekao je Baer.
15689_img-1448872953_ls.jpg

Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utjecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije.

"Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima", rekao je Baer.

Istakao je i da mu je jedan američki senator tokom rata u BiH rekao da će Srebrenica biti glavna vijest na svjetskim naslovnicama.

"Čak nam je rekao da možemo već uspostavljati kontakt sa medijima", istakao je Baer.

Ovaj bivši agent CIA-e bio je uhapšen nekoliko puta u proteklim godinama zbog otkrivanja državnih tajni. Do sada je objavio više knjiga o CIA-i, Billu Clintonu i Georgeu W. Bushu.

"U Sarajevo sam prvi put stigao 12. januara 1991. godine. Došao sam helikopterom sa još tri agenta. Zadatak nam je bio da pazimo na srpske teroriste koji su trebali napasti grad. Imali smo informacije da će doći do nekoliko terorističkih napada u gradu zbog namjere BiH da istupi iz bivše Jugoslavije. Ali to je bila laž, naši šefovi su nam lagali. Naš primarni zadatak bio je da širimo paniku među političarima da će doći do napada", rekao je Baer.
https://www.espreso.co.rs/vesti/pol...spiruju-mrznju-medju-jugoslovenima-foto-video

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/...-milione-da-rascjepkamo-jugoslaviju/151130014

Istina izlazi na videlo! Iza sveg zla koje nas je snaslo devedesetih, stoje Sjedinjene Americke Drzave i njihova sluzba CIA!

Nakon sto su razbili nasu drzavu po istom metodu nastavili su na Ukrajinu, Siriju, Rusiju, Jemen ....

Njihova deviza je uvek i svuda - zavadi pa vladaj!

Najvece zlo sveta = CIA!

Robert Booker Baer (born July 11, 1952) is an American author and a former CIA case officer who was primarily assigned to the Middle East.[1] He is Time's intelligence columnist[1] and has contributed to Vanity Fair, The Wall Street Journal, and The Washington Post.[2] Baer speaks eight languages, won the CIA Career Intelligence Medal[3] and is a frequent commentator and author about issues related to international relations, espionage, and U.S. foreign policy. He hosted the History reality television series Hunting Hitler.[4] He is an Intelligence and Security Analyst for CNN.[5] His book See No Evil was adapted by the director Stephen Gaghan and used as the basis for the film Syriana, with George Clooney playing Baer's character.[6]

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Baer

Po biografiji Roberta Bajera , snimljen je film Sirijana sa Dzordz Klunijem u glavnoj ulozi.

Ништа ново , то смо одавно сви знали ..али како су ширили панику , мене интересује конкретан метод , кажу неком политичару или оформе неку мрежу људи који су блиски појединицу и тако шире вести , лажне вести .

Bivši visoki funkcioner CIA: Razbili smo Jugoslaviju i podmićivali smo političare da raspiruju mržnju među Jugoslovenima!

- Potrošili smo milione da razbijemo Jugoslaviju. Davali smo pare strankama i političarima koji su podsticali mržnju među narodima - priznao je Robert Baer.

Robert Baer, bivši agent CIA-a, tvrdi da su milioni američkih dolara utrošeni kako bi se razbila bivša Jugoslavija. Kada sam januara 1991. stigao u Sarajevo zadatak je bio da širim lažne informacije da će srposki teroristi napasti grad i da tako stvorim paniku, tvrdi Baer. Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije. - Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima - rekao je Baer.

15689_img-1448872953_ls.jpg

Baer tvrdi da su tada on i njegove kolege dobili milione dolara kako bi utjecali na političare i izazvali raspad Jugoslavije.

"Podmićivali smo stranke i političare koji su podsticali mržnju među narodima", rekao je Baer.

Istakao je i da mu je jedan američki senator tokom rata u BiH rekao da će Srebrenica biti glavna vijest na svjetskim naslovnicama.

"Čak nam je rekao da možemo već uspostavljati kontakt sa medijima", istakao je Baer.

Ovaj bivši agent CIA-e bio je uhapšen nekoliko puta u proteklim godinama zbog otkrivanja državnih tajni. Do sada je objavio više knjiga o CIA-i, Billu Clintonu i Georgeu W. Bushu.

"U Sarajevo sam prvi put stigao 12. januara 1991. godine. Došao sam helikopterom sa još tri agenta. Zadatak nam je bio da pazimo na srpske teroriste koji su trebali napasti grad. Imali smo informacije da će doći do nekoliko terorističkih napada u gradu zbog namjere BiH da istupi iz bivše Jugoslavije. Ali to je bila laž, naši šefovi su nam lagali. Naš primarni zadatak bio je da širimo paniku među političarima da će doći do napada", rekao je Baer.
https://www.espreso.co.rs/vesti/pol...spiruju-mrznju-medju-jugoslovenima-foto-video

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/...-milione-da-rascjepkamo-jugoslaviju/151130014

Istina izlazi na videlo! Iza sveg zla koje nas je snaslo devedesetih, stoje Sjedinjene Americke Drzave i njihova sluzba CIA!

Nakon sto su razbili nasu drzavu po istom metodu nastavili su na Ukrajinu, Siriju, Rusiju, Jemen ....

Njihova deviza je uvek i svuda - zavadi pa vladaj!

Najvece zlo sveta = CIA!
Dakle oni su nahuškali Slobodana Miloševića i njegovu kliku da jogurta po NSu 88. i Gazimestanu 89. :think:

Back