Randonneurs Srbija - 200/300/400/600km

IONE

Zainteresovan član
Poruka
149
Randonneur biciklizam, cesto zvan maratonski biciklizam, ili nasim recima dugoprugaski biciklizam,
moze svakom biciklisti da znaci nesto drugacije.
Za neke je to vise kao touring sa puno prevezenih kilometara kroz atraktivne predele,
obicno sa umerenijim tempom voznje.
Za neke druge to znaci izazov brzine i sto kracih postignutih vremena, gde biciklisti sebi postavljaju ciljeve u vidu rekorda trase, najboljeg licnog vremena i tome slicno, a obicno i voznju sa manjom grupom istomisljenika koji voze u peletonu i gutaju kilometre za dorucak ;)

Randonnee (Brevet),[izgovara se Rondone, odnosno Breve] francuska rec za voznju/turu, predstavlja dugoprugaski biciklisticki dogadjaj
gde ucesnici prate predefinisanu trasu u okviru vremenskih ogranicenja kako za celokupni dogadjaj, tako i za vremenske limite koje treba ispostovati kod prolaska usputnih konktolnih tacaka.
Biciklisti, tj. dugoprugasi (fr. randonneurs) na trasi ne mogu primati bilo kakvu pomoc od trecih lica, osim na za to predvidjenim kontrolnim tackama, te se svaki dugoprugas mora starti sam o sebi, i mora biti spreman da samostalno razresi mehanicke probleme, promene vremena, i tome slicno.

Zvanicni breveti sankcionisani od strane francuske organizacije ACP (Audax Club Parisien, http://www.audax-club-parisien.com/EN/index.php ) pocinju sa duzinom od 200km, i nastavljaju se brevetima duzine 300,400 i 600km.
Za one koji zele jos vise izazova postoje i breveti ultramaratonskog karaktera, duzine 1000, 1200 i 1400+ kilometara.
Najpoznatiji na svetu je cuveni brevet Paris-Brest-Paris (PBP, http://www.paris-brest-paris.org) duzine 1200km
koji se vozi jos od davne 1891 godine.
U pocetku je to bila trka u kojoj su ucestvovali profesionalci, ali je od 1931 presao u ruke amatera, i ucesce profesionalaca nije dozvoljeno.
PBP se odrzava svake cetvrte godine, i na poslednjem PBPu odrzanom 2007 godine bilo je cak 5311 prijavljenih ucesnika !
Da bi se dugoprugas kvalifikovao za ucesce u ovom najpoznatijem i najvecem brevetu na svetu,
potrebno je da predhodno, u istoj godini kada se odrzava PBP uspesno izveze celu seriju zvanu Super Randonneur Brevet Series od 200,300,400 i 600km.
Nije neopohodno da se izveze u tom redolsedu, i svakim duzim brevetom se może zameniti naki kraci, ali zbog sticanja kondicije i izdrzljivosti (pogotovo za pocetnike u ovoj disciplini) obicno se preporucuje upravo taj redosled, gde su razmaci izmedju svakog breveta oko 3-4 nedelje.
Ako biciklista dugoprugas uspesno zavrsi celu tu seriju, velika je verovatnoca da ce sa uspehom izvesti i tih 1200 te je na takvim dugim brevetima veoma mali broj onih koji odustanu/ne zavrse u vremenu.

Kod nas ce se pocev od ove godine organizovati BRM (Brevets Randonneurs Mondiaux) breveti pod okriljem ACP-a
Za pocetak ce biti organizovana Super Randonneur serija 200,300,400 i 600km a kalendar je sledeci:
200 km - 20. Maj
300 km - 9. April
400 km - 30. April
600 km - 11. Jun

Uspesno izvezena serija ce svakom dugoprugasu omoguciti da se kvalifikuje za prijavu na ovogodisnji PBP koji startuje 21. avgusta 2011.
U nasem neposrednom komsiluku postoje i duzi breveti, 1000km u Sloveniji, i cuveni Sofija-Varna-Sofija u Bugarskoj od 1200km.
A ko zeli da kasnije zadje u takmicarske vode ultra maratonskog biciklima tu su i 1200+ trke kao sto je DOS-RAS Extreme (Dirka Okoli Slovenije, ili ti Race Around Slovenia) sa preko 1200km dugackom trasom obodima Slovenije i sa preko 14.000 visinskih metara, a sve to u maksimalnom dozvoljenom vremenu od 69 sati.
Takodje je poznata i RACE (race around central europe) vozena na terenima Ceske,Poljske i Slovacke sa slicnom kilometrazom, ali nesto manjim usponom od oko 10.000m.
Obe ove trke (uspesno zavrsene) su ulaznica za najvecu i najtezu ultramaratonsku trku na svetu – RAAM race across america, ili ti trku preko amerike od 5.000km od zapadne do istocne obale Sjedninjenihi Americkih Drzava.

