ccaterpillar
Legenda
- Poruka
- 56.059
slicno kao i sto sam rekao ,sa vecinom se slazem ,no sa ovim podebljanim se neslazem ,nemoze tebe niko da natera da ti promenis nacionalnost ,sam snosis tu odgovornost ,muslimani u bih su pre toga animoziteta prema njima poceli da ispoljavaju znake antisrpstva ,i upravo zbog toga se javljaju takvi stavovi srba pravoslavaca ,njima se uglavnom zamera sto su se odrekli svog nacionalnog indentiteta ,pa pogledaj koliko su postovani muslimani koji su se izjasnjavali kao srbi muhamedske vere ,nevidim da je njima ijedan srbin pravoslavac ista zamerio ,bas naprotiv dizani su u nebesa ...Nemoze mene niko da ubedi da je veci veci srbin od mene ,pa taman bio ja napr. ateista ,pravoslavac ,katolik ili nesto trece ,nepostoji pravilo ko je veci srbin od koga ,jer ti cim prestanes da budes srbin samim tim potvrdjujes da je druga strana sa kojom si bio u nekom sukobu bila u pravu ,srpstvo je starije od svih razlika ...
Они који су остали православци гледали су вековима како њихови поисламљени рођаци уживају привилегије и другачији третман само зато што су тобож спознали праву веру, и то је рађало мржњу и презир према онима који су пљунули на "веру прађедовску", привилеговани су наравно гледали да јаз између њих и њихове браће која су остала у старој вери буде што већи, како материјални, тако и духовни, и ту се већ јавља пукотина.
Прође 500 година, и дође и то време да се раја ослободи Турака, уствари домаћих потурчењака који су засели и израбљивали јер им се могло, изабрали су праву веру у правом тренутку, није у оној Србији било ни 1% правих Турака, замислите, Турчин дахија Мехмед Ага Фочић, тај је био Турчин колико сам и ја... Прорадили осветнички нагони за сва тлачења и плаћања, сва идентификација се слила у религијску, и јаз се претворио у провалију, ми њима Турци, они нама Власи, да, називју нас Власима између осталог да би истакли да смо сточари и примитивци у односу на њих, господу, занатлије и трговце (којима је вера отворила врата тим занимањима и слободи путовања), али и да би истакли да нас не сматрају Србима наследницима Душана, Лазара и Твртка, па забога, они су наследници великаша који су променили веру да би очували привилегије...
И тако, мало помало, дођосмо и до нове нације, и да, нација није нешто заковано за вјеки вјекова, нације настају и нестају, цепају се, ломе се психе током генерација, ено ти пример Црне Горе, то се дешава готово пред нашим очима, један брат Србин доле, други Црногорац...