Radim tu ko crnac

Raditi kao crnac je paradoks, gotovo pa mitski pojam, legenda za koju se uopce ne zna da li postoji.
Crnac i rad u istoj recenici isto je kao Zidov i postenje.
Poput Jetija, svi kazu da postoji, ali ga nitko nikada nije vidio.
Nesto poput rada u bivsoj drzavi.
Ne postoji drzava u kojoj se toliko puno pricalo o radu kao u Jugoslaviji, a toliko malo primjenjivalo u praksi.
U onim nesretnim komunistickim drzavama pod ruskom cizmom se jos nesto i crncilo, ali u lijenom SFRJ socijalizmu bilo je sve cetiri u zrak.

Crnci rade samo kad puca bič po ledjima tako da ovaj izraz ima neko drugo značenje :think:
da , donekle tačno, ali samim tim što su dovedeni kao robovi i na silu primorani da rade u takvim uslovima , je upitna ova tvrdnja
jer ako su mogli da rade u svojoj postojbini dan i noć , ona gore tvrdnja ne čini ih neradnici
danas je gora situacija jer svako sam prihvata uslove pod kojima će raditi
ne kažem da se ne radi do faze izmučivanja, pre nekoliko godina , u MKD , pi šivaonama je bilo sedam osam smrtnih slučajeva,
ali to je bilo , je i biće , sve dok nema jedinstvene koalicije u strukturi radnika

da , donekle tačno, ali samim tim što su dovedeni kao robovi i na silu primorani da rade u takvim uslovima , je upitna ova tvrdnja
jer ako su mogli da rade u svojoj postojbini dan i noć , ona gore tvrdnja ne čini ih neradnici
danas je gora situacija jer svako sam prihvata uslove pod kojima će raditi
ne kažem da se ne radi do faze izmučivanja, pre nekoliko godina , u MKD , pi šivaonama je bilo sedam osam smrtnih slučajeva,
ali to je bilo , je i biće , sve dok nema jedinstvene koalicije u strukturi radnika
Ja volim materijalni dokaz. Afrički/azijski migranti su katastrofa za nemačkog poslodavca, Balkanac je na nivou Nemca, čak i više produktivan.
Batali me bajki i basni

Ja volim materijalni dokaz. Afrički/azijski migranti su katastrofa za nemačkog poslodavca, Balkanac je na nivou Nemca, čak i više produktivan.
Batali me bajki i basni
batali se ti praznoe filosofije , jer ne radi se o sadašnjim migrantima
uzrečica _radim ko crnac je validna ako se poveže sa crncima ili njihovim pokolenjima dovučeni iz Afrike u SAD

Ovde kod nas je uzrečica ,,Radim ko crnac" kada se želi istaći neko nezadovoljstvo i naglasiti da se mnogo radi. Ali šta se dešava kada to kaže osoba tamnije kože? Da li je rasizam ako je nekome smešno?
Pa uporedjuje se sa crnackim radom nekada,kao sluge.Crnac moze reci za sebe kao rob.Mada se kod mene u kraju vise koristi ta druga uzrecica,"Kao rob"

Batali me bajki i basni
U Nemačkoj crnci i ostali obojani se šetkaju po ulicama, švabe ili na socijali ili ako rade, stalno na bolovanju a balkanci rade prekovremeno.
Da su "švapci" produktivni ne bi im trebao niko sa strane.

I ja tako mislim, ali sve se na to i svodi, idemo ka tome da to bude tačno tako. Pametni i sad dobro žive a glupi loše.
Ovo je prilično nadmena izjava toliko daleko od stvarnosti...toliko daleko....
Danas ne žive dobro pametni već snalažljivi i oni spremni na sve. Da li je to pametno? Nekome jeste...a neko svesno bira da ne bude snalažljiv na taj način na koji se danas snalažljivost odnosi.

Ovde kod nas je uzrečica ,,Radim ko crnac" kada se želi istaći neko nezadovoljstvo i naglasiti da se mnogo radi. Ali šta se dešava kada to kaže osoba tamnije kože? Da li je rasizam ako je nekome smešno?
nije smesno nego zalosno. Istorija "crnaca" je vezana za vremena robovanja belcima, i to do skoro (u americi tek od 1865 nema robova).
Radim ko crnac , podrazumeva da radis ko konj pod bicem i u lancima a dobijes samo vodu i kokosinjac u kojem spavas. U kapitalizmu je to normalna pojava jer drzavni zakoni stite kapitaliste a ne tebe.

Ne vidim šta je tu rasizam, lik koristi našu uzrečicu u kojoj smo pokazivali svest o tome da su se ljudi crne kože maksimalno iskorišćavali kao radna snaga, tj robovi.

Isto bi se mogli smejati da se neki Bugarin žali kako ga je neko izdao sa recenicom " zabio mi nož u leđa"

Back