Raspad SFRJ - hronologija

Ko je najveći krivac za raspad SFR Jugoslavije?

• Nestanak komunizma u Evropi.

glasova: 11 23,9%
  • Srpska politika.

glasova: 6 13,0%
  • Hrvatska politika.

glasova: 10 21,7%
  • Slovenačka politika.

glasova: 1 2,2%
  • Politika svih republika SFR Jugoslavije.

glasova: 17 37,0%
  • Niko nije kriv, sudbina.

glasova: 1 2,2%

• Ukupno glasova
    46
Što Srbine ne dolaze Slovenci i Hrvati da rade kod Srba? Jedino Srbi idu u "pečalbu" Slovencima i Hrvatima, tako je bilo i u SFR Jugoslaviji. Toliko o "prikolici".

Šta me zabole, pričao sam o druženju sa srpskim otpadom u državnoj formi, a ovo ostalo ne zavisi od toga. I naravno da će Srbi ići tamo gde je bolje, ali je poenta da bez Srbije ne bi ni postojalo to bolje.

Na koji nacin? Na taj sto se ne pominje rec "socijalisticka"?

Tu si u pravu, da. To je bilo protivustavno, jer je federalni ustav propisivao ime i Srbije i njene pokrajine.

Ali to je stvar forme, naziva. A ne statusa.

Nemojmo se lagati, promena Ustava je promenila sve u vezi sa autonomijom Kosova i Vojvodine. Posle je to imalo svoje posledice. Ostalo je "autonomija" ali nije to više bilo ni blizu onoga iz vremena SFR Jugoslavije.

Nemojmo se lagati, promena Ustava je promenila sve u vezi sa autonomijom Kosova i Vojvodine. Posle je to imalo svoje posledice. Ostalo je "autonomija" ali nije to više bilo ni blizu onoga iz vremena SFR Jugoslavije.

Da, dala je izgovor ostalima da se otcepe, iako ta promena ustava ni najmanje nije imala veze sa njima. Ali opet je svejedno, bitno je samo da Titoslavije više nema i da se nikad više neće vratiti.

Naravno da je bolje, oni nisu imali rascepkanu teritoriju i neželjeni režim na vlasti, a plus su mogli da izmuzu Srbiju do poslednje kapi. Zato se više i nećemo vraćati na to nenormalno vreme, već gledati sebe. Ostali mogu da budu bogati ili da pocrkaju, nama je svejedno.

Zar glavni grad nije bio Beograd? Finansijska centar? Sve institucije su bile u Beogradu. Pusti se te priče, ljudi su znali bolje privređivati, imali su kulturnu i poslovnu ostavštinu AU monarhije.

Naravno da je bolje, oni nisu imali rascepkanu teritoriju i neželjeni režim na vlasti, a plus su mogli da izmuzu Srbiju do poslednje kapi. Zato se više i nećemo vraćati na to nenormalno vreme, već gledati sebe. Ostali mogu da budu bogati ili da pocrkaju, nama je svejedno.

O čemu ti? Pa i sad se vraćaš? Željno se želi ulazak u Evropsku uniju, gde su Slovenija i Hrvatska? Ne laži sam sebe. Neće te oni.

Ko je rekao da se nije promenilo? :lol: Ja samo ukazujem, pod broj jedan, da autonomije nisu bile "ukinute". Ako nekog zanima kako tako nešto izgleda, nek prouči malčice istoriju Gruzije i vidi šta su oni uradili Južnoj Osetiji u vreme raspada SSSR, kad se već govori o "ukidanju".

Druga stvar koju sam želeo napomenuti jeste da je Srbija smenila jednog predstavnika u predsedništvu i zamenila ga svojom marionetom u drugoj polovini marta 1991. godine. A kada bilo ko priča o tome, predstavi kao da se to desilo '89. ili šta ti ja znam i onda neke poteze Slovenaca i Hrvata, a koji su se već desili ranije, pravda potezom iz budućnosti.

Zar glavni grad nije bio Beograd? Finansijska centar? Sve institucije su bile u Beogradu. Pusti se te priče, ljudi su znali bolje privređivati, imali su kulturnu i poslovnu ostavštinu AU monarhije.

Odličan primer je Beograd, makar što se tiče startnih pozicija. Vidiš, taj Beograd je samo u DSR bio dva puta porušen skoro do temelja, a na teritoriji Srbije je bilo i drugih primera sistematskog bombardovanja i uništavanja kako gradskih naselja, tako i fabrika. Sve to Slovenci i Hrvati nisu pretrpeli, kao ni ostali. Dakle, nakon rata drugima je ostalo i ljudstvo i ono što su do tada imali u pogledu privrede, dok je nama ubijeno milion i kusur ljudi, a zemlja porušena. I u pravu si za ostavštinu monarhije, sve što je tamo napravljeno je delo te iste monarhije, ne Slovenaca ili Hrvata.

