Радомир Лазовић (ндмбгд) у Новом Саду: Насиље над грађанима, напали ме непознати људи

radeta62

Buduća legenda
Poruka
41.208
Vucicevi kerovi, nicija nije gorela do zore, kad padne ova vlast smeniti sve nadredjene staresine u Novom Sadu, dati im magarce da ih jasu i kontrolisu saobracaj u gradu koji odbije dati mu otkaz i proveriti imovinsku kartu da bi se ustanovilo koliko su pokrali od ovog naroda kojeg prebijaju.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612
1658489321891.png
Вучић срамно о млаћењу људи у НС: Јутрос сам сазнао да је био неки протест

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је тек јутрос сазнао да је био "неки протест" у Новом Саду и да претходно "није имао појма шта се збивало".

canvas.png


22.07.2022.

Према његовим речима, испред Скупштине није било приватно обезбеђење, већ скупштинско обезбеђење ангажовано законом, да штити ту објекат од „насилног упада“, и додао да је реакција полиције била „блага“.


„Полиција је била толико блага и толико водила рачуна да никога не повреди и само јасном мером одвравћања упозори све да насиље и дивљаштво које су већ предузимали неће бити дозвољено, ништа више“, рекао је Вучић.

Он је упитао и „шта очекујете од полиције“, објашњавајући да је то „орган који пре свега представља монопол физичке принуде у рукама државе“.


„И ту је да заштити свакога. Да оне грађане који су представници много већег броја од оних који су били испред (скупштине) заштити од њиховог насиља и обрнуто“, истакао је председник Србије.


Министарство унутрашњих послова је саопштило да припадници полиције нису вршили насиље над демонстрантима испред зграде Скупштине Војводине у којој се одржавала седница Скупштине Новог Сада.


Медији су снимили мушкарце у белим мајицама који су приводили демонстранте уз примену силе, а потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић написала је на Твитеру да су у питању припадници приватне фирме „Intersec Team“” Драгана Лекића.

Демонстранти који су протестовали против доношења новог ГУП-а сукобили су се у четвртак са полицијом и обезбеђењем испред зграде Скупштине Војводине. Они су претходно покушали да пробију заштитну ограду, која је била постављена само за ову прилику, са циљем да упадну у Скупштину.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1658557751730.png

Pajtić o incidentu u Novom Sadu: Nasilje nad građanima je Vučićev modus operandi


Pajtić o incidentu u Novom Sadu: Nasilje nad građanima je Vučićev modus operandi 1


K. Živanović danas 08:16

– Nasilje nad građanima koji protestuju protiv režima je uobičajeni modus operandi Vučića i njegovih saradnika. Na gotovo identičan način su slični nasilnici borilačkim zahvatima nasrtali na novinare i demonstrante prilikom prve predsedničke inauguracije aktuelnog predsednika Srbije – ocenjuje za Danas Bojan Pajtić, profesor prava i bivši predsednik DS, upitan da prokomentariše jučerašnje incidente u Novom Sadu, ali i reakciju Aleksandra Vučića koji je, između ostalog, rekao da je policija bila „blaga“.

Pajtić podseća da smo nakon Vučićeve prve inauguracije kasnije saznali da je “pretorijansku gardu” u civilu predvodio izvesni “Velja Nevolja”.

– Vidimo ovih dana i epilog mnoštva tragedija koje je prouzrokovala njegova grupa, formirana i podržana od strane režima. Velje više nema, ali su nevolje ostale i sve su veće. Juče je nova parapolicijska formacija od građana glavnog grada pokrajine branila mafijaški projekat “Novog Sada na vodi”.

Oni koji su u sali Skupštine glasali za GUP koji u sebi nosi elemente urbicida i oni koji su maltretirali građane koji su izražavali svoje neslaganje sa tom odlukom imaju jednog gazdu, koji je uzurpirao sve intitucije u državi. Utoliko je groteskna njegova izjava da je tek dan kasnije saznao za nepočinstva koja je njegova “vojska” počinila u Novom Sadu – ističe Pajtić.

Pajtić podseća da smo nakon Vučićeve prve inauguracije kasnije saznali da je “pretorijansku gardu” u civilu predvodio izvesni “Velja Nevolja”.

