ransomware

ako je iko imao tu nesreću da bude žrtva ransomware-a volela bih da znam da li je i kako uspeo da vrati enkriptovane fajlove..
ja ovako sluđena dok sam skapirala šta se dešava, ostala sam bez mnooogo fotografija i dosta dokumenata, od kojih su mi neki dosta bitni, a bekap naravno nemam..
čitala sam razna uputstva, pokušala sa nekim alatima da vratim fajlove, ali bezuspešno.. sada pokušava da spasem šta se spasti može, prebacujem na eksterni hdd sve što je ok, a kapiram da mi ne gine reinstalacija celog sistema..
volela bih samo da mogu da povratim fajlove.. nosim se čak i mišlju da platim ucenjivačima.. pa ako neko ima neko iskustvo sa ovim problemom, svaki savet bi mi dobro došao.. :(
Sinoc kad uzeh da trazim slike da okacim na krstu , imam sta videti "mogu samo da placem" , ama ne znam sta da kazem .
Sokiran skroz , ama nema ni sistem restore . ( ne znam da li je ovo najgora extenzija sto su je pokupili)

Kazu, resenja zasad nema , a kad ce biti , cekamo , a cekaju i oni za starije viruse .
U stvari , kompanije koje prodaju antiviruse kazu : sto niste kupili novi proizvod , oni koji sire ransomwaree imaju legalne kompanije sto se vidi
iz mejlova i sajtova , mikrosoft napravio bug , mesto on da placa ili da ih juri i vidi se jedna sprega.

Zasto nema dekripcije, pa prvo te nagovore da obrises virus a onda conjak , ma ok , izgleda da nesto ima na vidiku .
A da niko nije obrisao pa pustio na mrezu brzo bi se nasla altka .

Pozdrav upao mi je ransomware, sve mi je zakljucano , imao sam dva harda na jednom mi je windows a na drugom sam cuvao podatke slike, video i td, sada mi je ceo taj hard takoreci unisten , na svaki fajl pise primer jpg.meka, sta da radim pozz

Pozdrav upao mi je ransomware, sve mi je zakljucano , imao sam dva harda na jednom mi je windows a na drugom sam cuvao podatke slike, video i td, sada mi je ceo taj hard takoreci unisten , na svaki fajl pise primer jpg.meka, sta da radim pozz

Прво, не би ло ти тешко инсталирај неки линукс као дуал бут на том рачунару. То значи да прилике инсталације са партиције на којој има вишак слободног простора одвојиш потребан простор за линукс - већ у зависности од заузетости хард диска и потреба за пребацивање важних фајлова са корумпиране партиције.
Када будеш подигао одабрани линукс моћићеш да уђеш у Виндовсове партиције и да провериш како се ти заражени фајлови виде кроз лунуксове програме. Потом можеш своје незаражене фајлове да пребациш на безбедно тј на свој кориснички налог у оквиру линукса - тако ћеш из барем заштити од дејства злонамерних програма у Виндовсу...

Просто је највећи број злонамерног кода пише се за Мајкрософтове оперативне системе док је код већине Линукс дистрибуција заштита система мало боља...
Што се тиче повратка заражених фајлова- па рецимо да је од случаја до случаја са упитном стопом враћених фајлова чак и када се плати...

Сада прочитах ову тему и баш ми није јасно да је толико тешко да се део времена одвоји и проучи неки други оперативни систем који можете и сами да инсталирате (ако знате да читате и бар се мало упознате са рачунарима) који бисте користили за излазак на интернет и сл забаву па чак и за посао ако се мало потрудите. Сада је Либреоффис поприлично напредовао по питању уређивања мајкрософтових формата - са можда мањом разликом у односу на две верзије мајкрософтових канцеларијских програма. Односно није толики баук научити у којим форматима израђујете фајлове и тако исто подесити програме које користите на линуксу... А што се већине уобичајних ствари тиче инсталација ионако иде преко софтверског центра па не треба много замлаћивања...
Зашто помињем Линукс?
Зато што је највећи број злонамерног кода рађен првенствено за Мајкрософтове оперативне системе чије новије верзије саме по себи већ имају гомилу кода за шпијунирање и контролу садржаја. Мислим дај шпијунима да ти уреде стан и буди сигуран да ће ти стан бити пун уређаја за снимање и прислушкивање а кључ ће бити умножен у више примерака...
Тако и ово са овим злонамерним кодом некако је експлодирало од како је једна безбедносна служба која је Мајкрософту радила безбедносне програме од верзије Вин 7 па на даље објавила да су им украли "уочене" безбедносне пропусте за Виндовс али и алате за коришћење тих безбедносних пропуста (март 2017.године).
Дакле ако морате да због посла користите Виндовс не видим разлог зашто не бисте се мало потрудили и научили да користите и неку Линукс базирану дистрибуцију за своје приватне послове и све то на једном истом рачунару.... Тако бисте барем искључили могућност да себе доведете у позиције да вам неко тражи паре да бисте откључали податке на вашим рачунарима...

