Ram Memorija, dilema oko kupovine 16GB ili 32GB?

miskoruzic

Zainteresovan član
Poruka
133
Planiram da kupim sledeću polukonfiguraciju:

1. Procesor - AMD Ryzen 5 5600 6 3.5GHz (4.4GHz)
2. Matična Ploča - GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0)
3. Grafička Kartica - SAPPHIRE Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB
4. SSD - Samsung 980 500GB M.2
5. RAM Memorija - KINGSTON DIMM DDR4 8GB 3200MHz KF432C16BB/8 Fury Beast Black - 2 x 8GB

Dvoumim se oko RAM Memorije, šta kupiti (2 x 8GB) ili (2 x 16GB). Ova polukonfiguracija, najviše mi treba zbog gejminga. E sada, pošto sam dosta u gejmingu, nisam do sada primetio da je neka igra tražila 32GB RAMA, osim možda (The Last of Us Part 1). Mošto imam skroman budžet, da li bi trebalo da uložim novac u 32GB RAMA? Hvala unapred na odgovoru.

Razlika je samo 30tak evra između 16GB i 32GB, nije to mnogo love. Ako ti radi i browser, otvorena gomila tabova, pokreneš igricu, neće da škodi više memorije. Ako si disciplinovan i ne pališ ništa osim igrice, onda može i 16... ali ja bih svakako uzeo 32.

Evo ja imam 32GB na desktopu, i uvek mi je u radu puno oko polovine.... sa više RAM-a rasterećuješ disk i smanjuješ keširanje.

Sad je memorija jeftina.

Ja sam prosle godine kupio 2x16 kad je bila skupa, a pre mesec dana jos 2x16 sad kad je dzabe. Tako da imam 64 GB.

Sad je 2x16 jeftinije nego 1x16 prosle godine.

Posto je isto ryzen 7, aorus elite i ddr4, postoji mogucnost da je nece biti lako nabaviti u buducnosti.

Takodje pratio sam u jednoj radnji i 8 GB varijantu i dok sam se razmisljao nestala je sa lagera.

Tako da sam onda odlucio da kupim 2x16 i da ne razmisljam vise o tome.

Sad imam 4 stangle, ako crkne neka u buducnosti ostace 48 GB ili 32 GB.

5. RAM Memorija - KINGSTON DIMM DDR4 8GB 3200MHz KF432C16BB/8 Fury Beast Black - 2 x 8GB

Dvoumim se oko RAM Memorije, šta kupiti (2 x 8GB) ili (2 x 16GB). Ova polukonfiguracija, najviše mi treba zbog gejminga. E sada, pošto sam dosta u gejmingu, nisam do sada primetio da je neka igra tražila 32GB RAMA, osim možda (The Last of Us Part 1). Mošto imam skroman budžet, da li bi trebalo da uložim novac u 32GB RAMA? Hvala unapred na odgovoru.
Ako imas para,odmah uzmi 32GB,da se posle ne kajes.Normalno proveri koliko ti maticna podrzava,ali ako je komp nov,onda podrzava bez problema.

slabo je to za gejming..ubi se ovdje sa temama ko na benchmarku, konto bi covjek sastavaljas nesto bas opasno..

slabo je to za gejming..ubi se ovdje sa temama ko na benchmarku, konto bi covjek sastavaljas nesto bas opasno..
Ne vredi Brate, šta da radim kada mi je skroman budžet i ovo sam jedva skrpio. Eh, da imam više novca, znam šta bih kupovao. Mada mogu ti reći pošto sam godinama u nekom nazovi ga gejmingu, moje konfiguracije su uvek i bile skromne, i završavale su mi posao, jedino što neke igre nisam mogao baš da igram na najvišim podešavanjima ali sa ipak igrao, što na višim, što na srednjim podešavanjima i bio sam zadovoljan, koliko-toliko. Pozdrav.

sretno..nadam se da ce ispuniti tvoja gejming ocekivanja..
Hvala, svestan sam ja brate da je ovo što sam uzeo slaba gejming varijanta, ali bolje išta nego ništa, kao što sam ti već i rekao, moje konfiguracije su uvek i bile skromne, i završavale su mi posao, nikada me ni jedna igra nije izdala, jedino što neke igre nisam mogao baš da igram na najvišim podešavanjima ali sa ipak igrao na nekim srednjim. I to mu je to. Pozdrav.

csgo, cod, dota, pubg, valorant, lol..ima jos..
Ne, takve ige me nikad nisu privlačile, igram totalno nešto drugo, uglavnom singl player igre: ''Marvel's Spider-Man Remastered'', ''Marvel’s Spider-Man: Miles Morales'', ''Batman Arkham Knights'', ''Gotham Knights'', ''Mass Effect Legendary Edition'', ''The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen'', ''Cyberpunk 2077'', ''A Plague Tale Requiem'', ''Rise of The Tomb Raider'', ''Shadow of The Tomb Raider'', ''Hitman'', ''Hitman 2'', ''Hitman 3'', ''Watch Dogs'', ''Watch Dogs 2'', ''Assassin's Creed Odyssey'', ''Assassin's Creed Valhalla'', ''Tom Clancy's The Division'', ''Tom Clancy's The Division 2'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint'', ''Red Dead Redemption 2'', ''God of War'', ''Elden Ring'', ''Resident Evil 2 Remake'', ''Resident Evil 3 Remake'', ''Resident Evil 4 Remake'', ''Resident Evil Village'', ''Far Cry 5'', ''Far Cry 6'', ''The Last of Us Part I'', ''Starfield'' itd.

Ne, takve ige me nikad nisu privlačile, igram totalno nešto drugo, uglavnom singl player igre: ''Marvel's Spider-Man Remastered'', ''Marvel’s Spider-Man: Miles Morales'', ''Batman Arkham Knights'', ''Gotham Knights'', ''Mass Effect Legendary Edition'', ''The Witcher 3 Wild Hunt Next-Gen'', ''Cyberpunk 2077'', ''A Plague Tale Requiem'', ''Rise of The Tomb Raider'', ''Shadow of The Tomb Raider'', ''Hitman'', ''Hitman 2'', ''Hitman 3'', ''Watch Dogs'', ''Watch Dogs 2'', ''Assassin's Creed Odyssey'', ''Assassin's Creed Valhalla'', ''Tom Clancy's The Division'', ''Tom Clancy's The Division 2'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands'', ''Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint'', ''Red Dead Redemption 2'', ''God of War'', ''Elden Ring'', ''Resident Evil 2 Remake'', ''Resident Evil 3 Remake'', ''Resident Evil 4 Remake'', ''Resident Evil Village'', ''Far Cry 5'', ''Far Cry 6'', ''The Last of Us Part I'', ''Starfield'' itd.
itd :D

Back