– Vidimo ovih dana i epilog mnoštva tragedija koje je prouzrokovala njegova grupa, formirana i podržana od strane režima. Velje više nema, ali su nevolje ostale i sve su veće. Juče je nova parapolicijska formacija od građana glavnog grada pokrajine branila mafijaški projekat “Novog Sada na vodi”. Oni koji su u sali Skupštine glasali za GUP koji u sebi nosi elemente urbicida i oni koji su maltretirali građane koji su izražavali svoje neslaganje sa tom odlukom imaju jednog gazdu, koji je uzurpirao sve intitucije u državi. Utoliko je groteskna njegova izjava da je tek dan kasnije saznao za nepočinstva koja je njegova “vojska” počinila u Novom Sadu – ističe Pajtić.

Podsetimo, predsednik Srbije izjavio je da je tek danas saznao za jučerašnji protest u Novom Sadu i naglasio da „niko nije napao nekoga, zato što je mirno stajao ili sedeo negde“.

„Reč je o licima koji su već upadali, da li u Skupštinu grada, da li u Skupštinu Vojvodine, i bacali petarde i suzavce. Ako mislite da je to ne znam kakav nivo demokratije – nije, i to nije dozvoljeno nigde u svetu“, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila „blaga“.

„Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više“, rekao je Vučić.

Novinar Nedim Sejdinović kaže za Danas da je očigledno da su snimci sa protesta, na kojima se vidi kako se policija, a posebno civilna lica sumnjivog izgleda, brutalno obračunavaju sa građanima, snažno uznemirili javnost – „da je morao da se u priču uključi i vrhovni Minhauzen“.

– Tačno je da mnogi hipnotisani građani Srbije više veruju njemu nego svojim očima, ali ne baš svi. Ne znam koliko će svojim istupom uspeti da sanira štetu, bar što se tiče Novog Sada, gde naprednjaci ionako ne stoje nikako dobro. Iako nabubreo, ovaj grad nije baš toliko prevelik da ljudi u međuvremenu nisu shvatili ko vlada njime – da je u pitanju spoj protuva u preskupim odelima i ordinarnih kriminalaca koji izgledaju i ponašaju se kao junaci filma „Vidimo se u čitulji!“ – navodi Sejdinović.

Prema njegovim rečima, Novi Sad je dovoljno mali grad da se zna da su nasilnici koji su se iživljavali nad građanima pripadnici raznoraznih kriminalnih grupa.

– I zanemaruje se ordinarna činjenica da zahtev demonstranata nije bio da uđu u skupštinu, nego da se jedan predstavnik građana obrati odbornicima. Toliko o demokratiji. Verujem da će ovakvih scena biti sve više jer će naprednjaci i investitori po svaku cenu hteti da zaštite svoje poslove vredne milijarde evra, samo u Novom Sadu. Valjda će se građani probuditi pre nego što osvanu
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1658558126628.png

Okrvavljeni četvrtak u Novom Sadu


Okrvavljeni četvrtak u Novom Sadu 1


Daniela Stojković Jovanović danas 07:45

Dvogodišnja, iscrpljujuća borba sa okupiranim institucijama u cilju zaštite zakona protiv otimanja vodnog zemljišta na jedinoj preostaloj prirodnoj oazi na obali Dunava sa zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama, kulminirala je u četvrtak, 21. jula, na protestu protiv usvajanja sramnog i izdajničkog dokumenta generalnog urbanističkog plana za Novi Sad do 2030. godine, gde sam osećala moralnu obavezu da budem u prvim redovima kao neko ko je borbu za zaštitu obala Novog Sada vodio svim pravnim sredstvima i građanskim otporom.

Znala sam šta nas čeka jer su rukavice odavno bačene, još onomad prilikom javne sednice na kojoj su predstavnici JP Urbanizam zaštićeni anonimnim privatnim obezbeđenjem iščitavali besramna i neuka obrazloženja odbijanja gotovo svih primedbi koje su pisali stručnjaci arhitekte, šumarski i hidro inženjeri i drugi zainteresovani pojedinci, a iza kojih je stalo imenom i prezimenom gotovo 15.000 građana Novog Sada.

Žalosno je da odbornici otimanje i uzurpaciju zemljišta lažno predstavljaju kao „lep stambeni kompleks“ umesto da objasne građanima da je u pitanju vodno zemljište, koje je vekovima čuvano sa primarnim ciljem zaštite Novog Sada od poplava!