O čemu ti? Pa i sad se vraćaš? Željno se želi ulazak u Evropsku uniju, gde su Slovenija i Hrvatska? Ne laži sam sebe. Neće te oni.

Ne vraćam se, a ovde nećeš pronaći puno ljudi koji žele u EU. Čak i oni koji žele, sigurno to ne žele zbog Slovenaca i Hrvata :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: I odlično što me ne žele, jer ne želim ni ja njih, mada to svakako nema veze sa prethodnom pričom o obnovi Titoslavije.

Ko je rekao da se nije promenilo? :lol: Ja samo ukazujem, pod broj jedan, da autonomije nisu bile "ukinute". Ako nekog zanima kako tako nešto izgleda, nek prouči malčice istoriju Gruzije i vidi šta su oni uradili Južnoj Osetiji u vreme raspada SSSR, kad se već govori o "ukidanju".

Druga stvar koju sam želeo napomenuti jeste da je Srbija smenila jednog predstavnika u predsedništvu i zamenila ga svojom marionetom u drugoj polovini marta 1991. godine. A kada bilo ko priča o tome, predstavi kao da se to desilo '89. ili šta ti ja znam i onda neke poteze Slovenaca i Hrvata, a koji su se već desili ranije, pravda potezom iz budućnosti.

Misli čovek na "antibirokratske revolucije" u vreme 1988 i 1989 godine, koje su "pomele" rukovodstva u Vojvodini, Kosovu i Crnoj Gori , pa odatle "3 glasa". Misli na "Sejdu Bajramovića" i dr. Koji nisu bili legitimni.

Misli čovek na "antibirokratske revolucije" u vreme 1988 i 1989 godine, koje su "pomele" rukovodstva u Vojvodini, Kosovu i Crnoj Gori , pa odatle "3 glasa". Misli na "Sejdu Bajramovića" i dr. Koji nisu bili legitimni.

Pa ja o tome i govorim. Sejdo Bajramovic je bio instaliran 21. marta 1991. godine. Niko Dragutina Zelenovica nije smenio; covek je podneo ostavku da bi postao premijer Srbije. :D Njegov naslednik, Jugoslav Kostic, bio je izabra u predsednistvo na regularan nacin u decembru 1990. godine.

Antibirokratske revolucije nidje veze sa ovim; samo izgovor da se prebace desavanja iz marta '91. u nesto ranije, kako bi se napravila opravdanja za neke tudje poteze.

Nije bilo dr. Bajramovic je bio jedini. Dakle, o mahinacijama Srbije u kolektivnom predsednistvu SFRJ mozemo govoriti - ali, ne pre marta 1991. godine.

Pa ja o tome i govorim. Sejdo Bajramovic je bio instaliran 21. marta 1991. godine. Niko Dragutina Zelenovica nije smenio; covek je podneo ostavku da bi postao premijer Srbije. :D Njegov naslednik, Jugoslav Kostic, bio je izabran na regularan nacin u decembru 1990. godine.

Antibirokratske revolucije nidje veze sa ovim; samo izgovor da se prebace desavanja iz marta '91. u nesto ranije, kako bi se napravila opravdanja za neke tudje poteze.

Nije bilo dr. Bajramovic je bio jedini.

Svako sebe brani.

Svako sebe brani.

Šta ti to znači? Ozbiljno pitam. OK, na Kosovu postoji većina Albanaca i jasno je kako je išla tamo istorija, ali meni je potpuna smejurija kada vidim koliko se zbog jogurt revolucije na području AP Vojvodine kuka. Ne samo što je član predsedništva iz Vojvodine bio postao predsednik vlade Srbije, nego pogledaj ovo istraživanje javnog mnjenja.

https://forum.krstarica.com/threads/mnjenje-o-problemima-jugoslavije-u-1989-godine.805025/

Pogledaj samo procente za Vojvodinu. 65% se zalaže da se u parlamentu Jugoslavije odlučuje prostom većinom, 74% se zalaže za ukidanje federalne zastupljenosti Srbijinih pokrajina, a čak 90% (što je najveći procenat od svih društveno-političkih jedinica!) da treba smanjiti autonomiju federalnih jedinica i ojačati centralizam.

