Što se same teme tiče... jedna moja lična anegdota...
Igrom slučaja, imao sam priliku da upoznam jednog od tih hrtkovačkih Hrvata koji sada živi u Hrvatskoj.
Ljubazan čovek, vredan, bavi se prodajom nekih organskih proizvoda.
Dotad nisam mnogo nešto verovao u te priče, jer bilo je i još uvek ima svakakve propagande po medijima, ali ovo je, ono, iz prve ruke od nekog običnog lika.
Kaže matori, prolaze šešeljevci džipom i zovu sve odrasle muškarce Hrvate da dođu na razgovor u neku mesnu kancelariju, šta li... (pretpostavljam da se možda baš o tom objektu radi).
Kaže, ukućani ga odgovarali da ne ide, plašili se... ali ovaj ipak ode... kao u fazonu, ma, ajde, pa šta će da mi rade...
Skupilo se njih tamo koliko se skupilo. Kaže, ispred vrata, u blatu, zastava šahovnica i uredno se brišu noge pred ulazak.
Tu im ponude razmenu nekretnina sa izbeglim Srbima. Kaže, on to prihvatio, ali šta je dobio, a šta su mu uvalili... Dobro, sad to je pitanje procene...
U svakom slučaju, mnogo mi je bila zanimljivija njegova priča o njegovom rođaku, dakle, takođe Hrvatu, koji je ostao u Srbiji. Nažalost, nisam zapamtio ime, ali, ako se ne varam, lik je iz Sremske Mitrovice...
Kaže, mi običan svet se napatili, a ovaj večito bio kriminalac i probisvet i te burne godine preležao na robiji... sve ga zaobišlo...
Čuo kaže da je ovaj sad među najjačim kontroverznim biznismenima u Sremskoj Mitrovici... vedri i oblači.
Možda bi neko upućeniji mogao da pojasni o kome se radi... može i u privatnoj poruci.