Радомир Лазовић (ндмбгд) у Новом Саду: Насиље над грађанима, напали ме непознати људи

Vi samo mržnju možete da ponudite.
Ако коза лаже, рог не лаже. Истина боли.
Ви имате да понудите лажне приче против опозиције у које не верују ни они који их штампају, финансирани из државног буџета.
Vaša mržnja ne poznaje granice.
Значи истина је све што се каже за Вучића у видео снимцима. Хвала на потврди.
 

1658766799089.png

Elek: U Novom Sadu upotrebljena prekomerna sila, neadekvatan odgovor obezbeđenja


1658764427-bg-bojan-elek-clf-250722.17_29_36_12.Still001-750x422.jpg


25. jul. 2022 18:18

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku izjavio je da su pripadnici privatnog obezbeđenja na protestu u Novom Sadu upotrebili prekomernu silu nad demonstrantima, kao i da postoji trend prisustva ovakvog tipa obezbeđenja na javnim skupovima još od 2017. godine. "To je bio potpuno neadekvatan odgovor privatnog obezbeđenja. Pritom, oni čak nisu ni bili identifikovani kao privatno obezbeđenje, jer nisu imali oznake... Građani imaju apsolutno pravo da svoje nezadovoljstvo izraze na ulicama i policija je ta koja mora da im obezbedi da to mogu da urade na najbezbedniji mogući način", istakao je on.




Podsetimo, fotografija muškarca kog tri pripadnika obezbeđenja drže prikovanog za zemlju, a jedan mu kleči na vratu, postala je simbol brutalnosti i nasilja nad demonstrantima na protestu protiv GUP-a u Novom Sadu.

„Ono što smo videli u Novom Sadu su građani kojima je uskraćeno svako pravo da se pitaju u kakvom gradu žele da žive. I to je trend koji viđšamo u poslednjih nekoliko godina, da su građani potpu no isključeni iz političkog života, i ne mogu kroz institucije da reše svoje probleme. S druge strane smo imali državni aparat sile, u ovom slučaju potpomognut privatnim obezbeđenjem, koji su uradili sve što je u njihovoj moći da spreče građane da izraze svoje nezadovoljstvo i ostvare svoja prava“, kaže Elek.
Podseća da je sloboda okupljanja garantovano pravo, kao i da ovo nije bio izolovani incident.


„Ovo je neki trend. Mi od 2017. godine imamo neke neidentifikovane batinaše, na inaguarciji predsednika, na protestima 2020, godine, kao i na poslednjim ekološkim protestima. Radi se o osobama u civilu za koje ne moćemo da utvrdimo da li su neki privatni batinaši, pripadnici privatnog obezbeđenja ili su policajci u civilu… Imali smo prilike da vidimo i da je postojala koordinacija između policije i privatnog obezbeđenja, što je dobra stvar, ali je bila usmerena ka maltretiranju građana“, rekao je Elek.

Pojašnjava da privatno obezbeđenje ima jasno ograničeno zakonom ponašanje, odnosno šta sme da radi, i ono se pre svega odnosi na unutrašnje obezbeđivanje objekata.

„Ono što smo imali prilike da vidimo je bio brutalni obračun sa greađanima. Privatno obezbeđenje, pritom, ima obavezu da nosi oznake, a ovo obezbeđenje nije nosilo oznake. Kada nepoznati muškarci krenu da se fizički obračunavaju sa vama, a ne znate ko je u pitanju, vi ne znate ko je u pitanju i imate u tom slučaju pravo da se branite“, ukazao je Elek.

Pojašnjava da i privatno obezbeđenje može da koristi fizičku silu, ali samo u skladu sa zakonom, a u Novom Sadu smo imali prilike da vidimo prekomernu upotrebu sile.

„Ono što je posebno opasno kod ovakvog obezbeđenja je da ne postoji efikasan sistem nadzora. Policija je tu ona koja treba da se stara da firme je se bave obezbeđenjem rade po zakonu“, napomenuo je gost N1.

Međutim, podseća da se zbog slabog rada institucija redovno dešava da ne postoji mogućnost kontrole zakonitosti rada, kako policije, tako i firmi koje se bave privatnim obezbeđenjem.

Sistematski su ugrožena prava građana i oni nemaju od koga da potraže zaštitu. Savet je da, uprkos tome što živimo u autoritarnoj zemlji, građani treba da uvek podnesu pritužbu na račun rada policije. Takođe, mogu da pozovem građane da se jave Civilnom odboru branitelja ljudskih prava i uzbunjivača na sajtu bezbednost.org“, istakao je Elek.

Komentarišući intevrenciju obezbeđenja u Novom Sadu on je istakao da je bitna proporcionalnost, odnosno da ne koristite više sile nego što je neophodno da ostvarite svrhu.

Govoreći o klečanju na vratu pripadnika obezbeđenja u Novom Sadu on je prokomentarisao da pošto se demonstrant predao, „apsolutno nije bilo neophodno dalje primenjivati silu“.

Posebno je bilo tragičan načina koji su lišavali slobode čoveka u Novom sadu, jer podseća na scene koje smo imali prilike da gledamo u Americi, kada je jedna osoba preminula nakon tog zahvata.

Govoreći o novom protestu koji treba da se održi u četvrtak, on je rekao da građani „ne bi trebalo da podlegnu zastrašivanju“.