I pazi, onda se nađe neko da priča kako Jugoslav Kostić nema prava da predstavlja Vojvodinu u kolektivnom predsedništvu SFRJ, ili da "Srbija kontroliše"?!? Jasno je iz koje kuhinje dolaze takve izjave, iz usta onih koji Srbima ne bi dali prava da kontrolišu sami sebe...deluje da je u tome suština. Iliti, dok god su predstavnici Novog Sada suprotstavljeni interesima Beograda, onda su oni "legitimni" i sve je u redu... :kafa:

Šta ti to znači? Ozbiljno pitam. OK, na Kosovu postoji većina Albanaca i jasno je kako je išla tamo istorija, ali meni je potpuna smejurija kada vidim koliko se zbog jogurt revolucije na području AP Vojvodine kuka. Ne samo što je član predsedništva iz Vojvodine bio postao predsednik vlade Srbije, nego pogledaj ovo istraživanje javnog mnjenja.

https://forum.krstarica.com/threads/mnjenje-o-problemima-jugoslavije-u-1989-godine.805025/

Pogledaj samo procente za Vojvodinu. 65% se zalaže da se u parlamentu Jugoslavije odlučuje prostom većinom, 74% se zalaže za ukidanje federalne zastupljenosti Srbijinih pokrajina, a čak 90% (što je najveći procenat od svih društveno-političkih jedinica!) da treba smanjiti autonomiju federalnih jedinica i ojačati centralizam.

I pazi, onda se nađe neko da priča kako Jugoslav Kostić nema prava da predstavlja Vojvodinu u kolektivnom predsedništvu SFRJ, ili da "Srbija kontroliše"?!? Jasno je iz koje kuhinje dolaze takve izjave, iz usta onih koji Srbima ne bi dali prava da kontrolišu sami sebe...deluje da je u tome suština. Iliti, dok god su predstavnici Novog Sada suprotstavljeni interesima Beograda, onda su oni "legitimni" i sve je u redu... :kafa:

Baciti pogled i na procente Crne Gore, kad smo već kod Žute grede. 66% je podržavalo da se u jugoslovenskom parlamentu sve odluke donose prostom većinom (predlog Srbije i Crne Gore). 76% se zalaže za ukidanje zastupljenosti Kosova i Vojvodine na federalnoj razini, a čak 88%, odnosno druga po redu federalna jedinica odmah posle Vojvodine, traži smanjenje nadležnosti federalnih jedinica radi jačanja centralizma. Čak se u UŽAS-u manje izjasnilo za tu opciju. Obratiti pažnju i da su Vojvodina i Crna Gora na samom dnu predloga za jačanje autonomije federalnih jedinica (svega 5 i 6 procenata podrške).

Svega 16% CG i samo 14% V se zalagalo za uvođenje konsenzualnog odlučivanja, po predlogu Ljubljane i Zagreba.

Poslednja izmena:
Autonomija Vojvodine nikada nije bila ukinuta, a u vreme suspenzije autonomije Kosova više nije bilo ničeg do krnjeg predsedništva.

Da li znaš kada nastupa vreme o kojem govoriš? Tek od 21. marta 1991. godine. A ta činjenica se stalno zaobilazi. Dakle, do tada je celokupno zakonodavstvo SFRJ bilo podređeno i suspendovano na području Slovenije i Hrvatske.
Nastupilo je na jesen 1988. ''Jogurt revolucijom'', bio sam prisutan. Pa je 1989 proglašen i čuveni bojkot roba iz Slovenije i Hrvatske po nalogu navodno SSRN, a zapravo Slobe i njegovih. Prvi separatistički republički ustav je zapravo donela Srbija, to se desilo 1990, i to je već pomenuo Srboskizborim.

Nastupilo je na jesen 1988. ''Jogurt revolucijom'', bio sam prisutan. Pa je 1989 proglašen i čuveni bojkot roba iz Slovenije i Hrvatske po nalogu navodno SSRN, a zapravo Slobe i njegovih. Prvi separatistički republički ustav je zapravo donela Srbija, to se desilo 1990, i to je već pomenuo Srboskizborim.

Kako može to da bude separatistički ustav kada ni rečju nije pomenuto otcepljenje od SFRJ? Ako ti je smanjenje nadležnosti Vojvodine separatizam, šta tek reći za centralizovane sve ostale republike, i to od početka?

Vojvodina nije bila ukinuta jogurt revolucijom.

Što se tiče podebljanog, zašto je bitno ko je doneo novi ustav, kao da ima nekakve razlike između toga i donošenja amandmana na postojeće ustave (u pogledu separatizma)?

Kako može to da bude separatistički ustav kada ni rečju nije pomenuto otcepljenje od SFRJ? Ako ti je smanjenje nadležnosti Vojvodine separatizam, šta tek reći za centralizovane sve ostale republike, i to od početka?

Zato što je izbacio reč "Socijalistička". Konstitutivni elementi SFRJ nisu imali pravo da određuju kako će se zvati. To je propisivao federalni ustav.

Zato što je izbacio reč "Socijalistička". Konstitutivni elementi SFRJ nisu imali pravo da određuju kako će se zvati. To je propisivao federalni ustav.

Kako to može da se gleda kroz prizmu separatizma? Ne menjaš ime države i proglašavaš je nezavisnom, već praviš otklon od dotadašnjeg sistema koji ne znači nužno i promenu granica. To jest ako posmatramo suštinu, a ne formu...

Back