Radnička prava u Srbiji se sistemski krše: Bliži smo Africi nego Evropi

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
214.001
Kad je već 1. maj red je da popričamo malo i o onome zbog čega je ovaj praznik uspostavljen. Kako tu dakle stoji Srbija? Izgleda veoma loše:

Radnička prava u Srbiji se sistemski krše: Bliži smo Africi nego Evropi​


Za mnoge radnike u Srbiji radna nedelja ne traje pet, nego više dana.
radnica_fabrika_pxb.jpg


Takođe, umesto predviđenih osam sati dnevno radi se i po deset ili dvanaest sati, ukazuju sindikalci, prenosi RTS. Zbog toga bi, ističu na Međunarodni praznik rada, radnici u Srbiji trebalo da se vrate u vreme kada je počeo da se praznuje 1. maj i da se ponovo izbore za čuvene tri osmice - psam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulture.
"Radna nedelja često nije pet dana, već šest, a nekad i svih sedam. Radnicima se smanjuje broj dana godišnjeg odmora i plaćena odsustva. Često imamo tzv. preraspodelu radnog vremena, pa se prekovremeni i noćni rad ne plaćaju. Sve to su ozbiljna kršenja zakona", navodi za RTS Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Poslodavci kažu da bi ove primedbe trebalo da budu signal da postoji potreba za socijalnim dijalogom, gde bi se iznele sve sugestije, dileme i izazovi obe strane i našlo kompromisno rešenje u cilju očuvanja radno-socijalnog mira.

"Sigurno da poslodavac treba ozbiljno da shvati i sa uvažavanjem razmotri sve inicijative i predloge radnika u vezi sa uslovima rada, jer oni direktno utiču na njihovo zadovoljstvo i motivaciju, što se odražava na produktivnost i dugoročni uspeh preduzeća", navode u Uniji poslodavaca Srbije.

Sindikati: Sistemsko kršenje prava radnika

I u Međunarodnoj organizaciji rada smatraju da zakonodavni okvir mora da se modernizuje, posebno imajući u vidu da Zakon o radu nije ozbiljnije menjan poslednjih 20 godina. Ukoliko Srbija želi da se uskladi sa međunarodnim propisima, izmene će morati da pretrpe, između ostalih, i zakoni o štrajku, o mirnom rešavanju radnih sporova, o socio-ekonomskim savetima.
Prema indeksu poštovanja kolektivnih prava, Međunarodna konfederacija sindikata je sve države podelila na pet grupa. Srbija je svrstana u grupu zemalja u kojima postoji sistemsko kršenje prava radnika i to kako kod privatnih poslodavaca, tako i u javnom sektoru.
"Mi smo i dalje pretežno u društvu afričkih i azijskih zemalja. Bilo je zemalja u okruženju koje su nazadovale, ali uz to nazadovanje došle su do istog nivoa ocene kao i mi. Tu su Severna Makedonija, Rumunija, Grčka, Mađarska, dok ima zemalja, kao što su Hrvatska i Crna Gora, koje su na tom ocenjivanju bolje prošle i gde su radna prava bolje poštovana nego u Srbiji“, objašnajva Protić.

To, ističe, znači da domaći zakoni nisu na adekvatnom nivou kada su u pitanju međunarodni radni standardi i da njihova primena nije dosledna.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...temski-krse-Blizi-smo-Africi-nego-Evropi.html

Nije dobro. Šta mislite, šta nam je činiti?
 
Poslednja izmena:
Kršenje prava radnika u privatnim firmama u Srbiji nije počelo od juče, već je počelo sa početkom PLJAČKAŠKE PRIVATIZACIJE od 2001. godine. Privatizacija društvenih preduzeća u Srbiji je sprovedena bez ikakvog plana vrlo često po principu JEFTINO DAM SAMO DA PRODAM i uzmem sebi proviziju u džep, tako su radili tadašnji "eksperti", koji su zaseli na vlast posle pobede petooktobarske "demokratije" 2000. godine. Firme su vrlo često kupovali kontoverzni biznismeni sa sumnjivo stečenim kapitalom i nije se moglo očekivati od takvih vlasnika da će voditi računa o radnicima. Pored toga što tada država nije štitila radnike, već tajkune i mafijaše, a na žalost sindikati tada nisu odigrali svoju ulogu u zaštiti poniženih radnika, pa ako treba i da se organizuju i masovni štrajkovi i protesti, već su čak u nekim privatizovanim firmama radili u korist onih koji su ih uništavali. Sada 2024. godine ti isti sindikati ukazuju na kršenja prava radnika. Rešenje je u tome da se promeni Zakon o radu i da se Inspekciji rada daju veća ovlašćenja i da se visokim novčanim kaznama npr. od 100 do 300 hiljada dinara kažnjavaju oni poslodavci koji neće da plate radnicima prekovremeni rad vikendom i noću, pravdajući to "preraspodelom radnog vremena". Neki poslodavci to rade tako što radnicima prekovremeni rad plate na crno bez obračuna poreza i doprinosa i to treba kažnjavati. Na žalost naša država je dovedena u situaciju da ne sme da se zamera poslodavcima pogotovo onim inostranim, kojima su za otvaranje radnih mesta date subvencije i zato sumnjam da će se takav Zakon doneti, pogotovo što stalno imamo priliku da čujemo izjave političara kako ne treba da se ukida rad nedeljom u trgovinama (iako je to praksa u zemljama Zapadne Evrope da prodavnice tamo ne rade nedeljom ili ako neke i rade to je najduže 6 sati dnevno), da treba što više da radimo itd.
 

Back
Top