„Snaga građana je u masovnosti i ne bi trebalo da odustanu od svojih zagarantovanih prava. Ne bi trebalo da budu obeshrabreni da izražavaju svoju volju na ulicama, uprkos ovakvim problemima. Masovnost i medijska pokrivenost je jedini način da se spreče ovakva postupanja“, poručio je Elek.
 

1658819893800.png

„Vladimir Đukanović biće odgovoran za svaku razbijenu glavu“: Sagovornici Danasa o pozivu Novosađanima da izađu na kontraprotest


Vladimir Đukanović biće odgovoran za svaku razbijenu glavu: Sagovornici Danasa o pozivu Novosađanima da izađu na kontraprotest 1


25.07.2022. 19:09

Poziv na kontraprotest, koji je Vladimir Đukanović, član Predsedništva Srpske napredne stranke, uputio Novosađanima opasan je čin, koji može da ima dalekosežne posledice, slažu se sagovornici Danasa.

To je, kako navode, duvanje u leđa batinašima i Đukanović će biti odgovoran za sve što se bude desilo na tom kontramitingu, za svako nasilje i svaku razbijenu glavu.

Naime, visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak.

„Pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put“, napisao je Đukanović na Tviteru.
Biljana Stojković, kopredsednica političke organizacije “Zajedno“, ocenjuje da pravnu državu nemamo, ali imamo paravojske i partijske batinaše.

“Đukanović se postavlja kao general tih ilegalnih struktura i poziv na kontramiting je duvanje u jedra batinaškim odredima. Povećavanje tenzija je u interesu ove vlasti, jer skretanje sa tema koje su kost u grlu ovoj vlasti – inflacija, energetika, pustošenje javnih dobara i korupcika – jeste najvažnija politika Vučića u ovom trenutku. Đukanović, ako se ostvari njegov poziv za kontramiting, biće odgovoran za razbijene glave, ili nešto gore”, ističe Stojković.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, ocenjuje da jedini jezik koji SNS poznaje je jezik uvreda, pretnji i nasilja.

On podseća da su Novosađani podneli preko 12 hiljada primedbi na generalni urbanistički plan, a jedini odgovor koji su dobili od ove vlasti bile su “pesnice, kragna ili pendrek”.

“Najava kontramitinga i nasilja na ulicama je potpuno prirodna stvar za ljude poput Vladimira Đukanovića, ali su katastrofa za naše društvo. Siguran sam da će ova osoba morati da snosi odgovornost za nasilje koje organizuje i koje je organizovao u prošlosti. Naprednjačkim batinašima ne sme biti oprošteno, a mi kao društvo moramo pokazati da je ono neprihvatljivo”, zaključuje Lazović.

Da podsetimo, nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu u četvrtak, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka. One zahtevaju zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Protest nazvan „Buna protiv mafije“ trebalo bi da bude održan ispred sedišta Policijske uprave Novi Sad u četvrtak u 19 sati.

Danas je pokušao da sazna i zbog čega Vladimir Đukanović poziva Novosađane na kontraprotest. Pitali smo ga i da li zna kako su se u prošlosti završavali kontramitinzi u Srbiji i koliko je opasno deliti ljude. Naravno, Đukanović je ostao veran odluci SNS, da za nezavisne medije ne daje izjave, pa tako ni Danas nije dobio odgovore na postavljena pitanja.
 

Zaštitnik građana proverava slučaj nasilja ispred zgrade Skupštine grada Novog Sada​

Dešavanja ispred zgrade Skupštine grada Novog Sada uoči sednice na kojoj je usvajan Generalni urbanistički plan 21. jula proverava kancelarija Zaštitnika građana, navode za Insajder u ovoj instituciji. Trenutno je u toku pregled svih dostupnih snimaka, kako se nešto ne bi propustilo, navodi Zaštitnik građana Zoran Pašalić.


Zoran Pašalić / foto: Insajder

Zoran Pašalić / foto: Insajder
U četvrtak 21. jula uoči sednice gradske Skupštine u Novom Sadu kada je trebalo da se usvoji nacrt Generalnog urbanističkog plana više lokalnih udruženja građana organizovalo je protest sa kojeg su optužili gradske vlasti da GUP prilagođavaju sumnjivim investitorima, na štetu Novosađana.
Demonstranti su zahtevali da u Skupštinu grada puste njihovog predstavnika.
Već oko 9 sati došlo je do fizičkih obračuna obezbeđenja Skupštine grada sa građanima.
Do incidenata je došlo kada je oko 200 demonstranata pokušalo da probije ogradu koja je postavljena ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u kojoj se održala sednica Skupštine grada. Ta ograda je postavljena specijalno za sednicu, jer ranije nije bila viđena na tom mestu. Do sukoba je došlo sa skupštinskim obezbeđenjem, a metež u kom je bilo i fizičkog nasilja je trajao desetak minuta.
Nerede je zaustavila interventna jedinica policije, opremljena šlemovima i štitovima. Građani su na obezbeđenje i policiju bacali farbu i dimne bombe. Demonstranti i policija stajali su jedni nasuprot drugih, a građani su u metežu uspeli da pomere ogradu pedesetak metara bliže zgradi Skupštine Vojvodine.
Aktivisti koji su organizovali protest izjavili su da među njima ima povređenih i upitali ko su ljudi u civilu koji su hapsili i privodili demonstrante.