Predstavnici Geografskog fakulteta su prezentovali ovu opasnost, izlaganjem koje je dostupno javnosti na veb-sajtu www.greenwave21.org.
Već prilikom prolećne javne sednice povodom javne rasprave prvi put se susrećemo sa brutalnošću članova privatnog obezbeđenja Intersec team DOO iz Novog Sada, koje upravo građani plaćaju a da to i ne znaju, i to dvadeset pet miliona dinara na godišnjem nivou.

Tada su nam zavrtali ruke, upotrebljavali šoker pa čak u jednom momentu i zaključali (lišili slobodnog kretanja) u plavoj sali gradske skupštine.
Ipak, niko, ama baš niko nije mogao ni da pretpostavi do koje granice će plaćenici predvođeni šefom Draganom Lukićem, sve vreme podstrekivani od strane Žarka Mićina, šefa kabineta gradonačelnika, biti slobodni da primenjuju neopravdano divljaštvo prema svojim sugrađanima.

Jedini zahtev protesta bio je da se jednom predstavniku građana omogući da prisustvuje i da se obrati gradskim odbornicima na sednici na kojoj je, nažalost i na sramotu svih građanki i građana Novog Sada, usvojen najsramniji dokument u istoriji našeg nekada pitomog i po meri čoveka grada.

Na naš uredno podneseni zahtev, u skladu sa pravilnikom grada Novog Sada odgovor nismo dobili.

Znala sam da nas očekuju, jer su već u jutarnjim satima podignute ograde oko naše Banovine, a budući da „onaj koji mirno spava“ odbija da razgovara sa nama već pune dve godine, shvatili smo da je podvučena crvena linija i da će biti upotrebljena sila.

Oko devet već nas je na platou ispred Banovine bilo dovoljno da mirno, nenasilno ali odlučno krenemo prema zgradi.

Temperatura vazduha je već prešla 30. podeok, pa je samo dodirivanje postavljene „zaštitne“ ograde izazivalo nelagodu.

S druge strane su gusto bili raspoređeni pripadnici već pomenutog privatnog obezbeđenja, većinu njih smo prepoznavali.

U prvim minutima smo pokušavali da ih rečima dozovemo svesti i savesti i da ih zamolimo da se pomere, ali na njihovim iskeženim licima nije se pojavila ni trunka empatije.
I onda, bez prethodno dogovorene strategije, bez ikakvog oruđa i oružja, golim rukama počinjemo sa guranjem ograde.

Nakon prvobitnog šoka ono što je usledilo od strane pripadnika naznačenog privatnog obezbeđenja grad Novi Sad nije zabeležio.

Uz psovke, i pretnje udarali su nas i rukama i nogama, gurali, gazili, a ako bi se neko odvažio da im uzvrati, njega ili nju su izvlačili iz mase.
Reči ne postoje kojima bih mogla da opišem užas svedočenju kada bi po četvorica siledžija bukvalno naskočila na jednu osobu.

Ono zbog čega je Amerika gorela 2020. godine kada je policajac upotrebio nedozvoljeni zahvat kolenom na glavu osumnjičenom (koji je nažalost i preminuo), na nama su vežbali pripadnici privatnog obezbeđenja.

Na današnjoj konferenciji za štampu pitamo kako je moguće da pripadniku privatnog obezbeđenja koji je dobio krivičnu prijavu zbog nanošenja teških telesnih povreda bude dozvoljeno da nosi pištolj i radi kao član obezbeđenja.

Iako, apsolutno nismo bili spremni za ovakav razvoj situacije, dizali smo jedni druge, otimali iz njihovih obruča, i već nakon nekoliko minuta uspeli da probijemo ogradu.

U jednom trenutku više nismo razaznavali ko su pripadnici policije u civilu, a ko su klasični batinaši. Lično, od većih batina bila sam spasena od strane jedne policajke.

Dragana Božinović (Zeleni talas), jedan dekica (sa štapom) i ja smo se našli sa druge strane ograde. Pošto nam je to i bio cilj, dakle da pokušamo da uđemo u skupštinsko zdanje, odbijali smo da se vratimo.