Breveti za razliku od ovih trka nisu dogadjaji takmicarske prirode, nego je to pre svega dobro druzenje sa ljudima slicnih misljenja,
kao i bitka sa samim sobom, vremenom, vremenskim uslovima, nedostatkom sna …
Buduci da brevet nije takmicarski dogadjaj, nema ni klasifikacije ucesnika, tj nema pobednika.
Pobenik je svako onaj ko zavrsi brevet u predvidjenom vremenu, a svakom se na cilju pripisuje jedino ukupno vreme voznje.
Ukoliko kroz cilj prolazi grupa ucesnika (peleton) svima se pripisuje isto vreme,
te stoga ciljni sprint nema nikakvog uticaja na ukupno vreme, niti onaj ko prvi prodje korz cilj dobija kakve nagrade, pohvale ili privilegije.
 
Sto se pravila tice, nema mnogo i prilicno su jednostavna:

Breveti su otvoreni za svakog biciklistu amatera (ucesce profi trkaca [clanova timova] nije dozvoljeno) koji je navrsio 18 godina zivota. Za osobe mladje od 18 godina za ucestvovanje je potrebno pismeno odobrenje roditelja ili staratelja.
Dozvoljena je upotreba svake vrste vozila pogonjenog ljudskom snagom, ukoliko je isto pogoni iskljucivo snagom vozaca.
Dakle specijalke, mtb, velosipedi, lezeci, trajkovi, velmomobili, tandemi, svi su dobrodosli.
U toku voznje svaki biciklista se smatra nezavisnim, i mora u potpunosti postovati sve vazece saobracajne propise.
Nocna voznja:
U toku nocne voznje, ili voznje u uslovima smanjene vidljivosti svaki bicikl mora biti opremljen prednjim i zadnjim svetlima koja su cvrsto fiksirana na bicikl (prisutna i danju i nocu)
Svetla moraju biti potpuno funkcionalna u svakom trenutku, i preporucuje se posedovanje rezernih svetala, kao i baterija, sijalica i sl.
Biciklista koji bude uhvacen na trasi sa neispravnim/nedovoljnim osvetljenjem, ukoliko nema rezervu, nece mu biti dopusteno dalje kretanje.
Zadnje svetlo mora biti stalno (ne migajuce). Bicklisti koji ne ispuni ove zahteve nece biti dozvoljeno da startuje.
Svetla moraju biti ukljucena od sumraka do svitanja, kao i u uslovima smanjene vidljivosti (kisa, magla)
Svaki biciklista, bilo da vozi u grupi ili solo, mora u potpunosti ispunjavati ove zahteve.
Svi biciklisti u toku nocne voznje i uslovima smanjene vidljivosti moraju nositi reflektivne prsluke ili reflektivne kaiseve/pojaseve,
ili slicna sredstva koja reflektujuci materijal jasno postavljanju sa prednje i zadnje strane bicikliste.
Ako biciklista prekrsi neki od ovih uslova bice diskvalifikovan na licu mesta.

Svaki biciklista mora da bude samostalan. Prateca vozila, niti bilo kakav drugi vid pomoci na trasi od strane trecih lica se strogo zabranjuje.
Pomoc prateceg vozila (npr pomoc mehanicara, dodavanje hrane i pica,odece,opreme) je moguca samo na kontrolnim tackama.
Voznja u zavetrini drugih vozila,pridrzavanje za ista, ili voznja u zavetrini bicikliste koji nije ucesnik breveta strogo se zabranjuje.
Svako krsenje pravila rezultira diskvalifikacijom na licu mesta.