Opozicija podnela krivičnu prijavu​

Više opozicionih stranaka istog dana je osudilo sukobe policije sa građanima, a Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) podneo je 25. jula krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog, kako navode, osnovane sumnje da su tokom protesta pripadnici privatnog obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela, čime je ugrožena dobrobit i zdravlje građana.
MUP je, s druge strane, u saopštenju ocenio kao lažne navode određenih medija, političara i nevladinih organizacija, da je policija vršila nasilje nad demonstrantima u Novom Sadu.

Vučević: Demonstranti namerno izazvali nasilje​

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević optužio je demonstrante da su namerno izazvali nasilje pred zasedanje Skupštine grada. On je takođe ocenio da su bile primerene reakcije policije, ali i pripadnika privatne agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje.

On je rekao da su mladići sa snimka u belim majicama bez ikakvog obeležja zaposleni u zvaničnoj licenciranoj privatnoj agenciji za fizičko-tehničko obezbeđenje sa kojom je Grad ranije potpisao ugovor za obezbeđenje institucija u Novom Sadu.
U pitanju je agencija Intersec Team koju su prethodnih godina, kako pokazuje istraživanje Insajdera, osim Gradske uprave Novog Sada angažovala i brojna gradska preduzeća poput JKP Informatike, novosadske toplane i kulturnog centra, i druge kompanije.

Zakon o privatnom obezbeđenju propisuje da službenik obezbeđenja legitimaciju treba da nosi istaknutu na prednjoj spoljnoj strani uniforme kao i da oznaka za privatno obezbeđenje, znak (logo) i natpis „Obezbeđenje", a dodatno i natpis „Security", moraju biti istaknuti na vidnom delu uniforme ili opreme službenika obezbeđenja.
U Novom Sadu, pripadnici obezbeđenja nisu bili na taj način obeleženi, sudeći po snimcima koji su se pojavili nakon događaja u četvrtak, članovi obezbeđenja bili su samo u belim majicama bez istaknutih obeležja.

Izvor: Insajder
 

Evropska prestonica kulture, Generalni urbanistički plan, ekologija i nasilje nad građanima – ka Novom Sadu na vodi?​

Apsurdno je i cinično da, samo dan nakon nasilja nad građanima povodom njihovog protivljenja usvajanju novog Generalnog urbanističkog plana u Novom Sadu, iz organizacije Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 pozivaju na program „Dunavsko more“ koji za cilj ima podizanje svesti građana o ekološkim problemima „povezivanjem umetnosti i ekologije“.

Svetlana Subašić26.07.2022.
Kordon policije na protestu u Novom Sadu

Kordon policije na protestu u Novom Sadu


Evropska prestonica kulture (EPK) je projekat Evropske unije koji postoji od 1985. sa ciljem da promoviše bogatstvo i raznolikosti evropskih kultura ukazujući na njihovu zajedničku istoriju i vrednosti. U isto vreme EPK je zamišljena i kao prilika za kulturnu, društvenu i ekonomsku dobrobit, a posebnu dimenziju nosi zamisao o urbanoj regeneraciji gradova-domaćina, naročito razvitak kulturne infrastukture koji bi ostao kao trajna korist za umetničku zajednicu.

Novi Sad je kao EPK 2022. godine mesto odigravanja velikog broja događaja koji su dizajnirani kroz prizmu kulturne politike Evropske unije i koji su obuhvaćeni programskim mostovima pod nazivima Duga, Sloboda, Ljubav i Nada. Svaki most sadrži programske lukove: Duga, koja promoviše različitost, sadrži programske lukove „Doček“ (različitost naroda koji čine etničku sliku Novog Sada) i „Seobe“ (migracije, dinamika promena); Sloboda pod sloganom „Početak novog.Sada!“ se sastoji od programskih lukova koji osnažuju decu i mlade – „Budućnost Evrope“ i žene – „Heroine“. Pod sloganom „Otkrijmo naše blago“ prostire se programski most Ljubav sastavljen iz programskih lukova „Tvrđava mira“ (evropske politike mira i kultura sećanja) i „Dunavsko more“ (ekološka pitanja). I konačno Nada, programska celina koja se sastoji od „Kaleidoskopa kulture“ sa ciljem promovisanja kulture zajedništva lokalne i internacionalne umetničke scene i „Druga?Evropa“ orijentisana ka alternativnim kulturnim delovanjima.

Putem ovih platformi ređaju se raznovrsni događaji kao što su umetničke izložbe, performansi, gastronomski događaji, lutkarska pozorišta, projekti naučnih društava, koncerti tradicionalne, džez i elektronske muzike, akrobacijski i plesni, modni i književni događaji, zatim i planinarski, narodne igre, rukotvorine. U pitanju je festivalski model proizvodnje kulture u okviru kojeg se umetnost posmatra kao deo kreativnih industrija i kroz ovakve događaje ne samo kulturnog već i zabavno-komercijalnog karaktera turizam, biznis i kultura konvergiraju. Ono što je izvesno je da je u takvom modelu autonomija umetničkog rada pod pretnjom nestajanja.

c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3Lm1hc2luYS5ycyUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAyMiUyRjAzJTJGWmVuaXRldW0tZm90by1WLi1WZWxpY2tvdmljLTEuanBnJmNhY2hlTWFya2VyPTE2NDgxMTcyNDEtMTk0NzcwJnRva2VuPTA0OGJiOTc5MTIwYzQxNDQ.q.jpg
Zvanično otvaranje EPK NS 2022, “Zeniteum”