U naletima su pokušavali da nas izguraju, a onda su policijske snage ipak smislile da je pametnije da nas drže u okruženju.
Vriska koja je usledila, uz dimne bombe, bacanje flaša vode s jedne i druge strane opasno je zamirisalo na neposrednu opasnost od građanskog rata.

Posebno iritirajuće je izgledalo cerekanje takozvanih gradskih odbornika koji bi izlazili sa sednice na cigaret pauzu.
Ako su masnice, ogrebotine, okrvavljeni nosevi, prignječene glave uz totalno odsustvo ljudskosti cena da se razumu dozove veći deo javnosti, vredelo je!

Ovo pišem ne kao aktivista, ne kao urednica, ne kao majka, ne kao sredovečna bibliotekarka, što sve jesam… Ovo grmim iz petnih žila kao rođena Novosađanka, ovo pišem zbog svedočenja o scenama koje me proganjaju i 24 sata nakon užasa ispred Dunavske Banovine.

Da, da Dunavska Banovina, ili Bela krstarica koja je još 1929. godine data na upravljanje gradu Novom Sadu ne pamti ovakvo zlodelo prema svojim građanima, a za koje je direktno odgovoran takozvani gradonačelnik kao direktni naredbodavac ovog sramnog i divljačkog postupanja prema građanima koje bi zapravo trebalo da zaštiti od kriminala.

Pozivam sve misleće ljude da stanu u odbranu Novog Sada i cele naše zemlje, jer uskoro neće imati šta da brane.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1658559700908.png


Ako policija ne procesuira batinaše sa protesta u Novom Sadu, aktivisti će organizovati novi protest

Organizatori protesta protiv usvajanja GUP NS 2030 su na konferenciji za medije najavili novi protest, koji će se, ukoliko policija ne identifikuje i procesuira lica koja su nad građanima vršila represiju održati naredne sedmice.

c2VydmljZT1pbWFnZXMmc3JjPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3Lm1hc2luYS5ycyUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAyMiUyRjA3JTJGZGltLTEyMDB4ODk4LmpwZyZjYWNoZU1hcmtlcj0xNjU4NDEwNjU0LTEyMjM2MCZ0b2tlbj1hMTlmODA3MDgwYjFjNGU3.q.jpg


22.07.2022.

Predstavnice Ekološkog fronta Novi Sad, organizacije OSNA i drugih građanskih udruženja koja su u inicirala protest protiv donošenja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine održale su u petak, 22. jula, konferenciju za medije ispred Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.
„Privatno obezbeđenje, koje se po nekim navodima plaća 250.000 evra godišnje, je juče bez ikakvih obeležja, bez ličnih imena i bez imena firme, mlatilo ljude u ime grada Novog Sada“, istakla je Marijana Mutavčieva iz Ekološkog fronta. Po navodima Vesne Jakovljević iz organizacije OSNA, radi se o zaposlenima u firmi Intersek, koja je bila angažovana i tokom poslednje sednicu održane u vezi sa GUP-om.

„Mi želimo da znamo o čemu se ovde radi. Zašto je upotrebljena prekomerna sila i ko je njima dao ta ovlašćenja. Koja ovlašćenja imaju bitange, krivično gonjeni ljudi koji pripadaju privatnom obezbeđenju Interseka? Ko je Silbaški, ko je Ivić, ko je Mandić, ko je Ćeran? Ko su svi ostali ljudi u belim majicama? Šta oni rade i koga su oni ovde juče čuvali i šta su branili?“, zapitala se Jakovljević.

Iz OSNA-e navode da je protiv pomenutog Silbaškog u januaru tekuće godine podignuta krivična prijava zbog nanošenja teških povreda, zbog čega on ne bi smeo da ima licencu niti da se bavi fizičkim obezbeđivanjem.

Organizatori protesta su lokalnoj policijskoj samoupravi odredili rok od pet dana da identifikuje lica koja su u četvrtak prekoračila zakonska ovlašćenja i primenila prekomernu silu, te najavili da će u protivnom organizovati novi protest.

„Mi ćemo pozvati celu Srbiju da svedoči onome što se u Novom Sadu događa već dugo vremena: da se na nas, zbog mosta, na sednicama zbog GUP-a šalju batinaši koji imaju dosijee i krivične prijave“, rekla je Jakovljević.