Ako je start grupni, buduci da svako może da vozi svojim tempom takvu grupu może da napusti bilo kog trenutka.
Nijedan od ucesnika ne sme se smatrati „vodjom grupe”. Bilo kakvo ponasanje ili oznaka tog tipa nije dozvoljena.
Na startu svaki biciklista dobija brevet kartu, kao i navigacioni list na kome je oznacena trasa i lokacije kontrolnih tacaka.
Biciklista mora uvek voziti samo naznacenom trasom. Ako se desi da ucesnik skrene sa predvidjene trase (zaluta),
mora se samostalno vratiti na tacku gde je napustio trasu, i odatle nastaviti dalje predvidjenom trasom.
Nikakve zaobilaznice ili precice nisu dozvoljene, osim okoliko nisu dozvoljene od strane organizatora (npr u slucaju iznenadnih radova na putu, zatvaranje dela puta i sl.)
Ucesnik mora stati na svakoj kontroli da bi mu se u brevet kartu lupio pecat i upisalo vreme prolaska.
Organizator moze pored redovnih da organizuje i nenajavljene (tajne) kontrole.
Time se osigurava da se svi ucesnici pridrzavaju predvidjene trase.
Izostanak pecata, vremena kontrole, ili gubitak brevet karte rezultuje diskvalifikacijom.
Svaki ucesnik je odgovoran za svoju brevet kartu i mora se pobrinuti da ista bude ispravno ispunjena na kontrolnom mestu.

Vremenska ogranicenja:
Sveukupna vremenska ogranicenja variraju u zavisnosti od duzine breveta, i ona su ( u satima i minutima)
13:30 za 200km, 20:00 za 300km, 27:00 za 400km, 40:00 za 600km, 75:00 za 1000km i 90:00 za 1200km.
Sat pocinje da odkucava na startnoj liniji, i zaustavlja se na ciljnoj.
Dodatno ucesnici moraju na svaku kontrolnu tacku stici izmedju vremana otvaranja i zatvaranja iste.(vremena odredjena pravilnikom o minimalnim i maksimalnim prosecnim brzinama)
Vremena otvaranja/zatvaranja kontrole su uneta u brevet kartu za svaku kontrolu ponaosob.
Izmedju starta i cilja ucesnik na svaku kontrolu mora stici u vreme kada je ista otvorena,
a ukoliko stigne posle vremena zatvaranja kontrole, ako je zakasnjenje nastalo usred nepredvidjenih okolnosti/vise sile (npr. pomoc drugim licima usled saobracajne nezgode, zatvaranja dela puta)
organizator moze "opravdati" zakasnjenje ucesnika i dozvoliti mu da nastavi dalje.
Neispravnost bicikla, umor, nedostatak kondicije, i slicno, nisu nepredvidjene okolnosti i ne mogu se smatrati opravdanjem za zakasnjenje.
Neispunjavanje uslova, tj zakasnjenje na kontrolnu tacku, cak i ako se brevet zavrsi u okviru globalnog ogranicenja vremena, rezultuje diskvalifikacijom.

Svaka prevara, varanje ili namerno krsenje pravila rezultira trajnim udaljavanjem ucesnika sa svih dogadjaja sankcionisanih od strane ACP.

Pored ovih pisanih pravila, postoje i neka nepisana pravila randoneering voznje,
jedan ustaljeni kodeks kojeg svaki dugoprugas treba da uvazava i postuje:

1.Pre svega budite kulturni i uljudno se ponasajte. Dok sirova agresija itekako ima svoje mesto u trkackom biciklizmu, u randonneuring-u za tako nesto apsolutno nema mesta. Pokusajte da budete ambasador biciklista, svog kluba, svoje zemlje.Nemojte bacati odpatke uz put, brinite o cistoci mesta kroz koja prolazite.Budite kulturni u kontaktu sa mestanima, osobljem usputnih podavnica,kafana, jer docice i posle vas neki biciklista, ili bas vi na sledecem brevetu,a pozitivan utisak koji ostavite ce svakako pomoci sledeci put.
2.Ako vozite u manjoj grupi jedno vreme, i svi u grupi podjednako vredno „rade” (smenjuju se na celu npr) pokusajte da zajedno są tom grupom i zavrsite. To może da podrazumeva i cekanje na nakog ko ima busnu gumu, ili ima kakav drugi poblem koji ce se brzo resiti.
3.Napadi nisu deo ovog nacina voznje! To nije trka! Ako neko odpadne od grupe jer ne może da izdrzi takav tempo – neka tako bude. Ali iznenadna ubrzanja kako bi se grupa ili pjedinac „otresli” nekog bicikliste nikako nije uljudno. Upravo zato nema zavrsnog sprinta, jer se biciklistima iste grupe pise isto ciljno vreme.
4.Izbegavajte da se nadjete u „neregularnoj situaciji”. Postujte pravila breveta, kao i saobracajna pravila. Ne prolazite kroz crvena svetla i stop znake bez zaustavljanja.Vozite samo sa biciklistima koji su deo breveta.Ako u toku noci primetite vozilo kako prati grupu sumljivo blizu i duze vreme – tu nesto nije u redu – napustite grupu koja krsi pravila.Napustiti grupu nije tako lako, ali ako grupa krsi pravila, kazne vas na kraju mogu kostati mnogo vise nego prednost koju ce te ostvariti krsenjem pravila.
5.Budite ljubazni prema organizatorima i osoblju kontrolne tacke (obicno su isti dobrovoljci).Sledite njihova uputstva i zahvalite im se za vreme koje su odvojili za vas.To iziskuje samo par sekundi i nekoliko reci.Bez njih mozda ne biste uzivali u tom divnom dogadjaju koji su za vas organizovali.
6.Zavrsite brevet! Cilj je uspesno izvesti voznju u danim okolnostima. Voziti prejakim tempom i onda odustati zato sto niste uspeli da ostvarite svoje planirano vreme ili prosecnu brzinu je ultimativni poraz.