EPK NS – od nade do slobode i nazad?​

Kritički koncepti Evropske prestonice kulture su u potpunosti odrazi liberalnih i identitetskih politika EU realizovani kroz teme i programe koji se tiču osnaživanja različitosti, multikulturalnosti, manjinskih odnosno marginalizovanih društvenih grupa s posebnim osvrtom na mlade i decu. Prisutno je i žensko (feminističko) pitanje tj. programska platforma koja se realizuje kroz savremeno žensko izvođaštvo i programe koje podvlače uloge značajnih žene u istoriji (programski luk „Heroine“) izdvajajući iz lokalne istorije afirmisane naučnice, umetnice ali i žene-dobročiniteljke u smislu prosvetiteljki-zadužbinarki i mecena, dok, recimo, akterke revolucionarnog socijalističkog pokreta i njihov duhovni legat nije prepoznat i obuhvaćen lukom „Heroine“, izuzev Jovanke Broz ali u kontekstu predstavljanja njene kolekcije i nje kao žene pripadnice glamuroznog džet seta.

Pored primarnog izvora finansiranja – fondacije EPK, ceo projekat EPK je potpomognut velikim sredstvima Ministarstva kulture i informisanje RS, kao i finansiranjem iz pokrajinskog i budžeta Grada Novog Sada. Takođe EPK je okupio i veliki broj partnera i sponzora koji su po svom karakteru nespojivi sa proklamovanim vrednostima u nazivima programskih lukova. Tako dolazimo do apsurda da je Erste banka sponzor programskog mosta Sloboda. Nije potrebno objašnjavati apsurd da se banke (u čijoj suštini delovanja, to jest, profitiranja je vezivanje klijenata u dužničko ropstvo, dizanjem kamatnih stopa, često i protivzakonito) nađu kao učesnici programa u kojima se slavi i proklamuje sloboda.

Jedan od domaćina EPK NS, odnosno jedno od mesta održavanja kulturnih događaja vezanih za programski most Sloboda, je i luksuzni resort „Fruške terme“ koji je sagrađen uz obilne subvencije države, a čija cena korišćenja bazenskog kompleksa iznosi 5900 dinara po osobi za jedan dan, tako da svaki građanin ima slobodu da koristi prirodno bogatstvo Fruške gore – termalne vode, ukoliko ima mogućnost da plati tzv. „Pristup vodenom svetu“ ovog hotela.1 Pomenuti resort, mesto EPK-ovog promovisanja slobode je ne samo uzurpirao prirodno bogatstvo Fruške gore nego je i gradnjom hotela narušio veliki deo javnog dobra Nacionalnog parka Fruška gora i deo je tekućeg procesa ekološkog zločina nad njom.

Gradski urbanistički plan i počinjeno nasilje nad građanima​

Pitanje ko ima a ko nema pristup slobodi i prirodnim bogatstvima nas direktno vodi do pitanja ekologije i još jednog apsurda vezanog za Evropsku prestonicu kulture: kompletna manifestacija, a posebno, programski luk vezan za ekologiju (pod nazivom „Dunavsko more“) održava se ovih dana, u okolnostima kada gradska vlada Novog Sada, poput ostalih gradova Srbije, teži da novi Generalni urbanistički plan (GUP) nauštrb javnog interesa podredi interesima političke elite i njihovih klijentelističkih finansijskih moćnika – investitorskog kapitala.

U danima kada započinje programski luk EPK vezan za ekologiju dešava se institucionalno ozakonjavanje, to jest, skupštinsko izglasavanje GUP-a Novog Sada. Tim planom se nastavlja i intenzivira betoniranje Novog Sada, a između ostalog, ugrožava se deo Dunavskog priobalja – Dunavac, Kamenička ada, Ribarsko ostrvo kao i zelena oaza Šodroš koja je stanište više stotina retkih biljnih i životinjskih vrsta a koje bi planiranim projektom „Novi Sad na vodi“ i izgradnjm novog mosta u sklopu istog plana bile ugrožene ili praktično nestale.

Na protestima koji su tim povodom aktivisti organizovali ispred zgrade Banovine u toku trajanja sednice kojom se usvaja GUP i kojima je namera bila da se iskaže neslaganje sa tim planom za koji je podneto više od 10.000 primedbi, privatno obezbeđenje u civilu primenilo je silu nad okupljenim stanovništvom.

