Radnici u Srbiji rade više od EU proseka, a predsednik ih optužuje da idu na bolovanja: Zašto fabrike napuštaju Srbiju

Prosečno radno vreme u EU iznosi 36 sati na nedeljnom nivou, pokazuju podaci Eurostata. Isti podaci pokazali su da se u Srbiji u proseku nedeljno radi pet sati više.

Zašto onda kompanije napuštaju Srbiju? Ako pitate predsednika - zbog bolovanja.

"Jer su neke kompanije Kraljevo napustile ili napuštale, zato što vam je stopa bolovanja 22, 23 odsto. Dođu letnji radovi i ide na 30 odsto. Kad treba da se bere trešnja, kajsija, jabuka, svi su bolesni", rekao je Aleksandar Vučić.

Zloupotrebe bolovanja postoje i predstavljaju problem poslodavcima. Ali, da li je realno reći da fabrike napuštaju Srbiju samo zbog toga.

"Na svim skupovima i sastancima koje smo imali sa predstavnicima poslovodstva velikih kompanija, bolovanja se ne izdvajaju kao razlog zbog kojih razmišljaju da premeste proizvodnju", kaže Zoran Ristić - UGS Nezavisnost.

Procenat zaposlenih koji koristi bolovanja u Srbiji je na nivou evropskog proseka. I postoje mnoge zemlje u Evropi kod kojih je bolovanje zastupljeno u mnogo većoj meri", objašnjava Ristić.

Iz Leonija su nam pre dve nedelje odgovorili da je fabrika u Kraljevu povećala produktivnost od početka godine i da nastavlja da radi po planu. Ali, nismo dobili odgovore na to kolika je stopa bolovanja. I da li su zabeležene zloupotrebe.

Pored Leonija, u Kraljevu posluje i tekstilna fabrika Eurotay iz Turske koja zapošljava oko 500 radnika.

Procenat zaposlenih koji koristi bolovanja u Srbiji je na nivou evropskog proseka. I postoje mnoge zemlje u Evropi kod kojih je bolovanje zastupljeno u mnogo većoj meri", objašnjava Ristić.

Iz Leonija su nam pre dve nedelje odgovorili da je fabrika u Kraljevu povećala produktivnost od početka godine i da nastavlja da radi po planu. Ali, nismo dobili odgovore na to kolika je stopa bolovanja. I da li su zabeležene zloupotrebe.

Pored Leonija, u Kraljevu posluje i tekstilna fabrika Eurotay iz Turske koja zapošljava oko 500 radnika.

Moze on koji nikada nista zaista u zivotu nije radio da lupeta sta god hoce, u Srbiji se kod vecine privatnika radi sest dana u nedelji, tj. 48 casova, pa i vise. U mom rodnom gradu kasirke su u trgovini koju drzi njegov lokalni tajkincic u dve nedelje imale jedan slobodan dan (tako je bar bilo do pre 7-8 godina, ne znam da li je i danas tako).
Tako da ako neko i ide na fiktivno bolovanje, makar je za toliko pametan i snalazljiv da iskoristi svoje zakonsko pravo o 40-to casovnoj radnoj nedelji.

Prosečno radno vreme u EU iznosi 36 sati na nedeljnom nivou, pokazuju podaci Eurostata. Isti podaci pokazali su da se u Srbiji u proseku nedeljno radi pet sati više.
Шизоје причао да је ММФ тражио да се уведу флексибилнији облици радног времена, да не буде све 40 сати, а он се хвали како их је одје.бо за флексибилније радно време јер мора да се ради.

Пребацује одговорност на народ.

Најгори је на свету.

Немачка аутоиндустрија је у кризи, и зато смањују производњу и затварају погоне, а не због боловања. Каква црна боловања.

Пребацује одговорност на народ.

Најгори је на свету.

Немачка аутоиндустрија је у кризи, и зато смањују производњу и затварају погоне, а не због боловања. Каква црна боловања.
Plus što nije nadležan.

Lažna bolovanja mogu da daju jedino državni lekari.
Ne mogu da ih daju privatni.

U državi Srbiji je prema mom ličnom iskustvu češći obrnuti slučaj da radnici bolesni dolaze na posao da ne bi izgubili bonuse za redovan rad.

Ваистину. Опште је познато да у економском тајгеру радници једва чекају да оду на боловање и 60% плате.

Plus što nije nadležan.
Плус, никада није био у редовном радном односу. Да мора да дође на посао, да мора да ради, да мора да оствари предвиђени учинак. И он обичном народу замера.

Плус, никада није био у редовном радном односу. Да мора да дође на посао, да мора да ради, да мора да оствари предвиђени учинак. И он обичном народу замера.
Na žalost jeste i to sve vreme na teretu budžeta.

Ostvario je nažalost i učinak zbog kog je i doveden na vlast........+383.....

Neko moje iskustvo je da se kod nas za razliku u inostranstvu napucava dnevna norma tj. em radiš duže i više u odnosu na u identičnom pogonu u EU, em te na to ovi naši goniči roblja još podjebavaju da požuriš.
U jednom gigantu u kome sam radio mi se desilo da se povredim i idem na bolovanje, nedelju dana su me zvali da se vratim na posao u sl. Odgovorio sam im tužbom i prijavom matičnoj firmi, od tada su me držali kao malo vode na dlanu 🤗

Чек, ако се добро сећам, рекао да да радници узимају лети боловања да би радили на пољопривреди (поменуо је брање воћа).

Дакле, радници и за време боловања раде. Па, ваљда је боље да одраде тај сезонски пољопривредни посао који је неодложан, а фабрички погон ће се, ионако, снаћи.

Što se tiče odlaska firmi iz Srbije mislim da tu ima više razloga.
Dosta njih kuburi da nađe kvalifikovanu radnu snagu jer klinci odlaze/neće da rade za male pare, a matorce boli uvo i neće da zapinju jer znaju da ne mogu da budu isterani.
A i skače na svako malo cena rada kod nas, pa ako npr neku firmu preskoči porast plata demorališu se a to znači "manju produktivnost".

Na žalost jeste i to sve vreme na teretu budžeta.

Ostvario je učinak za koji je doveden na vlast..+383.....

Поменух редовни долазак на посао, рад на радном месту, постизање таргета.

Он јесте био у радном односу у скупштини, влади, председништву, Пинкију, али никада није радио у смислу да дође ујутру на посао, да има радне задатке, да му се мери учинак од стране послодавца, да мора да проведе 8 сати на послу и тд....

Он јесте био у радном односу у скупштини, влади, председништву, Пинкију, али никада није радио у смислу да дође ујутру на посао, да има радне задатке, да му се мери учинак од стране послодавца, да мора да проведе 8 сати на послу и тд....
Kako bre nije?
A ŠolcMakron plan?

Дефиниција класичног лелемуда.

И сад замисли ликове коме је та појава ауторитет...:hahaha:

Дефиниција класичног лелемуда.

И сад замисли ликове коме је та појава ауторитет...:hahaha:
Čemu čuđenje kad još onaj titov kamen u cvećari na Dedinju čuva Vojska Srbije?

Mi smo porobljen narod koji odbija da shvati svoj žalosni status.

Uz to smo još i poligon za ispitivanje WHO i WEF.

Bog jedino može da nam pomogne

Back