Rado Srbin na rad u Istru ide: Kako se kreću plate za sezonske radnike?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
217.046
Bliži se pik sezonskih poslova, a na primorju u komšiluku najtraženiji su kuvari i konobari.
Kako piše Vreme, mesečne zarade idu i do 3000 evra, a iz agencije za zapošljavanje Agava kažu da najviše posla za naše ljude ima u Istri

Poslodavci iz okruženja počeli su još u aprilu da traže radnu snagu za letnju sezonu. Ima posla u građеvinarstvu, trgovini, a najtraženiji su ugostiteljski radnici.
Agentkinja za zapošljavanje Gordana Perge kaže za Vreme da najviše sarađuju sa ugostiteljima iz Hrvatske, koji nude dobre uslove.

"Sa Grčkom manje radimo zbog brojnih zakonskih odredaba, ima potražnje i u Crnoj Gori, ali u Hrvatskoj radimo sa preko 100 ugostiteljskih objekata. Najviše radimo Istru. Tu imamo najbolji odziv i taj 'povratni' momenat da su naši ljudi tamo najviše prihvaćeni", kaže Perge.

U hotelima manje plate

Traže se najviše konobari i kuvari, ali i pomoćni radnici, servirke, sobarice, pica i roštilj majstori.

"Većinom radimo sa privatnim ugostiteljskim objektima. Manje radimo sa hotelima jer su niže plate nego u restoranima", kaže Perge. Dodaje da konkretno, zavisno od radnog vremena, za kuvare platu idu od 2500 do 3000 evra. Za konobare od 1500 do 1800 evra, što opet, zavisi i od radnog iskustva.
"Mnogo znači kada konobar zna dva strana jezika, nemački je prioritet svima. Kada zna da radi konkretna a la carte poslovanja, filetiranje ribe, dekantiranje vina, onda se drugačije ceni u odnosu na klasičnog konobara", objašnjava.

Kada je reč o iznosima, sagovornica Vremena kaže da su to "čiste" plate, a radnicima je obezbeđeno minimun dva obroka, negde i tri.

"Imaju radnu dozvolu, izdaje se na godinu dana, nju obezbeđuje poslodavac i snosi sve troškove", kaže Perge.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...-Kako-se-krecu-plate-za-sezonske-radnike.html

Eto, nekad tamo na odmor, asada na posao. Kako se vama čini ova radna prilika?
 
:rotf: 3000 da ne kažem čega, ali pazi još ovo zapošljavanje preko tih Agencija :dash:
To da radiš 24h dnevno nemoš imati toliku platu, će gazda jednom konobaru ili kuvaru dati 3000€ još Srbinu nekom iz Čačka kojeg eto obožava zbog naglaska i dobrog ajvara.
Slušaj Dudlomire širiš propagandu tim jadnim Srbima tamo po Srbiji, znam te šta si radio i da si pucao po Slavoniji i Baranji, i po srpskim kućama si rokao, puno Srba je ostalo bez svojih kuća od tvojih bombica
 

Back
Top