Namera okupljenih građana je bila da aktivista Nebojša Milenković kao predstavnik građana uđe u zgradu Banovine i iskoristi pravo na javno prisustvovanje sednicama skupštine, koje je uredno i blagovremeno najavio. Tokom Milenkovićevog obraćanja okupljenima i policiji ispred zgrade Banovine došlo je do upotrebe sile od radnika obezbeđenja, za koje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da su radnici licencirane agencije za obezbeđivanje iznajmljene da za Grad rade poslove obezbeđenja, u ovom slučaju obezbeđenja objekta. Ukoliko ti radnici uređuju javni red i mir (što je isključivo u nadležnosti policije) i intervenišu na ulici radi se o kršenju Zakona o privatnom obezbeđenju po kojem su radnici privatnih agencija ovlašćeni samih objekata tj. za čuvanje njihove unutrašnjosti, u ovom slučaju zgrade Banovine. Pored toga, među pomenutim batinašima (službenicima obezbeđenja) identifikovan je i čovek protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda i koji zbog toga, prema Zakonu o privatnom obezbeđenju, ne bi mogao da obavlja taj posao (član 12).
Nakon odbijanja gradskih vlasti da prihvati poziv na diskusiju uz brutalno premlaćivanje prisutnih, akt prosipanja zelene boje (farbe) na policijske štitove u akciji koju građani sprovode samoorganzovano, odozdo u trenucima kada je okupljenima ugrožena sloboda i bezbednost, predstavlja društveno-aktivistički-umetnički akt koji potpuno obesmišljava potrebu za bilo kojim potonjim EPK programom na temu ekologije (ali i slobode).

c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3Lm1hc2luYS5ycyUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAyMiUyRjA3JTJGZGltLTEyMDB4ODk4LmpwZyZjYWNoZU1hcmtlcj0xNjU4NDEwNjU0LTEyMjM2MCZ0b2tlbj1hMTlmODA3MDgwYjFjNGU3.q.jpg

(Sistemsko) nasilje kao veza​

Samo dan nakon ovih događaja, 22. jula, na obali Dunava započinje novi programski luk ove manifestacije pod nazivom „Dunavsko more“ sa događajima na „Paviljonu na Štrandu“ koju obezbeđuju upravo službenici iz iste agencije koja je uz brutalnu primenu fizičke sile nelegalno onemogućila slobodu kretanja i najavljeni ulazak na skupštinsko zasedanje predstavnika prisutnih. „Dunavsko more“ donosi niz umetničkih događaja kreiranih prema konceptu susreta umetnosti i ekologije. Ekološka platforma „Dunavsko more“ se sastoji iz velikog broja događaja koji se kreću od nastupa akrobatske grupe, niza filmskih projekcija na ekološke teme, programa vezanih za biodiverzitet i botaniku, nastupa horova koji žele da podignu svest o ekološkim promenama, džez koncerata, istraživanja naučnih udruženja i performansa umetnika koji upozoravaju na klimatske promene i/ili zagađenost reke, pa do aktivizama u vidu akcija čišćenja i postavljanja umetničkih instalacija na obalu reke, dok su posebni programi buđenja ekološke svesti posvećeni mladima i deci.

Pozivanje na akciju i dijalog kroz spajanje umetnosti i ekologije, što je u osnovi „angažovanosti“ ovog luka, u svetlu dešavanja iz pređašnjeg dana poprima krajnje cinično značenje ispražnjeno od suštinske problematike koju zaobilazi ovaj, kao i svi programski mostovi/lukovi/programi Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022:
državne politike neoliberalne servilnosti prema krupnom, korporativnom i investitorskom kapitalu bilo stranom ili domaćem kojem je podređena ekonomska politika – dodeljivanjem subvencija, poreskih olakšica i drugih ekonomskih i političkih privilegija a koji besprizorno narušavaju javni interes, prava radnika (od uslova rada pa sve do socijalnog osiguranja radnika, pa i radnika i radnica u kulturi u vladajućem sistemu nisu deo programa EPK i koncepta brige za bolje društvo) i eksploatiše prirodne resurse.
Stoga, projekat Evropske prestonice kulture karakteriše nepostojanje gorućih tema socijalne politike, kao i deklarativna, lažna kritičnost sadržana u nizu programa kojima se podstiče, osnažuje, kritikuje sve dok se u praksi ne ugrožavaju interesi države i krupnog kapitala koji te programe i finansiraju.
 

1658938633368.png

DS: Pozivamo građane da se sutra pridruže protestu „Buna protiv mafije“ u Novom Sadu


DS: Pozivamo građane da se sutra pridruže protestu Buna protiv mafije u Novom Sadu 1


danas 15:10

Demokratska stranka (DS) pruža podršku i poziva građane da se sutra, 28. jula, u 19 časova pridruže protestu „Buna protiv mafije“, ispred stanice policije u Pavla Papa u Novom Sadu.

Zahtev grupe nevladinih organizacija da se identifikuju i procesuiraju pripadnici obezbeđenja koji su tukli i hapsili građane ne samo da ima podršku DS, nego demokrate insistiraju i na tome da se sazna ko su bili njihovi nalogodavci, kao i kako i koliko su ih platili da tuku građane, navodi se u saopštenju.

Građani su mirno protestovali jer im nije dozvoljeno da se njihov glas čuje u Skupštini grada Novog Sada, što im po zakonu pripada, kada su batinaši bliski vlasti dobili nalog da se sa njima obračunaju.

Nasilju se mora stati na kraj, a očigledno je da se režim Aleksandra Vučića sve češće fizički obračunava sa građanima koji zahtevaju prava i pravdu, jer je strah koji vlada možda i jedini način da produže svoj ostanak na vlasti, ukazuje DS.
 

1658968308129.png

Ne davimo Beograd pozvao na zajednički odlazak na protest u Novom Sadu


1658853030-IMG_2401-750x629.jpg



Pokret Ne davimo Beograd pozvao je danas građane na zajednički odlazak na protest "Buna protiv mafije" koji se u četvrtak, 28. jula, u 19 sati održava u Novom Sadu.

