Radna viza za Australiju

Bojan_N

Početnik
Poruka
3
Pozdrav svima,
Znam da verovatno ima dosta clanaka na ovu temu ali sam resio da mozda pokrenem jos jednu gde bi izlozio moju situaciju a mozda bi i nekome drugom pomogla mozda neka nova informacija.
Jos kao mali sam imao ideju o Australiji, uvek mi se svidjala ta izolovanost a opet postoje veliki gradovi. Dok su svi drugari pricali o nekoj Americi, gde smo svi bili hipnotisani filmovima i NBA-om, ja sam uvek pricao o kengurima, koalama, AFL-u i voznji na kontra strani. Kasnije su me finansijska situacija i zivot naterali da se prijavim na brod, na koji sam otisao gde pritom nisam ni zavrsio visu skolu, ali sam imao tu srecu da su me zaposlili bas u australijskoj kompaniji. Radio sam na takvoj poziciji gde sam morao da se krecem i izlazim napolje sa broda tako da sam obisao skoro ceo obim Australije, sve osim Darwina.
Nekih 5 godina sam radio na brodu, sto je nekih 10 ugovora, znaci nekih 10 puta sam putovao tamo vamo.
Zasto sam batalio brod, je bilo uglavnom prilicno cesto pitanje. Najvise iz toga sto sam video da se moja prava struka tamo ceni, da ima dosta nasih koji su otisli tamo i uspeli, previse prelepih plaza, surf, klima i mozda jos 100 razloga...ali sam znao da tamo ne mogu ostati sa trenutnim poslom kojim sam radio na brodu.
Tako da se desio momenat kad sam batalio sve, vratio se ovde, platio obnovu godine, platio prijavu ispita, zene u studenskoj sluzbi uobicajeno nervozne, deru se na mene iz ne znam kog razloga, padam kolikvijum, ali na kraju uzimam diplomu, godinu dana bez posla, pa onda bez prijave, pa onda na pola prijave, pa onda neplaceni prekovremeni rad, pa opet malo nezaposlen (svaka stavka je otpilike druga firma), toliko sam koverti dobio a nigde pisma, dok nisam dosao do normalne firme gde sam trenutno, ali sam svakako ispunio jedan od uslova za radnu vizu, vise od dve godine rada u struci u zadnjih 5 godina.
Svakako da se vratim na temu, sledeci korak mi je Ielts koji sam nedavno upisao, mislim da mi treba minimalna ocena 7 iz sva 4 modula za moju struku.
Nostrifikaciju diplome bi trebao da saljem u Architects Accreditation Council of Australia. Hteo sam da pitam da li je neko imao iskustva sa tim, jer ne poznajem nikoga ko je slao diplomu na priznavanje. Video sam da je cena oko 1000aud.
Takodje, da li ima neko iskustva sa agencijama, i mozda koje agencije sve postoje koje pomazu pri aplikaciji za radnu vizu, ili je mozda ipak bolje da se aplicira bez pomoci agencije. Video sam da postoji agencija Budi kengur ali oni pomazu ja mislim pri svim vizama sem radne, najvise su orijentisani ka studiranju Australiji i Kanadi, i agennncija Baxvel koja deluje prilicno fino po njihovom sajtu.

Samo ti pitanje kaže, nađi employera u Down Under i lako ćeš opet spakovati kofere, bilo na privremeno ili da ostaneš sa kengurima, koalama, i krokodilima :)))

Čuvaj se, i kao kolega koji se stalno vraća na kruz mogu da te razumem...

Videćeš, kad dosanjaš cilj...

Pa šalji mejlove sa svojom biografijom i portfolijom nekoj firmi u Australiji pa ako se neko zainteresuje za tebe trebalo bi preko Ambasade Australije da se završi to za radnu dozvolu. Pozovi njihovu ambasadu i oni će ti to bolje objasniti. Bez poziva poslodavaca ne možeš dobiti ni vizu ni radnu dozvolu ako želiš legalno tamo da odeš.

I beži odavde ako možeš ovde je nuklearna fizika objasniti ljudima da ne treba da puše u zatvorenom prostoru, a gde je sve ostalo.

Evo sada pričaju o Australiji, sve može da te ubije.
Sidni Svini i Jimmy Fallon...

Mada ja nisam imao takva iskustva, bio sam 2013 u Sidneju i 2020...
Koalu sam držao.
Kengura mazio.
Krokodila snimao kako proždire kokoš...
Ovo sve 2013.

I imao utisak koliko su vedri i topli ljudi, vrv zbog svih ovih životinja, pa i reptila...