Predstavnice novosadskih civilnih udruženja su pozvale medije da istraže biografije gorenavedenih lica i njihove veze sa predstavnicima gradske administracije, istovremeno pozivajući i povređene građane da zatraže medicinsku pomoć i jave se organizatorima skupa. Aktivistkinje su istakle da sve rade volonterski i da nemaju svoj pravni tim, zbog čega su zamolile zainteresovane pravnike da im priskoče u pomoć.

Magdalena Rašković se osvrnula na to da su građani juče sprečeni u tome da se odbornicima obrati njihov legitimno izabrani predstavnik, koji je ranije za to dobio zakonsko ovlašćenje i koji je trebalo govori u ime nekoliko desetina hiljada građana koji su na GUP NS 2030 tokom javnog uvida predali primedbe, te onih koji brane Šodroš svojim telima. Kako je rekla, građani su prolili suze, krv i znoj samo da bi se čuo njihov glas, ponovivši da se predlogu GUP-a protive jer je koncipiran suprotno interesima grada i njegovog stanovništva, a u skladu sa interesima investitora i vlasti.

Mutavčieva je izrazila žaljenje što je nasilje skrenulo pažnju sa sadržaja samog Generalnog urbanističkog plana, ali i zbog toga što je niz njegovih manjkavosti ranije ostao u senci problematike izgradnje Novog Sada na vodi, napominjući da građani ne shvataju da će GUP omogućiti prostorni konflikt interesa i na mnogim drugim mestima.

„Nažalost, od 2020. se pričalo samo o priobalju, tako da je ovaj jako bitan momenat, da GUP pogađa svakog stanovnika Novog Sada, ostao u senci tog zaista velikog problema“, izjavila je Mutavčieva i dodala:

„Kad god dođe do nekog problema, odgovor urbanista će biti da je to određeno planom višeg reda – i tu se završava sva priča. Ako dođe bager u dvorište da kopa, ako se menja plan detaljne regulacije ili plan generalne regulacije, reći će se da je to određeno planom višeg ranga; i tu nemate prostora ni za kakve prigovore.“

Mali broj od preko 12.000 primedbi koje su građani i stručnjaci predali na predlog GUP-a usvojen je tokom javnog uvida, ali, kako trenutno deluje, predlog koji je juče izglasan ipak nije sadržao izmene. Predstavnice organizatora protesta su iznele sumnju u to da su odbornici uopšte pročitali dokument dug 1300 stranica i najavile da će civilne organizacije u narednom periodu uporediti izglasani predlog GUP-a sa izveštajem sa javnog uvida, te o svim razlikama obavestiti javnost.

Odgovarajući na optužbe vlasti da su aktivisti „zgubidani“ koji protestuju nemaju druga posla, aktivistkinje su navele da je, primera radi, čovek prema kome je juče izvršeno brutalno nasilje kada mu jedan od pripadnika obezbeđenja čitavom težinom pritisnuo vrat, a čija fotografija je najprisutnija u javnosti, otac troje maloletne dece i uspešan stručnjak. Skrenule su pažnju i na to da je on juče, pored povreda, dobio i krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje.
Predstavnice organizatora protesta protiv usvajanja GUP NS 2030 su se zahvalile organizacijama iz Jadra i Beograda koje su im juče prisustvom na skupu pružile podršku, pozdravljajući iskazanu solidarnost.

„Mislim da bi u narednom periodu trebalo da razmislimo i poradimo na umrežavanju sa svim malim urbanističkim i građanskim inicijativama koje se bave odbranom onoga što nam je najbitnije“, zaključila je Mutavčieva.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612
1658560924728.png


Novosadski pokret otpora

LJUBODRAG STOJADINOVIĆ 22/07/2022
Foto-Predrag-Trokicic-9[1].jpg

Foto: Predrag Trokicić
Bilo je nemira juče u Novom Sadu. Tačno dve godine i dve sedmice posle demonstracija u Beogradu i pokazne vežbe policijske i parapolicijske brutalnosti, trupe odane Vučiću i Vučeviću, pokazale su svoju prirodnu surovost. To im je u naravi, tako su dresirane. Zbog toga i postoje.