Okupljanje je u četvrtak u 17.45 h na stanici Prokop u Beograd, odakle će zajedno krenuti za Novi Sad, navode iz NDBG.

„Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo“, navode iz Pokreta.

Nekoliko nevladinih organizacija organizuje protest ispred stanice policije u Ulici Pap Pavla 46, u četvrtak, 28. jula, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Skup je zakazan i kako bi se nastavio protest zbog spornog GUP-a Novog Sada koji je usvojen na Skupštini grada u četvrtak, 21. jula. Pre i tokom sednice Skupštine grada došlo je do sukoba građanskih aktivista sa privatnim obezbeđenjem, sve dok se nije pojavila policija koja je postavila kordon.

U pozivu na protest nazvan "Buna protiv mafije" koji potpisuju Ekološki front Novi Sad, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", grupa "Dunavac-Šodroš", organizacija "Za zeleno Novo naselje", Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis", Omladinska studentska akcija Novi Sad - OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA i Udruženje građana "Futoška inicijativa", kaže se da je "Novi Sad, pod udarom vlasti i investitora oličenim u GUP-u na protestu 21. jula odgovorio jedino kako je znao – hrabro i solidarno, a SNS mafija je još jednom pokazala svoje pravo lice celoj Srbiji".

Na protest su pozvale i opozicione političke partije Zajedno i Narodna stranka.

Nakon dešavanja u četvrtak mnoge stranke, organizacije i pojedinci su zatražili da se identifikuju i procesuiraju osobe koje su bez ikakvih oznaka tukle i privodile građane, a za koje novosadska vlast navodi da su pripadnici obezbeđenja. Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorao na pitanja o privatnom obezbeđenju, stalno ponavljajući da su protestanti hteli da upadnu u Skupštinu i napadnu odbornike.

Podsetimo da je jedini zahtev protestanata bio da se jedan njihov predstavnik obrati odbornicima Skupštine grada pre odlučivanja o GUP-u na koji je prethodno 12.500 ljudi podnelo prigovore, a skoro svi su odbijeni.

S druge strane, visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak.

„Pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put“, napisao je Đukanović na Tviteru.
 

1659028178109.png

Uvredljivi plakati sa likom aktiviste Brajana Brkovića na mestu protesta u Novom Sadu, stigli i aktivisti iz Beograda


Uvredljivi plakati sa likom aktiviste Brajana Brkovića na mestu protesta u Novom Sadu, stigli i aktivisti iz Beograda 1


Beta danas 18:42

Više desetina građana iz Beograda, među kojima su i lideri pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović, Radomir Lazović i drugi aktivisti tog pokreta, došli su na protest „Buna protiv mafije“ u Novom Sadu, preneo je portal Nova.rs.

Pokret Ne davimo Beograd najavio je ranije da će organizovati „zajednički odlazak vozom“ na taj protest, koji organizuje više nevladinih organizacija.
Aktivisti koji su krenuli iz Beograda vozom, stigli su u Novi Sad.

Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograda rekla je za portal Nova.rs da su krenuli na protest kako bi se borili protiv nasilja i urbanističkog plana, ali prvenstveno nasilja nad građanima Novog Sada.

Protest je najavljen za 19 časova ispred policijske stanice u novosadskoj Ulici Pap Pavla zbog nasilja nad građanima koji su prethodnog četvrtka protestovali ispred gradske skupštine uoči usvajanja Generalnog urbanističkog plana.

„Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe. Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo“, naveli su ranije iz Ne davimo Beograd.

Ocenili su da je usvajanjem Generalnog urbanističkog plana Novog Sada „otvoren put investitorskom urbanizmu u gradu koji vodi popunjavanju zelenih površina, uništavanju prirodnih dobara i podizanju gustine stanovanja tako da postojeća gradska infrastruktura ne može da izdrži pritisak“.

Kako Nova.rs javlja, oko mesta okupljanja u Novom Sadu izlepljeni su uvredljivi plakati sa likom aktiviste Brajana Brkovića.

Na mestu održavanja protesta, pre samog okupljanja, nepoznate osobe, očigledno protivnici protesta, izlepile su okolna stabla sa uvredljivim plakatima na račun novosadskog aktiviste Brajana Brkovića.

„Kakav deda, takakv unuk – zar za njim da krene novosadski puk“, piše na plakatu gde je prikazan lik Brkovića pored simbola NDH – ustaške šahovnice.
 
1659031022611.png




Počeo protest „Buna protiv mafije“, blokiran Bulevar oslobođenja


Novi-Sad-protest-Buna-protiv-mafije3-1024x472.jpg


28. jul 2022.

Građani Novog Sada okupili su se ispred sedišta Policijske uprave u tom gradu pred protest “Buna protiv mafije”.

Građani su blokirali raskrsnicu Ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja. Sa razglasa se pušta muzika, a počelo je pesmom „Vreme je za Novi Sad“.
Među demonstrantima su i predstavnici građanskih inicijativa iz drugih gradova: Lokalni front, Ne damo Jadar, Udruženje nestalih beba.

Skupom dominira transparent “Buna protiv mafije”, a tu su i transpraneti “Solidarnost mreža Pančevo”, “Litijum u Levvču – ne! Odbranimo Rekovac!”
Skupu prisustvuju i opozicioni političari Zoran Lutovac, Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović, Marinika Tepić, Borislav Novaković.