Vozi brzo, istestiraj svoje limite i sposobnosti, ali zapamti – TO NIJE TRKA !
 
Prvi ovogodisnji brevet od 200km startuje 20. Marta i vozi se Sremu i Furskoj Gori.
Start i cilj je u Indjiji, do koje se lako moze doci autom, ili Beovozom iz Beograda,Panceva i vec odakle ti vozovi idu ;)
Mapa trase se moze pogledati ovde: http://www.mapmyride.com/routes/view/24596142
Kao sto to propozicije nalazu casovni limit za 200k iznosi 13:30h sto je i vise nego dovoljno za ovih 200km sa ne previse brdovitiih 1260m dobijene visine.(radi poredjenja Slovenacki prvi 200k ima preko 2500m :D i oni sto voze opusteno zavrsavaju sa 11-12 sati)

300k startuje u Beogradu, 9. Aprila i krece se trasom Mladenovac-Topola-Rudnik-D.Milanovac-Divcibare-Valjevo-Lazarevac, sa 315km duzine i 3100m dobijene visine, vremenski limit 20:00h
Mapa trase ovde: http://www.mapmyride.com/routes/view/24523820

400k po kalendaru startuje 30. Aprila iz Beograda.Zbog nekih mogucih licnih obaveza gledacu da taj termin pomerim na 14. Maj.
trasa Mladenovac-Arandjelovac-Kragujevac-Mrcajevci-Cacak-Pozega-Uzice-Debelo Brdo-Valjevo-Ub-Obrenovac-Beograd
Duzina 427km, uspon 3800m, vremenski limit 27:00h
Mapa trase: http://www.mapmyride.com/routes/view/24531238

600k startuje 11. Juna iz Beograda pa trasom Mladenovac-Velika Plana-Petrovac na Mlavi-Zagubica-Bor-Negotin-Kladovo-D.Milanovac-Klokocevac-Majdanpek-Kucevo-Sapine-Pozarevac i naravno preko Male Krsne i smederevskim putem nazad do Beograda.
622km sa 4500m uspona, sa vremenskim limitom od 40:00h
Mapa trase: http://www.mapmyride.com/routes/view/24601660

Svi zainteresovani se mogu raspitivati i diskotovati ovde javno u ovoj temi, a za prijave i detaljnije dogovore cemo preko maila randonneurs.serbia[at]gmail.com

To je bilo sto se tice suvih podataka ;) a sada malo o tome sta je to Randonne, odnosno Brevet,
kako sve to izgleda, sta se time postize, i koja su pisana a koja nepisana pravila ..

P.S. Inace kako sam u onoj gore pomenutoj linkovanoj temi pominjao, bice mi potrebna mala pomoc oko organizacije detalja sto se te tri juzne voznje tice, prvenstveno organizovanja kontrolnih tacaka (posebna "posada" ili samo benzinska pumpa/prodavnica gde ce se dogovoriti sa osobljem da dugoprugasima lupe svoj pecat u brevet kartu i upisu vreme) kao i saveta sto se same trase tice,
evantualnih mesta gde bi se mogla organizovati kakva jeftina dremka/tus/kafica i tome slisno,
posto bar polovinu tih trasa nisam nikada prosao, te sam se bazirao samo na mapama,
koje bas i negovore o kvalitetu puta i takvim sitnarijama ;)
te bi svaka pomoc sto se toga tice bila veoma dobrodosla :)
Naravno kao i sama organizacija i voznja, sve je na volonterskoj/neprofitnoj bazi :)

Preuzet tekst sa: http://www.cikloberza.com/forum/vie...e&sid=ada390d21f1589bc45b740ccfb10afa3#p79680
 

Back
Top