Radoznalost?

Dalijeva Gala

Aktivan član
Poruka
1.350
Ima jedna anegdota o nobelovcu Isaku Braunu.
"Svu decu,kada se vrate iz skole,roditelji pitaju -Kako je bilo u skoli-.Mene moja majka nije to pitala vec -Koje si interesantno pitanje danas postavio-.Ja sam joj u pocetku odgovarao uvek odmahivanjem glavom,ali onda sam shvatio bih mogao i nesto interesantno da pitam.Tako sam ja sve vise iznenadjivao svoje profesore raznim pitanjima,a to mi je na kraju i donelo Nobelovu nagradu."
Neko je citirao Hesea i postovao da radoznalost ide na cenu citavog covecanstva.
Da li je radoznalost vise produktivna ili kontraproduktivna?

...ja radoznalost redujem u niske pojave atavisticke pojavnosti...nemir -saznajni se tesko moze , radoznaloscu nazvati...radoznao je vrabac , sta se mice ispod otkosa i ta ga radoznalost , pokosi ...

e, lepo si to rekao.. al to je zakon džungle...jer ša može gazela ako joj njuška viri iznad vlati trave?? spazi je laf i izede je u dva poteza...eh... a tačno je to, pametni ljudi jesu zapitani i postavljaju mnogo pitanja koji su incijator daljih promena u korist čovečanstva. neki buvaju nagrađeni, a neki kažnjeni zbog pametnih pitanja, jer se pitanjima remeti postojeći poredak stvari koji poznajemo..

e, lepo si to rekao.. al to je zakon džungle...jer ša može gazela ako joj njuška viri iznad vlati trave?? spazi je laf i izede je u dva poteza...eh... a tačno je to, pametni ljudi jesu zapitani i postavljaju mnogo pitanja koji su incijator daljih promena u korist čovečanstva. neki buvaju nagrađeni, a neki kažnjeni zbog pametnih pitanja, jer se pitanjima remeti postojeći poredak stvari koji poznajemo..

...Faraonn se pametnima izvinjava sto ih ne osjeti i pocne 'na svoju vodjenicu' , ali pametni su tu da uzde povuku i onda,-oveseli , Boze !?

Kao i sve, radoznalost ima dva lica. Zato ja ne bih postavio pitanje da li je
radoznalost produktivna ili ne nego kakva je to radoznalost koja je produktivna
a kakva ona koja je destruktivna.

Jeste, znak intelekta i zivahnosti.

Moze biti losa radoznalost, u slucaju ako se neko zanima sta komsije spremaju za veceru, ili o cemu
pricaju tokom dana, svastara, tracevi....itd :)

Ali to nisu vazne ljudske osobine, to ljudi rade od dosade, kad neznaju gde da se usmere.

Kada covek ne bi bio radoznao, slicio bi vise zivotinjama, koje su zadovoljne u svom okruzenju.
Ne postavljaju si pitanje "sta ako?" ..

Covek si to cesto postavlja, i to je osobina razvijenog (zdravog) razuma- vrlina. :D

Ima jedna anegdota o nobelovcu Isaku Braunu.
"Svu decu,kada se vrate iz skole,roditelji pitaju -Kako je bilo u skoli-.Mene moja majka nije to pitala vec -Koje si interesantno pitanje danas postavio-.Ja sam joj u pocetku odgovarao uvek odmahivanjem glavom,ali onda sam shvatio bih mogao i nesto interesantno da pitam.Tako sam ja sve vise iznenadjivao svoje profesore raznim pitanjima,a to mi je na kraju i donelo Nobelovu nagradu."
Neko je citirao Hesea i postovao da radoznalost ide na cenu citavog covecanstva.
Da li je radoznalost vise produktivna ili kontraproduktivna?

Produktivna, samo kad postavljaš pitanja, aktivno se interesuješ,

sledi saznanje i vremenom sve šira spoznaja primenjiva na razl. segmente života..

Back