Možda se i mogao očekivati građanski bunt, i pored višegodišnjeg iskustva o beskrajnoj trpeljivosti, klonulosti i letargiji. Pristajanje na svako divljaštvo režima osokolilo je nasilnike da čine šta im je volja i temeljno zagađuju i sakate životni ambijent, izgled i horizonte velikih gradova: Beograda i Novog Sada, pre svega. Svejedno im je kako će gradovi-frankeštajni da izgledaju, pink estetika u urbanom vandalizmu ne može se zaustaviti pozivanjem na razum, radikalsko betoniranje se nastavlja.

O čemu se zapravo radi? Skupština grada je juče usvojila GUP, u punom nazivu generalni urbanistički plan. To je hartija sa ambicioznom idejom restartovanja svega što Novi Sad jeste. On davno postoji i usklađen je sa svojom prirodom, tradicijom i velikom rekom. Sam naziv „generalni“ podrazumeva ideju opšte pometnje i nepopravljive zahvate na tkivu grada i oko njega. Razgovarao sam sa prijateljima koji tamo žive, ovde sažeto prenosim i neke njihove utiske, ali ne u potpunosti i ogorčenje na sebe same. Trebalo je da ustanemo mnogo ranije, da ne misle kako smo pristali na njih.

Bivši gradonačelnik Borislav Novaković misli da je novosadska vlast sklona padu, jer nikada nije ni imala podršku Novosađana, kao što podršku nije imao ni Aleksandar Vučić. Nema nikakve sumnje da je gradovlasnik Miloš Vučević marioneta krupnog kapitala. Oni su odlučili da projekat „Novi Sad na vodi“ na silu proguraju kroz gradsku skupštinu, i zato su napali okupljene građane.

Pre nego što padne, vlast sklona padu odlučna je da sprovede svoju ideju nepopravljive urbanističke devastacije grada. Misli se da je u opticaju ogroman novac i neograničeni profit koji se očekuje iz odobrene divlje gradnje. Takav projekt se brani svim snagama i svim sredstvima.

Scene brutalnosti su već dugo naprednjački model opštenja sa narodom, još od prve promocije Vučića u predsednika. Tada je Belivuk, kao omiljeni čuvar vladara, vaspitavao novinare sa svojim trupama, ponižavao ih i javno demonstrirao delegiranu tiransku silu.

Velja Nevolja je nekako pao u nemilost, ali Vučeviću ne manjkaju slični tipovi iz paravojnih odreda SNS-a.

Marinika Tepić kaže da su lični pretorijanci Miloša Vučevića, zlostavljali i hapsili ljude, dajući sami sebi ovlašćenja za javno nasilje. To su navodno siledžije iz firme Intersec Team, vlasništvo izvesnog Dragana Lekića, izdašno plaćenog ljubimca vlasti.

Gledali smo mučne prizore, ambijent u kome policija i lica koja bi morala da budu predmet njenog operativnog rada, zajedno zavode red u haosu koji je stvorila gradska elita.

Građanski otpor je bio neočekivano no opravdano žustar. Gradonačelnik Novog Sada je uveren da mu niko ne može ništa, mada nije uspevao da sakrije strah. Sve je na njegovoj strani: neukusna servilnost prema svom predsedniku i slavljenje njegovih natprirodnih odlika u svakoj prilici, opijenost vlašću i ulogom odlučnog šerifa koji zavodi red, uverenost da ima mandat da sprovede u delo svaku razornu ideju.

Iz skupa takvih zabluda od kojih će neke biti i ostvarene, Vučević crpe svoju aroganciju, uz nipodaštavanje svega što je izvan okvira njegovog razumevanja stvarnosti i sistema vrednosti koji kreira njega i njemu slične. Rekao je da je protest nastao tako „što su zgubidani došli da naprave haos“. Policija je samo radila svoj posao.

U naprednjačkom jeziku, zgubidani su badavadžije, taj pojam je iz neke arhive lično izvadio šef SNS-a pre par godina, kada je uporedio svoje udarničko pregalaštvo sa neradom „zgubidana“, koji čitave dane a i noći gube po kafićima. Takvi dani se više ne vraćaju, nestaju zauvek u zaludnom besposličarenju.

Osim ako „zgubidani“ ne dođu pred svoju gradsku kuću koju je prisvojila vlast kao i sve drugo. I tamo traže spas za svoj grad koji po nakaznim merama kroje i preprodaju otuđeni vandali. Okupacija je sve surovija, pokret otpora u Novom Sadu je možda nagoveštaj buđenja.

