Rađa se nova planeta veličine Jupitera

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
317.063
185674_eso2312a_s.jpg


Neobično treperava zvezda navela je dva najmoćnija teleskopa na Zemlji da se zagledaju u redak i lep prizor: mladi zvezdani sistem prepun velikih oblaka gasa, u kom se rađa planeta veličine Jupitera.

Naučnici su ovu "bebu" otkrili u orbiti zvezde V960 Mon na oko 5.000 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Jednoroga, piše Live Science. Prvi put je uhvatila pažnju astronoma 2014. godine, kada je iznenada zasvetlela 20 puta više od uobičajenog sjaja, a tokom nekoliko meseci postepeno bledela. Nekoliko studija ukazivalo je na prisustvo prateće zvezde koja svojom gravitacijom utiče na gas i prašinu V960 Mon, čineći je svetlijom i većom.

Sada su opservacije sa Veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije i ALMA teleskopa prikazale da zvezda u svojoj orbiti ima, ne samo bliznakinju, nego i uvrnuti sistem spiralnih krakova gasa i prašine duž kojih se formiraju tela veličine planeta.
"Ovo je prvi put da detektujemo mase oko mladih zvezda koje imaju potencijal da nastanu velike planete", navela je u zvaničnom saopštenju naučnika Alis Zurlo, profesorka Univerziteta Dijego Portales u Čileu, koja je koautorka studije.

Tim je otkrio da postoje barem četiri spiralna kraka gasa koji izbijaju iz zvezde, od kojih su neki širine našeg Sunčevog sistema. Kada su bliže pogledali uz pomoć ALMA teleskopa, videli su da se na duž njih prašina i gas zbijaju u strukture.

Prema radu objavljenom u časopisu "The Astrophysical Journal Letters", te strukture verovatno će postati džinovske planete veličine Jupitera, najveće planete Sunčevog sistema.

Otkriće ovih protoplaneta daje značajan dokaz teoriji nastanka planeta poznatog kao model gravitacione nestabilnosti, koji podrazumeva da one nastaju kada se velike količine materije u orbiti mlade zvezde kontrahuju i uruše.
link
 

Back
Top