Pauci su doduše opasni.
A u godini korone videh flying foxes...

Tamo dok sam bio imao sam jedan od kulturnih sokova, kad smo usli u jedan kafic nije smelo da se pusi ni u unutra ni u basti, a kad smo usli u drugi u basti nije smeo da se pije alkohol, samo ako narucis nesto bez alkoholno mogao si da sednes u bastu. Ja kad sam bio tamo cigare su bile oko 20aud paklica, pa onda pusi ko moze da priusti, sva sreca pa sam bivsi pusac.
Ali svakako ako bi nasao poslodavca to bi bilo mnogo brze i bolje,onda bi usao u opciju Skilled nominated visa 190, ili ako bi hteo Skilled Regional (provisional) visa (subclass 489), gde je isto opcija da budes nominated ali da ne zivis u urbanim zonama nego u manje naseljenim mestima, neko odredjeno vreme, mislim da je 2 ili 4 godine, pritom ni to ne mozes da biras bas gde ces, nego local government ti nadje otprilike posao u zavisnosti opet u kojoj struci apliciras, ali tu su vece sanse za mozda Western Australia ili Northen Theritory.
Ali za Skilled nominated visa 190 je problematika sto ako neka firma pristane da ti da garanciju onda su i oni ukljuceni u sam proces, gde moraju da dokazu da nemogu bas da nadju skilled worker tu gde jesu nego im bas ti trebas, u prevedenom znacenju treba ti veza, ali svakako cu probati da saljem mailove firmama.
Prvobitna ideja mi je da apliciram za Skilled Independent visa (subclass 189), koja se mozda najteze dobija ali je opet nekako i najzahvalnija, samo ako covek ispunjava sve uslove jer ne zavisis ni od koga.

-Baxvel- odlican ! Vera je za 10+ Realna, korektna i ne preskupa.
-Mislim da vise poslodavac ne mora da dokaze da u AU nema odgovarajuceg radnika pa da mora da “uveze” nekoga. Sa druge strane poslodavca je tesko naci osim ako ste bas bas bas expert za neke oblasti (ne znam koja vam je struka).
-Skil viza pa negde NT za pocetak. Znam ljude koji nisu ostali gote dve godine nego su u medjuvremenu pronasli drugi posao i odselili odatle. Dokle god ne trazite pomoc od drzave ne diraju vas.
-Zivot….hmmmm…..to: more, sunce, plaze,toplo…ona nasa slika Australije nema bas mnogo veze sa Melburnom stoga dalje odavde. Sidnej pa gore ka Queensland ako volite vrucinu.
-Kulturoloski sok ne gine. Jedno je “bio sam u poseri” drugo je zivot. Apsurda i gluposti na svakom cosku….
-Srecno u svakom slucaju !

Pa šalji mejlove sa svojom biografijom i portfolijom nekoj firmi u Australiji pa ako se neko zainteresuje za tebe trebalo bi preko Ambasade Australije da se završi to za radnu dozvolu. Pozovi njihovu ambasadu i oni će ti to bolje objasniti. Bez poziva poslodavaca ne možeš dobiti ni vizu ni radnu dozvolu ako želiš legalno tamo da odeš.

I beži odavde ako možeš ovde je nuklearna fizika objasniti ljudima da ne treba da puše u zatvorenom prostoru, a gde je sve ostalo.
Veće su šanse da Siri da odgovor oko vize nego ambasada. Oni su to privatizovanim odavno. Sta više, iz ambasade i nesmeju da daju ikakav definitivno odgovor jer to podleže (unutrašnjem) kažnjavanju.

Trenutno mislim da je najlakše ostati u Aus preko studentske vize, kao svi Me mangav te ćelav studenti. Ta viza daje 20č sedmično pravo na rad ali niko to ne poštuje zvanično. Ono šta he dobro je da otvara vrata za boravak ili drzavljanstvo. Detalje ne znam.

A što se tiče pušenja... u koloniji ga svi puše državi i to, ironično, u zatvorenom prostoru. Ni nuklearna fizika ne može da im objasni da je biti rob kreditima i život koji država uređuje do najsitnijeg detalja prevelika cena za privid lagodnosti.
Da se ne lažemo, da ima para, još uvek ima para za one koji rade nešto drugačije ili posebno. Ostali rade i po dva posla da bi platili kredit za šupu i otišli jednom u 2 godine u Srbiju da pojedu ukusan paradajz ili krastavac, ustvari bilo koje povrće, ili da popiju prirodni sok.

Dobrodošli u Australiju, kazne su neminovne

Back