Peščanik.net, 22.07.2022.
 

ziltoid

Domaćin
Poruka
4.604

NVO pozivaju na protest u Novom Sadu u četvrtak, iz SNS-a pozivaju na kontraprotest​


Građani 24. jul 2022.
2 min čitanja

Buna-protiv-mafije-protest-Novi-Sad.webp


Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka, ali je na protest pozvao i visoku funkciner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović.
Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.
Protest nazvan “Buna protiv mafije” treba da bude održan ispred sedišta Policijske uprave Novi Sad u 19 sati.
“Novi Sad je, pod udarom vlasti i investitora oličenim u GUP-u, na protestu 21. jula odgovorio jedino kako je znao – hrabro i solidarno, a SNS mafija je još jednom pokazala svoje pravo lice celoj Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.
“Privatni batinaši potpomognuti kordonom policije gazili su žene i penzionere. Znaj da će gaziti sve nas, jednog po jednog, ako im sada ne odgovorimo. Kolenom na vrat i lisice koje na ruke stavlja privatno obezbeđenje odgovor je gradske vlasti na borbu za grad po meri čoveka. Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo“, piše u pozivu na protest.
Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.
Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorao na pitanja o tome zašto su policija i privatno obezbeđenje zajedničkid elovali protiv demonstranata.
On je optužio demonstrante da su hteli da upadnu u zgradu skupštine i napadnu odbornike.
Na protest su pozvale i opozicione političke partije Zajedno i Narodna stranka.
I visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak.
“Pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put”, napisao je Đukanović na Tviteru.
(Autonomija)
 

kapetanmark

Elita
Poruka
18.782
I visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak.
“Pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put”, napisao je Đukanović na Tviteru.
(Autonomija)

covece , ovo je izazivanje SUKOBA ,svesno izazivanje nereda i sukoba gradjanja, krvoprolica!

tipicno za titoisticku kuhinju, setim ose ubistva coveka kada suse sastali pristalice opozicije i milosevica...

ovo je IZAZIVANJE KRVOPROLICA

ajvane naprdnjacki, narod ce se pobuniti PROTIV BATINASA IZ REDOVA KRIMINALACA koji pred ocima policije HAPSI stavlja lisice i sprovodi pravdu i silu!


i ti pozivas da se to spreci???


zasto ne odgovara za ovako nesto?
 

kapetanmark

Elita
Poruka
18.782
Zasto je srbijancima uvek potreban Tito?
u novom sadu se u cetvrtak organizuju protesti ispred polcijske uprave br 2 u pap pavla u 19 h

ne znam da li si obavesten
naprdnjak djukanovic pozvao svoje pristalice da sprece ove demonstracije i pozvao huiligane da sprece ovu tobgoz mafiju koja je nasilno htela uci u skupstinu

to mu dodje maltene pozivanje na izazivanje krvoprolica


posto uvek govoris da narod treba da se digne sta sada predlazes?
 

radeta62

Buduća legenda
Poruka
41.208
u novom sadu se u cetvrtak organizuju protesti ispred polcijske uprave br 2 u pap pavla u 19 h

ne znam da li si obavesten
naprdnjak djukanovic pozvao svoje pristalice da sprece ove demonstracije i pozvao huiligane da sprece ovu tobgoz mafiju koja je nasilno htela uci u skupstinu

to mu dodje maltene pozivanje na izazivanje krvoprolica


posto uvek govoris da narod treba da se digne sta sada predlazes?
Bio sam na sluzbenom putu nisam cuo,
 

kapetanmark

Elita
Poruka
18.782
Bio sam na sluzbenom putu nisam cuo,
Šta predlaže?

Osim što prduckas kao i uvek o tome da narod ustane

I kad te čovek upita šta sad misli o protestu najavljenom za četvrtak? Ti prnes ko I obicno


A posle ces da vređaš narod koji je stoka jel I sve trpi...
 

radeta62

Buduća legenda
Poruka
41.208
Šta predlaže?

Osim što prduckas kao i uvek o tome da narod ustane

I kad te čovek upita šta sad misli o protestu najavljenom za četvrtak? Ti prnes ko I obicno


A posle ces da vređaš narod koji je stoka jel I sve trpi...
Poznajuci mentalitet novosadjana suprostavice se Vucicevoj tiraniji i to je pitanje vremena kad ce se desiti.
 

Top