RADNI I RATNI STAŽ

Radni staž CL u vojsci se vodi u fondu PIO gde postoji prijava VP u kojoj su na službi CL, obično u mestu gde je jedinica stacionirana. Ovde se vojska pojavljuje u ulozi firme koja zapošljava radnike. Znači, dužinu ostvarenog radnog staža proveravaš u fondu PIO gde si prijavljen. Preko njih ostvaruješ i pravo na penziju. Vojska nema ništa sa time. Osim što je, kao poslodavac, u obavezi da redovno uplaćuje sve doprinose republičkom fondu PIO. Iz istog razloga, posebno za lica koja su došla iz bivših republika SFRJ, dužina radnog staža se ne slaže sa evidencijom u jedinici sa onom u fondu. Da bi ostvario radni staž iz Hrvatske, ili neke druge republike gde si bio na službi, moraš u fondu PIO gde se vodiš da pokreneš postupak za uvezivanje radnog staža. Postoji obrazac zahteva koji se popuni, i uz kopije nekih dokumenata (npr radne knjižice) zatim preda u postupak u fondu. Posle par meseci čekanja, a po dobijenom odgovoru iz fonda te druge republike, priznati staž se evidentira u matičnu evidenciju u tvom fondu.
Što se tiče ratnog staža. To zaboravi. Rečeno mi je i da je stav ove države, da mi nismo bili u nikakvim ratovima i to nikome nikada nije priznato, mislim na civilna lica. Barem meni nije poznato. Za razliku on nas, vojnim licima je, naravno, sve lepo unešeno u dupli staž, ali oni su država u državi. I zato se dešava da moj kolega sa 37 godina staža bude izbačen iz vojske "zbog potrebe službe" bez prava na penziju, a vojna lica se penzionišu sa nepunih 20 godina aktivnog staža. I na kraju bih dodao, da kažemo kao jedno pitanje: da li neko može da iskopa podatak koliko vojnih penzionera ima u srbiji i koliko se novca izdvaja svaki mesec za njihove penzije. To je nešto što se prećutkuje i niko ne želi da priča o tome.
I na kraju, interesuje me da li je formiran sindikat CL u vojsci, koliko je aktivan i kako da se stupi u kontakt sa predstvicima.
 
Poslednja izmena:
Druže hvala za ove informacije !!
Nije mi najjasinije "priča" u vezi ratnog staža - 91 92 93 sam odlazio da "radim" a ne da ratujem tamo , sve je ipak bilo u zonama ratnih dejstava itd....Ljudi koji su kasnije (AVL) došli a bili smo zajedno na istim radnim mestima ovde svima je priznat taj R.staž.
uzgred budi rečeno, tamo sam imao i nekakvu uniformu, jer sam išao kao rez. oficir.
Koliki je broj v. penzionera verovatno tačno niko nezna, osim nekog RCa.
Sindikat u vojsi - sad ti ZABORAVI !!
 

Back
Top