Али опет... треба мало да се потрудимо...

Sto u Srbiji? Internet nema granice, niti su iz Srbije pisali taj ransomware... sto se tice samog programa treba neko da
se smara da disasembluje pa vidi jel kljuc za dekriptovanje postoji na masini ili se vuce sa nekog sajta. Niko ti to nece
za dzabe raditi...

Sto u Srbiji? Internet nema granice, niti su iz Srbije pisali taj ransomware... sto se tice samog programa treba neko da
se smara da disasembluje pa vidi jel kljuc za dekriptovanje postoji na masini ili se vuce sa nekog sajta. Niko ti to nece
za dzabe raditi...
Znam da nisu uz Srbije pisali, citao sam malo o tome , mozda ima neko ko moze to da izvuce , jer sam citao da to imaju samo neki programeri koji se bave tim stvarima, pa rekoh mozda ima neko ko to moze , znam da bi to kostalo , imam dosta slika i video snimaka svoje porodice, dece dok odrastaju i td.

Не очекуј да ћеш успети да вратиш податке. У принципу све зависи од ликова на чији мамац си се упецао. Ако су неки клинци који су се поиграли без неке посебне веље да зараде онда ћеш још и наћи неког ко ће ти повратити податке. Али ако си се упецао на мамац људи који су одлучили да зараде онда или ризикуј па плати или се опрости од података...

У сваком случају размисли добро да ли се након оваквог искуства можда исплати да одвојиш мало времена и упознаш се и са линуксима како би у будуће избегао овакве непријатности....

Meni se desila ta nesreca da sam pokupila virus s tim sto je kod mene na kraju .hets. Svesna sam da od mojih fajlova nema nista, da verovatno nikad necu ni uspeti da ih povratim, ali me zanima da li ce potpunom reinstalacijom Windowsa i formatiranjem diska (na ssd mi je je sistem a na hdd su moji fajlovi) uspeti da obrisem taj virus?

Meni se desila ta nesreca da sam pokupila virus s tim sto je kod mene na kraju .hets. Svesna sam da od mojih fajlova nema nista, da verovatno nikad necu ni uspeti da ih povratim, ali me zanima da li ce potpunom reinstalacijom Windowsa i formatiranjem diska (na ssd mi je je sistem a na hdd su moji fajlovi) uspeti da obrisem taj virus?
Najsigurnije je nekim tzv. 'Low Level Format' programom kompletno očistiti disk(ove) od A do Ž!

ako je iko imao tu nesreću da bude žrtva ransomware-a volela bih da znam da li je i kako uspeo da vrati enkriptovane fajlove..
ja ovako sluđena dok sam skapirala šta se dešava, ostala sam bez mnooogo fotografija i dosta dokumenata, od kojih su mi neki dosta bitni, a bekap naravno nemam..
čitala sam razna uputstva, pokušala sa nekim alatima da vratim fajlove, ali bezuspešno.. sada pokušava da spasem šta se spasti može, prebacujem na eksterni hdd sve što je ok, a kapiram da mi ne gine reinstalacija celog sistema..
volela bih samo da mogu da povratim fajlove.. nosim se čak i mišlju da platim ucenjivačima.. pa ako neko ima neko iskustvo sa ovim problemom, svaki savet bi mi dobro došao.. :(
Tako je moj komšija izgubio hrpu fotografija sa ekskurzije u inostranstvu jer mu je crkao disk!
Spašavanje bi ga došlo više nego da opet ode na tu ekskurziju! :zcepanje::zcepanje:

Back