Radovan Jelašić Rade: Oktobar opasan za Srbiju!

djdjole

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
167
Oktobar će biti ključni mesec za Srbiju, jer će se vlast naći na ozbiljnom testu. Ili ćemo sprovesti reforme obećane MMF-u ili ćemo prokockati šansu. Naredne nedelje zato treba iskoristiti za pripremu konkretnih planova o tome kako će država da sprovede reformu celokupne državne administracije, ali i sektora zdravstva, obrazovanja, kao i javnih preduzeća na republičkom i lokalnom nivou - kaže u razgovoru za „Blic” Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.

Ne stiče se utisak da ste zadovoljni iako je ova godina sa MMF budžetski zaokružena.
- Samo bih mogao da budem u potpunosti zadovoljan da smo uspešno okončali drugu reviziju aranžmana. Za najveći deo problema sa kojim se suočavamo danas znali smo i pre nekoliko meseci. Znali smo kada dolazi MMF i koje će biti ključne teme razgovora. Prihvatili smo pre četiri-pet meseci da ćemo, ako prihodi budu manji od planiranih, povećati PDV, iako smo već tada znali da to ne želimo da sprovedemo. Ali nezavisno od toga, sada je jako važno da prođemo na popravnom ispitu krajem oktobra, kada očekujem da drugu i treću reviziju uspešno prođemo.

I da li ste optimista?
- Svoj optimizam baziram na nadi da će sledećih šest nedelja biti iskorišćeno da se naprave konkretni planovi, da se pripreme konkretni zakoni, da imamo dogovor sa sindikatima, kao i da se obezbedi jedinstvena politička podrška u pogledu preciznog broja ljudi na koje će se odnositi smanjenje zaposlenih tokom predstojeće reforme. Ako to sve učinimo, i ako sledećeg meseca predstavnicima MMF to i predstavimo, mislim da ćemo vrlo lako proći.

Šta će konkretno NBS za tih šest nedelja da preduzme?
- Kao što se u izveštaju i vidi, najviše pitanja se odnosi na fiskalnu politiku i sa tog stanovišta NBS ne može ništa da uradi. Ne bih sada da ponavljam kako smo i ranije ukazivali na stalno rastući broj radnika u državnoj administraciji, na to da plate prebrzo rastu i slično. Političari su, međutim, mnogo bolji u tome da odjednom preokrenu ćurak naopako i da kažu: „E sada ćemo zamrzavati zarade, pa ćemo potom otpuštati viškove”. NBS će i nadalje raditi sve što je vezano za monetarnu politiku i stabilnost bankarskog sektora, a što je od strane MMF dobro ocenjeno.

Ali rizik da inflacija premaši planiranu i dalje stalno postoji. Šta treba činiti?
- Kod inflacije postoji značajan rizik zbog rasta regulisanih cena. Veliko pitanje je šta će biti sa cenama pod kontrolom države, na primer sa cenama grejanja u predstojećoj sezoni.


http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=109046
 
Guverner Jelasic je jedina licnost na visokoj funkciji kojoj bezrezervno verujem. To je postigao svojim ispravnim stavovima ali i petljom da politicarima kaze ne dam pare ovaj posao obavljam ja i ja sam odgovoran za postupke i odluke koje donosim. Obaska lepim manirima to mu je samo dodatni plus ali nebitan u odnosu na dobar rad. Sto bi Slovenci rekli bolje je imati politicare pe...e koji rade u interesu drzave i naroda nego "glumice, glumce, manekenke i manekene" pa da imamo najlepse politicare na svetu a najmanje plate.
 

Back
Top