RADIKALNI-Ruski muslimani uče škole na Kosmetu

nesko101

Elita
Poruka
18.536
Руски муслимани уче школе на Космету
06. 06. 2012 17:30 | Срна

http://www.vaseljenska.com/svet/ruski-muslimani-uce-skole-na-kosmetu/#1


muslimani.jpg
Радикално исламска обука на Косову и Метохији (Фото: Руска реч)

Москва / Окупиране територије – Муслимани из Русије, пре свега са Северног Кавказа, све чешће се опредељују за „евроисламско“ образовање које им нуди велики број разноврсних верских школа са окупираних територија.
„Евроислам“ је појам на који се све чешће позивају муслимани Северног Кавказа, највише они из Дагестана, који желе да стекну религијско образовање у иностранству, пре свега у Европи с обзиром да је, арапски свет, некадашњи омиљени образовни избор дагестанске омладине, све мање стабилан, преноси „Руска реч“, портал на српском језику „Росијске газете“.
Тачан број студената из севернокавкаских република који се школују у духовним центрима на окупираним територијама и у другим деловима Европе за сада је немогуће одредити. Центар за проучавање ислама Северног Кавказа ради на томе и ускоро би требало да се појаве први статистички подаци.
На окупираним територијама, како се наводи, може се добити образовање везано за најразличитије радикалне исламске оријентације: салафијску, суфијску и шиитску. Група севернокавкаских студената који се школују у Исламском центру у Подујеву следбеници су традиционалног ислама и учења локалног суфијског шеика Мухамеда Хоџе.
У Призрену, који је међу руским муслиманима познат као „град минарета“ због великог броја џамија, функционише неколико образовних установа салафијског типа у којима такође има студената са Северног Кавказа. Салафизам је на том простору почео да се учвршћује пошто је почео озбиљнији сукоб шиптарских сепаратиста са српским оружаним снагама 90-их година.
Услед прилива албанских избеглица са окупираних територија у Албанију, Македонију и Црну Гору у овим земљама укорениле су се снажне салафијске заједнице, које постоје и данас, истиче портал и додаје да је на Балкану видљив утицај арапског света. Приметно је и све веће присуство радикалних верских учења, нарочито међу омладином на оним територијама где је веома активно дејство вехабијских братстава.
Таква братства утичу на стање у муслиманским општинама Рашке, Црне Горе, БиХ, па и окупираних територија. Они проповедају идеје балканске исламске револуције, која би требало да припреми полазну тачку за продирање ислама дубоко у Европу.
У тексту се наводи да је руска администрација више пута изражавала забринутост због одласка младих руских држављана у иностране исламске образовне центре, због чега је Врховни јавни тужилац Русије недавно указао на то да је 2011. године само из Дагестана у иностране верске центре отишло на школовање око 100 младих људи, а да их је током последње деценије отишло преко 1.500.
 

Back
Top