Quantcast

RAID kontroler

  • Začetnik teme nemluk
  • Datum pokretanja

Gost
ohooo, moja tema sa diplomskog od pre par godina...

Dakle, RAID (Redundant Arrays of Inexpensive Disks) predstavlja tehnologiju povezivanja više hard diskova koji formiraju grupu.
Prednost RAID tehnologije je u tome sto se omogucava paralelni rad diskova u sistemu, preklapanje ulazno/izlaznih operacija kod multitasking operativnih sistema. Ovom tehnologijom se moze dosta dobiti na efikasnosti (brzini), kao i pouzdanosti. Nivo povecanja pouzdanosti i brzine rada moze da bude veoma razlicit u zavisnosti od nacina na koji je implementirano smestanje podataka na diskove. Postoji vise tih 'modova' rada RAID kontrolera (eng. RAID level): 0, 1, 2, 3, 4, 5, 10, 0+1, 53 ...(mozda ima jos neki, ali sada ne mogu da se setim)
RAID 0: Ovde se od dva fizicka hard diska formira jedan virtuelni disk. Velicina podataka koje mozes da smestis na njemu je prvi+drugi (ako imas dva diska od npr. 10GB, ukupno mozes smestiti 20GB podataka). Ovim se postize znacajno povecanje brzine rada, jer se delovi podataka mogu upisivati/citati na/sa oba diska paralelno. Povecanje brzine je ovde teoretski onoliko puta koliko imas diskova. Medjutim ovde nema nikakvog povecanja pouzdanosti rada (ako otkaze jedan disk ode sve u p... m... :) ), cak ovde imas veci rizik (vise diskova - veca mogucnost otkaza).
RAID 1: Ovde je akcenat dat na pouzdanosti (sigurnost podataka na diskovima). Ovde se preporucuje da bude paran broj diskova i da budu iste velicine. Podaci se upisuju na oba diska istovremeno (na oba diska imas iste podatke - duplirani). Time se povecava sigurnost podataka jer u slucaju otkaza jednog diska podaci mogu da se citaju sa drugog diska. Povecanje brzine citanja (brzina upisa je ista kao da imas jedan disk) sa ovakve arhitekture se svodi na to sto se podaci citaju sa diska cije su glave u tom trenutku blize mestu na kome se nalaze trazeni podaci. Kapacitet tog virtuelnog diska je jednak polovini ukupnog kapaciteta.
Pored ovih modova najcesce se koristi 0+1 (kombinacija gornja dva, i za njega treba najmanje cetiri diska), 5, 53...
'Ej, mrzi me vise da kucam, a mislim da je i ovoliko bilo dovoljno. :wink:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.