Na licu mesta prisutne su i brojne novinarske ekipe.

Na protestu nema uniformisane policije.

U obližnjem kafiću su i osobe koje su od ranije poznati kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i osobe koje na sebi imaju majice sa slovom “Z”, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na licu mesta, u blizini sedišta policije, reporteri su uočili uvredljive plakate sa likom jednog od građanskih aktivista Brajana Brkovića, na kojima se on dovodi u vezu sa nacističkim ustaškim pokretom u Hrvatskoj.

Novi-Sad-protest-Buna-protiv-mafije-1024x472.jpg


Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada prošlog četvrtka.

“Novi Sad je, pod udarom vlasti i investitora oličenim u GUP-u, na protestu 21. jula odgovorio jedino kako je znao – hrabro i solidarno, a SNS mafija je još jednom pokazala svoje pravo lice celoj Srbiji”, navodi se u pozivu na protest.

“Privatni batinaši potpomognuti kordonom policije gazili su žene i penzionere. Znaj da će gaziti sve nas, jednog po jednog, ako im sada ne odgovorimo. Kolenom na vrat i lisice koje na ruke stavlja privatno obezbeđenje odgovor je gradske vlasti na borbu za grad po meri čoveka. Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo“, piše u pozivu na protest.

Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.

Novi-Sad-protest-Buna-protiv-mafije2-1024x472.jpg


Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorao na pitanja o tome zašto su policija i privatno obezbeđenje zajedničkid elovali protiv demonstranata.
On je optužio demonstrante da su hteli da upadnu u zgradu skupštine i napadnu odbornike.

Na protest su svoje pristalice pozvale i opozicione političke partije, a Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je deo vladajuće koalicije u Novom Sadu, zahtevala je da policija utvrdi ko je činio nasilje nad građanima.

I visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak, ali je potom povukao taj poziv.
(Autonomija)
 
1659031856971.png


ZAŠTO JE VAŽAN DANAŠNJI PROTEST U NOVOM SADU?




people-large-flags-on-white-260nw-735269539.jpg

July 28, 2022

Niko nikoga ne sme da tuče samo zato što želi da pošalje predstavnika na sednicu pokrajinske skupštine.

Niko nikoga ne sme da tuče samo zato što ne želi da sedi i ćuti dok mu ruše grad zbog nezasitih SNS buržuja i stranog kapitala.

Niko nikoga ne sme da pravi ludim da privatno obezbeđenje (režimski batinaši) može da hapsi ljude.

Ovo nije Divlji zapad,
gde vlast imenuje zamenike koji smeju da hapse i prebijaju.

Ovo nije Beograd 2016,
da čekamo da novi Mutavi i Nevolja ubiju nekog ne bi li porušili čitavu četvrt.

Ovo je Novi Sad 2022.

Ovo je Srbija nakon Velike blokade 4.12.2021.

Slobodni Novi Sad je i tada stavio Snajperove i Bosančeve pse na mesto.
 
1659034349432.png




Demonstranti šetaju kroz Novi Sad, bačena farba na izlog SNS-a


U Novom Sadu se večeras ispred stanice policije u Ulici Pap Pavla održava protest pod nazivom "Buna protiv mafije". Na ovom protestnom okupljanju, koji su podržale organizacija, opozicione stranke i javne ličnosti, osim nastavka borbe protiv Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, traži se i odgovornost za nasilje nad građanima ispred Skupštine na protestu prošlog četvrtka.

1659034524115.png


Aktivisti koji su krenuli iz Beograda vozom, stigli su u Novi Sad.

Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograda rekla je za portal Nova.rs da su krenuli na protest kako bi se borili protiv nasilja i urbanističkog plana, ali prvenstveno nasilja nad građanima Novog Sada.

"Mi smo dobili Beograd na vodi i znamo kako je. To u ovom gradu nećemo dopustiti", rekla je Đorđević.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograda izjavio je za naš portal da ovaj pokret najoštrije osuđuje nasilje nad građanima prošlog četvrtka i dodao da su oni danas došli ovde da se bore za Novi Sad.

1659034580497.png

Krenula šetnja kroz Novi Sad​


Nakon što su završena obraćanja govornika na početku protesta, okupljeni su krenuli u šetnju kroz Novi Sad.

1659034632743.png


Izlog SNS-a je potpuno obojen crvenom i zelenom farbu. Nakon ovoga, okupljeni su se zaputili dalje do centralne zgrade policije.


1659029845-NMN_5888_1.JPG


Demonstranti policiji: "Došli smo da vas pitamo zašto ne radite svoj posao?"​


U Novi Sad i dalje pristižu demonstranti i aktivisti iz različitih krajeva Srbije kako bi podržali protest "Buna protiv mafije", a sa ciljem da se procesuiraju batinaši koji su se prošlog četvrtka fizički obračunavali sa Novosađanima ispred zgrade Vlade Vojvodine. Više od hiljadu ljudi trenutno blokira Bulevar oslobođenja, uz bubnjare i razglas.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta, koji je takođe danas došao da da podršku Novosađanima, obratio se policiji u zgradi MUP-a ispred koje je protest.

"Da li vi čuvate instituciju i funkcionere? Došli smo da pitamo one kojima smo poslodavci zašto ne rade svoj posao? Zaštitite zakon a ne vlast, zaštitite ljude u ovom gradu, zaštitite institucije, a ne funkcionere", rekao je on.

Voštinić je podsetio da je pre dva dana Tužilaštvo oslobodilo policajce koji su pretukli bolesnog meloletnika na protestima pre dve godine u Novom Sadu, kada su ga bukvalno oborili sa bicikla i šutirali.

"Psujem vam sve po spisku za ovo dete i ovu presudu", rekao je Predrag Voštinić.

Okupljeni su se obratili i aktivisti Miran Pogačar i Brajan Brković. Neki od okupljenih su zapalili i baklje na skupu.
 

Olenik: Borba za Vojvodinu je borba za slobodan život, van nacionalnih torova​


Info 28. jul 2022.
< 1 min čitanja

Aleksandar-Olenik-foto-MC-BG-1024x680.jpg


Poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu” u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik izjavio je da je borba za građansku i slobodnu Vojvodinu ujedno i “borba za slobodan život, van nacionalnih torova”.
“Život van nacionalnih torova nam niko neće pokloniti, već se prvo moramo izboriti sa desničarima i nacionalistima na svim stranama, počevši od naših desničara na vlasti ali i u opoziciji”, rekao je Olenik za beogradski list Danas.
Dodao je da smo opet smo na početku borbe za građansku i slobodnu Vojvodinu.
“I na primeru Crne Gore, ali nekada i Vojvodine, najbolje se vidi da na izmešanom Balkanu, samo građanske države mogu graditi bolje društvo. Građanske države mogu u EU i NATO i zato svi nacionalni lideri čine sve da se što više udaljimo od EU”, kazao je Olenik.
(Autonomija/Danas, foto: Medija centar Beograd)
 

Olenik: Borba za Vojvodinu je borba za slobodan život, van nacionalnih torova​


Info 28. jul 2022.
< 1 min čitanja

Aleksandar-Olenik-foto-MC-BG-1024x680.jpg


Poslanik koalicije “Zajedno za Vojvodinu” u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik izjavio je da je borba za građansku i slobodnu Vojvodinu ujedno i “borba za slobodan život, van nacionalnih torova”.
“Život van nacionalnih torova nam niko neće pokloniti, već se prvo moramo izboriti sa desničarima i nacionalistima na svim stranama, počevši od naših desničara na vlasti ali i u opoziciji”, rekao je Olenik za beogradski list Danas.
Dodao je da smo opet smo na početku borbe za građansku i slobodnu Vojvodinu.
“I na primeru Crne Gore, ali nekada i Vojvodine, najbolje se vidi da na izmešanom Balkanu, samo građanske države mogu graditi bolje društvo. Građanske države mogu u EU i NATO i zato svi nacionalni lideri čine sve da se što više udaljimo od EU”, kazao je Olenik.
(Autonomija/Danas, foto: Medija centar Beograd)
svaki prefiks sa vojvodina odmah okarakterisati kao separatizam

severna srbija, kraj price
 
i sta su to novosadjani veceras vidjeli?

ko je dosao pred kolonu ?

novakovic lopurda jel de?

pa zaboravili ga novosadjani?

setimo se te lopurde i njegovog pajtosa bajtica...

zaboravili smo kolko je afera imo bora solunac?

Afera “Solun”

U široj javnosti Novaković je, ipak, ostao upamćen po „Aferi Solun“ u Skupštini Srbije, odnosno glasanja za Zakon o radu decembra 2001. godine. Opozicija je tada tvrdila da Novaković nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je on bio na službenom putu u Solunu. Novakoviću su tada u javnosti nametnuli nadimak “Solunac”, a nikada nije razjašnjeno da li se tadašnji funkcioner udvostručio i da li je prirodni fenomen da se istovremeno pojavi na dva mesta – u Grčkoj i u Skupštini.

Bora “Solunc” na robiji

U septembru 2013. i novembru 2014. hapšen je zbog sumnje da je od 2007. do 2010. oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra. U tom ternutku bio je šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine.

U decembru 2014. pušten je iz 30-dnevnog pritvora, zbog sumnje da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada zloupotrebio službeni položaj. Viši sud u Beogradu osudio ga je u januaru 2017. na tri godine i šest meseci zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evrope, ali je godinu kasnije, u januaru 2018, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo tu presudu. (to je ono sto unistava srbiju, padne vlast nova ih kao hapsi sudi a posle pusti, da bi i oni njima sutra isto ucinili?)

U septembru 2018. policija u Vrbasu privela je Novakovića, koji je u tom trenutku bio poverenik Narodne stranke za Vojvodinu, i još sedmoro ljudi koji su se protivili uklanjanju objekta koje je sprovodila opština Vrbas.


bila je na protestu i djidova marinika, bili su i ljudi od cia agenta ponosa...

lepo drustvance....

sjasi kurta da uzjase murta....




e to se normalnom covjeku gadi a ovamo kao borimo se protiv mafije

tako sto ce stara mafija da se vrne?

ona koju je sadasnja vlast hapsila pa pustila...

oni odgovaraju jedni drugima....

normalan covjek od ovakvih povraca i kada bi video ko ga predvodi i ko se mesa medju narod da kao k.u.rve se pridruze a potom mozda ako uspeju da iskoriste nesto za sebe u svemu tome....


bruka je sto se dopusta da likovi poput novakvocia marinike ponosa bude na ovakvom protestu novosadjana!
 

Back
Top